×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение е регистрирано в района на Пловдив
  • Спортен самолет се разби край Загреб – има жертва
  • Светият синод избира Сливенски митрополит
  • Нова порция слънце в неделя
  • Днес е четвъртата неделя след Великден - на разслабения
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ВКС: Лисичков бил смутен и уплашен, няма да бъде наказан


ВКС: Лисичков бил смутен и уплашен, няма да бъде наказан
"Няма съмнение, че в рамките на нападението подсъдимият се е защитавал", се казва в решението на магистратите
03 Ноември 2011, Четвъртък, 13:30 ч.
Автор: Правда СТОЯНОВА

Експолицаят е признат за виновен за смъртта на Калоян Стоянчев-Големия Риж, но отърва и условната присъда

Върховният касационен съд отмени и условната присъда на бившата барета Петко Лисичков, който застреля посред бял ден в Бургас Калоян Стоянчев – Големия Риж. Подсъдимият е действал при превишаване пределите на неизбежната отбрана, но е бил смутен и уплашен, затова няма да бъде наказан, реши ВКС.

„За него ситуацията е била безизходна, нападат го двама много едри и значително по-млади мъже, от един момент нататък първият е пред него в изправено положение с палка, вторият, някъде около него с нож, и двамата - с експликирана вече жажда за смъртоносна разправа. Това е довело до объркване и дезориентиране на Лисичков, който отдавна вече не практикува специалните си умения в “бойна”обстановка. Вследствие на казаното ВКС приема, че е възпроизведен четвъртият изстрел, който именно е небудещият съмнение за ясно изразеното несъответствие между нападението и защитата. Ето защо се приема за присъстващо състоянието на уплаха и смущение“, четем в мотивите на Върховния касационен съд.

Решението на ВКС е подписано обаче с особено мнение от председателя на съдебния състав Лиляна Методиева. "По делото са нарушени правилата за оценка на доказателствата, като една част от тях са игнорирани", мотивира се тя.

Първоначално Окръжният съд в Бургас призна Лисичков за виновен за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана и го осъди на 18 месеца условно. Той трябваше да плати и 40 000 лв. на бащата на убития. Присъдата бе потвърдена и от апелативните магистрати.

Убийството на Големия Риж и последвалите ексцеси станаха по обяд на 20 септември 2009 г. Около 12.30 ч Петко Лисичков засякъл на кръстовището с мотора си "Хонда Варадеро" колата "Ауди А4", в която пътувал Стоянчев. Отнемането на предимството явно вбесило Голямата Рижа. Той и спътникът му - 21-годишният Тодор Андонов застигнали хондата, принудили я да спре. Изскочили ядосани от колата и се нахвърлили да се разправят с моториста. След като Стоянчев и Андонов се нахвърлили с ругатни и крясъци над Лисичков,той измъкнал гумена палка, за да се защити от предстоящия побой. За секунди обаче нападателите му я отнели и започнали да го налагат с нея. След няколко удара бившият полицай паднал на земята. В този момент Рижата и авера му Тодор извадили ножове с дълги остриета и заплашително тръгнали към мъжа, като крещяли "Ще те убием! Ще те разпорим!" Лисичков извадил пистолета си "Глок", насочил го към Калоян Стоянчев и го изпразнил.

 
24-годишният Калоян е издъхнал на място, надупчен с четири куршума, установи назначената по случая съдебномедицинска експертиза. Два от тях попаднали в гърдите, един в крака и един във врата му.

Върховните съдии обаче прецениха, че Лисичков няма да бъде наказан за убийство. "Няма съмнение, че в рамките на нападението подсъдимият се е защитавал", се казва в решението на магистратите. Той обаче ще плаща кръвнина от 40 000 лева на бащата на убития.


В категории: Темида


Флагман.БГ Кошмарни тапи на две граници Кошмарни тапи на две граници 26/05/2024, Неделя 20:36 0
9
Коментара по темата
9.
Nikoi ne
24.04.2012 23:56:18
4
4
aeeeee maqncheaaa vie kfo shtqhte da npraite ako znete che shte umrete no imate edin pistolet v djoba ..shte kajete che nqma da go izpolzvate mishki nasrani ZASLUJAVASHE SI GO RIJATA VSICHKO !
8.
onq s konq
09.11.2011 13:18:05
2
3
do #1 a be kaput na tebe trqbva mai da ti zavryt noj v zadnika opa v pro4em nemoje da stane glavata ti e ve4e tam..... Lisi4kov trqbva da stane obrazec na vsi4ki typi i osrani kuki deto se pravqt na 6umkari da sybirat petolevki......Az li4no 6tqx da izlqza na gladna sta4ka v podkrepa na Lisi4kov ako go bqxa vkarali v pandela.
7.
az sam
05.11.2011 23:57:19
4
3
bravo na sada!tezi ne6astnitsi nojari da posledvat Rijata marsha!!!
6.
burgas
03.11.2011 20:40:07
2
6
bravo na balgarskiat sad
5.
гб
03.11.2011 20:01:35
4
15
Най-хубавия бандит е мъртвият бандит. Лисичков направи Рижата "хубав". Еваларка
4.
puma
03.11.2011 18:48:30
5
7
БРАВО .СВОБОДА ЗА ПЕТКО ЛИСИЧКОВ .много правилно решение на БЪЛГАРСКИЯТ СЪД.
3.
adidas
03.11.2011 16:40:10
21
7
Vazmuten
"Бахти смешната държава! Мангали и милционери правят каквото си искат. Калоян може и да е бил виновен, но не това е начина за разчистване на сметките."
Правилно,трябваше да се остави да го намушкат и ако иживее да заведе дело за телесна повреда.И тогава ножаря щеше да отнесе 200 часа обществено полезен труд както наскоро дадоха на един ножар от изгрев.Така се решават цивилизовано проблемите а не с пищови.И все пак кой е тоя Лисичков,че ще се репчи на Рижата и маняците.Там вземаш ножките и палките извиняваш се и си утиваш у дома да се лекуваш.Той тръгнал да се защитава.Затвор за такъв.
2.
Браво ВКС
03.11.2011 16:10:06
4
9
То и начина не е да вадиш нож за щяло и нещяло. Особено да ги използваш по такива поводи.
1.
Vazmuten
03.11.2011 15:09:20
21
3
Бахти смешната държава! Мангали и милционери правят каквото си искат. Калоян може и да е бил виновен, но не това е начина за разчистване на сметките. Тоя Лисичков трябва да си понесе последствията: единият гние в гроба, другия в затвора!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вижте как ще се повишават пенсиите през следващите три години Вижте как ще се повишават пенсиите през следващите три години МФ публикува Конвергентната програма за следващите три години – от 2024 до 2027 г Няма и помен от "Ергенът" 2, Валерия празнува РД-то си куче Няма и помен от "Ергенът" 2, Валерия празнува РД-то си куче Миналата година покрай рождения ден на хубавицата отново имаше скандал с Евгени, не само защото много фенове отбелязаха, че тя се държи ужасно с него, но и защото ясно се виждаше, че не е сред желаните гости на партито Не искаме аналогови матури, ще ги дигитализираме, обяви образователният министър Не искаме аналогови матури, ще ги дигитализираме, обяви образователният министър В над 750 училища в цялата страна се провеждат матури, работи се при дефицит на време, за 15-20 минути трябва да се разпечатат материалите за от 200 до 300 зрелостника в едно училище Сърцето на тази риалити звезда е разбито, но тя намери начин да го излекува Сърцето на тази риалити звезда е разбито, но тя намери начин да го излекува Сицилия лекува души с цветовете си, онези розови оттенъци, светлосенките, усмивките на хората, написа в социалните мрежи Елена от Ергенът Граничните полицаи стават и катаджии Граничните полицаи стават и катаджии Те ще могат да спират автомобили и да глобяват нарушители в периметъра на пропускателните пунктове и граничните зони Той е най-известното мъжко жиголо, а в списъка му има политици, бизнесмени... Той е най-известното мъжко жиголо, а в списъка му има политици, бизнесмени... Почти всички го поръчвали чрез популярна интернет платформа, където се представяли с истинските си имена Кошмарни тапи на две граници Кошмарни тапи на две граници Трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" и на ГКПП "Маказа" на вход за леки автомобили Сянката на плажа поскъпва това лято Сянката на плажа поскъпва това лято Дни преди началото на летния сезон подготовката на плажовете тече с пълна сила Кой взе голямата награда на националния събор "Фолклорен венец Божура" Кой взе голямата награда на националния събор "Фолклорен венец Божура" В рамките на фестивала се проведоха три конкурса  в пет възрастови групи "Нефтохимик" спечели първото място в Областната група, но трудното тепърва предстои "Нефтохимик" спечели първото място в Областната група, но трудното тепърва предстои За Трета лига ще са необходими поне 500 хил.лева
Буквите на древните българи използвани не само за глаголицата, но и за латинската, и за гръцката писменост Буквите на древните българи използвани не само за глаголицата, но и за латинската, и за гръцката писменост Църко и Страхота от Солун, наричани Кирил и Методий, произхождат от стар древнобългарски род, който се е изселил от Стара Велика България Какво ще направи Чоткин след победата в "Хелс Китчън" Какво ще направи Чоткин след победата в "Хелс Китчън" Вдига сватба Годеникът й почина в деня на сватбата им: Беше неутешима, а 3 години по-късно разкри ужасна тайна Годеникът й почина в деня на сватбата им: Беше неутешима, а 3 години по-късно разкри ужасна тайна Исках да избухна от гняв, признава тя Почина гений, който радваше милиони Почина гений, който радваше милиони Композиторът на Дисни издъхна  Бившата съпруга на някогашния кмет на Варна Кирил Йорданов с отличие като учител Бившата съпруга на някогашния кмет на Варна Кирил Йорданов с отличие като учител Любопитна подробност е, че освен като учител, Йорданова, която запази фамилията на някогашния варненски кмет, понастоящем е водач и на партийна листа на Обединение за нова България за вота на 9 юни Зеленски за пръв път проговори за мир, иска среща с Русия Зеленски за пръв път проговори за мир, иска среща с Русия За всички нас ще бъде удоволствие да установим мир, заявява украинският президент Поверително от Уиндзор: Кейт Мидълтън бе в кома, защото... Поверително от Уиндзор: Кейт Мидълтън бе в кома, защото... Имало сънотворни в чая  Европа е изправена пред ад, очаква ни най-горещото лято в историята Европа е изправена пред ад, очаква ни най-горещото лято в историята Компютърните ни модели са категорични, че ни очаква поредното необичайно горещо лято, особено в края на юли и целия август Тази снимка струва 8 бона Тази снимка струва 8 бона Кувейтската актриса и фотомодел Рауан Бин Хюсеин качи видео на 6 май тази година, в което за 8 секунди приветства Бурак Йозчивит в офиса на модната марка, която създаде Жестока трагедия на концерт на известна група, спасители броят труповете ВИДЕО Жестока трагедия на концерт на известна група, спасители броят труповете ВИДЕО На мястото са се отзовали спасителни екипи, включително армията и националната гвардия
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Учителката:
- Кажете ми противоположното на "Децата правят грешки в тъмното"!
Иванчо:
- Грешките в тъмното правят деца...
Виц на деня Виц на деня - Защо пиеш толкова много!?
- Обикновено аз пия малко - 100 грама. Ама след 100 грама в мен се събужда друг човек. Е тва говедо пие като смок!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-хубавото на 20-годишните момичета са техните 40-годишни майки.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори