×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шеф Стефан Енчев – бургазлията, напуснал престижния си пост в ресторанта на Гордън Рамзи, защото тук се живее по-добре


Шеф Стефан Енчев – бургазлията, напуснал престижния си пост в ресторанта на Гордън Рамзи, защото тук се живее по-добре
"Salt baе" Нусрет (вдясно) го тупа по рамото с ръката, с която ръси сол върху стекове за по 5 хиляди долара
06 Юли 2023, Четвъртък, 07:50 ч.
Автор: Флагман.Бг

Готви за Лейди Гага, Адел и Джейсън Стейтъм, а сега и за всеки гост на ресторант Maison“s Premium в Бургас

Една впечатляваща житейска история привлече вниманието ни съвсем случайно. Наш репортер, подготвяйки статия за новооткрития ресторант на бул. "Сан Стефано" 129 – някогашния хотел „Атаген“, попадна на истинска находка в кухнята – Шеф Стефан Енчев. Вглъбен в процеса на работа, следящ всичко, случващо се на станциите - салати и предястия, месо и риба, сосове, обедно меню, той разказа история, която ни грабна още с първото изречение: "Предишното ми работно място е River Restaurant на Гордън Рамзи в знаковия за световния туризъм хотел Savoy 5* в Лондон".

Ето как шеф Енчев издава традиционните Черномирски миди от кухнята на ресторант Maison“s Premium в Бургас

„Преди 10 години напуснах Бургас с мисълта, че тук няма да мога да постигна успех, а днес със съпругата ми виждаме толкова много перспективи в града. Виждаме го като по-доброто място за нашето семейство, искаме детето ни да е българче. Стоя си на плажа, говорим си и съм щастлив. Тук животът е по-добър. В Лондон напрежението е голямо. Престижът на длъжността ми в ресторанта на Гордън Рамзи и заплатата не компенсират стреса. Достигнах етап, в който взех решение и се прибрах у дома. Искам да покажа наученото в Бургас. Имам планове, имам амбиции да продължавам да се развивам“, казва с усмивка Стефан Енчев.

В Maison“s Premium приготвям мой прочит на френска селска супа „Буябес“. В бульона е разковничето на уникалния вкус. За него използвам много видове риба, шафран, перно и... още тайни. За тази супа трябва да сте гладни, защото тя е многокомпонентна. Черноморски миди, кралски скариди, цяло филе от див лаврак са само част от съставките“, разяснява кулинарът

Пътят на шеф Енчев към професионалното готварство е предначертан още от постъпването му в Техникума по туризъм и ресторантьорство. След това продължава образованието си в Колежа по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. „ Успоредно учех и работех. Трупах стаж и опит в различни ресторанти и големи хотели, но нямах развитие и дори реших да се откажа от професията. Тогава спонтанно везех решение. Без почти никакви пари и без да говоря английски език, се качих на самолета за Лондон“, започна разказа си готвачът.

Салатата в Maison“s Premium е свежа палитра от цветове

Първата работа на Стефан в Лондон е като хамалин. „Подреждал съм и дрехи в магазин, хващах се с каквото намеря. Българска агенция, осигуряваща работници за хотелите в града, ми предложи да започна в кухнята на 5-звездния „Сейнт Пол“. Заплащането бе 5 паунда на час. Това е под минимума в Англия, но нямах алтернатива и се съгласих.

В кухнята на ресторант в Лондон

Интервюто е малко като стрес тест. Влизаш, дават ти престилка и целият персонал стои и те гледа как готвиш в напълно непозната обстановка. Аз и продуктите още не знаех как да обясня на английски език, но се справих. Направих им английска закуска, салата, предястие и основно. Това е изпит за позиция помощник готвач.

Целият Сървис в кухнята пробва храната ми – французи, азиатци, индийци, българи и разбира се управителят“, спомня си с усмивка Стефан, но споделя, че не му е било лесно да се адаптира. След година и половина в мегаполиса се почувствал сигурен в себе си и имал спокойствието на човек с постоянна работа.

В Maison“s Premium шеф Енчев приготвя класически рецепти с нов прочит
Опитайте и Вишисоаз. Преведено от английски, това ястие е супа от сварени и пасирани праз, картофи, лук и сметана. Сервира се охладено и гарнирано с наситнен див лук. Но и тук прочитът отново е авторски. Ще се насладите на приготвено на сувид яйце с кадифена консистенция, а пухкава пяна ще плени сетивата ви с вкус и аромат
Шеф Енчев на работна среща на 37 етаж в SKY garden restaurant - един от най известните в Англия и в света. Много популярна туристическа дестинация

Опитът му в едни от най-изтънчените кухни развива въображението, усъвършенства уменията и събужда кулинарния артист в него, а обучението му в Шеф академия за главни готвачи му помага да види професията с нови перспективи. Създава собствени менюта, ръководи няколко години ресторант в централен Лондон, су-шеф и Head Chef е в азиатски ресторант Benihana london, Ormer Mayfair и др.

Опитните му колеги в Maison“s Premium бързо разпознават западния модел на работа, който той налага. Разпределението по станции, динамиката на работа, изискванията към всеки компонент в чинията. Във всяко от ястията са включени няколко технологии на приготвяне, а презентациите превръщат и най-традиционните блюда в нещо ново и интересно

Експериментира с техники, текстури и вкусове, което го прави един от най-вълнуващите иновативни български шефове. Ето защо не е учудващо, че една пробна смяна в ресторанта на Гордан Рамзи в хотел Савой, се превръща в нов тласък за кариерата му. „В „Ривърсайт“ стигнах до позицията на под заместник на главен готвач. Ръководех 16 души на смяна, разпределени от 2-ма до 4-ма на станция“, разясни Стефан Енчев йерархията в ресторанта на Гордан.

Стефан Енчев с легендарния "Salt baе" Нусрет 

Готвил е за световни знаменитости като Лейди Гага, Адел, Джейсън Стейтъм, Пиер Кофман (известен френски готвач-знаменитост), Том Фелтън, Уил Феръл, Кит Харингтън (Джон Сноу) и много други.

„Ангелска целувка“ е подходящ завършек на всяко хранене в Maison“s Premium. „В Лондон не се измислят имена на ястията, но тук така е прието. Кръстих го така, защото пандишпановият  блат, който е основа на десерта, англичаните наричат – ангелска храна. А детайлите са истинско пиршество за сетивата. Ще усетите три различни текстури ананас, кокосова пяна, карамелизирани ядки, домашно приготвен сладолед“, разкрива шеф Енчев

В менюто на Maison“s Premium кулинарът е вложил всичките си знания и опит. „Подбрал съм подходящи за нашите вкусове фюжън, азиатски, български, европейски рецепти. Не съм избягал от традиционните и любими на местните храни, но съм ги предложил с мой прочит. Не съм против никоя храна, но държа всичко да сме си поприготвили ние с моя екип. Мариноване, овкусяване, истински сосове, натурални продукти, повече търпение и магията се получава“.

Ресторантът впечатлява с интериор и функционалност

Концепцията на Шеф Стефан Енчев е за сезонно меню. „Идеята е хората, които идват в Maison“s Premium, просто да опитат ястията и да ги приемат такива, каквито са, защото всеки има свой прочит за нещата. Храненето за мен е и преживяване“.

В кухнята на Maison“s Premium екипът е сериозна опора за амбициозния готвач. „Благодарен съм на моите колеги. Истински късмет е, че успяхме да сглобим такъв колектив. Подобно на мен, в Бургас се завръщат и други професионални кадри, работили и трупали опит в ресторанти със звезда Мишлен и престижни хотели по цял свят. Мисля, че е чудо, че се събрахме тук, но съм много щастлив“, коментира Шеф Енчев.

След разговора ни с шеф Стефан Енчев сме убедени, че бъдещето му в семейството на Maison“s Premium ще бъде увенчано с успехи и ще допринесе за повдигане на престижа на ресторантьорството на следващо ниво.

Maison“s Premium се намира на бул. "Сан Стефано" 129 в Бургас – бившиятхотел „Атаген“, който вече се казва ММ Butique Hotel. Булевардът е оживен, но от ресторанта ни подсказаха, че на разположение на посетителите има паркоместа в подземния паркинг на реновирания вече хотел. Резервации се приемат всеки ден на тел: 088 344 4566.


В категории: Бургас


България Всички новини
Любов за Скорпиона, а късметът се усмихва на смелите Везни Любов за Скорпиона, а късметът се усмихва на смелите Везни Хороскоп за деня – 15 юни 2025, неделя  Бургас догони София по търсене на имоти Бургас догони София по търсене на имоти Три квартала чупят рекорди по търсене и цени Търсят се нови директори в ключови училища в региона Търсят се нови директори в ключови училища в региона Свободни позиции в училища от Бургас, Айтос, Несебър, Карнобат и други Едно от момчетата, наръгани от Памела в Слънчев бряг е в кома, лекари се борят за живота му Едно от момчетата, наръгани от Памела в Слънчев бряг е в кома, лекари се борят за живота му Сестрата на пострадалия се свърза с Флагман.бг, за да разкаже потресаващи подробности за инцидента Тир удари каруца, уби коня Тир удари каруца, уби коня Катастрофата е станала в района на Бяла Слатина Първото издание на Ретро фестивала в Царево стартира с голям интерес Първото издание на Ретро фестивала в Царево стартира с голям интерес Арт улицата пред СУ „Н. Й. Вапцаров“ става сцена на вълнуващото пътуване назад във времето Боцка се от 24-годишна Боцка се от 24-годишна Това решение е продиктувано от желанието й да поддържа свеж и младежки вид Само това ни липсваше! Ескалация и в Косово Само това ни липсваше! Ескалация и в Косово Арестувани са били представители на сръбското вътрешно министерство и пенсиониран полицай Страни от ЕС обмислят забрана на социалните мрежи за подрастващи Страни от ЕС обмислят забрана на социалните мрежи за подрастващи Засега Брюксел не е проявил инициатива за законодателни промени, но няколко държави вече са пред консенсус по темата Ще спечели половин милион това лято Ще спечели половин милион това лято Хитовата певица ще реализира над 50 участия през месеците юни, юли и август и трябва да събере енергия
Борисов свиква национално съвещание на ГЕРБ, участват активът, премиерът Желязков и министри Борисов свиква национално съвещание на ГЕРБ, участват активът, премиерът Желязков и министри Акцент ще бъде поставен върху процеса на присъединяване на България към еврозоната Нетаняху: Израел ще нанесе удари по всички обекти на режима в Иран Нетаняху: Израел ще нанесе удари по всички обекти на режима в Иран Израел ще възобнови гражданските полети постепенно, предпазливо и бавно, веднага щом обстоятелствата го позволят, съобщи премиерът Известен милиардер почина по абсурден начин Известен милиардер почина по абсурден начин Той е председател на световния гигант за автомобилни части Sona Comstar Радев: Правителството налива значителни средства за пропаганда и реклама на еврото Радев: Правителството налива значителни средства за пропаганда и реклама на еврото Не ви ли тревожи фактът, че правителството налива средства в социологически агенции, за да му предоставят такива резултати, каквито то иска да види, коментира пред журналисти държавният глава Турист счупи „Стола на Ван Гог“ Турист счупи „Стола на Ван Гог“ Нелепият, но и шокиращ инцидент, е бил заснет от охранителните камери и набра огромна популярност, след като беше публикуван в интернет Сбогуваме се с този сериал Сбогуваме се с този сериал „Големият финал“ обещава емоционално, разкошно и достойно сбогуване с един от най-обичаните сериали на съвременната телевизия и кино Стрелба по щатски депутати в Минесота – един е убит, друг е ранен Стрелба по щатски депутати в Минесота – един е убит, друг е ранен Простреляни са в домовете си, вероятно от представящ се за полицай човек Откриха мъртъв българин в каравана в Гърция, разследват убийство Откриха мъртъв българин в каравана в Гърция, разследват убийство Според неофициалната информация е убит с огнестрелно оръжие Убиецът на съдия Фалконе излезе на свобода Убиецът на съдия Фалконе излезе на свобода Той беше осъден за над 100 убийства  Жени се за трети път Жени се за трети път Готви се пищна сватба и шеметен предбрачен договор
Костадин Ангелов Костадин Ангелов Не сме доволни от резултатите, които постига МВР Виц на деня Виц на деня - Скъпа, достави ми ор*лно удоволствие!
- Кво бе? Свирка ли искаш?
- Не ма! Замълчи малко!
Виц на деня Виц на деня Внучка след медения месец се хвали на баба си:
- Ходихме до Малдивите, Сейшелите, Баден Баден и накрая си починахме. Бабо, а вие с дядо къде ходихте след сватбата?
- В леглото, чедо. Хубаво беше, дядо ти не почиваше.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Петък в пернишка дискотека - буташ един, бият те двама
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори