×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пътят към глобалното правителство минава първо през дигиталните валути на централните банки


Пътят към глобалното правителство минава първо през дигиталните валути на централните банки
Ако си мислите, че антиутопията „1984” на Джордж Оруел е много далеч от реалността, помислете пак – „истината понякога е по-страшна от фантастиката”
12 Април 2023, Сряда, 20:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Що е то ДВЦБ и защо трябва да знаете за тях сега, а не по-късно

Ако все още не сте чували термина „Дигитални валути на централни банки” (оттук нататък ДВЦБ), изобщо в кой свят живеете? Идеята е проста – централните банки на редица държави обсъждат от години да премахнат хартиените пари и да ги заменят с изцяло дигитални такива, базирани уж на сигурната блокчейн технология, която прави валутите сега толкова търсени и скъпи.

На хартия всичко звучи добре, защото действително блокчейнът е средство, с което транзакциите в затворена или отворена система се записват и проверяват от самите участници в системата, с което на практика става невъзможно извършването на финансови измами. На практика обаче изобщо не е добре и въвеждането на подобна система щеше да накара дори Джорд Оруел, ако беше жив, да се замисли дали култовата му класика „1984” не е прекалено оптимистична. Първо обаче да видим какво е блокчейн.

Технологията работи сравнително просто на повърхността – вие решавате да извършите плащане от вашия дигитален портфейл към чужд. За да се осъществи то, първо трябва да бъде проверено. За разлика от традиционните валути, транзакцията не се проверява и потвърждава от банка, а от всички участници в мрежата, които използват конкретната валута, базирана на блокчейн.

Така условно работи Блокчейн технологията към момента

По този начин дори един от участниците да заподозре измама (което се извършва автоматично, на базата на решаването на сложни математически уравнения, б.а.), транзакцията не бива одобрена. Освен това историята за нея се запазва, вечно записана на т.нар. „леджър” или “дигитален тефтер”. Там всеки може да провери всички прехвърляния на суми от самия първи ден на съществуването на валутите, тъй като леджъра е публичен.

Блокчейн технологиите имат широко приложение не само при валидиране на финансови прехвърляния. Те могат да бъдат използвани и при избори, при референдуми, при валидиране на самоличност и т.н. След тази кратка интродукция следва логичният въпрос:

Защо пък дигиталните централизирани валути да са нещо лошо?

Защото ключовата дума е „централизирани”. За разлика от сега съществуващите валути, които са децентрализирани – четете не се издават от никоя централна валута и не принадлежат на никого, като в същото време всеки може да оперира с тях, идеята за ДВЦБ е те да бъдат издавани от централно тяло, в случая Централна банка. В този смисъл вече се говори за въвеждането на т.нар. „дигитален долар” и „дигитално евро”. Тези две понятия не бива да се бъркат със сега така или иначе дигиталното съществуване на повечето от парите ни под формата на числа в да речем „онлайн банкирането”. Не бива и да се има предвид, че банките към момента са задължени да държат едва 10% от всичките потребителски вложения в кеш и това е причината да трябва да подавате заявление за теглене на по-големи суми пари предварително.

ЕС планира проектозакон за цифровото евро през май

С въвеждането на ДВЦБ всички хартиени пари ще отпаднат от съществуване. Отново логичен – защо да се притесняваме, след като така или иначе приблизително 90% от парите в обращение са на практика дигитални? Защото все пак има опцията за кеш, транзакциите с който са на практика непроследими и държавата, и банките не могат да ги контролират. Това е хубаво, защото дава свобода.

Контрааргументът е, разбира се, че с плащания в брой, тъй като са непроследяеми, се търгуват оръжия и се финансират „терористи”. Това е до известна степен вярно, но ирелевантно, тъй като този вид плащания са много малък процент от общото обращение на хартиени пари годишно.

Когато към картината с премахването на тази опция – да плащате в кеш, добавим с четката факта, че държавата като институция обикновено не мисли за хората, а за собственото си съществуване, а банките търсят единствено и само печалба и за тази цел работят с държавите – картината става доста по-мрачна.

Ето примерна ситуация

ДВЦБ са въведени от няколко години, хартиените пари са в историята. Вие ядете месо, но държавата, заради поредната безумна „зелена” политика, решава, че яденето на месо е вредно за природата заради това, че „кравите пърдят метан”. За съжаление примерът не е нито циничен, нито невъзможен, тъй като такова безумно твърдение вече си проправи път в публичното пространство преди няколко години.

За да се спазват новите правила за по-малко ядене на месо, се въвежда данък за месоядите, който те щат-нещат плащат, защото централните банки, които издават дигиталните им пари си го удържат така или иначе. Държавата обаче решава, че тъй като конкретно вие сте яли повече месо от средното за страната за последните няколко години – все пак правителството, през банките, има достъп до такава информация просто заради естеството на блокчейн технологията зад централизираната дигитална валута – конкретно вие трябва да платите неустойки за предходен период.

Звучи чудесно, нали?

И ако нямате пари, вземате кредит, за да изплатите „задълженията си”. Или иначе казано, най-просто – сте на минус. Така се превръщате в истински, а не фиктивен роб. Тоест тук имаме не само следене на хората визуално, чрез камери, но и чрез транзакциите им, както и упражняването на пълен контрол от страна на държавата върху живота на субектите ѝ.

Да припомним още, че в Китай такава система вече е въведена частично. Там дъражавата на практика притежава гражданите си чрез именно парите, които са дигитални и контролирани от нея. Действа и друга система – такава на т.нар. „Социален кредит”. При нея има конкретни правила, които хората трябва да спазват – много подобно на действащите дори у нас Закони. Разликата е, че докато тук за обикновено нарушение, да речем неправилно пресичане, има конкретна процедура, която трябва да премине, за да си платиш глобата, там „глобата” се изразява в намаляне на точки в специално приложение за въпросния социален кредит. Така ако загубите определен брой точки, държавата решава, че вие например повече нямате право да пътувате. Или ви блокира изцяло парите и не можете да си платите така или иначе високия наем. И оставате на улицата.

Не е смешно...

Всъщност вече няколко проекта за въвеждане на ДВЦБ вече са в действие. Освен разговорите за „дигитален долар” и „дигитално евро”, особено впечатление прави една друга идея. Проектът се казва „Icebreaker” или ледоразбивач. Избраното от създателите му име също е интересно само по себе си, тъй като в англоговорещия свят изразът „break the ice” се използва като фразеологизъм, имащ предвид, начало на разговор с непознат. С други думи – това е проектът, който да започне процеса за въвеждането на ДВЦБ като „счупи леда” и запознае хората с „предимствата и удобствата” на това хартиените пари да изчезнат от икономиката.

Стартира ли социалната кредитна система във Великобритания? Биометрично приложение ще „награждава заслужилите“

Без да навлизаме в излишни подробности, Project Icebreaker е създаден от Банката за международни разплащания (БМР), която е позната още като „централната банка на всички централни банки”. Ако някога сте се чудели защо всички банки работят в тандем една с друга, вместо да действат в интерес на страните, в които се намират, БМР е отговорът. Именно тази банка е в центъра на всички развития по отношение на ДВЦБ.

БМР описва Icebreaker като международна система за транзакции, която ще позволи финанси да се търгуват от една страна към друга лесно и бързо. Това се случва чрез контролирания от банката механизъм, наречен Icebreaker Hub. Когато се зачетете повече, става ясно, че това е система, работеща по на практика същия начин като механизма SWIFT.

Как ще работи системата? Като въведе „мостова валута”, разбира се централизирана и дигитална, базирана донякъде на блокчейна. Нарича се „мостова”, защото ще свързва останалите валути. На повърхността това изглежда като доста умен начин да се ускори процесът на транзакциите и да се намали рискът от недостиг на определени валути. На практика обаче ще действа като една глобална валута, която ще обезсмисли всички останали – националните.

За финал нека разгледаме още един чисто хипотетичен пример

Да си представим, че има глобална финансова криза, която прави курса на редица валути нестабилен в идните месеци и години. Да речем, че и доларът губи статуса си на резервна валута, което праща пазарите в паника. В отговор централните банки по света въвеждат ДВЦБ – като решение на проблема, а Icebreaker се приема и влиза в експлоатация като „посредник”. Хората са уплашени от финансовия колапс и веднага приемат тези две идеи, но пък БМР, заради кризата, не може да намери световна валута, която да е достатъчно стабилна, за да се използва за резервна.

За щастие обаче „се появяват” дигиталните централизирани валути, върху които и БМР и МВФ (Международния валутен фонд), работят от години. И именно тази валута се ползва за медиатора в международните транзакции. В един момент, очаквано, различните централни банки по света ще зададат на правителства и на хората логичния въпрос: „Защо изобщо се занимаваме с тези национални валути, като имаме прекрасно работеща централизирана и глобална такава? Защо просто не премахнем излишните национални валути, пък били те и централизирани дигитални и да използваме едната глобална?”

И така се постига пълна финансова централизация. Веднъж въведена, глобалната валута ще бъде управлявана от една шепа хора и в техните ръце ще е оставена най-жизненоважната част от икономиката. Следващата стъпка политиците да започнат да говорят за това, че националните държави са безсмислени и за да постигнем „сигурност” и „просперитет”, е нужна глобална държава.

Това, разбира се, е само хипотеза.

 


В категории: Животът


Флагман.БГ Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен 29/04/2024, Понеделник 09:53 0
Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица 29/04/2024, Понеделник 07:44 0
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
9
Коментара по темата
9.
Работник
13.04.2023 20:12:51
0
0
В Русия вече е въведена дегитална рубла от 1.04.23
8.
аврам кавала
13.04.2023 08:06:01
4
12
скоро ще е, първо се създава ковид изкуствена воина, инфлация, обезценяване на спестяванията на хората, фалит на големите централни банки и хората ще бъдат принудени да минат към нов кодел на разплащане с дигитални цифрови валути и криптовалута, ликведиране на пълно на средната класа, ще останат само бедни хора и свръх богати корпорации които ще оправляват света, всеки човек ще се следи като биг брадър и ще има социален рейтинг, ако си послушен и изпълняваш всичко което се иска от глобалното правителство ще получаваш точки и превилегии, ако правиш нарушения и не искаш да си роб, съответно ще ти се махат точки, този модел работи вече в китай от 3 години, слпрп ще бъде внедрен в целия свят и всички ще го духат :Д
7.
мда
13.04.2023 00:49:13
14
20
Ваксини, ХАРП, 5 Джи, кемтрйлс, робство - Русчев, светът наистина се превръща в нетърпимо място зс будни умове като теб. Най-добре да вземеш да се обесиш, за да не ставаш свидетел не тези ужасии. Ще липсваш 1-2 дена на безмозъчните русофили, които кълват съветската ти попара, но после ще те забравят и те, те по толкова помнят...
6.
Да
12.04.2023 22:02:16
8
22
Всичко това ще се случи. В библията пише ясно и точно
5.
хахаха
12.04.2023 21:50:05
13
14
без да чета "статията" знам, че е на конспиРусчев...
4.
Русчев
12.04.2023 21:38:44
13
16
Не осъзнавате ли колко сте скучен и банален? Намерете си ново амплоа, това вече е преекспонирано.
3.
Теди
12.04.2023 21:25:38
5
9
До 2: Здравей, сигурно си написал нещо много хубаво.... ама не мога да го прочета :D
2.
Flagman sa Oligarsi
12.04.2023 21:19:11
8
7
V bg troinata koaliciq okrade parite za elektronnoto pravitelstvo

Flagman gi kriha
I zatui nqma ni6to elektronno
Sigurno i na IT-to si ne plashtat
1.
Орбан
12.04.2023 21:16:55
19
20
Значи, откакто Къци спря да лее акъл в шоу Невада, по-тъпи опити за разсъждения не бях чувал!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Браншът както страда заради липсата на обслужващ персонал, а ни задължават на всеки пет поста да има лекар, жалва се експертът по водно спасяване Иван Георгиев Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен Светлозар Пенчев е собственик на пловдивски машиностроителни фирми "Триера" 30 биячи с палки и винкели окървавиха дискотека, един от пребитите е над 40 шева на главата 30 биячи с палки и винкели окървавиха дискотека, един от пребитите е над 40 шева на главата Затвориха вратата и започнаха да ни налагат, разказва русокосият Альоша, който се върнал от Франция и събрал приятелите си в заведението, за да се почерпят Започва Страстната седмица Започва Страстната седмица Във всичко, което правим, трябва да бъдем водени от вярата в милостта на Господ Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели 
4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори