×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте как решават проблемите с домашното насилие в Европа


Вижте как решават проблемите с домашното насилие в Европа
Предприемането на  мерки е според случая
Ключови думи: домашно насилие, европа
12 Август 2023, Събота, 09:52 ч.
Автор: Флагман.бг

Във Великобритания са регистрирани над един милион случая за миналата година

Промените в Закона за домашното насилие събра у нас спешно депутатите на извънредно заседание. Освен че бяхме свидетели на грозен многочасов дебат в залата, последваха десетки коментари относно качеството на законовите поправки.

Хроничният проблем само в законовата формулировка ли се крие? Как се случват нещата в Европа и защо не става у нас?

Когато говорим за насилие е важно да отбележим, че не става дума само за физическо и сексуално насилие над жени, но и за психически тормоз като унижение, омаловажаване на самоличността и ограничаване на свободата.

В Испания за миналата година са регистрирани над 32 600 случая на насилие над жени, по данни на  националния статистически институт в Мадрид. А 49 от тях са с фатален край. Психолозите го обясняват с „Мачо“ културата в испанските семейства. В традиционната култура е прието жените да са домакини, а мъжът да доминира.

В Италия сигналите за насилие над жени за последната година са над 20 700. Те имат на разположение над  500 домове за настаняване и 87 асоциации. Докато във Франция държавата работи заедно с Националната федерация за солидарност на жените.

„В нашата федерация за подкрепа на жените имаме 81 асоциации. Разполагаме с близо 4500 места за настаняване на жени при насилие. Имаме специална телефонна линия за изслушване“, обяснява Франсоаз Брие, директор на Federation Nationale Solidarite Femmes.

За изминалата годината на националната телефонна линия във Франция са постъпили над 93 000 сигнала за физическо и сексуално насилие над жени.

„Имаме доста строго законодателство за това, как да се погрижим за жените, които са жертви на насилие от половинката си. Защитаваме и най-младите, които все още не живеят заедно с партньора си. Работим и по случаите на насилие над бивши партньори - в брак или не. Независимо дали жените, подложени на насилие, са били в интимни отношения или не с насилника, дали са живели заедно или не, вината и болката са едни и същи“, казва още Франсоаз Брие.

А предприемането на  мерки е според случая. „Според сериозността на акта на насилие има различни видове законови наказания. Понякога може да се стигне до арест. Първоначалното наказание е забрана за доближаване и ограничителна заповед. Ако има ново насилие или неспазване на заповедта, може да се стигне до арест“, отбелязва още Франсоаз Брие.

Рекордьор в класацията по домашно насилие обаче е Великобритания с над един милион регистрирани случаи в полицията на домашно насилие за миналата година.

„Имаме много закони в Обединеното кралство, които имат за цел да предпазват жените. Но често сме склонни да се насочваме към Закона за насилие между партньори във връзка или Закона за насилие на основата на пола. Въпреки това, според мнението на повечето жени, законите всъщност не предпазват жените. Много малък процент от случаите на насилие стига до съдебен процес, също така процентът на насилниците, които биват осъдени, е много нисък“, обяснява и Сара Педерсен, преподавател в Robert Gordon University.

Властите във Великобритания не могат да се справят с насилието, твърдят неправителствените организации. „Проблемът е в това, че има много бягащи от насилието, така че местата в тези пространства за протекция са запълнени. И това е много сериозен проблем, защото жените няма къде другаде да отидат“, твърди Сара Педерсен.

източник: bTV


В категории: Животът


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
8
Коментара по темата
8.
Стоят сами
12.08.2023 11:44:22
0
3
Или стават гейове, така ги решават
7.
Дайте малко
12.08.2023 11:31:31
1
3
За домашното насилие и въобще човешките права в Русия, че ни е прелюбопитно.
6.
Русороб
12.08.2023 11:15:47
2
3
А как ги решават в бастиона на християнското семейство, Россия?
Oh wait, там не ги решават.
5.
X
12.08.2023 10:45:01
0
5
За мен не трябва да има понятие домашно насилие. Насилието си е насилие, независимо къде . И винаги трябва да се наказва.
4.
Мнение
12.08.2023 10:34:06
1
7
А защо жените избират боклуци? Има свестни мъже. Обаче не им са интересни. Еми, каквото търсят - такова получават.
3.
така така
12.08.2023 10:14:36
4
8
Жената си има определена роля .. мъжа си има определена роля и така е било и ще бъде цял живот! Проблемите почват когато един от двамата се самозабрави и се отдалечи от определената от живота му роля! За съжаление в модерното общество главно жената се самозабравя... Настояват за равенство и всякакви други глупости! Е извинете за какво равенство говорим? Вие сте хора точно както мъжете! Това че трябва да свършите някакви базови домакински неща не означава че мъжете искат от вас да сте робини или прислужници!!! Преди време имаше една феменистка такава модерна която си смени пола към мъж само за да види как живеят мъжете... Е жената се самоуби след известно време прекарано в мъжкият свят!!! В един дом жената е топлината жената е светлината... Извинявам се но масово жените вече нито топлина носят нито светлина а само настоятелство и изисквания без покритие!
2.
...
12.08.2023 09:59:27
2
14
Как успяхте да напишете толкова много и да кажете едно голямо НИЩО?
1.
ТБС
12.08.2023 09:56:29
2
3
Не разбрах нашите 75 кво правят, за онези другите знаем, отнемат им децата и ги пускат за осиновяване. Пропуски в закона у нас има малко, но проблемът не е там, а в прокуратурата. Всичките нови дебилизми , което сътвориха новите олигофрени, са просто прах в очите на малоумните.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори