×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шеф Стефан Енчев – бургазлията, напуснал престижния си пост в ресторанта на Гордън Рамзи, защото тук се живее по-добре


Шеф Стефан Енчев – бургазлията, напуснал престижния си пост в ресторанта на Гордън Рамзи, защото тук се живее по-добре
"Salt baе" Нусрет (вдясно) го тупа по рамото с ръката, с която ръси сол върху стекове за по 5 хиляди долара
06 Юли 2023, Четвъртък, 07:50 ч.
Автор: Флагман.Бг

Готви за Лейди Гага, Адел и Джейсън Стейтъм, а сега и за всеки гост на ресторант Maison“s Premium в Бургас

Една впечатляваща житейска история привлече вниманието ни съвсем случайно. Наш репортер, подготвяйки статия за новооткрития ресторант на бул. "Сан Стефано" 129 – някогашния хотел „Атаген“, попадна на истинска находка в кухнята – Шеф Стефан Енчев. Вглъбен в процеса на работа, следящ всичко, случващо се на станциите - салати и предястия, месо и риба, сосове, обедно меню, той разказа история, която ни грабна още с първото изречение: "Предишното ми работно място е River Restaurant на Гордън Рамзи в знаковия за световния туризъм хотел Savoy 5* в Лондон".

Ето как шеф Енчев издава традиционните Черномирски миди от кухнята на ресторант Maison“s Premium в Бургас

„Преди 10 години напуснах Бургас с мисълта, че тук няма да мога да постигна успех, а днес със съпругата ми виждаме толкова много перспективи в града. Виждаме го като по-доброто място за нашето семейство, искаме детето ни да е българче. Стоя си на плажа, говорим си и съм щастлив. Тук животът е по-добър. В Лондон напрежението е голямо. Престижът на длъжността ми в ресторанта на Гордън Рамзи и заплатата не компенсират стреса. Достигнах етап, в който взех решение и се прибрах у дома. Искам да покажа наученото в Бургас. Имам планове, имам амбиции да продължавам да се развивам“, казва с усмивка Стефан Енчев.

В Maison“s Premium приготвям мой прочит на френска селска супа „Буябес“. В бульона е разковничето на уникалния вкус. За него използвам много видове риба, шафран, перно и... още тайни. За тази супа трябва да сте гладни, защото тя е многокомпонентна. Черноморски миди, кралски скариди, цяло филе от див лаврак са само част от съставките“, разяснява кулинарът

Пътят на шеф Енчев към професионалното готварство е предначертан още от постъпването му в Техникума по туризъм и ресторантьорство. След това продължава образованието си в Колежа по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. „ Успоредно учех и работех. Трупах стаж и опит в различни ресторанти и големи хотели, но нямах развитие и дори реших да се откажа от професията. Тогава спонтанно везех решение. Без почти никакви пари и без да говоря английски език, се качих на самолета за Лондон“, започна разказа си готвачът.

Салатата в Maison“s Premium е свежа палитра от цветове

Първата работа на Стефан в Лондон е като хамалин. „Подреждал съм и дрехи в магазин, хващах се с каквото намеря. Българска агенция, осигуряваща работници за хотелите в града, ми предложи да започна в кухнята на 5-звездния „Сейнт Пол“. Заплащането бе 5 паунда на час. Това е под минимума в Англия, но нямах алтернатива и се съгласих.

В кухнята на ресторант в Лондон

Интервюто е малко като стрес тест. Влизаш, дават ти престилка и целият персонал стои и те гледа как готвиш в напълно непозната обстановка. Аз и продуктите още не знаех как да обясня на английски език, но се справих. Направих им английска закуска, салата, предястие и основно. Това е изпит за позиция помощник готвач.

Целият Сървис в кухнята пробва храната ми – французи, азиатци, индийци, българи и разбира се управителят“, спомня си с усмивка Стефан, но споделя, че не му е било лесно да се адаптира. След година и половина в мегаполиса се почувствал сигурен в себе си и имал спокойствието на човек с постоянна работа.

В Maison“s Premium шеф Енчев приготвя класически рецепти с нов прочит
Опитайте и Вишисоаз. Преведено от английски, това ястие е супа от сварени и пасирани праз, картофи, лук и сметана. Сервира се охладено и гарнирано с наситнен див лук. Но и тук прочитът отново е авторски. Ще се насладите на приготвено на сувид яйце с кадифена консистенция, а пухкава пяна ще плени сетивата ви с вкус и аромат
Шеф Енчев на работна среща на 37 етаж в SKY garden restaurant - един от най известните в Англия и в света. Много популярна туристическа дестинация

Опитът му в едни от най-изтънчените кухни развива въображението, усъвършенства уменията и събужда кулинарния артист в него, а обучението му в Шеф академия за главни готвачи му помага да види професията с нови перспективи. Създава собствени менюта, ръководи няколко години ресторант в централен Лондон, су-шеф и Head Chef е в азиатски ресторант Benihana london, Ormer Mayfair и др.

Опитните му колеги в Maison“s Premium бързо разпознават западния модел на работа, който той налага. Разпределението по станции, динамиката на работа, изискванията към всеки компонент в чинията. Във всяко от ястията са включени няколко технологии на приготвяне, а презентациите превръщат и най-традиционните блюда в нещо ново и интересно

Експериментира с техники, текстури и вкусове, което го прави един от най-вълнуващите иновативни български шефове. Ето защо не е учудващо, че една пробна смяна в ресторанта на Гордан Рамзи в хотел Савой, се превръща в нов тласък за кариерата му. „В „Ривърсайт“ стигнах до позицията на под заместник на главен готвач. Ръководех 16 души на смяна, разпределени от 2-ма до 4-ма на станция“, разясни Стефан Енчев йерархията в ресторанта на Гордан.

Стефан Енчев с легендарния "Salt baе" Нусрет 

Готвил е за световни знаменитости като Лейди Гага, Адел, Джейсън Стейтъм, Пиер Кофман (известен френски готвач-знаменитост), Том Фелтън, Уил Феръл, Кит Харингтън (Джон Сноу) и много други.

„Ангелска целувка“ е подходящ завършек на всяко хранене в Maison“s Premium. „В Лондон не се измислят имена на ястията, но тук така е прието. Кръстих го така, защото пандишпановият  блат, който е основа на десерта, англичаните наричат – ангелска храна. А детайлите са истинско пиршество за сетивата. Ще усетите три различни текстури ананас, кокосова пяна, карамелизирани ядки, домашно приготвен сладолед“, разкрива шеф Енчев

В менюто на Maison“s Premium кулинарът е вложил всичките си знания и опит. „Подбрал съм подходящи за нашите вкусове фюжън, азиатски, български, европейски рецепти. Не съм избягал от традиционните и любими на местните храни, но съм ги предложил с мой прочит. Не съм против никоя храна, но държа всичко да сме си поприготвили ние с моя екип. Мариноване, овкусяване, истински сосове, натурални продукти, повече търпение и магията се получава“.

Ресторантът впечатлява с интериор и функционалност

Концепцията на Шеф Стефан Енчев е за сезонно меню. „Идеята е хората, които идват в Maison“s Premium, просто да опитат ястията и да ги приемат такива, каквито са, защото всеки има свой прочит за нещата. Храненето за мен е и преживяване“.

В кухнята на Maison“s Premium екипът е сериозна опора за амбициозния готвач. „Благодарен съм на моите колеги. Истински късмет е, че успяхме да сглобим такъв колектив. Подобно на мен, в Бургас се завръщат и други професионални кадри, работили и трупали опит в ресторанти със звезда Мишлен и престижни хотели по цял свят. Мисля, че е чудо, че се събрахме тук, но съм много щастлив“, коментира Шеф Енчев.

След разговора ни с шеф Стефан Енчев сме убедени, че бъдещето му в семейството на Maison“s Premium ще бъде увенчано с успехи и ще допринесе за повдигане на престижа на ресторантьорството на следващо ниво.

Maison“s Premium се намира на бул. "Сан Стефано" 129 в Бургас – бившиятхотел „Атаген“, който вече се казва ММ Butique Hotel. Булевардът е оживен, но от ресторанта ни подсказаха, че на разположение на посетителите има паркоместа в подземния паркинг на реновирания вече хотел. Резервации се приемат всеки ден на тел: 088 344 4566.


В категории: Бургас


Анна ДОБРЕВА Автор
Анна ДОБРЕВА
Михаил ДИМИТРОВ Властта се срива, Радев излиза напред Властта се срива, Радев излиза напред 13/12/2025, Събота 20:40 1
България Всички новини
Gen Z на кръстопът: Защо Лекси Фльор предизвиква тревога сред политолозите Gen Z на кръстопът: Защо Лекси Фльор предизвиква тревога сред политолозите Оказва се, че непознаването на родината и историята ни е далеч по-опасно от политическата нестабилност Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия Коледният дух завладя Русе с хиляди светлини, ефектни декорации и 16-метрово виенско колело с изглед към празничния Дунав Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ Българският лекарски съюз алармира, че без приет бюджет за 2026 г. няма да има нов рамков договор, а болниците и пациентите ще понесат тежките последици Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара Наличие на Bacillus cereus в производствена линия доведе до предпазно изтегляне на няколко популярни марки адаптирано мляко от българския пазар Ще загуби ли Бургас подземния си чар? Графитите на подлез в ж.к. „Славейков“ може да се затрият Ще загуби ли Бургас подземния си чар? Графитите на подлез в ж.к. „Славейков“ може да се затрият И възможно ли е обектът да бъде преобразен без да загуби арт облика си Властта се срива, Радев излиза напред Властта се срива, Радев излиза напред Политическата криза се задълбочава, а президентът Радев може да използва ситуацията за ново начало Селска или коледна е новата атракция, която се появи на площад „Тройката“? Селска или коледна е новата атракция, която се появи на площад „Тройката“? Така нареченият „паратропер“ пред паметника „Альоша“ предизвика бурни реакции сред бургазлии Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората Общинско решение за изграждане на соларна централа доведе до напрежение сред живеещите в подножието на Родопите Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана Растението е ценено заради своите противовъзпалителни, антибактериални и тонизиращи свойства, но има и скрити опасности Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост Исторически всяко поскъпване води до социално напрежение, което е риск на фона на международните санкции и обезценяването на риала
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже Шарлот Холмс описва как в продължение на 11 минути е пребивавала в Рая, срещнала е своето неродено дете и е получила мисия да предаде послание от Бога. Руските милиарди в Европа блокирани, битката започва Руските милиарди в Европа блокирани, битката започва Редица страни и институции настояват за право върху замразените пари Мистерията с бетонираните тела, изплували от Дунав, свързана с изчезналите милиони от Белград Мистерията с бетонираните тела, изплували от Дунав, свързана с изчезналите милиони от Белград Криминален трилър по действителен случай – осакатени тела, пропаднали милиони и мистериозно изчезнали хора продължават да тревожат Балканите повече от две десетилетия Шамани се опитаха да предскажат победителя в изборите в Чили, но духовете мълчат Шамани се опитаха да предскажат победителя в изборите в Чили, но духовете мълчат Източни ритуали и политически напрежения се преплитат в Латинска Америка преди балотажа между комунист и крайнодесен кандидат Крал Чарлз III с обнадеждаваща новина за битката си с рака Крал Чарлз III с обнадеждаваща новина за битката си с рака Британският монарх с публично послание на надежда, част от национална кампания за борба с рака Турски ферибот горя след руска атака в Одеса – има ранен Турски ферибот горя след руска атака в Одеса – има ранен Руска атака с дронове и ракети засегна три турски кораба в украински пристанища, въпреки призивите на Ердоган за спиране на огъня Ще се сбъдне ли пророчеството на Ванга за извънземни на световното по дартс в Лондон Ще се сбъдне ли пророчеството на Ванга за извънземни на световното по дартс в Лондон Световен спортен форум, пророчества на Ванга и мистериозна комета... Дали предстои историческа среща с извънземен разум? Блокадата на Кулата продължава: Гръцките фермери не отстъпват, България иска намеса от ЕК Блокадата на Кулата продължава: Гръцките фермери не отстъпват, България иска намеса от ЕК Тежка техника и блокади задръстват ключов граничен пункт, транспортният министър настоява за спешна реакция от ЕС Вълна от протести разтърси Румъния: Народът иска край на корупцията и справедливо правосъдие Вълна от протести разтърси Румъния: Народът иска край на корупцията и справедливо правосъдие Трети ден на масови демонстрации в Букурещ с искане за реформа на компрометираната съдебна система и отговорност от управляващите Почина звездата от „Криминале“ и „Маската“ Питър Грийн Почина звездата от „Криминале“ и „Маската“ Питър Грийн Един от най-запомнящите се екранни злодеи в Холивуд си отиде внезапно – без официална информация за причината
Мартин Димитров, депутат от ДБ Мартин Димитров, депутат от ДБ Шенген и еврозоната са като Шампионската лига: пускат те да играеш там, но, като имаш слабо правителство, нищо не постигаш. Виц на деня Виц на деня Доктор към пациент:
- Първо добрите или лошите новини?
- Първо добрите.
- Ще можеш да паркираш навсякъде...
Виц на деня Виц на деня - Тате, Защо в България един мъж може да има само една жена?
- Законът ни пази, синко!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако чуете, че някой си хвали комшиите, значи си продава имота.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори