×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
  • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
  • С 30% поскъпва водата в София за три години
  • Владимир Путин кацна в Северна Корея
  • Джокович ще играе на Олимпиадата
  • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
  • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
  • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо МС ще си прибере 20-е милиона лв. за ремонта на ПСПВ „Ясна поляна”


Защо МС ще си прибере 20-е милиона лв. за ремонта на ПСПВ „Ясна поляна”
9 юни 2023 г. Проф. Мария Нейкова обявява, че са осигурени 23 млн.лв. за ремонт и нова инфраструктура на ПСПВ „Ясна поляна”, до нея е настоящият областен управител Пламен Янев, в чиито ръце сега е процедурата
Тема в развитие
виж още
скрий
17 Ноември 2023, Петък, 13:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Петима кандидати са подали оферти още в началото на юли т.г., но неясно защо в Областна управа не отварят ценовите им предложения

Реконструкцията на филтърното и помпено стъпало на пречиствателната станция към яз. Ясна поляна се забавя фатално по неясни причини, а отпуснатите от МС 20 млн.лв. за целта след броени дни трябва да бъдат върнати обратно в бюджета заради изтичащата финансова година. Така ще се обезсмислят усилията на бившия областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова и кметовете на общините от Южното Черноморие, които бяха хвърлени през тази година, за да предотвратят щети с колосални размери за туризма и населението, съизмерими с бедствено положение.

Крайният срок за подаване на офертите от кандидатстващите фирми по възложената обществена поръчка бе на 6 юни т.г., но и към настоящия момент в Областна управа-Бургас не намират време да ги разгледат. В информационната система за електронни обществени поръчки е отразено, че заявленията са отворени на 7 юли, но все още не е обявена дата за отваряне на ценовите им предложения. Кандидатствали са: „Парсек Груп” ЕООД, „Джи Пи Груп” АД, Консорциум „ГИС-Среги Ясна поляна”, „Хидрострой” АД, „ДЗЗД „Ясна поляна 2023”. Прогнозната стойност без ДДС е 18 737 664.11 лв.

23,5 млн. лв. за авариен ремонт на пречиствателната станция на яз. "Ясна поляна" отпусна МС

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 10 календарни месеца и започва да тече от датата на подписване на договора, процедурата обаче очевидно е зациклила далеч преди това и не се вижда хоризонт за старт на ключовия инфарктен проект.

Започва ремонтът на пречиствателна станция за питейни води „Ясна поляна“

Защо отлагането с всеки изминал ден е фатално

На 9 декември 2022 г. кметът на община Приморско д-р Димитър Германов алармира обществеността, че е пропаднала част от стомано-бетонната стена на пречиствателната станция и се налага да обяви частично бедствено положение, заради влошени качества на питейната вода.  Подобно е положението със съседните общини Созопол, Царево, Средец. Истински късмет е, че аварията става през декември, когато обемът на използваната питейна вода е минимален, защото ако срутването бе станало в периода 15 юли-15 август, това би означавало екокатастрофа и огромни загуби за туризма.

Ремонтът на яз. „Ясна поляна“ не приключи в срок, спрян е до края на летния сезон

Водоснабдителна система „Ясна поляна”, като тук не е включена и община Средец, намираща се на запад от тези населени места

Всъщност проблемите със строената през 1973 г. пречиствателна станция са започнали още през лятото на 2022 г., дотогава е извършвана само козметична дейност по поддръжката. През лятото на 2022 г.  пропада първата клетка от филтърното и помпената станция, но  от ВиК-Бургас смятат, че все някак ще закърпят положението, докато срещнат разбиране в Министерски съвет за отпускане на голям бюджет.

Държавата със спешни мерки за укрепване на пречиствателната станция за питейни води на яз. „Ясна поляна“

След усложняването на обстановката през декември 2022 г., областният управител от служебното правителство проф. Мария Нейкова свиква кризисно заседание на ВиК холдинга и кметовете. Настоява пред държавата да се помогне незабавно - на първо време с пари за частичен ремонт на старите аварирали съоръжения, за да не остане населението без вода. След декември месец пречиствателната станция намалява капацитета на работа, докато се набавят нови филтри, за да дублират разпадащите се. За построяване на нови съоръжения се изчислява, че са нужни поне 15 млн.лв., които са поискани от МС. През юни 2023 г. те са преведени по сметката на Областна администрация-Бургас, която се явява възложител на обществената поръчка.

На 9 юни 2023 г. проф. Нейкова оповестява, че се е справила с най-големия проблем, с който се е сблъсквала в годините като държавник на този пост. Кметовете си отдъхват и приемат с разбиране, че в следващите 2 месеца към общините им ще се подава вода с намален дебит, тъй като инсталациите ще бъдат спирани по два пъти седмично, за да е по-ефективна работата на аварийните екипи. Целта е да се "закърпи" сезонът. Фирмата изпълнител на спешния ремонт приключва с укрепване на съществуващото старо филтърно и помпено стъпало, но цялостното изграждане на новата инсталация предстои да започне след приключване на процедурата с възлагането по обществената поръчка с усвояването на отпуснатите 20 млн.лв. от дъражвата. Новата пречиствателна инфраструктура вече трябваше да е в строеж. Стартът ѝ засега е мираж.

А в пиковите летни месеци средноденонощно тази пречиствателна станция трябва да осигури 800 л/сек, за да се гарантира нормален туристически сезон за близо половин милион гости на Южното Черноморие.

 
Тайланд иска членство в БРИКС
Тайланд иска членство в БРИКС 20/06/2024, Четвъртък 20:00 2
Флагман.БГ Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие 20/06/2024, Четвъртък 18:40 0
Флагман.БГ Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час 20/06/2024, Четвъртък 17:20 8
13
Коментара по темата
13.
Пешо
23.11.2023 15:25:12
0
3
Каквото и да си говорим става въпрос за крадене на много пари. Баси и простия народ дето сме .
12.
В крайна сметк
19.11.2023 18:34:04
0
1
Поръчките са две едната е за укрепване на авариралото съоръжение и тя е приключила, тя беше тази заради която се налагане да има смущения във водоподаването лятото. Втората поръчка е за изградбадане на нова дублираща линия от филтри, защото извършеното укрепване е временно и не се знае до кога ще издържи. Ето тази втората, чака да и бъде избран изпълнител, чака от 06.07.2023г.
11.
Нафарфорий
18.11.2023 09:19:35
0
6
Парите са най голямата сила,съчетана с глупаци които не могат даже да си ги разделят води до това да пият мръсна вода 300 хиляди души две години вече.
10.
В крайна сметка
18.11.2023 08:54:11
0
4
Ремонта почвал ли е изобщо, или офертите още не са отворени?
Тогава защо в предните статии на тази тема , през, лятото, напоително ни се обясняваше, как ремонта бил изпълнен на 70% , но в края на юли трябвало да се спре до есента , заради сезона ?
Дори фирмата изпълнител се посочваше !
Как са я избрали без а да отвaрят офертите?
9.
Инженер
17.11.2023 19:37:51
2
6
Хубаво е като се пишат неща за строителство, да е от човек, който разбира, от проектиране ЗОП и т.н. Не сте наясно със ситуацията, но не се и опитвате да разберете. една сериозна медия би задала въпроси и би търсила и отговорите, а тук очевидно не искате да ги търсите.
8.
Ох
17.11.2023 19:35:15
1
5
На мен ми липсва Найден Милков. Хубав областен управител беше. Той дойде директно от чалготеката и фитнеса. И Насето ми липсва също така, който пък горкият три думи на кръст не можеше да каже.
А, предлагам също да назначим Жоро Манев за областен управител. Ама дано дотогава да му доставят правилните хапчета, че да му тече гладко мисълта.
7.
Бургазлия
17.11.2023 17:50:47
0
3
Добро утро. От масата на "Каргото" , на бюрото в Областна. Дали знае къде се намира?
6.
Американец
17.11.2023 15:21:40
0
6
ОСТАВКА !!!!! на Пламен Янев.За нищо не става!!!e
5.
М. Нейкова
17.11.2023 14:03:51
3
18
Пламене, казах ти да си платиш на Флагман. Ти не щеш. Аз сиплащах и нямах проблеми.
4.
Ха ха ха
17.11.2023 13:55:57
2
15
За 23 милиона няма да си изцапат багера, казали са му какво искат в офертите,следете как ще скочи цифрата.
3.
Evstati
17.11.2023 13:52:39
1
14
Ще ги отворят, когато първо обявят че цената е поне двойно по висока, това е записано в ценовата листа на гладните прасета.
2.
местен
17.11.2023 13:35:30
3
17
Защото не си плаща на правилната медия.
1.
Бончо Бончев
17.11.2023 13:15:21
4
20
Е как защо?
Защото от Пламен Янев нищо не става и чака "правилната" , от която да захлеби - той и тези, които са го спуснали на този пост.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Жестоко убийство в Бургас, мъж намушка приятелката си пред детето им и се самоуби Извънредно! Жестоко убийство в Бургас, мъж намушка приятелката си пред детето им и се самоуби Все още се издирва и ножът, с който е убита жената Пияни до козирката австралийски граждани потрошиха рент-а карска кола, не казват кой е бил зад волана Пияни до козирката австралийски граждани потрошиха рент-а карска кола, не казват кой е бил зад волана Чужденците катастрофирали на пътя Бургас-Созопол, в района на бензиностанция „Петрол” Гордост за Бургас! Павел Бангеев спечели стипендия за елитен колеж в Лондон Гордост за Бургас! Павел Бангеев спечели стипендия за елитен колеж в Лондон Той е от изявените бургаски деца и многократно е награждаван от кмета Димитър Николов Голяма придобивка за българската история! Ценни архиви се появиха в Интернет платформа Голяма придобивка за българската история! Ценни архиви се появиха в Интернет платформа Сред обнародваните документи са писмата от Данаил Попов до Иван Драсов и обратно за предателството на Левски Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Събитието започва в 18.00 часа с представяне на кулинарната книга „Кухнята на баба и проклетото ѝ внуче“ Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Във форума като специални гости участват представляващият Висшия съдебен съвет съдия Боян Магдалинчев, конституционният съдия проф. д.ю.н. Атанас Семов У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС Най-високите ценови равнища са регистрирани в Дания Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” За този проект се говори още от 2018 г. и вече можеше да е готов, ако не беше пандемията и политическата нестабилност Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Дружеството изпълнява и дейности за подземно полагане на общо 55 км въздушни електропроводи Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Около великденските празници сладкарницата на Петкова предизвика големи спорове в мрежата заради цените, които беше сложила за козунаци
Тайланд иска членство в БРИКС Тайланд иска членство в БРИКС "Надяваме се на позитивна обратна връзка и да бъдем приети за член още на следващата среща" Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Има и трима ранени при атаката Летящи хлебарки превзеха Гърция Летящи хлебарки превзеха Гърция Местните власти правят всичко възможно да се справят с проблема И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище У нас отделни училища също започнаха да въвеждат ограничения Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Деца са били евакуирани от летни лагери в Източна Атика Путин пристигна във Виетнам Путин пристигна във Виетнам Съединените щати разкритикуваха властите в Ханой, не трябвало да дават платформа за насърчаване на неговата агресивна война Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей  Стоунхендж Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей Стоунхендж Лятното слънцестоене се отбелязва край Стоунхендж Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век, обявиха от Епизод Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Паметникът в Южна Англия е част от световното наследство на ЮНЕСКО
Георги БЛИЗНАШКИ Георги БЛИЗНАШКИ Рая Назарян да не е царицата, заради която започва Троянската война?

Виц на деня Виц на деня - Добър ден! Нямам интернет.
- С рутер ли сте?
- Не. С баджанака сме.
Виц на деня Виц на деня На сватба. Млад метълист към DJ:
- Пусни нещо за пого!
След минута.
- Специално за Пого и компания - Софи Маринова...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Масово сбиване на две враждуващи фамилии в циганската махала, ескалира в сватба.Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори