×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сигнал за инфаркт, а пациентът бил на 8 текили, 4 водки, 2 мастики, 4 бири...


04 Октомври 2023, Сряда, 13:40 ч.
Автор: Флагман.БГ

Инцидентите през лятото - много самонадеяност и алкохол, малко спешни екипи

 

Самонадеяност, липса на инстинкт за самосъхранение, занемарена профилактика стоят в основата на голяма част от спешните случаи през изминалия летен сезон. Това показва статистиката на Съюза на парамедиците в България, обобщена от впечатленията на членовете им в спешните екипи в курортите. Недостигът на екипи по морето става все по-сериозен и въпреки прерязаната лента на новия спешен център в Приморско, Бургаска област, той така и не заработи поради липса на персонал.

Сред инцидентите в летните курорти случаите на удавяне са на едно от първите места. При голяма част от тях причината е несъобразяване и влизане в пререкания със спасители, влизане в морето след употреба на алкохол, както и през нощта. Чест повод за спешни повиквания е занемарената профилактика на хронични заболявания и неглижирането им.

„Има хора, които считат, че след като са на почивка, трябва да си спрат лекарствата, за да не им пречат на приема на алкохол. Пият „като за последно“ и то наистина става за последно. Други, които трябва да се пазят от слънце и прекомерна горещина, правят точно обратното – прекарват на плажа цял ден. Трети се топят в гореща кал и луга, а имат венозна недостатъчност и това са процедури, които са им коренно противопоказани и за съжаление имахме случай с фатален край“, посочва Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

„Ненавременното търсене на медицинска помощ от пациентите е голям проблем. Изпращат ме на адрес при жена с коремна болка, която продължава 3-4 дни. На място установявам артериална хипертония с кръвно налягане 240/120 и със задух. Електрокардиограмата показа обширен инфаркт, поставих венозен път, включих кислород, дадох необходимите медикаменти и успях да я стабилизирам докато стигнем до болница“, разказва Невена Костова, зам.-председател на Съюза на парамедиците в България, четвърта степен парамедик и един от специалистите с най-дълъг стаж, работещи самостоятелно в ЦСМП.

Злоупотребата с алкохол и наркотици също отнема от времето на медиците.

„В едно от повикванията имахме сигнал за „инфаркт без дишане“, а се оказа, че човекът е приел 8 текили, 4 водки, 2 мастики, 4 бири. Дишаше, но имаше нужда от детоксикация. Ако спешният екип се заеме с нея, трябва да изминат поне два часа, в което линейката да не е на разположение за друг случай“, обясни Ива Пехливанска, председател на Съюза.

Общият брой пациенти, обслужени от спешните екипи в морските области Варна и Бургас надхвърля 30 000 за трите летни месеца. На ден подадените адреси са около 200 във всяка от двете морски области. Ситуацията с недостига на медици става все по-критична – само в Бургас в момента обявените свободни бройки са 38. Въпреки че лекарската заплата е между 2300 и 2800 лв., желаещи няма. „За съжаление няма да става по-добре, ще става все по-зле и ние сериозно настояваме да се ускори процедурата по назначаване на парамедици в системата“, посочва Ива Пехливанска.

През летния сезон в Бургаска област така и не заработи новооткритият Спешен център в Приморско, защото не се намери персонал. „Престъпление е да не се използват уменията и знанията на хората, които знаят и могат да оказват първа помощ, да се губи ценно време за пациента и да се губят човешки животи“, посочват от Съюза на парамедиците. Те настояват час по-скоро да бъдат изпълнени основните им искания – уеднаквяване на образователните критерии, регулиране на професията и внедряване на парамедиците в Спешната помощ.

Според Невена Костова най-доброто решение е екипите да бъдат съставени от двама парамедици, като единият задължително е с най-високата – четвърта степен на квалификация. Те могат да си помагат взаимно, както при транспортиране и носене на пациеннта, така и за бързо оказване на първа помощ.

Съюзът на парамедиците в България провежда срещи с ръководствата на ЦСМП в страната, за да може спешните екипи да бъдат подсилени с парамедици. Докато в София, Пловдив, Пазарджик, Варна, има готовност те да бъдат включени в съставите на линейките с подходяща длъжностна характеристика, в редица други области това не се случва. Същевременно в цялата страна незаетите бройки в Спешна помощ надхвърлят 500.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2023/10/04/signal-za-infarkt-a-pacientyt-bil-na-8-tekili-4-vodki-2-mastiki-4-biri.584792

 


В категории: Животът


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори