×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето как се чупи сглобката, когато пратиш Лена Бориславова


Ето как се чупи сглобката, когато пратиш Лена Бориславова
...и да искам да сваля собственото си правителство
27 Юни 2023, Вторник, 13:40 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

А знаете ли как на практика се назначават 30 областни управители и 60 човека за заместници по министерствата?

„Не говорим за коалиционно споразумение, а за механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти при формирането на правителството. Няма нищо ново от това, което вече бяхме договорили с колегите преди 3 седмици", заяви Лена Бориславова на влизане в парламента, където обяви, че отива, за да се включи в разговорите по управленската програма. Тя беше и много възмутена, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е цитирал неин СМС до Десислава Атанасова от ГЕРБ, гласящ: „Ще счупим сглобките”, а самият Борисов коментира, че няма да участва в сглобките им, защото партията му няма ангажимент към ПП/ДБ.

Напрежението между сключилите т.нар. джентълменско споразумение видно се пропуква, като още в петък Борисов каза, че явно няма да има ротация на министър-председателите, обвинявайки ПП-ДБ в извършването на чистки в държавната администрация. Той стигна и по-далеч, заявявайки, че към момента втората политическа сила прави всичко онова, което беше казано в записа, разпространен от вече независимия депутат Радостин Василев. Лидерът на ГЕРБ обаче допълни, че ГЕРБ-СДС няма да свалят правителството.

Това накара Кирил Петков и Христо Иванов да се фръцнат, заканвайки се, че няма да влязат в пленарната зала, обвинявайки ГЕРБ, че прокарват своите решения и законопроекти с плаващи мнозинства, включващи ДПС и "Възраждане“.

Ултиматумът

Миналата седмица Петков обяви, че ПП/ДБ искат 7 гаранции (общ борд за назначение на регулатори; да се спазва вече одобрената обща законодателна програма; пътна карта за съдебната и конституционна реформа; реформа в службите; съгласуван закон за антикорупционната комисия; преработка на Изборния кодекс; обща позиция за законността на референдума на "Възраждане") от ГЕРБ. За да изпълняват декларацията "Денков - Габриел". Иначе двете коалирали се за последните избори формации... ще поискат оставката на правителството на Николай Денков. Тоест на собственото си правителство.

Че навсякъде е напълно нормално да се искат оставки и свалят правителства – факт; че това е напълно легитимен инструмент – факт; че е често използвам прийом – факт. Но че управляващи искат да свалят собственото си правителство – това е някаква родна иновация. По-точно, поредното безумие, вероятно предложено от Кирил Петков. Не за друго, а защото на него най-много му приляга да говори и предлага подобни откровени небивалици.

Разбира се, ДБ/ПП се оправдават, че всъщност ГЕРБ нарушавали споразумението за обща законодателна програма, макар към момента нарушителят да са именно градската екс десница и Промяната, които за отрицателно време извършиха десетки предварително неуговорени с ГЕРБ назначения по висшите етажи на държавната администрация. Румен Спецов като шеф на НАП е само върхът на айсберга, да не забравяме и шефовете на регулаторите – БНБ, Сметната палата и НЗОК, а както се разбра, това засяга и всички 89 поста в държавната администрация, включително и шефовете на службите, които вече веднъж бяха в окото на бурята покрай записите, осветлени от Радостин Василев, в които се говореше за съгласуване с чужди посолства.

Малко по-късно Петков се жалва, че той и коалицията, от която е част – ПП/ДБ, се чувствали като смокинов лист – отпред, а отзад пък, за важните неща, били ГЕРБ. Тези алегории, типично за начина на изразяване на лидера на ПП, обикновено навеждат слушателя и/или читателя на по-различни размисли, вероятно не толкова близки до тези, които е имал Петков, но е факт, че думите му отново станаха повод за подигравки.

Каква е новата драма?

Надали е необходимо да припомняме, че именно ПП/ДБ поискаха от ГЕРБ просто да подкрепят правителството, никакви коалиции с тях (уж), никакви техни министри (изключваме одобрената от тях за ротационен мин.председател Мария Габриел, чийто ред обаче по всичко личи, че няма да дойде), а сега пък мрънкат, че ГЕРБ отказали да гласуват техния законопроект за КПКОНПИ и накрая ПП/ДБ подкрепиха този на партията на Борисов, което хич не им се хареса. 

Драма обаче нямаше, когато Асен Василев се опита, прескачайки дори ПП, да назначи Виолета Лорер, съпругата на депутата от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер, за член на борда на Европейската инвестиционна банка от името на България. Нямаше и когато Даниел Лорер беше предложен от ПП/ДБ за еврокомисар на мястото на Мария Габриел, макар дори само с тези предложения за пореден път партията на Петков/Василев да показа ясно, че тяхната резервна скамейка разполага с играчи единствено на принципа роднина-родница-роднина, което е по-зле и от превърналата се в култова фраза от филма "Опасен чар"  - роднина – милиционер, олицетворяваща нагледно положението.

Е, добре, де, можем малко да разширим състава – роднина – любовник – роднина.

Има ли, няма ли коалиция

Въпрос с повишена трудност – уж няма, казват по някое време участниците в несъществуващата коалиция. Обаче и двете страни очакват от въображаемия си коалиционен партньор съгласуване на решенията с него. Политическо споразумение липсва, което затруднява допълнително ситуацията. Не е и ясно как точно се взимат решенията. По-точно, взимат се основно от едната страна, но даже не толкова от страна на ПП (ДБ пък въобще не ги броя, те са като някакъв страничен наблюдател), а предимно, лично и еднолично от Асен Василев.

Вече станахме свидетели на няколко подобни назначения или опити за такива, които не ядосаха само ГЕРБ, а дори и хора от редиците на коалицията ПП/ДБ, макар да не се даде гласност. Все по-активно се говори, че първо – назначението на Виолета Лорер (макар самата тя да се отказа, но именно поради надигналото се недоволство от всички страни), второ – това на Спецов, са изправили на нокти коалиционните партньори.

Парадоксално, но ГЕРБ, които не само са най-голямата парламентарно представена група, заеха и първото място на последните избори, а и във всякакви социологически проучвания и към момента държат лидерското място, са в ситуация да се примиряват с решенията и назначенията, често безумни и рискови, на една малка група (ПП) от тридесетина депутати. ПП (ДБ) пък недоволстват, че ГЕРБ, видите ли, макар и да не са им коалиционен партньор (както именно коалицията, формирана преди последните избори, държи да подчертае) не приемали с бурни овации и нескрито задоволство всяко тяхно назначение (най-вече - тези на Асен Василев), всеки техен законопроект, всяка тяхна мисъл (най-вече тези на Кирил Петков). А пък Петков чак поставя ултиматуми и развява заплахи, че тая нямало да я бъде, ако ГЕРБ продължават така.

А ситуацията се усложнява

и защото две седмици след като правителството беше избрано, всъщност много малка част от министерствата имат вече зам.министри, да не говорим за областните управители, които солидарно подадоха оставки, а те да не са приети от Николай Денков. Тоест в изключително кратък срок некоалиционните партньори трябва да определят повече от 60 човека за заместници по министерствата плюс почти 30 областни управители, които от своя страна също трябва да имат заместници.

А знаете ли как на практика се случва това? Сложно, е най-краткият отговор. Номинациите идват от някоя от партиите в некоалицията, после се изпращат на Денков-Габриел, които пък препращат към ръководствата на партиите си предложенията на некоалиционния  партньор. Там вече се решава дали да се одобри или не кандидатурата, после за одобрените имена биват известени отново двамата премиери. Тромава процедура, пораждаща и конфликтни ситуации, които допълнително удължават и без това мудния процес.

И макар именно ПП да поискаха лидерски разговор в спешен порядък, които да изчистят различията между тях и ГЕРБ, накрая се разбра, че Кирил Петков бил на кайт в Гърция, което забавило срещата и наложило накрая Лена Бориславова (интересно в качеството на каква) да отиде на нея. Както коментираха и от ГЕРБ малко по-късно - „На срещата присъстваха лица, които нямат качеството на народни представители. За нас беше смущаващо, защото не могат да носят политическа отговорност и неслучайно срещата продължи не повече от 20 минути“.

ПП и Петков всъщност не могат да носят отговорност, демонстрират го за пореден път, включително и за собственото си управление, поради което произтичат безумните им действия, заплахите, че ще бламират собственото си правителство, бягството от действителността. Но това не са протести, а управление, което означава и умения, реформи, законотворчество, а не просто викове „Оставка” и плакати „Мен не ме е страх”. Напротив, страх ви е.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
24
Коментара по темата
24.
Коментар
27.06.2023 23:28:52
0
2
Флагман, вие на хранилка на БСП, Възраждане и останалите комунистически партии ли сте? Аре в лево!
23.
*********
27.06.2023 20:23:06
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
22.
Elhovo
27.06.2023 20:22:05
2
1
Zasho ne davate da Nisha be Tapanari
21.
Ами Да
27.06.2023 19:26:50
0
2
няма конкурси няма компетентни, само има хора на Асан
20.
Виктор Георгиев
27.06.2023 17:55:26
3
2
Виктория Георгиева - символ на независимата и безпристрастна журналистика!
19.
Ами Да
27.06.2023 17:15:43
1
4
този е пълен идиот
18.
Хаха
27.06.2023 15:52:39
1
13
Папагала на севи са бори за хляба
17.
Пак ли?
27.06.2023 15:23:32
11
22
Разклати се под краката на ПП и Гошко Тъпото отново се юрна да възхвалява Киро Простото...
И пак елементарните опорки за пенсиите, чекмеджетата и т.н.
До 8 - къде пък успя да прочетеш за материала на испанската прокуратура? Или кристалите май доста са ти развинтили въображението???
Колкото и троловете на ПП да се мъчите, на следващите избори ПП ще е с още по-нисък резултат, даже вероятно след Възраждане. Сами си вадете изводите...
16.
Хаха
27.06.2023 15:03:30
3
19
Само мис бикини 2016 ще оправи работата. Където инда я пратиш всичко си свършва
15.
Виктория, моме
27.06.2023 14:50:10
11
20
Не е за тебе тая работа. Пиши там кой катастрофирал, рекламка на някое ресторантче. Севда нахалост харчи на тулупа паричките за такива пасквилче та.
14.
Гражданин
27.06.2023 14:37:46
12
20
Браво Вики, тоя путьо не става
13.
А как само се
27.06.2023 12:51:32
9
42
Изказа ,вчера по новините. Не било правилно лична кореспонденция да се изнася публично . Шушу мушу ,къща разваля . Кой ти дава право да лъжеш хората и водиш тайни разговори . Толкова не се светнаха, че хората са отвратени от лъжите им . Следващите избори се надявам на 5 % активност. Мястото за говорене е парламента , всички други уговорки са лъжа и измама и би трябвало да се наказват от закона като заговор срещу държавността и народа . А те самите твърдяха, че всичко ще е законно и прозрачно . Жалко за хората, които им повярваха . Но и тяхното си стои , няма как толкова хора да те кълнат и да не ти се случат лоши неща .
12.
Лена Брена
27.06.2023 12:49:25
14
34
Продаде държавни тайни за "турски поток" на южната ни съседка. Изключителен ПРЕДАТЕЛ и продажник е ленчето. Ега го пръкнеш мрътво!
11.
Дадаз
27.06.2023 12:38:32
16
23
Флагмените разбраха къде са кюлчетата и неиздържат
10.
Лена с п0тката напред
27.06.2023 12:30:31
8
42
Властитутка!
9.
Ива е бот на Киро
27.06.2023 12:28:59
12
45
Парапетгейт ще си праве ДНК тест за да стане ясно, кой е бащата Киро или Миро!
Стъжни се на баджанаците, каквото и да покаже теста, все лошо :)
Ако не бе страшно, щеше да е много смешно...
8.
Ива
27.06.2023 12:10:51
62
27
Изключително невярна и подвеждаща информация си написала, Виктория. Абсурдно е да ти се дава поле за изява , без да имаш основни разбирания по политика. Странно защо не искате да споменете "Барселонагейт"? Как има журналисти, които успяха да се доберат до материала на испанската прокуратура , а вие не успяхте? Тъжно е.
7.
Лена Бориславова
27.06.2023 12:10:40
7
64
Шуробаджанащина, обилно поръсена с НПО подправки и мирис на приятелски връзки от харвардски курсове.И понеже им куцат много неща, не разбират, че Борисов ги е качил на такъв кайт, че не на Лефкада, ами направо на Марс ще заминат.
6.
Квазимодо
27.06.2023 12:06:19
60
19
Омръзна ни тоя Герберски тетрис...зглобка връз зглобда, глад и беднос и вихреща се корупция.Добре, че дойдоха тия момченца да вдигнат пенсиите и да поразбутат тия миязми. Да му взимат Деенкату на Тулупа и да го пращат при Бай Ставри!
5.
*********
27.06.2023 12:00:29
3
20
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
Когато имаш чекмеджетата
27.06.2023 11:54:48
34
23
И опитваш да влияеш на общественото мнение..
3.
абе Флагман
27.06.2023 11:43:06
54
26
Ми ние такова добро правителство като това на Кирил Петков сме нямали досега. Защо така се подигравате. Знаете че при ГЕРБ беше бедност и гранде корупция. Пак тях ли искате да ни докарате.
2.
GP
27.06.2023 11:43:04
26
23
Вики мисълта.......
1.
Гошо
27.06.2023 11:34:18
58
43
Само като видях заглавието и разбрах кой е авторът :-D

Ееех, либералните снежинки от ПП/ДБ могат да има страхотни кусури, ама колкото и да не ми харесват ги понасям, понеже много яко тормозят герберската измет. Калинките направо газ пикаят. Силно се надявам най-накрая да приключат методите, с които бяха завзели цялото общество последните 12 години.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори