×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Денков се скара на Радев, нямал право да му откаже да махне шефа на ДАНС


08 Ноември 2023, Сряда, 11:26 ч.
Автор: Флагман.бг

Не смятам, че в момента трябва да се търси смяна на министри, посочи още той

"Президентът няма никакво право да отказва смяна на председателя на ДАНС, защото той ми пречи да си изпълнявам задълженията, които имам по конституция и закон. Така че той надхвърля правомощията си. Аз трябва да мога да работя с председателя на ДАНС, за да си върша работата.

Следващият председател ще бъде съгласуван с него, така че да е човек, който да бъде приемлив." Това каза премиерът Николай Денков. Академикът отговаря на предварително зададени въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Мотивите за оставката на шефа на ДАНС изобщо не са слаби. Става дума за много сериозни нарушения - документирани са и политически пристрастия. Намерих мотивите, с които е освободен предшественика му. Всъщност мотивът е един единствен и той е, че човекът е поискал дългосрочен отпуск. Така че в сравнение с тях мотивите, които аз съм представил - за прикриване на нарушения на закона и политически пристрастия, са много по-сериозни. Три страници са мотивите, днес ще публикуваме и другите, каза Денков.

Той отново подчерта, че ако стане нещо в сферата на националната сигурност и Радев не освободи шефа на ДАНС, то президентът ще носи отговорност за това. "ЦИК не се справи добре с провеждането на изборите този път. Нарушиха Изборния кодекс. За това несправяне трябва да се търси смяна на състава на Комисията, още повече че той е от времена, в които политическата конфигурация беше съвсем друга. Той не отразява реалността в момента. Това трябва да го направи Народното събрание, коментира още той.

Говорих вчера с министъра на електронното управление Александър Йоловски. Той отказва да предостави допълнителна информация, защото в момента тече разследване. Разбирам това и не съм настоявал. Но както и друг път съм казвал - аз познавам тези хора и знам, че твърденията, които видях в медиите, няма как да са верни, каза премиерът на въпрос за това дали е говорил с Йоловски и какво е обяснението му за обвиненията в изнудване срещу Кирил Петков и Божидар Божанов.

От гледна точка на работата на министър Йоловски - има една непоследователност. На първи тур бе даден повод от МЕУ да отпаднат машините, но за втория тур имаше добра организация. Това, което съм поискал, е да се направи една обстойна проверка защо се е случило това, допълни премиерът. Не смятам, че в момента трябва да се търси смяна на министри, още повече на такива, които си вършат работата. МЕУ направи електронните бележки за учениците, електронното връчване на фишовете и др. То успява да извади решения, които са очаквани с години от хората, само за месеци. Но този скандал хвърля сянка върху правителството, подчерта Денков.

Трябва да работим с всички партии, които подкрепят кабинета. Промените на техните лидери са си техни вътрешни работи и няма какво да ги коментирам. Ще търсим подкрепата за промяна на конституцията и мнозинство от 2/3. Често виждаме изказвания на други партии и коалиции като че ли те участват в гласуванията в парламента в полза на ПП-ДБ - нека да се разберем, това са гласувания в полза на българския народ, а не в полза на една или друга партия, коментира Денков за вчерашната изненадваща оставка на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и за това как би работил с Движението под директното лидерство на Ахмед Доган.

Решение на ГЕРБ е дали ще оттегли подкрепата си за кабинета. Ако се интересуват от частно партийните си интереси, това може да стане, каза още той.

Не съм позволил на Асен Василев, а съм му поръчал да свика заседание на Министерския съвет. Разбира се, едно заседание се планира предварително и задачата е ясна - в първия ден след изборите да бъдат приети данъчните закони и обсъждането им в парламента да започне днес, утре, вдругиден, каза още премиерът.

Министерският съвет прие данъчните промени, внесохме ги в парламента и оттук нататък думата е на депутатите. Те трябва да бъдат предложени, за да може да предложим бюджет. Това вероятно ще стане другата седмица, каза академикът.

Има обща грижа за администрациите там, където заплатите изостават, това ще се види в бюджета, каза още той за това дали ще бъдат увеличени заплатите на служителите на НСИ. Това тяхно искане те поставят за трети път пред премиера, но той настоя, че увеличение за тази година няма да има, а по-скоро за такова ще се мисли в новия бюджет.

Актуализация на пенсиите се очаква в средата на следващата година с около 11%. В момента използваме всички възможности размерът на самите пенсии да бъде достатъчно висок. Министърът на финансите се изрази правилно, че така ще се дадат коледни добавки всеки месец - много по-справедливо е да се дава максимумът, а не да се спестяват пари през годината и да се дадат по едни 50 лв. накрая, настоя още министър-председателят.

Единствено инфлацията е по-висока при нас и не изпълнява критерий за еврозоната. Оценки ще се правят през април-май следващата година. Имаме всички основания да работим по плана. Имаме много добра дискусия с ЕЦБ, работим по план, посочи той.

Запитан за вчерашното изказване на румънския премиер, че България и Румъния трябва да се отделят по пътя за Шенген, каза: Мисля, че тази оценка е само за вътрешна употреба. Няма никаква индикация, че България и Румъния вървят по различни писти. Трябва да вървим заедно, за да решаваме общите си проблеми.

Работи се по първите три участъка на "Хемус", макар и не с темпото, което искахме. По пътя към Ботевград се работи, извадени са решенията за първите два участъка по пътя Русе- Бяла. До края на годината ще бъде пусната поръчка и за проекта от София към Петрохан. Имаме проблеми с инхаус процедурите, с узаконяването. Тези проблеми не са изчезнали, работи се по тях, подчерта той.

Влаковите композиции са много стари. Има 4 обществени поръчки - за малко над 60 влака и за локомотиви. Някои от тях се обжалват в КЗК, затова сроковете сега зависят от това колко бързо ще стане това и ще стигне ли до ВАС. Търсим и друго финансиране - с национално, което да осигури по-бързото им закупуване, разказа премиерът.

Редовно обсъждам със здравния министър липсата на лекарства. Възможност за електронни рецепти има почти от 3 г. и никой не може да каже, че тази възможност се появява скоростно и за първи път. Очевидно е, че

има сблъсък на лобита -

едното е това кой да изписва лекарствата, доколко скъпите медикаменти могат да бъдат заместени от генерици и др. Обсъждаме с министъра това дали някъде трябва да се сложи преходен период, но няма и не трябва да се отказваме от поетапното влизане на електронните рецепти - това е европейската практика и тя ще изсветли много проблеми, категоричен е премиерът.

 Гражданите трябва да подават сигнали, за да може правосъдната система да си свърши работата, призова още академикът. Той обяви, че очаква европейския прокурор Лаура Кьовеши у нас в четвъртък и работата на съдебната система също ще бъде обсъдена с нея.

Денков отговори и на въпрос за инициативата "Достъпно за вас", чиято идея е да предложи храни на по-достъпни цени. "Фокусът е върху базови храни – разликата с брошурите е, че там има широк набор от стоки, които понякога са и в ограничени количества", обясни премиерът.

"Има много голям интерес, конкуренцията остава, а за тези стоки конкуренцията е как да се предложи качествена стока на възможно най-ниски цени. Очаква се процедурата да стартира от 15 ноември", посочи Денков.

Не очакваме промени в цените на тока след либерализирането - това ще позволи на потребителите да търсят по-изгодна тарифа за тях и да сменят доставчика. Тя трябва да улесни потребителите. След 2026 г. има фонд, който да позволи цената за хората, които изпитват затруднения, да не нараства, подчерта премиерът.

На въпрос защо цената на газа у нас не намалява, както в останалите европейски страни, и защо той идва с посредници, каза: Част от тези твърдения са категорично неверни. Цената през лятото намалява, а през есента се увеличава. Доставките на руски газ - руският газ бе спрян от "Газпром", а не от българското правителство. Той не е проявил желание наново да обсъжда с българското правителство, но и не виждаме причина да преговаряме с ненадежден доставчик. Имаме алтернативи. Имаме доставки от Азербайджан - той е надежден доставчик с по-евтин газ.

Министър Юлиан Попов е много активен по отношение на климатичните промени - за първи път започнаха прогнозни анализи за това какво се очаква и как ще повлияе. Този тип прогнози са изключително важни, за да можем да планираме. Досега такова нещо не е правено в България целенасочено, подчерта той. Поздрави екипа на МОСВ и за това, че за първи път направило прогнози за това какво се очаква по отношение на енергийното използване у нас.                


В категории: Животът


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
12
Коментара по темата
12.
На какво се крепи сглобката ПП-ГЕРБ
08.11.2023 23:38:47
0
2
Отговорът е ясен: НА ИЗНУДВАНЕ!
Това беше материал по всички СМИ преди 2 години, за който ПП и прокуратурата "забравиха":
"Асен Василев: Ливан потвърди, че Борисов има сметка с 40 милиарда лева" 13/09/2021
https://novinarbg.com/asen-vasilev-livan-potvardi-che-borisov-ima-smetka-s-40-miliarda-leva/
"Това е огромен скандал и предстои случая да бъде даден на прокуратурата!
Агенти на US финансовото разузнаване се по следите на милиардите, които момчето за всичко в СИК успя да открадне от България и да покрие в офшорни сметки по целия свят, категоричен е информаторът ни.
Според неофициални данни от приходната агенция се следят всички потоци пари, които могат да се свържат дори косвено с Бойко Борисов в световни банки с проблемна репутация, ситуирани в Ливан, Алжир, Русия, Хонконг, Сингапур и Сейшелите.
В НАП разполагат си информация, потвърдена от агенти в Националната служба за охрана (НСО), че Мутрата е изкарал парите кеш с помощта на десетина куриери срещу тлъст процент от пачките."
11.
По здрав
08.11.2023 22:56:11
0
0
Специален по здрав за Денков и компанията от кукловоди зад него с едно позабравено парче - "Как боли " , изпълнител Азис.
10.
Judge Dredd
08.11.2023 22:45:00
0
1
Цитат - " аз познавам тези хора и знам, че твърденията, които видях в медиите, няма как да са верни " !!! Алоуу Денков ,ти май се опитваш да влезеш в моя образ - полицай, съдия, съдебни заседатели и палач.Само,че май забравяш - аз съм герой от КОМИКС,а в реалния живот нещата не стават по този начин.Вземи изпусни малко въздух и след от облаците,откакто стана премиер грандоманията яко те тресе.Keep calm man,обществото знае,че си бутафорна пионка,а други ти дърпат конците .---p.s.Относно президента,може и да няма право(според теб),но.... ИМА ПРАВОМОЩИЯТА.
9.
Въпроси към Денков
08.11.2023 19:34:31
0
4
Всъщност Денков трябва незабавно да изгони всички от министерството на електронното управление заради манипулации на изборните компютри. Както на първия етап на изборите, така и на балотажите бяха манипулирани хеш кодовете, заради което може да има съдебно решение за пълно отхвърляне на изборните резултати. Разбра се, че в София изборните компютри не разпознават "официално" генерираните хеш кодове, което означава манипулация и пълно фалшифициране на изборите в София (400 000 души са гласували машинно с манипулирани компютри).
Колкото за заседанията с Кокорчо, разбра се че Кокорчо няма адресна регистрация в България и "живее" от 2000 година в Ню Йорк. Възможно ли е да имаме "финансов министър на България" с адресна регистрация в САЩ? Американска партия ли управлява България?
Заради мутренските заплахи на ПростоКиро сега неговия министър Йоловски е с държавна охрана. Доколко МУТРЕНСКА е цялата сглобка на две мутренски партии?
Какво ще коментира Денков за всичко това?
8.
8
08.11.2023 15:53:33
3
5
Радев е виновен, защото той ви доведе. Тоя е едно към едно като амебета с име Плевнелиив. Същата п.тка недо.бана.
7.
Пипи
08.11.2023 13:49:22
0
11
Малоумен НЕЩАСТНИК! И Радев от къде вади тези боклуци?
6.
асен
08.11.2023 13:22:58
1
21
Абе този още ли не разбра че неговия стол се клати и е голяма вероятността да го капичнат а дуе мускули на мишок и се заканва на котката
5.
Цър Цър
08.11.2023 12:52:51
1
25
Прилуча ми на Плевню по поведение :-)
4.
Ха ха
08.11.2023 12:49:42
1
27
Рече мишката и отсече;))))
3.
Сър Джон
08.11.2023 12:41:27
0
22
Педе*асти, сър!
2.
Дарвин
08.11.2023 12:34:23
1
31
Денков е някъде между амебата и чехълчето като вид
1.
Пречел му да си върши рабитата хахаха
08.11.2023 12:28:39
1
39
Денков се скара на Радев, нямал право да му откаже да махне шефа на ДАНС
-----
Хахахахаха
Нямал право да му отказва?! И що бе аланколу, да няма ораво да ти отказва? Без него можеш ли да свалиш оредседателя на ДАНС? Радев ти каза, че има ясно записани причини за сваляне на оредседателя на ДАНС и това че ти не го харесваш не е една от тях. Стана смешен, а?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори