×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Честито! Асен Василев: Взимаме нов външен дълг до края на годината


Честито! Асен Василев: Взимаме нов външен дълг до края на годината
Василев опроверга тезата на премиера акад. Николай Денков, който вече изрази съмнения, че България ще успее да влезе в Еврозоната от 1 януари 2025 г.
14 Октомври 2023, Събота, 19:28 ч.
Автор: Флагман.БГ

Финансовият министър подчерта, че за тази и следващата година са планирани дефицити в размер до 3 на сто

До края на тази годината България ще излезе на международните пазари с емисия дълг. Това обяви в интервю за БТА финансовият министър Асен Василев. По думите му това се налага във връзка със Закона за бюджета, но той не уточни какви ще са параметрите на планираните дългови емисии.

Василев подчерта, че за тази и следващата година са планирани дефицити в размер до 3 на сто. Василев опроверга тезата на премиера акад. Николай Денков, който вече изрази съмнения, че България ще успее да влезе в Еврозоната от 1 януари 2025 г. Според финансовия министър това е възможно и страната ни може да покрие инфлационния критерий. Василев изрази оптимизъм за членството ни в еврозоната в кулоарите на провеждащата се Годишна среща на Световната банка и Международния валутен фонд в мароканския град Маракеш.

Ето какво каза той пред БТА:

- Г-н Василев, какво означава за България процедурата за промяна на квотите и увеличаване на дяловото участие в Международния валутен фонд (МВФ)?

- Това дава допълнителна възможност на МВФ да подпомага държави, които имат нужда. За България специално въпросът е ние да запазим позициите, които имаме във фонда, което е директно свързано с това каква част от увеличените квоти ние ще придобием.

Друго важно нещо, което трябва да се отбележи, е, че фондът остава в основните си приоритети да се грижи за финансовата система по света, защото българската финансова система живее в европейската, а тя от своя страна - в световната. Така че, ако има сериозни сътресения (по света - бел. реп.), това неминуемо ще се отрази и върху българския бизнес и граждани.

- Изпълнението на бюджета през август изостава с 3,5 процентни пункта спрямо същия период на миналата година, особено по отношение на ДДС. Какъв е вашият коментар?

- Ако погледнете структурата на приходите в бюджета, ние имаме доста приходи, които трябва да дойдат по линия на ЕС, свързани с второто плащане (по Плана за възстановяване и устойчивост - бел. реп.), които ще дойдат през декември, тъй като вече изпратихме искането за това плащане.

Всъщност, ако се погледне откъде идва изоставането, то идва основно от приходите, които са свързани с еврофондовете, където към септември сме на изпълнение от 31 на сто при нормални стойности от 75 на сто и нагоре. Очакваме и приходи по линия на европейските програми за периода 2014-2020 г., които също да постъпят през декември. Що се отнася до данъчните приходи, те се движат, както са разчетени във времето. Ние заварихме едно много дълбоко изоставане в ДДС, особено при митниците, т.е. ДДС при вноса. Там имаше прогноза, че ще е с 1,5 млрд. лв. по-малко спрямо миналата година, което в момента се наваксва, резултатите се виждат и в числата. ДДС, което е събирано от НАП, спрямо миналата година е напред с около 16-17 процента, така че това отразява инфлацията плюс растежа (на икономиката - бел. реп.). Дефицитът се движи по програма, сега сме на 0,4 на сто от БВП, а в бюджета е предвидено той да бъде 3 процента до края на годината.

- Как Министерството на финансите планира да финансира дефицита до края на годината - чрез фискалния резерв или чрез емитиране на дълг?

- В момента имаме достатъчно средства във фискалния резерв. Той е над 11 млрд. лв. Така че можем спокойно да финансираме дефицита през фискалния резерв. Има доста сериозен падеж догодина, когато трябва да върнем стар дълг. Имайки предвид, че тенденцията да се запазват или увеличават основните лихвени проценти в ЕС и САЩ продължава, тъй като инфлацията остава доста висока и в двата региона, по-добре е да емитираме по-рано, отколкото по-късно. Така че в оставащата част от годината ще си изпълним това, което е по бюджет заложено по отношение на емисиите на дълг.

- Емисията дълг, за която говорите, на вътрешния пазар ли ще бъде или на международния?

- По-скоро на международния.

- Какъв ще е обемът на търсените от пазарите средства?

- Обичайно Министерството на финансите не коментира детайли по емисиите, които са планирани.

- Какви са Вашите очаквания за икономиката до края на годината?

- Международният валутен фонд вдигна прогнозата си за растежа за България за тази година, както и очаква малко по-висока инфлация в рамките на това, което бяхме прогнозирали.

Това, което виждаме, е, че растежът тази година е по-добър, отколкото МВФ очакваше, и то значително по-добър. Това, което ние заложихме, беше за ръст от 1,8 на сто, ще бъде изпълнено и даже може да сме близо до 2-та процента. Другото, което очаквам да видим, е когато излязат окончателните данни от Националния статистически институт за миналата година, те да покажат това, което и Евростат прогнозира, за един ръст от 3,8-3,9 на сто - т.е. по-висок от това, коeто е обявено до момента (3,4 на сто - бел. реп.).

- Предвид повишените прогнози на МВФ и Световната банка за инфлацията у нас през тази и следващата година остава ли 2025 г. целева за влизане на България в еврозоната?

- Абсолютно. Това представляваше една голяма част от разговорите, които имахме тук - че от гледна точна на дълг към БВП България е на второ място в ЕС и само Естония има по-добро съотношение. Това отношение беше 22,5 на сто, но в края на септември вече то е около 20 на сто. От гледна точна на дефицита се вижда, че последните години въпреки кризите успяхме да влезем в 3-те процента. Той се очаква да е от 2,9 до 3 тази година, като за следващата година той също ще е 3 процента, така че се вижда една устойчивост на публичните финанси.

- А по отношение на инфлацията като критерий за членство в еврозоната?

- За инфлацията разговорът е доста интересен. У нас голямата част от нея е "внос". Тя идва основно по две линии - храни и енергия, и там нашата възможност за въздействие е доста ограничена, защото ние монетарна независима политика не можем да водим. Що се отнася до фискалната политика, бюджетът завърши 2022 г. на 0,8 на сто дефицит на касова основа. По-"тясна" фискална политика е невъзможно да се направи - тя е една от най-рестриктивните в целия Европейски съюз с може би едно или две изключения.

Реално инфлацията при нас идва от това, че има покачване на цените в целия Европейски съюз. При нас нейната стойност е по-голяма, защото храните и енергията са много по-голяма част от (потребителската - бел. реп.) кошница. Това се вижда и в анализ на МВФ, който те направиха конкретно за България.

От тази гледна точка ние инфлационния критерий има шанс да го покрием, но трябва да отбележим, че той не е изцяло под контрола на страната ни. Мисля, че това се разбира от нашите европейски колеги. Ще видим дали реално, ако нашата инфлация продължи да пада, този ефект на кошницата в момента, в който цените на храните започнат да падат, ще започне да работи в наша полза, тъй като в по-голяма степен ще се отрази на спада на цените в България. Имаме време до април (конвергентните доклади за готовността на страните за членство в еврозоната на ЕЦБ се очакват през пролетните месеци - бел. реп.) да видим как ще се придвижи инфлационният критерий. Но така или иначе аз съм оптимист, че на 1 януари 2025 г. България ще влезе в еврозоната.

- Кога се очаква получилият одобрение от Европейската централна банка законопроект за Българската народна банка да влезе в Народното събрани за обсъждане?

- Очакваме това да се случи през ноември и преди Нова година да бъде приет.

- А законопроектът за еврото?

- Той е готов, но трябва да имаме потвърждение за влизането ни в еврозоната на 1 януари 2025 г., за да има смисъл да го придвижим. Той е чисто технически - в него се казва, че се сменят един числа по всичките закони от левове в евро. Така беше направено и в Хърватска, и това е моментът, в който се приема окончателният законопроект, който въвежда еврото в страната.


В категории: Политика


32
Коментара
32
Коментара по темата
32.
Фекрет Стораро
17.10.2023 15:27:18
0
0
заеми всяка година има и ще има за напред. Ама за 4 години да се теглят повече заеми отколкото за 20 .....
31.
Якимов
16.10.2023 11:40:14
0
0
Такъв тъпук като тоя джендър няма
30.
До28
15.10.2023 15:10:08
0
0
И кражбите от Общински проекти мислиш че са причина за бедността ни ?? Никой не оспорва това краде се .Но те не са главната причиназа бедността на хората. .Защото не са ежемесечни загуби за държавата. Нито пък осигуровките на по ниска заплата са големия ни проблем ! .Ниската събираемост на данъци не само от заплати Данъци има десетки за какво ли не .Да не говорим за добавени стойности и тн.... Това е една от главните причини за бедността ни А за сивата икономика който е нашия голям проблем И губим заради нея милиарди ,е обширно понятие Трябва много да се пише А тук не е мястото
29.
я
15.10.2023 13:52:44
2
3
Борисов искаше педито да е министър за да се види че не може да върже бюджета на 3 процента и не става за нищо пълен некадърник и крадец само че с този с бикините от Дубай затъваме и ние и всичко се трупа на гърба ни
28.
До 26
15.10.2023 10:49:37
0
8
Ти луд ли си, пиян ли си или просто герберски подлога? Милиарди се крадат точно от общински и държавни служители, по схемата "ти печелиш поръчката" и имаш да върнеш на нас едни големи сумички. Всички знаят как се пишат обществените поръчки - от този който трябва да спечели. Или се договарят предварително с останалите кандидати - тази е за теб, другата за мен. Всеки бизнесмен, който работи по общински и държавни сделки знае как се прави. А за твоята логика с данъците - прав си , но това може да повлияе само ако големи фирми със стотици служители се осигуряват на минималната. А там обикновено са под по-строг контрол, не като малката фирма с 3 души. Така че няма как това да е причината за липсата на при в хазната. Тука липсват милиарди, не дребни стотинки.
27.
До 26
15.10.2023 10:46:47
2
6
За това и Борисов,Доган и Костов и всяко "комунистическо" или "демократично"правителство унищожиха всякакви клонове на малък бизнес,земеделие и животновъдство за да внасяме чуждата гняс и да изнасяме само ресурси на безценица като родното злато,манган,мед,алуминий и всякакви други сплави,защото видиш ли не било разумно да ги обработваме тук пък после ни внасят от същите държави кабели,стомана,торове,конусмативи и т.н. на двойни цени!
26.
До23
15.10.2023 10:07:19
12
5
Хората в тази страна са заблудени от медиите че крадците са политиците Просто балкански манталитет Да някои политици крадат като вземат примерно комисионни по някоя сделка. Или пък в много случеи биват подкупвани главно от руски интереси . Но в тези случаи става въпрос за суми които не са толкова значими за една държава. Бедността на балканите идва главно от не плащането на данъците От ниския морал на данъкоплатците частни лица и малки и големи фирми Тук става вече въпрос за милиарди загуби.Тоест сива икономика така му се вика на това. Точно това иска да промени Асен василев да осветли икономиката България е сравнително богата страна по балканските стандарти. Но парите които се изработват не влизатвсички в хазната Това е проблема заради това сме и бедни .
25.
XX
15.10.2023 09:53:05
7
7
Какво ревете, на 2 Април ВИЕ си ги избрахте с 85% мнозинство.
Никакви оставки, а пълен 4 годишен мандат.
24.
Да
15.10.2023 09:51:06
6
6
Е добре ама не разбрах защо Честито? А иначе ако обикновеният читател не знае То поне журналистите трябва да знаят че вземане на заем Е най нормалното нещо във финансовата свера на една държава.И че всички държави в Европа са дълбоко задлъжнели Това не е пречка да функционират, и да подържат висок стандарт Най богатите са най задлъжнели БГ е една от най ниско задлъжнелите в ЕС .
23.
Ганьо
15.10.2023 09:38:59
2
12
Не съм финансист, но добре помня твърденията на Асен Василев, че ГЕРБ крадат по 12 милиарда на година. Същият обясняваше как, като спре тези кражби, ще се строи по една магистрала на година, мостове, тунели и т.н. ГЕРБ от три години не са в държавното управление, а 3х12=36 милиарда допълнително в бюджетите не се появиха и не само това, но продължаваме да теглим заеми.
22.
Хаха
15.10.2023 09:37:26
0
4
Баце предния го прибра в нощното шкафче и при мис бикини
21.
X
15.10.2023 08:50:19
1
3
Прост еврейн .
20.
ИСКАМ ДА ВИДЯ
15.10.2023 07:46:31
5
3
КАК НИНДЖА ВЛИЗА И ВИ РЕЖЕ ГРЪХЛЯНИТЕ НА ВСИЧКИ КОСТЮМАРЧЕТА
19.
Ганьо е финансист
15.10.2023 01:44:20
19
26
Ганьо от всичко разбира. На Ганьо му се казва, че дълга е 20% от БВП и втория най-нисък в Европа, ама Ганьо си къса ризата:"Разсипаха я тая държава!!!". Само за справка, при любимата ви Тиква, дълга се движеше между 27 и 32% от БВП. А, и да не забравите да си съберете парите за вноска по суперизгодното ви кредитче с 48% ГПР. Малоумници.
18.
Ххх
14.10.2023 23:10:03
9
25
Давай Асене,тегли заеми,затрий таз държава!
17.
михо
14.10.2023 22:54:58
2
16
до "турски поток"

е хубу де нали има санкции? Къв руски газ в Европа? Или както Путин каза в едно свое интервю за новините - "Денъги не пахнут".
16.
Турския поток
14.10.2023 22:29:41
28
27
Досега след 1989 г. сме нямали по добър финансов министър от Асен Василев. Вчера в Държавен вестник бе обнародван нов закон ( май цялата руска паплач го проспа) . От транзита на руска газ през България до края на годината се очакват доста средства. Всички руски агенти вече изквичаха. Вучич днес се е олакал на своя колега Румен радевв
и взел да иска това да не се отнася за доставките до Сърбия. Само че брата Вучич изглежда не знае че ние сме дали за тая тръба 3 милиарда и вече Румен Радев е девета дупка на кавала.
15.
Георги
14.10.2023 21:51:15
28
36
Тоя е най-големия некадърник във финансовото министерство от 100 години насам ...
14.
Tbs
14.10.2023 21:42:25
9
27
Кажете на педераса Василев, че ще умре след като върне всяка стотинка, която е изтеглил. И ще ги върне, имбецили Петков и цялата му секта, както и сектата на ДБ, ГерП и ДПС. До десето коляно ще връщат.
13.
Радул Мисирков
14.10.2023 21:39:39
6
30
Това е целта на всякъде - да се теглят кредити и да се харчат пари които не са твои/наши, така се поддържа банковата система основана на зелените гущери. Дори и да нямаш кредит, държавата си тегли от твое име. Особено видно е това нещо при нас, където нямаме никаква промишленост и никаква добавена стойност към нищо, защото не произвеждме почти нищо. Преди това нещо си го държаха само за тях си ама зелената паричка си губи бързо цената и започнаха да го прехвърлят в цяла Европа, подкрепяни от англо-саксонците, които умело излезнаха от съюза малко преди голямата инфлация. Дали е било случайно?
Бъдете здрави и мислете!
12.
Кую
14.10.2023 21:33:22
9
18
Със краварите е така. Амбреажно...
11.
Бончо
14.10.2023 21:29:09
4
20
Държавата не работи. Ясно е няма пари. С глоби и данъци върху умиращия бизнес не става. Парно да си ходи, направете му ревизия, променете закона и в затвора.
Колкото повече министърчета в кауша толкова по добре. И бившите в затвора за назидание.
10.
Информация на ухо
14.10.2023 20:51:15
1
20
В един искрящ сайт се подготвя материал, който ще ни запознае с фактите продавал ли е един кандидат кмет фалшив алкохол с заведенията си. Разследването е поръчано от друг кандидат кмет, но от същата дясна коалиция, облечен целият в бяло.
9.
Оставка
14.10.2023 20:43:07
10
34
ОСТАВКА,ОСТАВКА, ОСТАВКА!!!!
8.
Вазов
14.10.2023 20:38:00
11
23
Не народ,а мърша да ви ева макети на всички...
7.
Чък Норис
14.10.2023 20:30:43
9
47
Без заеми няма лапане от ЕС от българските политици. Всички производства са ликвидирани и страната е пълна с чиновници-баджанаци които харчат готовите заеми от Европа. Затъваме яко!
6.
коментар
14.10.2023 20:23:23
11
61
Запомнете добре лицето на този боклук.Този боклук ще вкара България в такова финансово блато, че няма измъкване поне 100 години напред!
5.
тони
14.10.2023 20:21:48
10
47
Пе*ерасти, бивши комунисти и крадци!
Колко е красива коалицията ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС!
И пак за тях да гласувате, идиоти!
4.
Texas Ranger Чъйк
14.10.2023 20:00:31
5
11
Koi dava taka dalg mango
Pensii li ko 6e pokrii krajbata na KTB 6.5 miliarda
3.
Боян
14.10.2023 19:56:56
4
53
Да маха всички хибриди в МВР на двойна хранилка,хем пенсия,хем заплата и ще има пари в бюджета.От Нова година всички вън и готово.
2.
трт
14.10.2023 19:54:50
16
69
гласувайте за тези педали едва ли съществува някъде по прост народ от българите
1.
Мдаа
14.10.2023 19:36:50
12
70
С дългове и баба знае да управлява! За какво са ни избори, партии и сбирщина борещи се за държавна хранилка некадърници, които просто искат да се облажат от мазната държавна баница? Те проблеми няма да решават, ни народа, ни държавата ги интересува! Целта им е да завъдят по-дебела гуша!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори