×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кои са наемниците от ЧВК „Вагнер“?


Кои са наемниците от ЧВК „Вагнер“?
ООН и френското правителство обвиняват „Вагнер“, че са извършвали изнасилвания и грабежи на цивилни в Африка
Тема в развитие
Извънредно! Путин избяга от Москва, тръгна далеч на север След изявлението на Владимир Путин: Пригожин обяви, че няма да се подчини Чеченският лидер Кадиров помага на Путин срещу пуча Самолетът на Лукашенко излетя от Беларус за курортен град в Турция Метежниците свалиха и руски самолет? Евгений Пригожин нарече Путин и военните му измет Румен Радев за метежа в Русия, Пригожин нямал шанс Кои са наемниците от ЧВК „Вагнер“? Превратаджиите превзеха и Воронеж, целят се в Москва? Владимир Путин с реч срещу ЧВК „Вагнер“, предателите стреляли в гръб (НА ЖИВО) Заплаха за атентат в Москва, Путин се готви за обръщение към руснаците Екипажът на взривения от ЧВК „Вагнер“ Ми-8 е жив, има ранен Киев се възползва от провокацията на Евгений Пригожин и се готви за настъпление към Бахмут Частната армия „Вагнер“ свали руски хеликоптер Пригожин се обяви за спасител, армията му контролирала военните обекти в Ростов на Дон Руски генерал призова бойците на "Вагнер" да се подчинят на волята на президента Метеж в Русия? Танкове по улиците на Ростов на Дон и в Москва
виж още
скрий
24 Юни 2023, Събота, 11:03 ч.
Автор: Флагман.Бг, Снимка: Reuters

Лидерът им Евгений Пригожин описва армията си като частна военна компания

Макар да няма точни бройки, западни наблюдатели смятат, че в момента наемниците от „Вагнер“, които се бият за Русия в Украйна наброяват десетки хиляди. Те имаха ключова роля за превземането на Бахмут.

Лидерът им Евгений Пригожин описва „Вагнер“ като „частна военна компания“.

„Групата Вагнер“ е създадена за първи път през 2014 г., когато подкрепи про-руските сепаратисти в Източна Украйна. По това време беше тайна организация, която оперираше предимно в Африка и Средния Изток и е наброявала около 5000 бойци. Повечето от тях са били ветерани от специалните сили на Русия.

Разрастването на „Вагнер“ в момента е съществено.

„Под тяхно командване в момента има около 50 000 бойци в Украйна. Те са ключов контингент там“, заявиха от британското Министерство на отбраната през януари.

През 2022 г. „Вагнер“ започнали масирана кампания за набиране на нови бойци, защото официалната армия на Русия имала сериозни проблеми с мобилизацията.

Около 80% от членовете на „Вагнер“ в Украйна са от затворите в Русия, твърди американският Съвет по сигурността.

Макар наемническите групи да са нелегални в Русия, „Вагнер“ официално се регистрира като компания през 2022 г. и отвори своя централа в Санкт Петербург. „В момента те активно наемат хора в руските градове. Имат и билборди, а руските медии ги наричат патриотична организация“, коментира д-р Самуел Рамани от кралските служби на Великобритания.

Групата е сериозно обвързана с превземането на Бахмут. От украинска страна се появиха данни, че наемниците влизат в битка с голяма численост, като много от тях загинали.

Първоначално военното министерство на Русия не коментира дали „Вагнер“ са обвързани с боевете в Украйна. Въпреки това по-късно похвали наемниците за ролята, която са изиграли в превземането на Бахмут.

Разследване на Би Би Си посочва като главен замесен офицерът от руската армия Дмитри Уткин. Той е ветеран от Чечня и се смята, че е бил първият командир на „Вагнер“. Според данните той е кръстил групировката с това име.

Настоящият шеф е Евгений Пригожин – богат бизнесмен, познат с прякора „Готвача на Путин“, тъй като осигурява кетъринг в Кремъл.

Първата официална задача на „Вагнер“ била да помогнат на Русия да анексира Крим през 2014 г. В седмиците преди руската инвазия в Украйна се смята, че групировката е извършила няколко операции под „фалшив флаг“, за да даде повод на Кремъл да нахлуе в съседната държава.

През последните месеци Пригожин многократно критикува руския министър на отбраната Сергей Шойгу, както и лидерът на украинската армия Валери Герасимов. Той ги обвинява в липса на компетентност и умишлена липса на снабдяване с провизии за „Вагнер“ бойците в Украйна.

Руският министър на отбраната заяви, че „всички доброволни формации в Украйна трябва да подпишат договори с държавата до края на юни“. В изявлението групировката не е спомената по име, но се смята, че това е опит на Кремъл да поеме юздите на групировката.

На свой ред Пригожин излезе с изявление, че „Вагнер“ ще бойкотират подписването на договори.

От 2015 г. насам групировката се намира в Сирия, където се бие редом с държавните сили на Русия. Знае се също, че има наемници на групата в Либия, които подкрепят генерал Калифа Хафтар.

В Централната Африканска Република „Вагнер“ охраняват диамантени мини, а в Судан – златни.

Правителството в Мали използва „Вагнер“ срещу местни ислямистки групировки.

През януари бивш командир на групировката поиска убежище в Норвегия. В разказите си пред местното командване той твърди, че станал свидетел на множество военни престъпления в Украйна.

Наемници от „Вагнер“ се твърди, че са измъчвали и убивали цивилни край в Киев през април 2022 г.

Според германското разузнаване именно тази групировка е отговорна за клането на цивилни в Буча през март 2022 г.

ООН и френското правителство обвиняват „Вагнер“, че са извършвали изнасилвания и грабежи на цивилни в Африка.

През 2020 г. Съединените щати обвиниха групировката, че са поставили противопехотни мини и други импровизирани бомбени устройства край либийската столица Триполи.


 


В категории: Животът


2
Коментара
Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
2
Коментара по темата
2.
ЬяаК 12 vs xm250
24.06.2023 15:13:55
1
0
Охлюв без каска който не е виждал
Ся видя 6
1.
Бъгарин
24.06.2023 13:30:24
1
3
Това са нормални неща за руската армия, не са забравили опита на Червената армия. Възрастното население на Унгария го е изпитало, даже и папата отменя абортите след това.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори