×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо задаващата се голяма миграционна вълна може да „удави“ България


Защо задаващата се голяма миграционна вълна може да „удави“ България
Ние сме от държавите, които трябва да станат по-солидарни като предоставим и/или изградим още бази за настаняване на мигранти
17 Октомври 2023, Вторник, 23:00 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Правителството мълчи за новия квотен принцип на ЕС, по който държавите членки ще поемат бежанци, за управление на убежището и миграцията

Събитията от последните седмици – вътрешните противоречия в некоалицията, още повече нападението на “Хамас” над Израел, са доста интензивни и взривоопасни, поради което фокусът резонно е насочен към тях. Съвсем между другото обаче минава информацията за започналото обсъждане на нов регламент за управление на убежището и миграцията, който да замени действащия Регламент от Дъблин.

Към момента системата определя една-единствена държава-членка на ЕС, която да отговаря за обработването на дадена молба за убежище. Процедурата се основава на няколко критерия, в т.ч. критерия за първа държава на влизане.

Но според мненията на европейските чиновници, миграционната криза натоварва неимоверно държавите членки на първа линия и е необходим нов механизъм за солидарност. Идеята, поне на пръв поглед, е да се опростят и улеснят процедурите.

Промените са за преместващите се мигранти от държавата, в която са пристигнали за първи път

Сред новите правила се обсъжда индивидуалният принос на държавите членки да стане сходен, да може да има преместване, финансов принос или алтернативни мерки за солидарност. В регламента се съдържат и мерки, насочени към „предотвратяване на злоупотребите от страна на лицата, търсещи убежище и избягване на вторичните движения. Това е случаят, в който мигрантът се мести от държавата, в която е пристигнал за първи път, за да потърси закрила или постоянно заселване на друго място”.

Тези думи звучат сухо и неособено ясно. Какво точно означават готвените промени за България. На първо място, определят се задължения за лицата, търсещи убежище, да подават молба в първата държава членка на влизане или на законен престой, като се възпират вторичните им движения. Тоест кандидатът няма да може да избира държавата членка, в която да подаде молбата си, а ще трябва да остане в първата държава, в която е влязъл. Вероятно е излишно да споменавам, че често, първата такава от ЕС, в която влизат мигрантите, е именно нашата.

Още през юни тази година Съветът на Европа прие законодателни актове в областта на убежището и миграцията, като аргументът беше „модернизация на нормативната уредба на ЕС в областта на убежището и миграцията”, а в действителност идеята е да се приемат квоти за мигранти от държави с голям натиск в други държави, което чисто и просто означава, че България ще трябва да приеме огромен брой мигранти от най-засегнатите към момента европейски страни. На базата на солидарността се създава механизъм, при който ще бъде определен и минимален годишен брой премествания от държавите членки с най-висок брой влизания в ЕС към държавите членки с най-нисък, като цифрата за преместванията е определена на 30 000, а при необходимост може да бъде и увеличена.

По какъв начин ще ни засегнат готвените изменения? Към момента страните, които приемат най-много мигранти и натискът към тях е най-силен, са Италия и Гърция. Ако ви се струва, че от войната в Сирия има увеличен натиск и към нашата страна, което е абсолютно вярно, си представете какво ще последва, ако Регламентът от Дъблин бъде променен. През юни се прие и следното изменение: „При поискване от ползваща се държава членка, допринасящите държави членки следва да могат да предоставят алтернативни мерки за солидарност, които следва да бъдат насочени към изграждането на капацитет, услуги, квалифициран персонал, съоръжения и техническо оборудване в области като регистрацията, приемането, управлението на границите, скрининга, задържането и връщането...” Както и: „Държавите членки, подложени на миграционен натиск, следва да могат да разчитат на използването на мерките за солидарност, включени в солидарния резерв”.

Ние ще сме от тези, които ще трябва да станем още по-солидарни към други, като предоставим и/или изградим още бази за настаняване на мигранти. Ако се чудите защо никъде не сте прочели подробности за тези изменения и не сте чули управляващите да дебатират готвените промени, продължавайте да го правите. Към момента нито има официална позиция на страната ни, нито политиците ни считат темата за приоритетна. Ако допреди готвените промени, „молба за международна закрила“ или „молба“ означаваше искане за закрила от държава членка, вече тя ще може да е от „лице без гражданство, за който или което може да се смята, че иска да получи статут на бежанец или статут на субсидиарна закрила”.

Направо зловещо звучи готвената промяна, че „...когато Комисията и Съветът преценят, че дадена трета държава не сътрудничи в достатъчна степен по отношение на обратното приемане на незаконно пребиваващи граждани на трети държави, Комисията и Съветът, в рамките на съответните си области на компетентност, разглеждат подходящите действия, като вземат предвид цялостните отношения на Съюза и държавите членки с третата държава...”. Само не е уточнено ще ни притискат ли, ще ни ограничават финансирането и полагаемите ни се еврофондове ли, ще ни заплашват с гонене от ЕС ли...

Не можем да пропуснем и тази промяна: „...държавите членки следва да ускорят разглеждането на молбите на кандидати, които са граждани на – или, в случай на лица без гражданство, с предишно обичайно местопребиваване във – трета държава, за която делът на решенията за предоставяне на международна закрила е под 20% от общия брой на решенията за тази трета държава”. Това отново ни касае, и то доста сериозно, именно нас.

Ще спра дотук с готвените изменения, но дори и посочените по- нагоре, са пределно ясни. Остава само неясна позицията на властниците ни. За разлика от тях, Германия например, в края на миналия месец, предупреди, че не е съгласна с реформата в този ѝ вид и може да не я подкрепи. Подобни опасения се чуват и от други страни-членки, които ще са засегнати от промените.

Търсещи убежище жени и деца или агресивни мъже-мигранти

Всъщност на 04.10 представителите на държавите — членки на ЕС постигнаха съгласие, като утвърдиха мандата си за водене на преговори по готвените промени. Разбира се, това включва и нашите представители, които обаче дори не благоволиха да ни уведомят, още по-малко да ни разяснят какво ни чака с готвените промени.

УНИЦЕФ също излезе със становище, в което посочва, че „Всички деца, напускащи родните си страни като бежанци и мигранти, се нуждаят от специална защита, независимо дали пътуват сами или със семействата си, поради което Пактът за миграцията и убежището, предложен от ЕК, предоставя уникална възможност да се даде приоритет на отстояването на правата на децата бежанци и мигранти в законодателството и политиката на ЕС в областта на миграцията и убежището, както и за справяне с нечовешките условия и системните провали като част от миграционната политика в Европа”. Тоест, под маската на това, че децата се нуждаят от закрила, има сериозен риск по улеснени процедури да се допуснат и техните семейства – или по-точно, представящи се за техни близки.

Институциите на ЕС са се ангажирали да финализират Пакта преди края на настоящия законодателен мандат през юни 2024 г., което означава, че нямаме много време за ответна реакция, ако въобще предприемем такава.

Към момента бежанските лагери у нас са препълнени, има чести прояви на неспазване на правилата и бунтове от страна на обитателите, а т.к. повечето центрове са със свободен режим, има и неконтролируемо напускане на местата, както и увеличена престъпност в околните райони. По думите на работещи в лагерите, се докарват постоянно нови мигранти, като всички са на възраст до 25-30 години и са над 95% мъже. Мигрантите са предимно от Алжир, Мароко, Тунис, и в пъти по-малко от Сирия, където все още има военни действия.

Ние капацитет за прием на повече мигранти нямаме. Това означава ново строителство или пригодяване на вече съществуващи сгради, за да можем да отговорим на новите промени. Всъщност проблемът с настаняването е най-малкият. На фона на прииждащите млади мъже от друга религия, често крайно негативно настроени към приемащата ги култура, както и приемащи жените за вещи, които могат да експлоатират сексуално, вероятността да ни задължат да приемем в пъти повече, означава бедствие за страната ни. Не е тайна, че вече пребиваващите тук се издържат основно с кражби и незаконни дейности, а случаите, в които някои от тях биват замесени в тежки престъпления, нарастват.

Например автобусът, управляван от непълнолетен мигрант, който се вряза в полицейската кола на двамата служители на реда през 2022г., което доведе до смъртта на полицаите. Наскоро в София пък имаше разчистване на сметки между сириец със статут на постоянно пребиваващ в страната, което за пореден път изведе на преден план и въпросът по какъв критерий се допускат толкова опасни лица у нас, включително получават и разрешителни за пребиваване. Вече буквално ежедневие са и случаите на гонки между коли, бусове, дори и тирове с мигранти, и полицаи, често завършващи със смъртта именно на служителите на реда.

Още през 2016г. имаше идея някои от лагерите у нас да бъдат преобразувани в такъв от затворен тип, но тогава от БХК се възпротивиха, защото това, по думите им, било невъзможно – „големите лагери трябва да се изграждат на принципа на отворения тип, за да посрещнат мнозинството от бежанския поток”. Тогавашният министър на здравеопазването Петър Москов постанови затварянето на лагера в Харманли, но последва гневната реакция именно на т.нар. Хелзински комитет. Тогава имаше и бунт сред част от лагерниците, по-голямата част от които афганистанци, довел до множество ранени служители на реда.

Ситуацията в Любимец, в Пъстрогор и на другите места с такива центрове, не е по-различна. На места се налага местните да се самоорганизират и създават граждански патрули, които да следят за поведението на мигрантите и да защитават жените и дъщерите си, защото въпросните ги тормозят, отправят неприлични намеци, опипват ги и дори ги насилват.

И на този фон, след всички проблеми, които се увеличават, създават се и нови, ние сме оставени в пълно неведение каква позиция ще заемат управляващите ни относно готвените промени.


В категории: Политика


23
Коментара по темата
23.
*********
24.10.2023 08:04:53
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
22.
"културното обогатяване" в Европа
23.10.2023 22:37:42
0
2
Малко примери за "културното обогатяване" в Европа от европейските СМИ:
„Да, колко чудесен“ (GE) миграционен културен сблъсък: палежи, грабежи, битки, нужда от помощ в телефонни кабини
https://cutt.ly/owWGMDVv
Много от новодошлите имат големи проблеми с адаптирането към западната тоалетна култура.
В Лондон черна жена върши големия си кафяв бизнес в обществена телефонна кабина.
Тя спокойно избърсва огромното си дупе. докато хората вървят по улицата и колите се движат наблизо:
Cultural enrichment in London.
https://twitter.com/RadioGenoa/status/1714992063463252185
Cultural enrichment in Switzerland.
https://twitter.com/RadioGenoa/status/1714343745301217656
21.
Янка
19.10.2023 14:57:13
1
2
Никога няма да се върна в старческата ви кочина с ма-ло-умни комунопрасета
20.
Паногюреца
19.10.2023 03:02:26
5
2
По добре да настанят бежанци и без това обезлюденато българско село малки градчета ,по земята ще се работи, 3милиона млади българи също са бежанци избягали от лоши управници и безработица и без илюзий че ще се върнат, та тъй празно няма бежанците са по доброто решение за раждаемоста и безработицата ,тези които не я искат България други я искат ,,като момата,,!!???
19.
М дааа
18.10.2023 21:09:49
1
4
Че тя е удавена много отдавна БГ-то , от 1944 г.,вие как така не сте усетили бе Ганьовци, упойката ли ви държи още .
18.
Баба
18.10.2023 18:48:31
0
6
Отдавна предрекох, че големите европейски страни ще затворат границите си , а мигрени те ще дойдат " да опасят " всичко зелено" и да ни сменят чипа благодарение на нашият " елит"
PS И на нашите " генерали"
О шори! Ашибко-мистейк!
ПЕНСИОНЕРИ!
17.
Защото
18.10.2023 10:37:23
1
19
Това е целта на ЕСЕС! ТЕ ДЕЙСТВАТ ПО ПЛАН.ПРЕСТАНЕТЕ ДА НИ НАЛИВАТЕ СЪС ЗАПАДНА ПРОПАГАНДА КАК И КОЛКО НИ ПОМАГАЛИ ЗАЩОТО ИЗОБЩО НЕ Е ТАКА!!
16.
Има решение
18.10.2023 06:24:58
0
26
Да се спре задържането и регистрирането на преминаващите през страната мигранти,чиято цел е гостоприемния либерален Запад.
15.
мунчо
18.10.2023 00:24:25
3
15
По-големи глупаци едва ли има. Сещайте се кои са те. Първо се подмазвахте на СССР, а сега на запада.
14.
Аlex
17.10.2023 22:27:59
1
4
Пък една от Добрич само с марокански патл аци спи! Не била омъжв ана, че кой ли българин в Испания ще я вземе?
13.
Аlex
17.10.2023 22:22:16
4
5
Че то колко българки се изчукаха и домъкнаха сирийци, палестинци и мароканци или да! В Пазарджишко се домък наха първите мароканс ки патлаци! Паталеница и прочее!
12.
Русофилистичен гейпарадчик до 9
17.10.2023 21:37:46
3
5
Ти пак си добре, а пък аз съм стар и грозен и трябва да се оправям ръчно.
11.
хората питат
17.10.2023 20:11:59
3
25
това улиците разкопаните Бургас ли е или ивицата бурГАЗА
10.
В Бургас
17.10.2023 20:06:15
3
16
се строи върху плодородна земя
9.
евроатлантически гейпарадчик
17.10.2023 19:09:49
14
10
Кеф, ще духам интернационално и ще ми порят демократската халка!
8.
Флкффк
17.10.2023 18:51:30
2
46
Излиза, че израелците с 1 куршум ще уцелят 2 заека. Ще спечелят нова територия и заедно с това ще се отърват от коренното население, като ни го натресат, с което ще отслабят и разединят Европа още повече. Дето се вика на английски win-win situation. Просто страхотно. Изглежда само християните сме "над-нещата" и сме слепи за факта, че всяка друга религия иска да ни го сложи, макар да е 21-ви век.
7.
Niama da se nalozi
17.10.2023 18:23:26
3
27
Evropa veche gori.
6.
*********
17.10.2023 18:22:19
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
5.
*********
17.10.2023 18:00:37
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
и какво като сме вневедение
17.10.2023 17:38:22
2
36
управляващите ще решат каквото им е наредено,а може и вече да са го решили.Народът няма думата-както обикновено.
3.
ХХ
17.10.2023 17:33:16
17
23
Ох, чакам млади араби и негри с големи банани да ме любят!
2.
Ко каза?
17.10.2023 17:21:32
0
25
Каква позиция ще заемат управляващите ни относно говените промени?
Ами адекватна-наду..на!
1.
ХХ
17.10.2023 17:15:31
27
45
Е и?
На 2 Април 85% гласуваха за ЕС и НАТО дето ни накараха да разрушим границата, бомбят народите в Близкия Изток и ни карат да приемаме имигранти.
Факт.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори