×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Вижте резултатите от III-ия национален литературен конкурс "Писмо до моя Герой"
  • Днес, 11 декември, БК „Черноморец“ е домакин на първият турнир за деца до 13-годишна възраст Black sharks CUP
  • НСИ отчита ръст на приходите от нощувки през октомври
  • Нова размяна на удари между Израел и Ливан на границата им
  • Жена почина в Гърция след нападение от три кучета
  • На второ четене бюджетната комисия прие парите за НЗОК
  • Синдикатите настояват за единна цена на водата в цялата страна
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо МС ще си прибере 20-е милиона лв. за ремонта на ПСПВ „Ясна поляна”


Защо МС ще си прибере 20-е милиона лв. за ремонта на ПСПВ „Ясна поляна”
9 юни 2023 г. Проф. Мария Нейкова обявява, че са осигурени 23 млн.лв. за ремонт и нова инфраструктура на ПСПВ „Ясна поляна”, до нея е настоящият областен управител Пламен Янев, в чиито ръце сега е процедурата
17 Ноември 2023, Петък, 13:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Петима кандидати са подали оферти още в началото на юли т.г., но неясно защо в Областна управа не отварят ценовите им предложения

Реконструкцията на филтърното и помпено стъпало на пречиствателната станция към яз. Ясна поляна се забавя фатално по неясни причини, а отпуснатите от МС 20 млн.лв. за целта след броени дни трябва да бъдат върнати обратно в бюджета заради изтичащата финансова година. Така ще се обезсмислят усилията на бившия областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова и кметовете на общините от Южното Черноморие, които бяха хвърлени през тази година, за да предотвратят щети с колосални размери за туризма и населението, съизмерими с бедствено положение.

Крайният срок за подаване на офертите от кандидатстващите фирми по възложената обществена поръчка бе на 6 юни т.г., но и към настоящия момент в Областна управа-Бургас не намират време да ги разгледат. В информационната система за електронни обществени поръчки е отразено, че заявленията са отворени на 7 юли, но все още не е обявена дата за отваряне на ценовите им предложения. Кандидатствали са: „Парсек Груп” ЕООД, „Джи Пи Груп” АД, Консорциум „ГИС-Среги Ясна поляна”, „Хидрострой” АД, „ДЗЗД „Ясна поляна 2023”. Прогнозната стойност без ДДС е 18 737 664.11 лв.

23,5 млн. лв. за авариен ремонт на пречиствателната станция на яз. "Ясна поляна" отпусна МС

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 10 календарни месеца и започва да тече от датата на подписване на договора, процедурата обаче очевидно е зациклила далеч преди това и не се вижда хоризонт за старт на ключовия инфарктен проект.

Започва ремонтът на пречиствателна станция за питейни води „Ясна поляна“

Защо отлагането с всеки изминал ден е фатално

На 9 декември 2022 г. кметът на община Приморско д-р Димитър Германов алармира обществеността, че е пропаднала част от стомано-бетонната стена на пречиствателната станция и се налага да обяви частично бедствено положение, заради влошени качества на питейната вода.  Подобно е положението със съседните общини Созопол, Царево, Средец. Истински късмет е, че аварията става през декември, когато обемът на използваната питейна вода е минимален, защото ако срутването бе станало в периода 15 юли-15 август, това би означавало екокатастрофа и огромни загуби за туризма.

Ремонтът на яз. „Ясна поляна“ не приключи в срок, спрян е до края на летния сезон

Водоснабдителна система „Ясна поляна”, като тук не е включена и община Средец, намираща се на запад от тези населени места

Всъщност проблемите със строената през 1973 г. пречиствателна станция са започнали още през лятото на 2022 г., дотогава е извършвана само козметична дейност по поддръжката. През лятото на 2022 г.  пропада първата клетка от филтърното и помпената станция, но  от ВиК-Бургас смятат, че все някак ще закърпят положението, докато срещнат разбиране в Министерски съвет за отпускане на голям бюджет.

Държавата със спешни мерки за укрепване на пречиствателната станция за питейни води на яз. „Ясна поляна“

След усложняването на обстановката през декември 2022 г., областният управител от служебното правителство проф. Мария Нейкова свиква кризисно заседание на ВиК холдинга и кметовете. Настоява пред държавата да се помогне незабавно - на първо време с пари за частичен ремонт на старите аварирали съоръжения, за да не остане населението без вода. След декември месец пречиствателната станция намалява капацитета на работа, докато се набавят нови филтри, за да дублират разпадащите се. За построяване на нови съоръжения се изчислява, че са нужни поне 15 млн.лв., които са поискани от МС. През юни 2023 г. те са преведени по сметката на Областна администрация-Бургас, която се явява възложител на обществената поръчка.

На 9 юни 2023 г. проф. Нейкова оповестява, че се е справила с най-големия проблем, с който се е сблъсквала в годините като държавник на този пост. Кметовете си отдъхват и приемат с разбиране, че в следващите 2 месеца към общините им ще се подава вода с намален дебит, тъй като инсталациите ще бъдат спирани по два пъти седмично, за да е по-ефективна работата на аварийните екипи. Целта е да се "закърпи" сезонът. Фирмата изпълнител на спешния ремонт приключва с укрепване на съществуващото старо филтърно и помпено стъпало, но цялостното изграждане на новата инсталация предстои да започне след приключване на процедурата с възлагането по обществената поръчка с усвояването на отпуснатите 20 млн.лв. от дъражвата. Новата пречиствателна инфраструктура вече трябваше да е в строеж. Стартът ѝ засега е мираж.

А в пиковите летни месеци средноденонощно тази пречиствателна станция трябва да осигури 800 л/сек, за да се гарантира нормален туристически сезон за близо половин милион гости на Южното Черноморие.

 
Флагман.БГ Съли от Досиетата Х е секси и на 55 години Съли от Досиетата Х е секси и на 55 години 11/12/2023, Понеделник 16:01 2
13
Коментара по темата
13.
Пешо
23.11.2023 15:25:12
0
3
Каквото и да си говорим става въпрос за крадене на много пари. Баси и простия народ дето сме .
12.
В крайна сметк
19.11.2023 18:34:04
0
1
Поръчките са две едната е за укрепване на авариралото съоръжение и тя е приключила, тя беше тази заради която се налагане да има смущения във водоподаването лятото. Втората поръчка е за изградбадане на нова дублираща линия от филтри, защото извършеното укрепване е временно и не се знае до кога ще издържи. Ето тази втората, чака да и бъде избран изпълнител, чака от 06.07.2023г.
11.
Нафарфорий
18.11.2023 09:19:35
0
6
Парите са най голямата сила,съчетана с глупаци които не могат даже да си ги разделят води до това да пият мръсна вода 300 хиляди души две години вече.
10.
В крайна сметка
18.11.2023 08:54:11
0
4
Ремонта почвал ли е изобщо, или офертите още не са отворени?
Тогава защо в предните статии на тази тема , през, лятото, напоително ни се обясняваше, как ремонта бил изпълнен на 70% , но в края на юли трябвало да се спре до есента , заради сезона ?
Дори фирмата изпълнител се посочваше !
Как са я избрали без а да отвaрят офертите?
9.
Инженер
17.11.2023 19:37:51
2
6
Хубаво е като се пишат неща за строителство, да е от човек, който разбира, от проектиране ЗОП и т.н. Не сте наясно със ситуацията, но не се и опитвате да разберете. една сериозна медия би задала въпроси и би търсила и отговорите, а тук очевидно не искате да ги търсите.
8.
Ох
17.11.2023 19:35:15
1
5
На мен ми липсва Найден Милков. Хубав областен управител беше. Той дойде директно от чалготеката и фитнеса. И Насето ми липсва също така, който пък горкият три думи на кръст не можеше да каже.
А, предлагам също да назначим Жоро Манев за областен управител. Ама дано дотогава да му доставят правилните хапчета, че да му тече гладко мисълта.
7.
Бургазлия
17.11.2023 17:50:47
0
3
Добро утро. От масата на "Каргото" , на бюрото в Областна. Дали знае къде се намира?
6.
Американец
17.11.2023 15:21:40
0
6
ОСТАВКА !!!!! на Пламен Янев.За нищо не става!!!e
5.
М. Нейкова
17.11.2023 14:03:51
3
18
Пламене, казах ти да си платиш на Флагман. Ти не щеш. Аз сиплащах и нямах проблеми.
4.
Ха ха ха
17.11.2023 13:55:57
2
15
За 23 милиона няма да си изцапат багера, казали са му какво искат в офертите,следете как ще скочи цифрата.
3.
Evstati
17.11.2023 13:52:39
1
14
Ще ги отворят, когато първо обявят че цената е поне двойно по висока, това е записано в ценовата листа на гладните прасета.
2.
местен
17.11.2023 13:35:30
3
17
Защото не си плаща на правилната медия.
1.
Бончо Бончев
17.11.2023 13:15:21
4
20
Е как защо?
Защото от Пламен Янев нищо не става и чака "правилната" , от която да захлеби - той и тези, които са го спуснали на този пост.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той изпя Шушана на ушето на Дядо Коледа Той изпя Шушана на ушето на Дядо Коледа Наско Ментата с хитова изцепка  Съдът върна интригата за създаването на община Обзор – отмени решение на служебния кабинет Съдът върна интригата за създаването на община Обзор – отмени решение на служебния кабинет Казусът във ВАС обаче може да продължи при нова жалба Футболист №1 на България крие приятелката си, защото е дъщеря на скандален бос Футболист №1 на България крие приятелката си, защото е дъщеря на скандален бос Паметливите ще си спомнят как преди години милионерската щерка прегази на пътя двама чистачи с лъскавия си джип Бивши бургаски съветници съдят Общината за неплатена заплата Бивши бургаски съветници съдят Общината за неплатена заплата Претендират да получат възнаграждение за месец октомври, когато не се проведе заседание на ОбС Тя отново подпука популярен българин - изнудване или студено отмъщение Тя отново подпука популярен българин - изнудване или студено отмъщение Актрисата с гневен пост срещу Вергов и прокуратурата Отиде си спасителят на Червената принцеса Отиде си спасителят на Червената принцеса Рафинерията в Бургас да може да се продаде само с решение на НС, предлагат Борисов и Кирил Петков Рафинерията в Бургас да може да се продаде само с решение на НС, предлагат Борисов и Кирил Петков Това щяло да важи и за други стратегически предприятия БСП реши да не води преговори за общо управление с ПП-ДБ в София БСП реши да не води преговори за общо управление с ПП-ДБ в София Ще се водят разговори единствено за приоритетите на БСП, които да залегнат в бюджета на София за 2024 г. Намерете си любовник, поне с 30 години по-млад, съветва всички бабички тази модна икона Намерете си любовник, поне с 30 години по-млад, съветва всички бабички тази модна икона 77-годишната звезда е сгодена за чернокожия продуцент Александър Едуардс, който е едва на 37 г. Пръснаха се да я хейтят заради несполучлив силиконов балкон, ама май не й пука Пръснаха се да я хейтят заради несполучлив силиконов балкон, ама май не й пука Коментарите тотално съборили провокативната инфлуенсърка
Настъпва нова ера в Аржентина, страната е фалирала и всички трябва да затегнат коланите Настъпва нова ера в Аржентина, страната е фалирала и всички трябва да затегнат коланите "Няма пари!", заяви новоизбраният президент  Американското посолство във Виена убедило Австрия да вдигне румънското вето за Шенген Американското посолство във Виена убедило Австрия да вдигне румънското вето за Шенген Дискусиите с американски официални лица са били решаващи за промяната на позицията на Австрия относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, се казва в цитираната публикация Съли от Досиетата Х е секси и на 55 години Съли от Досиетата Х е секси и на 55 години Аристократичното червено, с което се бе наконтила, допълнително нагнетяваше обстановката, а лежерната материя на роклята подчертаваше доста натежалите ѝ форми Той е най-красивият италианец, но зарязва мацките и става свещеник Той е най-красивият италианец, но зарязва мацките и става свещеник 21-годишният токсанец шокира с избора си Преди години застреляха мафиотското й гадже пред очите, а днес оцеля по чудо в кошмарен полет Преди години застреляха мафиотското й гадже пред очите, а днес оцеля по чудо в кошмарен полет Лияна е родена под щастлива звезда Тази тв водеща шокира зрителите, започна да говори за погребението си Тази тв водеща шокира зрителите, започна да говори за погребението си Гала посочи къде иска да бъдат поставени тленните й останки  Тя се избели, също като Майкъл Джексън Тя се избели, също като Майкъл Джексън В социалните медии Бионсе отнесе стотици хиляди критики за промяната на външния й вид Тя искаше да става актриса, но остана в сянката на световноизвестната си сестра и накрая изтрещя тотално Тя искаше да става актриса, но остана в сянката на световноизвестната си сестра и накрая изтрещя тотално Джейми Лин Спиърс е диагностицирана с биполярно разстройство, не си приема редовно предписаните й медикаменти Държанка на световна знаменитост заби луд милиардер Държанка на световна знаменитост заби луд милиардер Николас Бергрюен притежава над 6 млрд. долара, но си няма жилище Затягат контрола върху банките Затягат контрола върху банките Целта на регулаторните органи в САЩ е да бъдат предотвратени повече банкови фалити
Бойко НОЕВ, бивш министър Бойко НОЕВ, бивш министър Ако днес Путин натисне копчето, много скоро в България ще има икономическа, а оттам и политическа криза Виц на деня Виц на деня Един рибар си стоял в жегата на брега на язовира и си ловял риба. По едно време се показала златната рибка и казала: - Пич, ще ти изпълня три желания, ако си извадиш краката от водата... Виц на деня Виц на деня Мутра купил кило банани, прибрал се в къщи и решил да се изфука пред жена, че знае английски. Подал бананите и кaзал: - Фор ю! - Фор ми? - зарадвала се жена му. - Не фурми ма, банани! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мъдрият мъж никога не спори с жена си; просто я изчаква да започне да си противоречи сама
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори