×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо МС ще си прибере 20-е милиона лв. за ремонта на ПСПВ „Ясна поляна”


Защо МС ще си прибере 20-е милиона лв. за ремонта на ПСПВ „Ясна поляна”
9 юни 2023 г. Проф. Мария Нейкова обявява, че са осигурени 23 млн.лв. за ремонт и нова инфраструктура на ПСПВ „Ясна поляна”, до нея е настоящият областен управител Пламен Янев, в чиито ръце сега е процедурата
Тема в развитие
виж още
скрий
17 Ноември 2023, Петък, 13:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Петима кандидати са подали оферти още в началото на юли т.г., но неясно защо в Областна управа не отварят ценовите им предложения

Реконструкцията на филтърното и помпено стъпало на пречиствателната станция към яз. Ясна поляна се забавя фатално по неясни причини, а отпуснатите от МС 20 млн.лв. за целта след броени дни трябва да бъдат върнати обратно в бюджета заради изтичащата финансова година. Така ще се обезсмислят усилията на бившия областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова и кметовете на общините от Южното Черноморие, които бяха хвърлени през тази година, за да предотвратят щети с колосални размери за туризма и населението, съизмерими с бедствено положение.

Крайният срок за подаване на офертите от кандидатстващите фирми по възложената обществена поръчка бе на 6 юни т.г., но и към настоящия момент в Областна управа-Бургас не намират време да ги разгледат. В информационната система за електронни обществени поръчки е отразено, че заявленията са отворени на 7 юли, но все още не е обявена дата за отваряне на ценовите им предложения. Кандидатствали са: „Парсек Груп” ЕООД, „Джи Пи Груп” АД, Консорциум „ГИС-Среги Ясна поляна”, „Хидрострой” АД, „ДЗЗД „Ясна поляна 2023”. Прогнозната стойност без ДДС е 18 737 664.11 лв.

23,5 млн. лв. за авариен ремонт на пречиствателната станция на яз. "Ясна поляна" отпусна МС

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 10 календарни месеца и започва да тече от датата на подписване на договора, процедурата обаче очевидно е зациклила далеч преди това и не се вижда хоризонт за старт на ключовия инфарктен проект.

Започва ремонтът на пречиствателна станция за питейни води „Ясна поляна“

Защо отлагането с всеки изминал ден е фатално

На 9 декември 2022 г. кметът на община Приморско д-р Димитър Германов алармира обществеността, че е пропаднала част от стомано-бетонната стена на пречиствателната станция и се налага да обяви частично бедствено положение, заради влошени качества на питейната вода.  Подобно е положението със съседните общини Созопол, Царево, Средец. Истински късмет е, че аварията става през декември, когато обемът на използваната питейна вода е минимален, защото ако срутването бе станало в периода 15 юли-15 август, това би означавало екокатастрофа и огромни загуби за туризма.

Ремонтът на яз. „Ясна поляна“ не приключи в срок, спрян е до края на летния сезон

Водоснабдителна система „Ясна поляна”, като тук не е включена и община Средец, намираща се на запад от тези населени места

Всъщност проблемите със строената през 1973 г. пречиствателна станция са започнали още през лятото на 2022 г., дотогава е извършвана само козметична дейност по поддръжката. През лятото на 2022 г.  пропада първата клетка от филтърното и помпената станция, но  от ВиК-Бургас смятат, че все някак ще закърпят положението, докато срещнат разбиране в Министерски съвет за отпускане на голям бюджет.

Държавата със спешни мерки за укрепване на пречиствателната станция за питейни води на яз. „Ясна поляна“

След усложняването на обстановката през декември 2022 г., областният управител от служебното правителство проф. Мария Нейкова свиква кризисно заседание на ВиК холдинга и кметовете. Настоява пред държавата да се помогне незабавно - на първо време с пари за частичен ремонт на старите аварирали съоръжения, за да не остане населението без вода. След декември месец пречиствателната станция намалява капацитета на работа, докато се набавят нови филтри, за да дублират разпадащите се. За построяване на нови съоръжения се изчислява, че са нужни поне 15 млн.лв., които са поискани от МС. През юни 2023 г. те са преведени по сметката на Областна администрация-Бургас, която се явява възложител на обществената поръчка.

На 9 юни 2023 г. проф. Нейкова оповестява, че се е справила с най-големия проблем, с който се е сблъсквала в годините като държавник на този пост. Кметовете си отдъхват и приемат с разбиране, че в следващите 2 месеца към общините им ще се подава вода с намален дебит, тъй като инсталациите ще бъдат спирани по два пъти седмично, за да е по-ефективна работата на аварийните екипи. Целта е да се "закърпи" сезонът. Фирмата изпълнител на спешния ремонт приключва с укрепване на съществуващото старо филтърно и помпено стъпало, но цялостното изграждане на новата инсталация предстои да започне след приключване на процедурата с възлагането по обществената поръчка с усвояването на отпуснатите 20 млн.лв. от дъражвата. Новата пречиствателна инфраструктура вече трябваше да е в строеж. Стартът ѝ засега е мираж.

А в пиковите летни месеци средноденонощно тази пречиствателна станция трябва да осигури 800 л/сек, за да се гарантира нормален туристически сезон за близо половин милион гости на Южното Черноморие.

 




Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 2
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
13
Коментара по темата
13.
Пешо
23.11.2023 15:25:12
0
3
Каквото и да си говорим става въпрос за крадене на много пари. Баси и простия народ дето сме .
12.
В крайна сметк
19.11.2023 18:34:04
0
1
Поръчките са две едната е за укрепване на авариралото съоръжение и тя е приключила, тя беше тази заради която се налагане да има смущения във водоподаването лятото. Втората поръчка е за изградбадане на нова дублираща линия от филтри, защото извършеното укрепване е временно и не се знае до кога ще издържи. Ето тази втората, чака да и бъде избран изпълнител, чака от 06.07.2023г.
11.
Нафарфорий
18.11.2023 09:19:35
0
6
Парите са най голямата сила,съчетана с глупаци които не могат даже да си ги разделят води до това да пият мръсна вода 300 хиляди души две години вече.
10.
В крайна сметка
18.11.2023 08:54:11
0
4
Ремонта почвал ли е изобщо, или офертите още не са отворени?
Тогава защо в предните статии на тази тема , през, лятото, напоително ни се обясняваше, как ремонта бил изпълнен на 70% , но в края на юли трябвало да се спре до есента , заради сезона ?
Дори фирмата изпълнител се посочваше !
Как са я избрали без а да отвaрят офертите?
9.
Инженер
17.11.2023 19:37:51
2
6
Хубаво е като се пишат неща за строителство, да е от човек, който разбира, от проектиране ЗОП и т.н. Не сте наясно със ситуацията, но не се и опитвате да разберете. една сериозна медия би задала въпроси и би търсила и отговорите, а тук очевидно не искате да ги търсите.
8.
Ох
17.11.2023 19:35:15
1
5
На мен ми липсва Найден Милков. Хубав областен управител беше. Той дойде директно от чалготеката и фитнеса. И Насето ми липсва също така, който пък горкият три думи на кръст не можеше да каже.
А, предлагам също да назначим Жоро Манев за областен управител. Ама дано дотогава да му доставят правилните хапчета, че да му тече гладко мисълта.
7.
Бургазлия
17.11.2023 17:50:47
0
3
Добро утро. От масата на "Каргото" , на бюрото в Областна. Дали знае къде се намира?
6.
Американец
17.11.2023 15:21:40
0
6
ОСТАВКА !!!!! на Пламен Янев.За нищо не става!!!e
5.
М. Нейкова
17.11.2023 14:03:51
3
18
Пламене, казах ти да си платиш на Флагман. Ти не щеш. Аз сиплащах и нямах проблеми.
4.
Ха ха ха
17.11.2023 13:55:57
2
15
За 23 милиона няма да си изцапат багера, казали са му какво искат в офертите,следете как ще скочи цифрата.
3.
Evstati
17.11.2023 13:52:39
1
14
Ще ги отворят, когато първо обявят че цената е поне двойно по висока, това е записано в ценовата листа на гладните прасета.
2.
местен
17.11.2023 13:35:30
3
17
Защото не си плаща на правилната медия.
1.
Бончо Бончев
17.11.2023 13:15:21
4
20
Е как защо?
Защото от Пламен Янев нищо не става и чака "правилната" , от която да захлеби - той и тези, които са го спуснали на този пост.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори