×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дали Панайот Рейзи ще е кандидат за кмет не е важна за Созопол тема


Дали Панайот Рейзи ще е кандидат за кмет не е важна за Созопол тема
Кметът Тихомир Янакиев не дава отговор дали ще се яви на местните избори като кандидат-кмет на БСП, както преди 4 години. Сигурно е, че ще се бори за втори мандат
28 Април 2023, Петък, 19:00 ч.
Автор: Флагман

Кризите ни връхлитат една след друга, успяваме да се стабилизираме след тежкото наследство, но аз си знам какво е да изтеглиш не една, а две къси клечки,  казва Янакиев

Тихомир Янакиев не случи на период да управлява на пръв поглед богата и просперираща Община Созопол. Той спечели изборите през 2019 година, но влезе в Общината, когато тя бе в отчайващо финансово състояние - със скрити дългове и многомилионни кредити. Янакиев почна да "оздравява" финансите, но го връхлетя ковид кризата, която промени кардинално туристическия сектор, след това дойде войната в Украйна и отряза руския туристически пазар, а в допълнение политическата криза остави общините без бюджети и в невъзможност да изпълняват сериозни строителни програми.

Днес на Янакиев му е трудно да обясни защо през първия мандат не се изгради знаков обект, който да се превърне в емблема на управлението му. Неговият предшественик Панайот Рейзи успяваше да има по "една черешка върху тортата" на всеки четири години.Към края на управлението си, например, дори построи и откри стадион.

Все още Тихомир Янакиев избягва отговор на въпроса ще се яви ли наесен като кандидат-кмет на БСП, срещу чието ръководство в лицето на Корнелия Ниновя не пести критики, но пък си остава коректен към партията във важни за нея битки. Не е изключено да е независим и да търси широка подкрепа от партии и граждански организации. Това бе един от въпросите, които му зададе наш репортер след края на днешната сесия. 

ОбС Созопол разреши на Тихомир Янакиев да продаде кметския „Мерцедес“ на Панайот Рейзи за 22 хил.лева

- Г-н Янакиев, трудно ли се работи при настоящите условия – няма държавен бюджет, нямате общински бюджет и реално не може дори да ремонтирате улица, да не говорим за нещо по-сериозно?

- Изключително трудно е. Колегите кметове също могат да го потвърдят. Проблемът не е само в липсата на бюджет, а в серията от кризи, които ни сполетяха. При нас например ги няма руските туристи, на които доскоро разчитахме. Благодаря на Общинския съвет, на всички, без да ги деля на партии и цветове, че проявяват разбиране, както и за оперативността в работата им с общинска администрация.

- Вие входирате докладна за всеки допълнителен разход и искате разрешение от ОбС. Това гнети ли Ви?

- Това, което ни беше дадено като опция от Министерството на финансите, сме го направили. Гласувахме Капиталова програма, но тя е индикативна, след като няма обща финансова рамка. Опитваме се да работим по някои от обектите, но е много сложно. Давам пример с ремонта на важната крайбрежна ул.“Виа Понтика“ – бяха отпуснати половината пари, а сега чакаме втората половина. Но нямаме гаранция, че тези пари ще ни бъдат дадени. Стоим и чакаме, а хората на Созопол се обръщат към мен всеки ден, за да питат: „Защо не я завършите? Може ли да остане пътят половина готов насред сезона?“. И тях ги разбирам, негодуват с право, но ситуацията е такава и тя не е само за нас, а за всички общини. Тази несигурност и нестабилност ни убива.

- В тази връзка чувствате ли се, че изтеглихте късата клечка, за да управлявате в тежки години – в серия от кризи?

- Чувствам, че съм изтеглил две къси клечки една след друга. Кризите, които ни съпътстваха през тези три години не са една или две. Изморих се да ги изброявам, но е факт, че пречат на работата на администрацията. Вие знаете, че три години ние бяхме в план за финансово оздравяване. И тук трябва да отбележа, че с тази задача се справихме добре. Това не е наше заключение, отчита го Министерството на финансите. Тази година, ако нямаше завишение на лихвите по банковите кредити нямаше да имаме нито един нарушен показател. Лихвите са ни скочили от 35 хил.лева на месец на 75 хил.лева. Като цяло Общината се движи в добра посока. Да, ние сме затормозени, защото хората очакват от нас да строим, да облагородяваме…

…И казват: „Кмете, нищо не правите? По времето на Рейзи се построи стадиона, оправяха се улици“

- Хората трябва да знаят, че стадионът, който се построи по времето на Панайот Рейзи го плащаме ние. Може би не помните, но беше построен със собствени средства, а не от европейски фондове. Бяха изтеглили многомилионни кредити. Само тези към „Булбанк“ и ЦКБ са 22 млн.лева. Смея да твърдя, че те са изплатили само 100 хил.лева от главницата. Всичко друго изплащаме ние. Отделно парите, които се дължаха към РИОСВ, пак ние ги платихме. Имаше и неразплатени задължения от 3,6 млн.лева към контрагенти, които отново паднаха на наш гръб. Созопол е единствената Община, която е приключила Плана за финансово оздравяване и е платила безлихвения кредит, отпуснат от държавата.

- Отново ли ще се кандидатирате като кмет на БСП или предвид напрегната политическа обстановка в страната смятате да излезете независим – подкрепен от по-широк кръг избиратели извън Вашата партия?

- Как да кажа, за да бъда разбран правилно на този етап -  не ме вълнува дали ще бъда издигнат от БСП, дали няма да бъда издигнат от БСП. Вече е ясно, че ще се кандидатирам отново за втори мандат. Вълнуват ме проблемите на хората, прекалено много са и трябва да ги решаваме. Именно проблемите на хората са ми реалните опоненти. С тях се боря, към тях съм насочил силите си, а другите на този етап не ме интересуват.

- Очаква се Панайот Рейзи отново да се кандидатира за кмет. Това ще направи ли изборите в Созопол най-малкото по-интересни?

- Въобще не ме интересува кой ще се кандидатира, как, от коя политическа сила. Важното е екипът ми да си свърши работата и това да се вижда от гражданите.

Преди няколко дни кметът Тихомир Янакиев бе в Черноморец, където ще започне ремонт на 4 улици 

 


В категории: Созопол


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
10
Коментара по темата
10.
*********
30.04.2023 23:24:57
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
9.
Браво
30.04.2023 10:41:47
5
6
Браво на Рейзи! Ще гласуваме за него.
8.
мангала
29.04.2023 14:26:38
7
8
НИКОГА ПОВЕЧЕ РЕЙЗИ КМЕТ, крадец и мошеник на Созопол му не трябва !!
7.
Йордан Георгиев
28.04.2023 22:49:31
8
13
Втори мандат ама друг път!
6.
до номер 5
28.04.2023 21:13:31
7
18
Да ве ,независим .До онзи ден пишеше поеми за дядото си комунист и колко се гордее с партията .За канарчета ни взехте !
5.
запознат
28.04.2023 21:07:32
5
12
Разбира се, че ще се кандидатира като независим, подкрепен от няколко партии. Вече се организира тази работа, чакаме скоро да ни запознаят с новите партийци. Те не са нови де, отдавна са в обкръжението на Янакиев, сега остава да ги внедрят по съответните партии. Зависим ще си остане само от спонсорите. Че те ако са недоволни, тогава вече може да очакваме завръщането на Рейзи. Както му свалиха чадъра, така ще го върнат.
4.
ами
28.04.2023 19:46:59
8
25
Защо не са вкарали крадеца Рейзи в затвора. Цялата община това чака. Май някой му опъва чадър.
3.
Ссс
28.04.2023 19:40:46
6
18
ГЕЙБЕТАСТ-МАФИОТ,КРАДЕЦ И ИЗМАМНИК....МЯСТОТО МУ Е В ЗАТВОРА
2.
Chevapcici
28.04.2023 19:29:15
0
4
Spirai pred flagman ma ko sa oplakvash po televiziite
1.
Бургас
28.04.2023 19:03:16
11
4
ИСКАМЕ СИНЯ ЗОНА В ЦЯЛОТО ЖК ВЪЗРАЖДАНЕ - НЯМА КЪДЕ ДА СЕ СПРЕ ОТ СЛУЖЕБНИ И ДРУГИ АВТОМОБИЛИ. НАПРАВЕТЕ СИНЯ ЗОНА СПЕШНО
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори