×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Живеете в блок с асансьор? Ето какво задължително ще платите по нова директива на ЕС


28 Април 2023, Петък, 12:31 ч.
Автор: Флагман

Трябва да се сложи предпазен щит

Близо 500 лева ще струва на един вход да изпълни изискването на евродиректива, която ни задължава до края на годината да монтираме предпазни щитове под кабината на асансьорите.

От началото на 2019 г. с такива щитове вече са всички асансьори в обществени сгради, които първи монтираха предпазното средство.

Това не е просто поредната евродиректива, транспонирана в националното ни законодателство, а спасително решение за хората, коментира в интервю за БТА Григор Къшов, главен директор в главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" в Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН).

По думите му статистика показва, че най-много злополуки се случват при опитите ни сами да излезем от заседнал между етажите асансьор, когато рискът да пропаднем в шахтата е огромен.

По тази причина експертът отново напомни, че при авария на асансьора е задължително да изчакаме експертна помощ, а техническите екипи трябва да са при нас до един час.

Наредбата

Заради честите инциденти при самоизваждане от 2024 г. ще бъде задължително в жилищните сгради под всеки праг на асансьорната кабина да има предпазен метален щит по цялата широчина на разположената пред нея шахтна врата, предвижда Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори. Целта на предпазния щит е да удължи кабината и да предпази хората от пропадане в шахтата.

Щитовете ще трябва да бъдат монтирани под всички асансьори, които са въведени в експлоатация преди 2014 г., когато са приети промените в текста на Наредбата, с които се задължават всички новомонтирани асансьори да имат такова предпазно съоръжение.

Тази мярка е част от десетте предложения за повишаване на безопасността на асансьорите, съгласно европейски стандарт БДС EN 81-80:2003, приет и в България.

Експертът напомни, че стандартът важи за всички европейски държави, но въпрос на национално законодателство е решението кои от тези мерки за обезопасяване да бъдат приети.

В раздел подобряване на безопасността на съществуващи асансьори - ДВ, бр.27 от 2014 г., са приети следните мерки:

- Монтирано устройство за контрол на товара;

- Аварийно осветление в кабината;

- Осветление в шахтата на асансьора;

- Стоп бутон върху покрива на кабината;

- Стоп бутон в шахтата на асансьора;

- Аварийно алармено устройство в кабината на асансьора;

- Предпазен щит под кабината на асансьора.

Срокът за поставянето на предпазните съоръжения ще бъде спазен

Според Григор Къшов срокът за поставянето на предпазните съоръжения ще бъде спазен, защото проверките на Агенцията показват, че хората са активни и масово поставят щитове под асансьорите, а София е лидер, защото очевидно тук има най-много асансьори и най-много фирми, които се занимават с монтажа на предпазните съоръжения.

Общо в страната има малко над 79 454 асансьора, от тях 14 891 съоръжения са под държавен надзор, като става дума за асансьори в обществени сгради, а 64 563 се контролират от частни инспектори.

Един от проблемите, който е и общоевропейски, е липсата на асансьорни техници, въпреки че тази професия в България е защитена, коментира експертът.

Наредбата задължава след края на тази година ползвателят и лицето, което поддържа асансьора, да спрат неговата експлоатация и да уведомят съответния регионален отдел на Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор".

Съоръжението може да бъде пуснато едва след монтирането на щита, което според експерта отнема между два и три часа. Ако щитът не е монтиран, санкция се предвижда както за етажната собственост, така и за фирмата, която го поддържа, ако не го е спряла. Глобите варират от 500 до 10 000 лева, коментира Къшов.

Всички асансьори в България вече са с разговорно устройство

Вече не ни прави впечатление, че всеки асансьор в обществените и жилищните сгради в България има разговорно устройство, което ни гарантира, че 24 часа ще има кой да ни помогне, ако внезапно съоръжението е заседнало между етажите, напомни експертът.

При постоянните проверки на Агенцията това устройство е също обект на инспекция. За периода от 1 януари 2022 г. до момента са издадени актове за установяване на административни нарушения за асансьори, както следва:

- Експлоатиращи се без технически преглед – 16 броя;

- Нефункционираща двустранната връзка – 10 броя;

- Не са регистрирани или не са пуснати в експлоатация от органите за технически надзор или не им е извършен първоначален и/или периодичен технически преглед – 18 броя.

Глоби се налагат на поддържащите фирми и те са също между 500 и 10 000 лева.

Най-честите нарушения обаче са свързани с това, че съоръженията не са минали технически преглед. Той се прави веднъж в годината и свидетелство за това е поставен стикер в кабината на асансьора с името на фирмата, която е извършила надзора, датата на последната инспекция, както и на следващата проверка.

По закон етажната собственост – в лицето на частен домоуправител, или определен от общото събрание домоуправител, са задължени да заявят такава проверка от фирмата, с която е подписан договор за надзор на асансьора. Глобите при неизпълнение на това задължение са в аналогични на предходните размери.

В годишния техническия преглед влиза и проверката на състоянието на въжетата, междувременно обаче всеки месец избраният от етажната собственост техник е задължен да проверява визуално въжето за скъсани нишки, като при четири скъсани, асансьорът се спира от движение, обясни експертът.

Предстоят годишни технически прегледи на асансьорите в хотелите преди летния сезон

Предстоят годишни технически прегледи на асансьорите в хотелите преди летния сезон, като задължение на хотелиерите е да ги поискат от надзорните органи, съобщи експертът. Извън това Агенцията прави извънредни проверки на съоръженията и вече такива е имало в Бургас, предстоят в Южна България и в останалите региони на страната.

Какъв е експлоатационият срок на асансьора?

Нито един производител не е посочил данни за експлоатационния срок на един асансьор. Животът на това съоръжение, както и на жилищните сгради, зависи от начина, по който ги поддържаме, коментира експертът.

Има много стари асансьори, които са в прилично състояние, защото периодично им се подменят определени елементи или части, с което животът им се удължава, но има и нови, които не са в добро състояние, напомни Григор Къшов и допълни, че обитателите на панелни блокове могат да бъдат спокойни за асансьорите си, ако системно се грижат за тях.


В категории: Животът


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
ме
28.04.2023 13:28:30
11
5
Да живей ЕССР! Години наред няма проблем, и сега, хоп, има проблем, и някой дето ги прави или внася тия врати ще се захлеби, народа ще плат още едни пари, и така до следващият път, когато евробюрокрацията ще измисли поредната простотия. Аман!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Те ще бъдат раздавани на социални домове и нуждаещи се хора Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Утре или във вторник се очакват резултатите от ДНК-теста, който трябва да определи дали той е биологичен баща Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място Земетресение разлюля български град Земетресение разлюля български град Трусът е в района на Пазарджик Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ 20 хил. евро на седмица струва лечението му, каза тя КЕВР реши: Газът поевтинява през май КЕВР реши: Газът поевтинява през май От дружеството информират, че предложената цена за май е със 7% по-ниска от действащата за предходния месец април
Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори