×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Путин унизи два пъти Ердоган


07 Септември 2023, Четвъртък, 17:00 ч.
Автор: Флагман

Извика го, за да му постави условия, които не може да изпълни

Да си посредник изглежда изгодно, но е неблагодарно. Докато извличаш полза от двете спорещи страни, неизбежно излагаш гърба си на удар ту от едната, ту от другата. Това се случи с турския президент Реджеп Ердоган, който се стараеше да мине за най-изкусен дипломат в Европа.

Престори се на арбитър като на тенис мач, но никой от играчите не му позволи да седне по-високо от тях на съдийското столче. Наложи му се да се сниши под мрежата, за да изглежда еднакво отдалечен от двамата, и се изложи на риска да бъде ударен от двете посоки.

Ердоган претърпя най-големия си досега провал в усилията си да изглежда помирител. На 4 септември руският президент Владимир Путин го подложи на двойно унижение. Първо, вместо да му отиде на гости, както бе обещал, го извика при себе си. До средата на август турските медии съобщаваха, че предстои посещение в Турция на Путин в края на месеца или в началото на септември. След това замлъкнаха, пише вестник Сега.

Нима руският президент се бе притеснил, че може да изложи на риск особата си, както стана при отмяната на посещението му в Йоханесбург за срещата на БРИКС на 22 август? Тогава се коментираше, че Южна Африка ще-не ще би трябвало да го арестува съгласно задължението си към Международния наказателен съд (МНС), чийто прокурор издаде заповед за задържането му като военнопрестъпник. Но Турция не е подписала Римския статут за създаването на МНС и следователно не би имала такова задължение. Нямаше съмнение, че тя би му осигурила пълна защита.

Но Путин не само не уважи поканата, която вече бе приел, а прати повиквателна до Ердоган да му се яви лично. Какво се случи през втората половина на август, за да настане обрат?

Казано накратко - кремълското търпение свърши

Месец по-рано Москва прие със скърцане на зъби любезното посрещане в Истанбул на украинския президент Володимир Зеленски, пред когото Ердоган заяви на 7 юли, че подкрепя кандидатурата на Украйна, която "заслужава да бъде в НАТО", и че не признава за руски земи Крим и останалите окупирани територии.

Но това бяха само думи, от които не произтичаше нищо, защото можеха да се смятат за дипломатическо лавиране. По-важни бяха действията, а те жегнаха най-много Кремъл. На тръгване от Истанбул Зеленски откара със самолета си бойците от бригадата "Азов", която защитаваше Мариупол. Те бяха пленени през пролетта на 2022 г. от руснаците при превземането на металургичния комбинат "Азовстал" и после бяха освободени при размяната на пленници, но под условието, че няма да се връщат в Украйна, а ще останат в Турция до края на войната. Ердоган лично даде дума на Путин, че така ще бъде. Година по-късно наруши думата си и тя вече не тежеше пред Кремъл.

Путин се разгневи истински, когато азовците не само се прибраха в Украйна, но и се върнаха на фронта да се бият отново с руските войски. Това бе съобщено на 17 август. 

Изправен пред риска да понесе унижение, Путин избра да унизи Ердоган. Затова не се яви на уговореното рандеву в Турция, а сам му насрочи друго рандеву в Русия. На срещата в Сочи се твърдеше, че въобще не е бил повдиган въпросът за азовците, но дори да е така, премълчаването му е знак, че той би взривил всякакви разговори по други теми, и затова е бил избегнат.

Ердоган бе пристигнал с амбицията не да спори и да се оправдава, а да се окичи със световни лаври, като уреди нова сделка за износа на украинско зърно през Черно море след прекъсването от Русия на предишната сделка, действала до 17 юли. Турският президент бе излетял като гълъб на мира, пратен да преговаря за новото компромисно предложение на ООН, и нарочно вдигна шум с каква отговорна мисия отива. Вместо да се поддаде на международния натиск за благоразумие в помощ на гладуващите народи,

Путин уреди на Ердоган второ унижение

Отпрати го с празни ръце. По точно, възложи му две неизпълними задачи. Първо, руската земеделска банка (Росселхозбанк) отново да бъде свързана към международната система за разплащания SWIFT. В момента руските банки поради санкциите са изолирани. Второ, да се възстанови застраховането на корабите, с които се транспортира руско зърно. Също поради санкциите големите западни компании нямат право да застраховат руски товари, независимо кой ги превозва. Фактически Путин поиска от Ердоган да му уреди отпадане на западните санкции, за да може най-напред Русия, а след това евентуално Украйна да изнася своето зърно. Той очаква зърнена реколта от 130 милиона тона тази година, от които 60 милиона тона могат да бъдат изнесени. За какви международни санкции след това би могло да се говори, ако Русия си върне правото да изнася храни навсякъде и свободно да получава валутни приходи? С получената валута Путин би могъл да финансира войната си в Украйна.

Иди сега да кажеш на своите западни приятели какво искам от тях!, бе посланието на Путин. Ердоган се сконфузи толкова много, че първото, което успя да промълви на пресконференцията след преговорите на четири очи, звучеше така: "Украйна трябва особено да смекчи своите подходи, за да е възможно да се предприемат съвместни стъпки с Русия". Само че не Украйна е наложила международните санкции и не тя може да ги смекчи. Кремълското послание бе насочено към погрешен адрес, а Ердоган се прибра посрамен, за да обясни на другия ден пред своето правителство

какво му носи от Сочи

Изтъкна като много изгодно желанието на Русия да ѝ направи газов хъб, за да смеси руския природен газ с газ от други източници и така да го "преопакова" за доставка в Европа (както има подозрение, че се прави по газовия договор с България). „Ще реализираме различни проекти за доставка на енергийни продукти в Европа и света през нашата страна. С газовия хъб, който ще бъде създаден в Турция, ще бъде постигнат напредък както в преноса на енергия, така и в ценообразуването. Такъв един център планираме да бъде не само за природен газ, но и за електроенергия и минно дело”, заяви турският президент, без да е питал държавите от ЕС дали са променили намерението си да се откажат до няколко години напълно от руския газ.

Освен това Путин възложи на Турция да купи 1 милион тона руско зърно за последваща обработка в турски заводи и да го препродаде на най-нуждаещите се страни. Ердоган се похвали, че цената ще бъде намалена, но не можа да скрие, че Путин го използва като товарно добиче през минните полета на западните санкции.

 


В категории: Войната в Украйна


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
Stas
08.09.2023 10:42:22
2
1
Просто Путин го е страх да напусне Русия , освен в Северна Корея и Китай няма къде да отиде, всеки полет може да му е последен, като на неговия приятел Пригожин.
13.
Путин многооо
08.09.2023 03:53:41
0
2
Го е унизил навсякъде из кремъл разправя че му е кисело на Ердо чорайбето откъде му знае вкуса не знам
12.
до 11
07.09.2023 21:40:59
0
2
Да и един мармот завива шоколада в станьол в Швейцария и там няма никакви фабрики за шоколад , а всичко е работа на мармотите. Точно така 11
11.
среща с двойника май
07.09.2023 20:43:54
2
3
Доколкото се разбра, Ердоган грохна по време на изборите и бе сложен в болница, след болницата никой не го е виждал, а негов двойник го покриваше.
Затова логично, Путин няма нищо за договаряне и подписване с двойника на Ердоган...
Въобще, виждаме двойника на Зеленски да ходи до фронта, а за Байдън роднините му твърдят, че са го погребали през 2019, затова артист го замества.
10.
Дернев
07.09.2023 19:56:08
13
3
И още нещо да добавя!
Без съюз между Русия и Европа, няма величие за Европа!
САЩ са злото.
https://youtu.be/YE7VVAZrOUE?si=EwY5GBhmVQuLMAiE
Братушките си спретнали базичка и товарят ракети Вихър за руските хеликоптери К-52. Но, нещеш ли, ги съзряло укро дронче и задало координатите иииии.....
Дефектните хамерикански касетки, логично унищожават всичко на площ с няколко футболни игрища.
Как не ги е срам тези хамериканци.
Добре че не дават нужните оръжие на украинците-авиация, далекобойни Атакамс, Таурус и нужното количествоартилерия, по-нови танкове и всичко останало,и умишлено затягат войната, че иначе великата клошармия, да го е отнесла отдавна, дори човече от мама Общата роцофилка.
9.
Хахахах
07.09.2023 19:44:02
5
4
@Хахайаха!
Прост си като общински кон! Яденето на говна няма да те направи нищо друго, освен гойноядски гейпарадчик! Е, това е гордост за теб и изметта, на която си представител! Опссс, забравих да ти кажа-изяж си банана, преди да го вкарваш в русофобската си клоака!
8.
Хахайаха
07.09.2023 19:33:51
5
5
Добро вам пожаловать в проКремлевская психушка!
Чи как дан гу унижи, амчи той Путин напрууу ги разцепи бе паРусчо хахаха
Абе по Россия 1 основния главния рупор на кремълската пропаганда за умствено лекоПовредени орут до небе, че Ердоган продавал въздух на Русия, като получил от Путин 2 АЕЦ и газови хъбове на стойност 100 милиарда, без още да е платил, дори един долар, а в същото време помага с оръжие на Украйна още от първия ден. Ама нейсе, той Вовата унижи цялата Галактика хахахаха.
Ей на и украинците унижава всеки ден
https://youtu.be/9bzsx_2Kxew?si=FySRfLDPPo9onE3p
Капитан Хаймарс с касетъчни боеприпаси, ежедневно лекува армията на вовича унизителя хахаха
Та затуй след полтара года война, узкие утонули в Донбас и Запорожие хахахаха.
Паралелна бг русофилИбрик реалност.
7.
Дернев
07.09.2023 19:31:37
3
4
"Нямаше съмнение, че тя би му осигурила пълна защита." За някой от вашите евроатлантик сигурно. Най-вероятно и затова Зеленски отиде първи. И Ердоган, ако беще привикан, срещата щеше да е в Москва. Докато юукрайна не стане част от РФ, отношенията с Ердоган трябва да са много деликантни. Но, не дай боже, войната да се проточи, могат да се очакват неприятни изненади. Европа е слаба, Щатите и Китай си имат свои интереси, и като нищо могат да се случат някои волности от турска страна.
6.
Да бе
07.09.2023 19:04:54
10
11
Путин моли да го върнат в международната система за междубанкови преводи Swift, защото рублата му вече не струва и хартията, върху която се печата. Ердоган не може да му помогне. Както и Господ :))))
5.
българин
07.09.2023 18:37:57
4
9
и единият, и другият са диктатори на бивши империи. Жадни за власт и влияние. Отделно от това, те са си мръсни и както ти се усмихват, така ще ти забият ножа в гърба.
4.
третия път
07.09.2023 18:05:09
3
8
гнома ша яде дървото...!!!
3.
Абориген Балкански
07.09.2023 17:49:28
3
3
Е З-то съм го изял за вечеря Лека и умната
2.
Абориген Балкански
07.09.2023 17:45:55
2
6
Или както е казал класика на прост човек тирира- тирира се набива /осъзнайте реалностите Турция е 80 млн а ние сме пинк понк в тази игра / класика беше казал П Р Е И М Я В А Н Е
1.
Абориген Балкански
07.09.2023 17:38:05
5
8
Извода от тази среща е към нашите евроатлантици този мач сме го играли 1912 1913 1918 1943 1945 1989 2004-2007 / Не си пъхайте главата там където не минава средния пръст
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори