×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ОбС-Бургас даде зелена светлина за разкриването на филиал на МГУ в Бургас


ОбС-Бургас даде зелена светлина за разкриването на филиал на МГУ в Бургас
Точката бе внесена като извънредна на днешната сесия на местния парламент от името на кмета Димитър Николов и бе приета с 48 гласа „за“
28 Февруари 2023, Вторник, 14:39 ч.
Автор: Флагман.БГ

Решението на местния парламент е в отговор на писмо от ректора на МГУ „Св. Иван Рилски“ проф. Ивайло Копрев

Общинският съвет даде единодушна подкрепа на докладната записка на кмета за откриване на филиал на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в Бургас. Решението на местния парламент е в отговор на писмо от ректора на МГУ „Св. Иван Рилски“ проф. Ивайло Копрев с искане за разкриване на филиал в морския град и резултат от срещи между Община Бургас, университета и бизнеса, определящи го като фактор за регионално развитие и осигуряване на висококвалифицирани кадри с инженерна подготовка.

Точката бе внесена като извънредна на днешната сесия на местния парламент от името на кмета Димитър Николов и бе приета с 48 гласа „за“.

„Това е шанс за младите хора в Бургаски регион да получават образование по специалности, които липсват в университетите, които работят на територията на Бургас и така да направим още една крачка в политиката на града за привличане на висши учебни заведения и задържане на младите хора на наша територия. Не е лесно, но си заслужава усилията“, сподели кметът Димитър Николов.

„Ние сме готови да съдействаме със сграден фонд. Дори правим мащабно проучване за изграждане на нов кампус с общежитие, където да приютим тези филиали. Но, съществуващите сгради в града позволяват и сега да бъде приютен този филиал, включително и финансиране за издръжката му, докато укрепне. Скоро говорих с ректора на НХА и той заяви, че на филиала в Бургас вече не е нужна финансовата подкрепа от Общината, защото приходите им са достатъчни да се самоиздържат“, допълни още кметът.

Бившият началник на РУО-Бургас Виолета Илиева, която е и съветник от ГЕРБ добави още подробности. „Присъединявам се към предложеното в докладната записка за разкриване на професии в това висше учебно заведение в двете професионални направления, които се предлагат. Първото професионално направление е Електротехника, електроника и автоматизация. То включва две направления от списъка за професиите и специалностите в средното образование – Електротехника и енергетика и Електроника, автоматизация, комуникативни и компютърни технологии. В последните две направления се прави прием в професионалните гимназии и средните училища с професионални паралелки в над 70% от училищата. Това означава, че голяма част от нашите ученици получават знания в средното образование по това направление, по което се предлага обучение във филиала на  Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски". Следвайки принципите за системност, последователност и приемственост при изработването на учебните планове и учебните програми, това означава, че голяма част от учебното образование в средното образование ще бъде надградено със същото учебно съдържание, само че на по високо академично ниво“, каза Виолета Илиева.

Второто професионално обучение, което се предлага във филиала, е Изследване и проучване на полезни изкопаеми. „Искам да припомня, че през 1953 г. в Бургас се разкрива първото училище за трудови ресурси. То е за две професии – миньор и обогатител. Приемът е след 7 клас и обучението е с продължителност 2 години. След 3-4 години това училище се превръща в Техническо професионално училище, а след още 3-4 се превръща в Средно професионално техническо училище по минно дело. С това наименование то продължава да съществува над 20 години. След това му се дава отделна сграда, а преди това в сградата на сегашната библиотека „Пейо Яворов“. Отчитайки значимостта на минното дело и подготовката на кадри за мина Върли бряг и мина Черно море за училището, е обособена специална сграда в ж. к. „Меден рудник“. След това е обединено с това за корабостроене и машиностроене. През 2003 година то се превръща в Професионална техническа гимназия. Така че и за второто професионално направление ние имаме училище, което е първоприемник на тези традиции по минно дело. А за първото направление в Бургас има развита стройна, стабилна мрежа от професионални училища“, разясни Виолета Илиева.

В Югоизточния регион, който се отличава с икономическа и бизнес активност, има недостиг на висококвалифицирани инженери, които са търсени на регионалния пазар на труда, в държавната и общинска администрация, в големите и в малките предприятия.

От друга страна действащите в Бургас висши училища имат друг профил и оставят непокрити тези кадрови ниши. Специалностите, които филиалът планира да разкрие, не дублират съществуващи във висшите училища на региона. Предложението е в бургаския филиал на МГУ да се обучават студенти в образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ в професионално направление „Електротехника, електроника и автоматика“ и в образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ в професионално направление „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“.

Откриването на филиал на МГУ в Бургас е в синхрон със Закона за висшето образование, Стратегията за развитие на висшето образование в Република България 2021-2030 г., Националната карта на висшето образование и Плана за интегрирано развитие на община Бургас 2021-2027 г. и ще допринесе за разширяването на възможностите за обучение и привличане на млади хора в града и реализацията на успешни програми в образованието и науката.

Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски” е единственото висше училище в страната, което осигурява образование в областта на проучването, добива и преработката на минерални и енергийни суровини. В него се обучават студенти по всички образователни степени, като по продължителност и обхват съответстват на степените, давани в университетите в Европа и САЩ. В МГУ се подготвят инженери по геоложки, минни и електромеханични специалности, провеждат се фундаментални и приложни научни изследвания и се осъществяват всички форми за следдипломна квалификация.


В категории: Просвета


22
Коментара по темата
22.
до 18
01.03.2023 12:21:31
1
1
Тези находища отдавна са изчерпани и затворени. В Бургас и региона няма работещи мини.
21.
крайна нужда
01.03.2023 12:20:29
1
1
Градът има крещяща нужда от специалисти по египтология. Не знам как още търпим тази липса.
20.
до 18
01.03.2023 12:15:34
0
0
Имаше минна индустрия, но тези находища отдавна са изчерпани и затворени. В момента в Бургас рудници НЯМА.
19.
Стоян
01.03.2023 10:08:35
0
1
Че къде по-подходящо място в страната за минногеоложки университет от ж.к. Меден рудник - точно на мястото си е
18.
Бургазлия
01.03.2023 10:05:07
1
1
В Бургас имаШЕ сериозна минна индустрия - "Бургаски медни мини" - Върли бряг , Росен , отделно - мина в Зидарово , въглищната в м.с. Черно море.В Малко Търново също имаше рудници. Доста хора изкарваха прехраната си от минната индустрия. Да не споменавам един период от работата на мина Росен - че ще стане сложно. Явно това не се знае от настоящото население. А какви са бъдещите планове - също не се знае
17.
До 14
28.02.2023 20:07:03
0
3
Не се казва краде,а ''усвоява''.
16.
bai kosta
28.02.2023 19:21:31
0
5
Това малко ми прилича на оня виц:-"Тук решихме да ви построим мост."-"Ама нямаме река."-"Ще ви построим и река.И до реката от нас да мине ще ви построим и училище."-"Ама нямаме деца."-"И деца ще ви направиме,другарки и другари!"
15.
До 6
28.02.2023 18:39:10
0
9
Може ли да допълня точка 7: Предлагане на работни места/ задължително началнически/ в здравните заведения на града ни на търновци, варненци, силистренци, които да докарат и родата си до девето коляно. Осигуряване на безплатни общински жилища и високи заплати, както и възможност за работа на по две-три работни места. Що се отнася за бургазлии - тормоз докато напуснат и прав им път де щат по света.
14.
хаха
28.02.2023 17:48:00
1
13
Всичко се прави ,за да се краде.
13.
13
28.02.2023 17:22:29
0
7
Те Али и Хасан отдавна бичат кинти в Германия, само с един Строителен техникум. Повече взиман от всички нас тука, взети заедно.
12.
Библия
28.02.2023 16:43:15
0
12
А Библиотикарския институт кога?
11.
6matarok
28.02.2023 16:40:37
0
4
da moje mehmed, ali, hasan , sali da ima kade da zavar6vat VI6U ubrazuvanie i da se hvalqt na v ruen
10.
????
28.02.2023 16:30:57
0
16
И къде ще работи един такъв специалист в Бургас?
9.
До 8
28.02.2023 16:23:20
1
9
Моите най-изкрени извинения приятелю! Пардон !
17. Реформиране на бул. Демокрация в първият света Булевард създаден за да намали популацията на хора със затруднено движение и шофьори на превозни средства с ляв волан !
18. Реформиране на зелените площи в дървен материал. По този начин се извършва и един вид реформа на здравните заведения, защото да седнеш лятото в парк без дървета е нещо , което определено би повишило броя на клиентите в УМБАЛ - Бургас.
Благодаря за корекцията
8.
До 6
28.02.2023 16:18:05
0
15
Как можа да пропуснеш булевард "Демокрация", тази кошара за овце, на чиито пешеходни пътеки не могат да се разминат двама души, да не говорим за майка с количка и човек с колело? Единият винаги е на платното.
към културните събития мога да добавя също фестивала на бирата и рибата.
Напоследък е много актуално рязането на дървета от всякакъв вид и калибър в морската градина и парк Езеро. Здрави и красиви дървета, които в Европа ги заграждат с оградки и им слагат табелки да се пазят! Не мога да разбера на някои хора на отсечено дърво ли им се плаща?
7.
Съвет та дрънка
28.02.2023 16:17:23
0
13
Ей забравих едно от най- важните :
15. Осигуряване на повече паркомества в града, чрез изграждане на подземен паркинг до храм Св. св. Кирил и Методий , финансиран паралелно от средства на ЕС и Община Бургас, чийто строеж почти срива катедралата. Но след почти 10 години строеж чистоновият подземен паркинг на 4 нива е завършен ....за да бъде отдаден на концесия на фирма, чийто ценоразпис е непосилен за половината град!
16. Оптимизиране на спорта Бургас - най-бавната процедура, изразяваща се неколко кратното прехвърляне на редица спортни клубове и спортни бази на частни лица (дебело подчертавам това не засяга само футбола) , докато тази центрофуга от промени собствеността не довеща до буквалното фалиране на почти всички спортни направления в града.
16. Одобряване изграждането на спортна зала.
6.
Съвет та дрънка
28.02.2023 16:11:32
3
23
Така искам да споделя част от решенията (или опитите да се вземат такива) на Обс Бургас, мисля, че хората сами могат да си направят извод:
1. Оптимизиране на градския транспорт, чрез наемане на човек, който никога не е живял в града за да проектира схемата му на движение. Да обособи "терминали" или бус ленти. Резултат - Номерата на автобусите са сменени. Имаме 2 пъти по-големи задръствания, за да стигнеш от Лазур до гара Запад сменяш 2-3 автобуса.
2. Опитимизиране на паркоместата в града, чрез създаване на схема за таксуване наречена синя и зелена зона в буквално всички комплекси - периферия на ЦГЧ. Невиждана в Европа иновация. Само за инфо в западна Европа тези зони се допускат единствено на места с повишена обществена експлоатация(административни части, паркове и тн.), а не в жилищни зони.
3. Ремонт и обновяване на улиците в града - буквално на 3 улици за 10 години.
4. Оптимизиране на строителството , чрез издаване на строителни разрешения на всеки, който може да си го позволи.
5. Оптимизиране на средното и висше образование, чрез а) създаване на паралелки до буква "я" в елитните училища за да може всеки в региона да има диплом от английската или ПМГ. б) създаване на филиали на ВУЗ-вове с престижни специалности като колеж за фелшери, модерни танци, теология и сега ...нещо от Минногеоложкия. (Това докато местните Вузове си отдават площтите под наем за чалготеки и магазини за 1 лев).
5. Реформиране на индустриалните части в града, чрез преустройство на инфраструктурата в същите по начин така че да е неизползваме за предприятията в града (Виж Плана за реконструкция на ул. Одрин и улица Индустриална).
6. Създаване на индустриални и бизнес парк зони, чрез кръщаване на определени части от града индустриални и бизнес парк зони ( друго по този въпрос не е постигнато. Шоу руум не е бизнес).
7. Оптимизиране на работните места, чрез създаване на условия за специалистите в града да работят ....в София .
8. Благотворителни инициативи - даряване на общински пари за пострадалите от земетресенията в Турция.
9. Културни инициативи - фестивал на Българската скара.
10. Екологични инициативи - приемане с пълно съгласие желанията на всяко сдружение, което се нарича "Зелено" и "Екологично" без значение какви са всъщност и без значение как се отразява това на местният поминък ...и природа!
11. Увеличение на заплатите на общинските служители.
12. Увеличение на броя на общинските служители.
13. Увеличение на обхвата на сините зони.
14. Увеличение на обхвата на зелените зони.

Пропускам много неща, просто рязко ми домъчня докато пишех и мисля да спра.
5.
За Ковачки
28.02.2023 15:54:45
0
12
През последните седмици ключови представители на българската енергетика влязоха първо в списъка "Магнитски", а после европрокуратурата нахлу в няколко енергийни дружества, свързвани с Ковачки. За корупционните практики като проблем пред енергетиката ни говорих.
Корупцията пречи пред технологичното развитие на този сектор, а цената я плащаме всички ние. Време е не само САЩ и ЕС да се борят с порочните схеми у нас, но с това да се заеме и българската прокуратура, на която това ѝ е работата.
4.
Лесотехническия
28.02.2023 15:45:37
0
12
"В Югоизточния регион, който се отличава с икономическа и бизнес активност, има недостиг на висококвалифицирани инженери, които са търсени на регионалния пазар на труда, в държавната и общинска администрация, в големите и в малките предприятия"...

Търсени са, да. Ама като завършат и им предложат 1000 лева, ще си грабнат г*за под мишница и ще идат да работят за 10 000 евро в някоя бяла държава.
3.
Иновации
28.02.2023 15:24:22
1
28
В Бургас щяха да откриват в Механото паралелка за авиотехници. Това при положение, че на Бургаското летище никой не търси авиотехници. Тези специалисти по полезни изкопаеми къде ще работят?
2.
Интересно
28.02.2023 15:21:08
1
23
Не знаех, че в Бургас има липса на специалисти за обработка на полезни изкопаеми.
1.
дебили бургас
28.02.2023 15:13:41
0
13
"през 1953 г. в Бургас се разкрива първото училище за трудови ресурси."
Не трудови,а минерални ресурси!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори