×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо не успявате да отслабнете?


Защо не успявате да отслабнете?
Ключови думи: тренировки, отслабване
26 Февруари 2023, Неделя, 21:21 ч.
Автор: Флагман.бг

Може би се храните машинално

Едва ли има човек, който да не се е опитвал да свали някой друг килограм, а когато говорим за нежната половина от човечеството, вероятно процентът ще е сигурно 80 или 90. Но по пътя към идеалното тегло има много неизвестни – какво да тренираме и колко, с какво да се храним? Да хапваме често или пък да спазваме периодично гладуване? Какви могат да бъдат пречките пред отслабването? Ето и някои от тях:

Може би отслабвате, без да го осъзнавате

Макар и да звучи налудничаво, ако редовно се качвате на кантара и не виждате промяна в теглото, това не означава, че не отслабвате. Всъщност, съвсем вероятно е да губите мазнини. Телесното тегло има тенденция да варира с 1-2 килограма в рамките на денонощие. В голяма степен това зависи от храните и часа в който ги консумирате. Особено при жените хормоните също могат да играят роля в количеството вода, което тялото задържа. Освен това, успоредно със загубата на мазнини, можете и да качите мускулна маса, но това не бива да ви притеснява. Точно обратното – по-голямата мускулна маса ще направи тялото ви по-стегнато и оформено. За да отчетете напредъка си по време на спазване на хранителен режим и тренировки, можете да използвате и други методи за измерване. Такива могат да бъдат уред за измерване на мазнини (калипер) или пък обикновен шивашки метър. При започване на нова диета винаги си правете снимки. Те, както и начинът, по който стоят дрехите ви, могат да бъдат показателни фактори за загубата на тегло и преструктурирането на тялото.

Не следите точно какво ядете

За да успеете да свалите тегло, наистина трябва да знаете колко и какво ядете. Тук трябва да отбележим, че много по-важно е с храната, която поемате наистина да храните тялото си, а не просто да му давате празни калории. Често пъти когато започват режим, хората са склонни несъзнателно да хапват повече, особено след тренировка.

Според направени проучвания, изгорените калории със спорт всъщност не са толкова много, колкото спортуващите си мислят. И за съжаление много от хората нямат представа колко всъщност ядат. Спазването на хранителни дневници си остава един от най-ефективните начини за сваляне на килограми. Но хора, склонни към хранителни разстройства, трябва да бъдат предпазливи с този метод, тъй като той може да влоши състоянието им.

Не приемате достатъчно протеин

Задължително заредете организма си с протеин на закуска. Според проучвания, хора които хапват закуска богата на протеин, изпитват по-малко глад през деня и имат по-малко апетит. Високият прием на протеин помага срещу забавянето на метаболизма (което може да бъде страничен ефект при загубата на тегло). Освен това, този начин на хранене ще предотврати и възвръщането на предишното тегло. Приемането на 25%-30% протеин от калориите за деня, ще ви помогне да приемате с няколкостотин калории по-малко. Белтъчините играят важна роля за хормоните, регулиращи апетита.

Не тренирате с тежести

За да предпазите тялото си от загуба на мускулна маса, успоредно със спазването на оптимален хранителен режим е препоръчително да тренирате с тежести. Не се страхувайте, че тялото ви ще стане прекалено мускулесто или пък грубо. Големи обеми и релеф се постигат с много тежки и продължителни тренировки. Вдигането на тежести само ще ви помогне да ускорите метаболизма и да тонизирате тялото.

Не спите достатъчно

Липсата на качествен сън може да бъде една от основните причини за затлъстяването. Освен това, тя може да попречи и на загубата на тегло. Сънят помага да се възстанови както тялото, така и психиката. Според проучвания, възрастни и деца с лош сън имат съответно 55% и 89% по-голям риск от развитие на затлъстяване.

Хапвате по-малко, но нездравословно

Ако приемате по-малко калории, отколкото изразходвате, съвсем реално е да отслабнете с около 10% (6,5 кг ако тежите 65 кг) от общото ви тегло, при това само с диета. Но ако искате да продължите да отслабвате, няма как да намалявате още калориите, защото това би имало нездравословен ефект върху здравето ви. Вместо това, трябва да се съсредоточите върху вида храна, която приемате.

Не приемате достатъчно вода

Както ни е известно, водата е най-здравословната напитка, която можете да поемате. Опитайте се да пиете поне два литра на ден. Ако все пак ви е трудно, добавете резенчета лимон или краставица. Освен че ще ви помогне да се освободите от токсините, според някои източници, водата помага и за изхвърлянето на задържаните течности и освобождаването на натрупаното съдържание в мастните клетки.

Не разнообразявате тренировките си

Ако тренирате по един и същи начин години наред и въпреки това сте далеч от мечтаната форма – направете си равносметка и вижте къде може би грешите. Вероятно имате нужда от разнообразие и тренировки, които да поставят предизвикателство за тялото ви. Неслучайно холивудските знаменитости не се ограничават с упражняването само на един спорт или пък с тренировки, изготвяни от един и същи треньор. Вместо обичайната рутина и фитнес, можете да се опитате да включите към режима си групови тренировки.

„Изпивате“ калориите си

Безалкохолните напитки могат значително да увеличат калорийния ви прием, като за сметка на това те няма да ви нахранят, нито пък ще ви помогнат да се чувствате по-сити. Точно обратното. Ако все пак ги избягвате, бъдете внимателни и за съдържанието на захар, което може да имат и здравословни заместители на тези вредни напитки. Една чаша портокалов сок например съдържа 21 г захар, количество, което притежават почти три цели портокала.

Прекалявате с алкохола

Ако спазвате стриктен режим, но все пак сте решили да оставите в менюто си традиционната вечерна чаша вино или бира, може би е добър вариант да ги премахнете изобщо. Можете да ги консумирате веднъж седмично или пък да ги замените с техен безалкохолен вариант.

Храните се машинално

Една от може би най-сполучливите техники за отслабване е т. нар. „осъзнато хранене“. В какво се състои тя? За да я изпълните, на първо място трябва да сте спокойни. Да седнете, да сложите храната в по-малка чиния (така ще контролирате количествата по-добре), да си хапвате, без да се разсейвате с други дейности, да обръщате внимание на всяка хапка. Това ще ви помогне да усетите кога сте се нахранили. Не забравяйте, че трябва да спрете да ядете, преди да сте усетили, че сте се заситили, тъй като отнема около 20 минути преди сигналът, че сте сити да стигне до мозъка. Машиналното хранене е една от най-големите причини за покачването на тегло. Неслучайно много хора, които имат проблеми с наднорменото тегло твърдят, че „не ядат нищо“ по цял ден. Всъщност те се хранят, без дори да го осъзнават, дъвчейки каквото им попадне при първите сигнали на глад.

източник: Az-jenata.bg




Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права  В момента момчето е при родителите на Пейо Пеев, които не са биологични баба и дядо, каза бившият депутат Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС "Всеки депутат има право да постъпва, както намери за добре", заяви председателят на ГЕРБ Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата На Председателски съвет не се постигнало съгласие за почитане на жертвите Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Зад бившата кандидатка за столичен кмет стоят същите хора, които бяха и зад Елена Йончева – Пеевски и Борисов, каза Калоян Методиев Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Една пета от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Дават ги на калпак и никой не знае дали тези пенсионери, които са на минимална пенсия, нямат други доходи, призна Иванка Шалапатова Водолеят ще надушва парите, а любовта ще вдъхновява Рибите Водолеят ще надушва парите, а любовта ще вдъхновява Рибите Хороскоп за деня – 24 април 2024, сряда Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   И Общинският съвет в Бургас иска от вътрешния министър полицейски участък в кв. Сарафово И Общинският съвет в Бургас иска от вътрешния министър полицейски участък в кв. Сарафово Този социален проблем засяга 6 000 жители на квартала, чийто брой нараства почти двойно през летния сезон Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски
Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори