×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

От депресия до нарцисизъм: Какво разкрива за теб профилът ти в социалните мрежи


16 Април 2023, Неделя, 19:52 ч.
Автор: Флагман.бг

Мястото, на което се стремим да се представим в най-благоприятната ни светлина, всъщност може да разкрие някои неща за нас, които не ни харесват

Това, което публикувате онлайн, и начинът, по който използвате социални платформи като Facebook и Instagram, може да каже много за вас. Всъщност редица проучвания разкриват връзката между социалните медии с психичното здраве, благосъстоянието, интелектуалния капацитет и др.

Докато социалните платформи помогнаха да направим света по-свързан, те създадоха и редица нови предизвикателства. Например, скорошно изследване установи, че хората, които често сърфират в Instagram, са по-склонни да показват признаци на депресия, отколкото други. Друго проучване установи, че тези, които посочват какви са религиозните им убеждания във Facebook, са склонни да използват по-положителен език в платформата.

Мястото, на което се стремим да се представим в най-благоприятната ни светлина, всъщност може да разкрие някои неща за нас, които не ни харесват. 

От емоциите ни, през религията до диетата ни - социалните медии засягат почти всеки аспект от живота ни и вашето онлайн поведение разкрива много повече за вас, отколкото вероятно сте предполагали.

Ето няколко неща, които вашият профил в социалните мрежи издава за вас:

1. Хората с много приятели в социалните мрежи имат ниско самочувствие

Проучване от 2012 г., публикувано в Computers in Human Behavior, установило, че хората с ниско самочувствие, които се тревожат за това как ги възприема обществото, имат най-много приятели във Facebook. Изследователите заключават, че тези хора компенсират ниското самочувствие, като се опитват да изглеждат популярни в социалната мрежа.

2. Екстровертите качват снимки и актуализират статуса си по-често от интровертите

Това може и да не звучи толкова изненадващо. Точно както в реалния живот, екстровертите се социализират повече в социалните медии. Проучване от 2014 г., озаглавено „Черти на личността и самопредставяне във Facebook“, установява, че екстровертите използват бутона за харесване по-често и актуализират статуса си по-често от интровертите.

3. Последователните и организирани хора прекарват малко време в социалните мрежи

Трудолюбивите хора, които знаят как да организират времето си, прекарват най-малко време в социалните мрежи. Проучването, публикувано в Computers in Human Behavior, съобщава, че когато този тип хора използват социалните мрежи, те го правят по много организиран начин. Например, те могат да създадат спретнати папки, за да споделят снимките си с приятели и семейство по удобен начин.

4. Нарцисистите споделят най-много селфита и са най-склонни да правят саморазкрития

Социалните мрежи са любимото място на нарцисистите – хора с раздута самооценка и силно чувство за уникалност и превъзходство – тъй като именно там те могат да получат най-много внимание и утвърждение. Според проучванията, нарцисистите правят по-чести публикации за самите себе си (селфита, признания, личната им диета и фитнес рутина ) в опит да привлекат харесвания и коментари, които подхранват техните вярвания за собствената им значимост. 

5. Невротиците имат склонност да качват предимно снимки

Проучване от 2014 г., озаглавено „Улавяне на личността от снимки във Facebook и свързана с тях дейност“, установява, че силно невротичните хора – тези, които са най-податливи на стрес и безпокойство – търсят приемане чрез публикуване на снимки. Тъй като невротичните хора имат проблеми с комуникационните и социални умения, изследователите смятат, че използват снимки в социалните мрежи като средство за изразяване. Изследователите смятат, че това произтича от желанието им да се представят положително. Те могат да използват снимки, за да се опитат да изглеждат по-щастливи, отколкото всъщност са. С течение на времето обаче поведението на силно невротичните хора има тенденция да се променя. Те вероятно ще имитират поведението на приятелите си във социалните мрежи в опит да потърсят приемане и да намалят чувството на самота.

6. Двойките, които непрекъснато афишират любовта си в социалните мрежи, са несигурни

След проучване на повече от 100 двойки, изследователи от Северозападния университет установили, че тези, които публикуват по-често в социалните мрежи за своя партньор, всъщност се чувстват несигурни във връзката си и разчитат прекалено много на партньора си за собственото им щастие. Когато двама души непрекъснато споделят онлайн колко е голяма любовта им един към друг това е несъзнателен трик, с който се опитват да убедят самите себе си, че са в щастлива и здрава връзка.

7. Сговорчивите хора най-често са тагвани на чужди снимки

Колкото по-приятен е характера на даден човек, толкова по-вероятно е той да бъде отбелязан на снимки, публикувани от други хора. Тъй като тези хора се държат топло, приятелски и не обичат да се конкурират толкова, не е изненадващо, че техните приятели обичат да си правят снимки с тях и да ги споделят.

8. Хората с депресия публикуат по-често в социалните мрежи

Използвайки компютърна програма, изследователи от университетите Харвард и Върмонт анализирали повече от 43,000 публикации в Instagram от 166 потребители, за да разкрият как хората с депресия използват приложението. Оказва се, че потребители с депресия публикуват по-често от тези, които нямат проблеми с психичното здраве. Те също така имат повече хора на снимките си и е по-малко вероятно да използват филтри.

Източник: Една.бг


В категории: Животът


Коментари
Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор
В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори