×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

НПО се разочарова от ПП-ДБ – проектопромените в Конституцията били на Пеевски и ГЕРБ


НПО се разочарова от ПП-ДБ – проектопромените в Конституцията били на Пеевски и ГЕРБ
От този момент нататък считаме, че повече нямаме споразумение с ПП и ДБ, обявиха от "Правосъдие за всеки"
01 Август 2023, Вторник, 13:14 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Нито една точка от споразумението им с тях не била изпълнена

Сдружението „Правосъдие за всеки“, което има като основна цел реформа на съдебната система и прокуратурата, изрази остро разочарование от внесения законопроект за промени в Конституцията. Припомняме, че под него се подписаха 166 депутати – от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. Проектът бе внесен в петък - 28 юли. 

„Правосъдие за всеки“ има близки позиции и сътрудничество с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. От неправителствената организация (НПО) обаче не одобряват голяма част от внесените проектопромени в основния закон. Според ръководителите й в момента се случва подмяна на първоначалните идеи. Вместо орязване на властта на главния прокурор, тя се увеличавала.

„Ние, разбира се, не знаем кой е авторът на тези текстове, но мога да кажа, че в момента, в който ни бе изпратен този проект в четвъртък и ние се запознахме с него, лидерите спряха да си вдигат телефоните. И затова можем да се досетим, че тези текстове са писани от ГЕРБ и ДПС, най-вероятно от Десислава Атанасова, защото за последния текст – че той (главният прокурор) трябва да ръководи Прокурорския съвет, директно ни бе казано, че това е Десислава Атанасова от ГЕРБ. Вероятно тук е намесен и Пеевски. Но с тези промени, с които всъщност нищо не се намалява реално в правомощията на главния прокурор, а се удължава мандатът му, имаме чувството, че четем проекта на ДПС, а не на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, каза на брифинг в БТА-София председателят на „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков.

„И да, той бе представен като водещ – да, Христо Иванов бе наречен нашия писмовник и форлайтер, човекът, който пише Конституцията. Но нали знаете в един клас, като си напишете домашното и мине учителката с червения химикал, че има значение само червеният химикал. Някой е минал здраво с червения химикал и е обезсмислил промените за главния прокурор. Да, разбираме, че трябват 160 гласа и няма как да мине без тях. Но ако се правят едни недопустими компромиси отвъд границата на смисъла и визията за промени, по-добре да не се прави нищо. Защото отварянето на Конституцията сега ще я затвори за десет години напред. И ако текстовете в този вид се приемат, след 1-2 години ще разберем, че нещо се е променило, за да си остане всичко пак същото. Сигурен съм, че някои хора тогава ще си подадат оставките, но няма никаква обществена полза от оставките им. Когато заявиш едни идеи, трябва да ги защитаваш докрай. Какво ще се случи между първо и второ четене – никой не знае. Но да прокламираш едни идеи и да се подпишеш под други – това вече за нас е нередно и некоректно. Освен това ние имаме споразумение с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, в което са заложени нашите основни идеи и има текст, че всички промени, които ще бъдат нанасяни в техния проект, ще бъдат съгласувани с нас. С нас не беше съгласувано, а ни беше съобщено какво се променя, без да се взима предвид нашето мнение. Затова от този момент нататък ние считаме, че повече нямаме споразумение с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, защото и други съществени негови точки не бяха изпълнени. Да го кажа в прав текст – нито едно нещо не е изпълнено от това споразумение“, заяви още Величков.

"Ние имахме наши пет идеи за конституционни промени. Четири от тях бяха залегнали в първоначалния проект, в чието писане участвах. Нула – в момента е нула! Нито една наша идея не се съдържа вътре, защото с повторния мандат на главния прокурор и председателите на върховните съдилища се ликвидира и тази наша идея. Нито е премахната длъжността на главния прокурор, нито е намалена парламентарната квота (във Висшия съдебен съвет – б.а.) и за капак се отхвърля и текстът за чл. 120 за безусловното обжалване на административните актове, когато с тях се засягат гарантирани от европейското право или нашата конституция и международни договори права.“

„Ако това се случи, това е тоталитарно общество, а не демокрация и правова държава. Кой е предложил отпадането на чл. 120 – не знам. Подозрението ми пак е в ГЕРБ. Но този, който го е приел, носи пак тежка вина пред цялото общество“, добави г-н Величков. От сдружението били готови на протести по темата.

Велислав Величков добави: „Ние вече не сме партньори на нито една политическа партия, която е внесла този проект, но ще играем ролята на коректив и аларма на гражданското общество в общественото обсъждане преди първо и между първо и второ четене. И ще се противопоставим на всички, които... ако се опитат да подменят съдебната реформа с имитация за запазване на статуквото. Не ни интересува дали това са Пеевски, Десислава Атанасова, Христо Иванов или Кирил Петков. Ние категорично ще се противопоставим, защото осем години водим борба не за да получим втори исторически компромис или поредна имитация. Приветстваме добрите текстове, особено за ВСС; ще ги подкрепим и същевременно ще защитим нашите идеи и ще се противопоставим на тези текстове, които подменят нещата спрямо първоначалните проекти, които Емил Георгиев добре ви представи.“

Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки" преди това направи анализ на предложените промени в Конституцията. 

От сдружението разкритикуваха остро въвеждането на възможността за два мандата от по пет години за главния прокурор и председателите на върховните съдилища. В момента те имат право на един мандат от седем години. 

Според "Правосъдие за всеки" с промяната на практика този мандат ще се удължи на десет години. НПО-то предлага мандатът да е пет години и да не може да се повтаря. 

Главният прокурор се предвижда да председателства бъдещия Прокурорски съвет вместо министъра на правосъдието, което също не удовлетворява сдружението. 

 


В категории: Темида , Политика


6
Коментара по темата
6.
Красимира
04.08.2023 16:00:34
0
0
ПП и ДБ много упорито се опитват да ни въвлекат във война, в която България няма нищо общо. Цялата работа е, че америнаците искат тази война, но искат най-нагло други да я водят вместо тях и за това наливат пари на разни политически мижитурки като тия, за да могат да вкарат България там.
5.
гост
02.08.2023 11:38:01
0
0
е то има ли въобще неразочаровани от тях
4.
_ nib_
02.08.2023 08:56:21
0
0
А Орбан забрани всички нпо кърлежи.
Ние кога?
3.
Мафията е Прокопиев
01.08.2023 23:49:56
1
1
Абе изкарайте им именцата на тия и ще се окаже че членуват в още 5 НПОта. Точно Сорос са всичките, колкото и да врещи някой папуняк от тяхните тук. И точно този папуняк никога няма да си каже че христо иванов е бил министър на бойко, а прокопиев даде на бойко плевнелиев и накрая домъкна и киро от канада защото беше консул там. Бойко и ристьо винаги са били едно и също.
2.
Мафията Герб-ДПС смача ПП-ДБ за промяна в КРБ !
01.08.2023 14:38:19
2
6
Точно Инициатива ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ е АНТИСОРОС НПО , за това имат лице и топки директно да сритат суратите на Пеевски, Боко, Киро и Ристе носът. Протестите през 2020г. срещу Гешев, Борисофф и Пеевски всичките бяха организирани от ИПС преди към тях да се пришият арменеца и ЛГБТИ адвоката. Та много стойностни адвокати са в това сдружене и заедно с адвокат Росен Ршев те бяха единствените, които защитаваха про боно" битите студенти и граждани от МВР-Борисофф пред СРС и СГС. На последният протест пред съдебната палата лично Кирил Петков и Мирослав Иванов от ПП взеха микрофона и обещаха, че до 31.07.2023г. ще вкарат промените написани от ИПВ в проекта за промени в КРБ. Реално обаче, промените подписани от Герб, ПП$ДБ, ДПС са за бетониране на статуквото и още 10 години безконтролна власт мафията Боко-Пеевски в съда и прокуратурата. Протестите които вчера и днес заливат страната срещу НАСИЛИЕТО, УБИЙСТВА и НЕФЕЛНИ РЕШЕНИЯ СЪД и ПРОКУРАТУРА са точно резултата от 16г. управление страната от Герб и ДПС.
1.
Цв
01.08.2023 13:29:32
3
9
Колко по-ясно доказателство от това, че България се употребява в коалиция с НПО та, които е ясно, че се финансират от Сорос! Ние сме абсолютно васалска държава, а псевдополитиците ни да ги убиеш с камъни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори