×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хейтърска атака във Фейсбук отказа обучен от Интерпол кадър от поста шеф на Гранична полиция


20 Юни 2023, Вторник, 09:55 ч.
Автор: Флагман

В петък назначението му за директор на „Гранична полиция“ продължи едва няколко часа, през които откъде ли не в интернет пространството се появяваха коментари по негов адрес

В петък стана ясно, че Главен комисар Антон Златанов няма да поеме поста, който му беше поверен – директор на Главна дирекция „Гранична полиция“. В официалното съобщение на МВР се споменават „лични съображения“, но истината е малко по-пълна със съдържание, пише Новини.бг. 

В изречението „Той счита, че не би могъл да изпълнява задълженията си без пълно обществено доверие“ всъщност е скрита цялата истина. 

Роденият през 1976 г. Златанов, който е и със степен „доктор“, е минал през много специализации и обучения, като едно от тях е обучение в Интерпол. 

Но в биографията, която е пълна с немалко „върхове“, се намери една спънка, която накара Антон Златанов сам да откаже от поста директор на „Гранична полиция“. Въпросната спънка е влизането в окото на бурята по време на протестите от 2020 г. Тогава имаше напрежение около кадри с непредизвикано насилие над протестиращи от страна на униформени. 

Все някой трябваше да поеме негативите и този някой се оказа човекът, който най-често беше сниман – лесно се свърза негативизмът с неговото лице, защото то най-често се виждаше на кадрите, а и тогава той беше зам.-шеф на столичната дирекция – все пак човек с висок пост, лесна мишена. 

Неправомерните действия на униформените през 2020 г. надделяха в общественото внимание и скриха от поглед факта, че Златанов беше в една от най-ключовите роли по овладяването на напрежението тогава, което на няколко пъти беше на ръба да прелее към кървави епизоди на насилие. Но три години по-късно непремереното поведение на част от колегите му тогава рефлектира върху Златановото решение по станалия стандартен за днешното време начин – с кампания във Фейсбук. 

В петък назначението му за директор на „Гранична полиция“ продължи едва няколко часа, през които откъде ли не в интернет пространството се появяваха коментари по негов адрес. Доста целенасочено се подчертаваше полицейското насилие от 2020 г. и се извърташе така, че да изглежда като негова лична вина. Самите коментари преливаха от епитети и очерняне, но крайният резултат се изрази в това, че Антон Златанов сам се отказа да заеме поста и то не заради професионални недостатъци, а заради лични нападки. 

Гласовете в негова подкрепа потъваха в дълбоки локви от нападки, но все пак ги имаше. Чу се мнението, че това е „лов на вещици“, но самият израз вече е станал така често използван от кой ли не, че е загубил смисъла си и по-скоро допълнително навреди на Златанов. „Тричане“ също се чу като коментар и може би в случая подхождаше повече на случилото се за светкавично кратко време в петък. Кампанията по очернянето имаше такава масовост и скорост, та може да се предположи, че съвсем не е изключено да е организирана. 

И така – в един и същи ден, в рамките само на няколко часа, главен комисар Златанов беше назначен за шеф на граничната полиция и после сам се оттегли от поста. Сам взе това решение след светкавичната кампания, която постигна целта си. 

Макар Фейсбук да не е „обществото“, ето какво се казва в съобщението за отказа му да заеме поста: „Главен комисар Златанов разбира отговорността на директора на ГДГП с оглед и на присъединяването на България към Шенген и всички отговорни задачи пред дирекцията и счита, че ръководителят на структурата трябва да се ползва с пълното доверие на обществото“.

В случая, Фейсбук, маскиран като „обществото“, изигра ролята на съдия и прокурор, рече и отсече. 

А по отношение на случилото се преди три години: Антон Златанов, през 2020 г., беше в постоянен контакт с организаторите на протеста тогава и за минути успяваше да пренареди позициите на полицията, за да не се стига до сблъсъци. Тогава част от самите протестиращи му благодаряха за това. В медиите се появи снимка, на която една протестираща го прегръща и му благодари.

Напрежение към личността му липсваше до много по-късно, когато чуждите грешки се залепиха на неговия пагон. 

Почти всяка вечер самият Златанов повтаряше: „Призоваваме гражданите да не се поддават на провокации. Благодарим на всички, които не се поддават на провокации и протестират мирно. Полицаите сме там, за да помогнем“. 

Той беше и човекът, който въведе жилетките „Антиконфликт полиция“. Новата тогава стратегия за опазване на протестите, се прие със симпатии от хората на площад „Независимост“. 

А колкото до поста, който зае – директор на Главна дирекция „Гранична полиция“ и дали е бил подходящ: 

Не само има опит и поглед върху работата на „Гранична полиция“ (през 2021-2022 г. на два пъти е командирован за участие в охраната на зелена граница), но и също така последователно е бил старши полицай, инструктор, инспектор в СДВР. От 2008 г. печели конкурс и става началник на група в „Специализирани полицейски сили“, а после е началник на група „Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия“.

Освен това е кадър, преминал курсове на обучение в Интерпол и Европейски полицейски колеж. През 2020 г. специализира в Израел и то на тема „Противодействие на глобалния тероризъм и антисемитизъм“. Въпреки очернящата го кампания именно по отношение на овладяването на тълпата, Златанов е лектор в редица международни курсове в направлението „Обществен ред и управление на тълпа“ на Европейски полицейски колеж (CEPOL). 


В категории: Политика


2
Коментара по темата
2.
moizes
20.06.2023 16:10:21
0
1
Когато президента връчваше мандатя и каза да не правят правителство с ГЕРБ имаше в пред вид точно това. Умните и красивите си назначават за шеф на служба човек одобрен и назначен от "ПОСОЛСТВОТО" но за жалост същия дето ги би с палка по кюшетата преди 3г.
Трагедия - хем те бие хем после му гу го смучкаш. Ей това е евроатлантизъм в пълен обем!
1.
Нема нужда
20.06.2023 10:14:37
1
20
Много бързо забравихте мутрите на каратиста от делта гард, облечени в полицейски униформи! Този човек дори да не е докоснал никой с пръст носи вината за всичко случило се тогава.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян 
Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори