×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо трябва да съм primus inter pares – парламентът не е триумвират в древен Рим


Защо трябва да съм primus inter pares – парламентът не е триумвират в древен Рим
След днешната дискусия не съм оптимист, че тонът в 49-ото НС ще бъде изключително балансиран, обяви Росен Желязков
19 Април 2023, Сряда, 14:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Животът на 49-ото Народно събрание зависи от групите в него, не от мен, обясни избраният за председател на институцията

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС днес бе избран за председател на новото 49-о Народно събрание. След това той отговаря на въпроси на репортери в кулоарите.

- Ако парламентът има малко време, кои са първите пет законопроекта, които той трябва да приеме?

- Приоритетите са ясни. Първите законопроекти, които ще гледаме, са тези, по които имаме разбирателство – за домашното насилие, КПКОНПИ, НПК и, разбира се, законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост. Те ще бъдат на вниманието на парламента и мисля, че по тях няма да има тежка политическа дискусия и тежки препирни, защото ние знаем, че очакванията на хората са да преодолеем този стигматизиран през последните месеци диалог именно в посока на решаване на тези въпроси, които вълнуват обществото. Разбира се - действия и по сформиране на кабинет, който би могъл да реши тежките проблеми в икономиката, бизнеса, инвестициите, усвояването на ресурсите по Плана и по еврофондовете, които биха били най-същественият елемент за раздвижване на икономиката.

- От днес тръгвате с охрана. Това по някакъв начин ще се отрази ли на начина Ви на живот? Притеснява ли Ви? Ще свикнете ли лесно?

- Ако е задълго, ще го мисля.

- Как ще разпределите комисиите?

- Нека да оставим това на парламентарните групи. Има си парламентарни практики, които са традиционни, така че няма да бъде нищо по-различно.

- Т.е. няма да се разпределят само между ПП-ДБ и ГЕРБ?

- Не, разбира се. Не е правилно.

- Ще успеете ли да сте пръв сред равни и всички да са доволни от Вашата работа?

- Аз винаги съм се чудил на разбирането, че председателят на Народното събрание е primus inter pares (пръв сред равни - б.а.). Това би било релевантно в триумвират в древен Рим. Тук е нещо по-различно.

- Вие може би ще останете в историята като единственият председател, който ще бъде на ротационен принцип. Как ще се случва това „джентълменско споразумение“?

- Когато изтекат трите месеца, групите, които подкрепят този принцип, ще седнат и ще разговарят за това нещо.

- Вие давате ли толкова живот на парламента?

- Животът на парламента зависи от самия парламент – от групите в него. Не давам аз живота.

- Каква риторика очаквате, защото свикнахме на един не добър тон в предишните Народни събрания?

- Днешната дискусия не ме прави оптимист, че тонът ще бъде изключително балансиран. Но - да видим.

- Главният прокурор трябва ли да е притеснен от това разбирателство между първите две формации?

- Много е важно да се спазва принципът на разделението на властите. И колкото повече уважаваме този конституционен принцип, толкова по-добре.

- За проекта за разследване на главния прокурор, внесен от Министерския съвет, имате ли разбирателство? Някакви корекции на второ четене ще има ли? Главният прокурор има претенции за противоконституционност...

- Нека да започне работата на комисиите. Аз мисля, че политическите изявления вече са направени в този смисъл.

*Със съкращения, използвани са въпроси и на други медии

 


В категории: Политика


Пожар унищожи 22 яхти
Пожар унищожи 22 яхти 15/05/2024, Сряда 16:17 1
6
Коментара по темата
6.
Аз
19.04.2023 19:53:38
0
2
Тоз розов гербераст не е добре
5.
do 1-2
19.04.2023 17:08:41
0
2
пиши на кирилица ве тАпанар....
4.
Scrooge McDuck
19.04.2023 16:34:23
0
6
Ей това е службогонец. Вечен чиновник. Кака Руми в замяна на ласки го издигна в шеф на кабинета. Бързо се забрави Костинброд. За награда министър. Грам правен опит, но с диплома и сега Шеф на Парламента... ТЦ, но след Поцинкованата кофа и Цецка, всичко е възможно.
3.
Hатопорчен
19.04.2023 16:07:52
3
5
Аз искам Лена Бориславова да е председател на куpa ми! И председател, и задседател!
2.
EE
19.04.2023 14:11:18
7
2
PITAITE ZASTO DADOHA LETISTETO NA VARNA???????
PITAI ZASTO DADOHA PRISTANISTETO SAMO NA 3-4- FIRMI BLIZKI NA GERB SAMO.
PITAITE ZASTO UCHILISTATA SA OSTE DUJAVNI KATO STAVA YASNO CHE NIAMAT NIKAKVO NIVO.
1.
dsd
19.04.2023 14:08:24
7
3
ZASTO NE GO PITATE KAKVO MISLI ZA TROTOARITE I VIDA NA VUZRAJDENE BURGAS?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Грози го затвор до 6 години Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Ще се превърне в паркинг за иззети от СДВР коли Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Стойността на нанесената щета е в процес на установяване Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа
Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори