×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...


Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...
Комунизмът си отива, спете спокойно, деца?...
30 Септември 2023, Събота, 19:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Днес побелелият Васко отново се бори за идеалите си, а комунизмът - онзи, дето никога нямаше да се върне, - чука на вратата: та-да-да-даааамммм...

Говорим за десебарите, а не за „Демократична България“ като цяло, защото единствено те са десни хора в тая невероятна коалиция. И забележете, че казвам „десебари“, а не ДСБ, защото разликата между тези две неща вече е понятийна, партията и нейните избиратели са от различни порядъци.

Десебарите са сърцати хора, почтени и лоялни. Затова трудно ще обърнат гръб на лидерите си. Дори когато последните им лидери са Радан Кънев, който беше в коалиция с Борисов, а после отиде в Брюксел да танцува ляволиберално па-дьо-дьо с Елена Йончева, и Атанас Атанасов, който вече не е дори възмутителен, а само смешен с конформизма си. Последната му снимка, която видях, беше в задушевен разговор с Делян Пеевски.

Кои са десебарите?

Това са най-ревностните седесари, които през 2004 тръгнаха с Костов, за да отидат още по-надясно и да станат още по-тъмносини. Днес обаче, за жалост, са част от модерната левица и розовеят. Но не искат да си го признаят. А много от тях със сигурност и не искат да бъдат такива, искат да бъдат тъмносиня консервативна демократична десница, като каквато бяха заявени и каквато е емблемата им - факел в дясна ръка. Много хубава емблема, между другото, обещаваща неща, които вече никой не възнамерява да изпълни.

А кои са седесарите?

Това са онези антикомунисти, които, развявайки през 1990 от колите си синьото знаме с лъвчето, дадоха клетва никога да не допуснат комунизма с неговите национализации, експроприации, колективизации, концлагери и държавна сигурност, да не се завърне. В СДС имаше и християндемократи, и радикали, и социалдемократи, и земеделци, надмогнали сериозните си идеологически различия в името на това комунизмът никога да не се завърне. “Спете спокойно, деца!” пееше тогава младият Васко Кръпката, крачещ сред общата еуфория по “Раковска” с китара и устна хармоника на стойка на врата.

Днес побелелият Васко отново се бори за идеалите си, а комунизмът - онзи, дето никога нямаше да се върне, - чука на вратата: та-да-да-даааамммм...

Старите седесари, какъвто съм и аз, макар да не съм бил партиен член, след отцепването на Костов вече са десебари и нови седесари. И на местните избори едните ще ги карат да гласуват за Антон Хекимян, дето няма нищо общо с историята и идеите им, а другите - за Васил Терзиев и Държавна сигурност!

Комунизмът си отива, спете спокойно, деца?...

Карат ги да гласуват за това Държавна сигурност, след като взе икономическата власт, да вземе и политическата.

И тук нека спрем да говорим за стари и нови седесари, за десебари-ригористи и автентична десница, защото последното отдавна не само е лишено от смисъл, но е превърнато и в собствената си негативна карикатура. Нека говорим за реалната българска десница, която се състои от умнокрасивата “градска десница” и леко народняшката (но не в консервативния смисъл на Константин Стоилов) гербаджийска десница, към която принос в момента дава и СДС, ако не с друго, то поне с бранда си, което не е малко.

Към реалната българска десница трябва да прибавим и още една категория хора, към която се числя и аз.

Това са десни граждани, които след като си вдигнаха багажа от старата автентична десница, блуждаят насам-натам и търсят кого да посочат за изразител на политическата си позиция, защото никой не ги удовлетворява напълно и към всекиго изпитват здравословно подозрение. Но ако ги включим и тях във формулата, само ще я отегчим - пък и пред тях не стоят тези затруднения като пред другите две категории. Тях никой не ги кара да гласуват против съвестта си на задаващите се местни избори.

А затрудненията пред другите две категории са тези, че тях ги карат. Вероятно особено зле се чувстват истинските десни хора, останали на инат в лоното на “Демократична България”. Те тъкмо бяха изнасилили съвестта си и бяха изсмукали от пръстите си някакво оправдание, че ще гласуват за представителя на Държавна сигурност, когато се появи тяхното божество Иван Костов и им каза простичката истина такава, каквато е.

Пред БНР Костов каза, че тая песен за добрите и лошите от Държавна сигурност той я е слушал още през декември 1989, дни след падането на Живков - как е имало честни бойци на тихия фронт, които са служили единствено на Отечеството в неговия абстрактен вид, тоест без оглед на това кой режим го управлява в един или друг момент. В крайна сметка се налага наглият извод, че вербуваните за доносници объркани граждани са лошите, а добрите са онези, щатните, с пагоните, които са ги вербували често насилствено, със заплахи и изнудване.

Костов каза още, че Васил Терзиев - кандидатът на “Добрите сили” (ДС), за каквито се броят и неговите, Иван-Костовите, фенове, - няма абсолютна никаква представа как се управлява мегаполис.

Мисли, че се управлява като фирма, без да е доказал, че и фирма знае как се управлява. Тоест кандидатурата му е несъстоятелна не само политически, но и експертно и “Васил Терзиев трябва да направи много, за да спечели синята общност”. Ох, страхувам се, че ще получи гласовете на “десните хора” и “синята общност” и без много усилия. Дано да се окажа лош пророк!

Така или иначе Иван Костов кротко и размазващо каза на хората, за които е непоклатим авторитет: не, Васил Терзиев не е вашият човек нито на теория, нито на практика. Ами сега?...

Предполагам, че това послание е отекнало и при другата част от реалната българска десница - онези, които са при ГЕРБ и СДС. Те са в подобна ситуация. И на тях им стовариха кандидат, който не им е по сърце. Само че им го стовариха по-късно, така че сега са в началния стадий на изнасилване на съвестта си - когато още ѝ извиват ръцете и ѝ съскат да не вика. Най-добрите им говорители излязоха на първа линия да обясняват колко велики политици първо са били журналисти, как зад Хекимян стои страхотен екип и какво ли още не. Но дори и най-убедителните им думи не могат да заглушат гласа на Иван Костов: Това не е вашият човек нито на теория, нито на практика.

Защо гласът на Иван Костов е толкова важен?

Защото независимо от всичко, което се знае или не се знае за него, всичко, което се говори или премълчава, той е символ на синята българска антикомунистическа демокрация, независимо от плачевните резултати, които отбелязваше през последните години на кариерата си. Името му винаги ще се свързва с пролетта, която разцъфтя след Виденовата зима, със същинската победа на това, което, както би се изразил Цветан Цветанов, имаме като демокрация и ориентация към свободния свят.

И така, градският десен човек се оказа в болезнена ситуация. Тъкмо беше успял да си повярва (след дълги сеанси хипноза), че има кандидати, за които може да гласува според убежденията си и съгласно политическата си природа, и ето ти го Иван Костов, който се появи и развали всичко.

Проблемът е в идентитетот, както обичат да казват в РСМ. Част от градските десни хора изобщо не са десни и никога не са били.

Били са антикомунисти и като са им казали, че комунистите са леви, те са решили за себе си, че са десни. Или пък са евроатлантици, привърженици на западния начин на живот. Казали са им, че това е дясно и ето - десни са и те. Има обаче и хора, много при това, които наистина са дясно устроени (хайде да не повтаряме до втръсване що е ляво и дясно). Верността е важна дясна ценност и тези хора ще бъдат верни на партиите си от Прехода почти до смърт. И вероятно няма да усетят как са изпаднали в конфузното положение на лирическия герой на Христо Радевски от стихотворението му “Към партията”, който казва (за своята Партия): “аз знам, аз вярвам, че си права, / когато съгрешиш дори!”.

Изтръпвам, когато си помисля, че мога да подкрепя идея, позиция или кандидат не заради самите тях, а заради това кой ги е наложил. Но уви - нещата стоят така и вероятно винаги така ще стоят. Колко процента според вас ще изкара Антон Хекимян, ако се яви издигнат не от ГЕРБ, а от инициативен комитет в състав, да речем, Мария Цънцарова, Генка Шикерова и Миролюба Бенатова? А? Колко процента?

Ето това е. Поне на мен ще ми е любопитно да видя колко десни хора ще продължат да трополят по коловозите, в които са ги вкарали партиите им, и колко ще намерят своя автентичен път. Резултатът от това наблюдение ще очертае и истинския силует на българската десница, защото десницата не се състои от десни и правещи се на десни партии, нито от политически хамелеони, а от десни хора.

И това ѝ е хубавото на нашата ситуация - че дава възможност да се преброим, да преброим десните хора. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Източник: sulla.bg


В категории: Политика


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
17
Коментара по темата
17.
ХХ
01.10.2023 13:39:00
0
3
Много хора от тогавашното време бяхме сътрудници на Държавна сигурност. Аз бях групов отговорник на Шести отдел. Работех за България. Лилов, Дойнов, Луканов и Берон също бяха и щатни сътрудници на Държавна сигурност. Елка Костантинова и Георги Марков не са били никога сътрудници. Не слушайте оня, който ми краде ника. Той беше едно от главните ченгета.
16.
Atanas
01.10.2023 12:54:33
1
3
Flagman
Copy/ paste от вестник Труд е статията Ви:
https://trud.bg/Внимание, внимание! Говори Иван Костов
15.
Бай....
01.10.2023 12:15:32
3
2
Иван Костов е един от изявените крадци на "прехода" !
14.
Добре е да помним.
01.10.2023 11:28:34
1
5
Когато Иван Костов стана министър-председател на Република България завари?
1. Месечна инфлация 300%.
2. Обезценена национална валута 3000 лева = 1 долар.
3. Валутен резерв на страната около 200 милиона долара, като при ниво 1,2 милиарда долара, Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резервът е паднал „… под нивото на възможния минимум“.
4. Растяща безработица, достигаща до 16% официално и над 25% реално, заради неработещите, но нефалирани предприятия.
5. Средна работна заплата 35 000 лв = 12 долара.
6. Средна пенсия 18 000 лв = 6 долара.
7. Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време.
8. Прекъснати връзки със светоните финансови институции – МВФ и СБ.
9. Дългове към външни кредитори – над 13 милиарда долара.
10. Пълен блокаж на държавата и разгул на „бригадирското движение“ на мутрите. Който не плащаше рекет, нямаше право на бизнес. От рекета бяха „освободени“ само назначените от БКП/БСП “бизнесмени“.

Какво остави след себе си Иван Костов?

1. Месечна инфлация 0,2%, годишна 3%.
2. Национална валута – 2 лева = 1 долар.
3. Валутен резерв – 3,7 милиарда долара.
4. Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане, което стана през следващите години.
5. Средна заплата 250 лв = 125 долара.
6. Средна пенсия 130 лв = 65 долара.
7. Премахване на Шенгенската изолация и свободно пътуване в Европа.
8. Възстановени връзки със световните финансови институции – МВФ и СБ, както и с Европейската банка. В резултат: нарастнало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции.
9. Външен дълг на България – намален до 9,5 милиарда долара.
10. Активни действия срещу мутрите и срещу тяхното влияние в обществения живот. Започва възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина.

Какво може да се добави към този списък?
- не пропусна през въздушното пространство на България преминаването на руски специални части, желаещи да извършат десант в Прищина, Косово, поканени от незнайно кого, най-вероятно от същите „прогресивни” сили, които продължават да държат Кремъл толкова време.

- не допусна в България десетки хиляди бежанци от войната в Югославия. В състоянието в което се намираше държавата по това време, това би било равносилно на самоубийство
13.
XX
01.10.2023 10:22:49
2
4
Петър Берон, Елка Констнтинова- сътрудници на ДС
12.
Разбирач
01.10.2023 10:15:41
0
3
Докато има хора , които са глашатаи и упрекват народа , че не слушат "лидера" , няма да имаме демокрация
11.
XX
01.10.2023 09:39:41
2
6
Георги Марков, Асен Агов -сътрудници на ДС.
10.
XX
01.10.2023 09:34:30
4
3
Иван Костов-кандидт член на БКП, съпругата му -партиен секретар на БКП .
9.
Атанас
30.09.2023 23:44:56
2
5
Човека, неправилно нарекъл се Сула си приписва неправилно пророческите слова на Катон: „Ceterum censeo Carthaginem esse delendam“ („Освен това вярвам, че Картаген трябва да бъде разрушен“),
8.
Атанас
30.09.2023 23:38:32
4
7
До Иван Костов:
Е войводо, какви времена дойдоха, През 1990 г. ти бунеше народа, като един апостол. Днес държавна сигурност се будалка с нас и да ни убеждава, че онези милиони на нашето момче (син на ДС) не са милиони, а милинки. А СДС ибрикчиите да твърдят, че бойчето е национално отговорен и спасява България, помагайки на некорумпирания Делянчо/Доганчо да папкат. Простени да си ти грешките, които допусна.
От онези, които ти повярваха...
7.
Пунта Мара
30.09.2023 23:29:45
3
7
Г-н Сула се изсулил от леглото и натворил нещо като нищо. Костов бил казал на десните. Стига вече с тези хора, който в генезиса си, една кокошка ги е снесла. Всеки има глава на раменете си,премисля според възможностите си и гласува, както сам прецени.
6.
ДСБ са рожба на Луканов.
30.09.2023 22:08:45
5
7
Факт.
5.
Боко
30.09.2023 20:43:57
3
8
Пак ще мина с 200.Избърсах си г.за с ппдб и сега ще се върна на бял кон.
4.
Не всичко е пари
30.09.2023 20:35:07
6
17
Нали за ДС се търкаляхте по паветата др0гари!
За някой лев, кроасанче и хапче, съборихте държавата и осрахте исторически сгради и църкви дори!
Прост народ, бедна държава, яхната от Мунчо Радев и създанията му ПП-ДБ + Смучи София за аромат....
Сектата на протестерите са правоверни и те знаят, те вярват, че прави са Киро и Асен, / когато съгрешат дори!
3.
този "анализ"
30.09.2023 19:59:42
23
10
е пълна каша.Абсурдни твърдения "истинските десни хора изнасилили съвестта си" направо предизвикват потрес.Защо трябва да си изнасилват съвестта и да гласуват за потомствено ченге?Ами да гласуват за ляв,за неутрален,необременен от миналото,срещу което са скачали по площадите?А хвалбите за Иван Костов са просто неприятни-той сякаш няма никаква вина за това,което е днес.
2.
Asas
30.09.2023 19:25:29
15
14
Това за Картаген го е казал Катон Стари , а не Луций Корнелий Сула :)
1.
дебили бургас
30.09.2023 19:04:23
11
26
Сула е прав. Ако не са парите на ДС зад Терзиев..... дали ще вземе 1% но изборите със своите мениджърски качества? За онова хюмне Хекимянка не питам.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори