×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Соларната инсталация върху покрива задължителна за бизнеса, инвестицията се връща за 4 години


Соларната инсталация върху покрива задължителна за бизнеса, инвестицията се връща за 4 години
В Южна Корея вече 90% от покривите са заети със слънчеви панели. Това е бъдещето, каза експертът Мартин Лечев
24 Февруари 2023, Петък, 08:21 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

За домакинствата инсталацията ще е като подарък, но сметките за ток ще паднат наполовина, прогнозира експертът Мартин Лечев

Соларната инсталация върху покрива на фабриката или на склада е задължителна за бизнеса, тъй като плаща много скъп ток. Не трябва управителите им да се чудят, тъй като плащането на високите цени за електроенергия директно се отразява върху цената на крайния продукт. Това каза в „Денят започва“ по БНТ експертът Мартин Лечев.

В началото на интервюто водещият му честитиха в ефир рождения ден. 

„Войната в Украйна, която започна точно преди една година много бързо промени пазара за възобновяеми енергоизточници. Очаквахме този преход към възобновяема енергия да се случи в следващите десетина години, но с оглед на това, че Русия загуби лидерските позиции като доставчик на енергийни суровини, изкопаеми горива, петрол, се стигна до много по-бърза промяна“, коментира рожденикът. 

„Европа трябва да е независима от Русия. Това всички европейски лидери го показаха. Спасението е да се използва енергията от вятъра и от Слънцето. Това е пътят пред нас“, добави той.

„На 4 януари мебелна фабрика във Велинград, когато нямаше много слънце, покриваше 47% от енергийните си нужди. В слънчевите дни това може да достигне до 80%. Може дори да се задоволява нуждата на 100%, ако има достатъчно батерии, които да осигуряват ток, когато няма възможност да се произвежда ел.енергия“, обясни експертът. 

В Южна Корея вече 90% от покривите са заети със слънчеви панели, добави той.

„Битовите потребители в България заемат около 3% от общата инсталирана мощност, а в Западна Европа – 34 процента. Този пазар тепърва предстои да се развива. Възвръщаемостта за бизнеса е много бърза. От спестяване на енергийните разходи се покрива такава инсталация за четири години“, изтъкна Лечев. 

„Сега е моментът за инвестиция. Тази инсталация трябва да се направи буквално за вчера. Така или иначе слънцето свети върху покрива на фабриката... Защо да не се използва?“, попита той.

„Очакваме в средата на 2023 г. да стартира програма за битовите потребители. Все още предстоят обсъждания. Там нещата са доста по-различни, защото цента на тока за тях е субсидирана от държавата, а бизнесът е на свободния пазар и плаща много скъп ток“,  заяви експертът.  

„Очаква се 80% от разходите за домакинствата за фотоволтаици да бъдат покрити от държавата. Говореше се за 15 000 лева, които ще са за инсталации до 8 или до 10 киловата. Буквално това е като подарък“, коментира той.

Сметките за ток може да паднат наполовина и дори повече, изчисли Лечев. 

Пазарът е изцяло доминиран от китайците, а ние трябва да се възползваме от тази технология, защото това е бъдещето, каза още той.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
14
Коментара по темата
14.
справедлив
24.02.2023 15:16:04
0
2
няма да повтарям нужно е само закон за задължително включване към енерго мрежата със специален елктромер за изкупване на енергията и от там на татък всеки да си инсталира колкото възможности има за покупката на панели не са нужни субсидии защото и без друго с нолмалния си ток плащаме за екологичния всички потребители и така хем продаваш ток хем копуваш товае
13.
Xax
24.02.2023 11:40:04
0
6
Преди години си изчислявах, кога ще се изравня в цената от една слъчева инсталация за топла вода. Някъде 20години.... До тогава, кога направиш един-два ремонта и ще има да гониш още 5г. Бих си сложил нещо подобно в случай, че няма ток наблизо или е проблемно включването към тока на монополиста.
12.
в днешно време
24.02.2023 10:23:24
6
8
има информация в интернет всякаква, а и интернета даде поле за безплатна изява на всякакви шизофреници.Има си техническа документация за всичко, другото е руска пропаганда в подкрепа на изкопаемите енергийни ресурси точка
11.
В днешно време
24.02.2023 09:42:16
2
11
Каквото и да ти говорят по т. нар. медии много често(ако не и винаги) е лъжа.И въпреки ,че ни имат за малоумници все пак народът не им се връзва( с изключение на умно красивите,но те са друга бира :D).
10.
руски трол-истината
24.02.2023 09:31:20
7
7
Ей трол, дай си адреса да дойда да видя , как си монтирал 110кв.м солари на руска землЯнка 2 на 2.ДЕЕБА И ИДИОТИТЕ РАШИСТКИ!!!
9.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
24.02.2023 09:22:09
0
8
ХАХА МИ ТУЙ Е ВЪЗМОЖНО САМО ЧРЕЗ ДЪРЖАВНА """"""ПОЛИТИКА"""""ПОДОБНА НА КОРУПЦИОННИТЕ """""СХЕМИ"""С ЛЕПЕНЕТО НА СТЕРИОПОР ––ПАК ЗА ЕНЕРГИЯ СТАВА ВЪПРОС !!!!!!!РЕАЛНО ПО ВАЖНО Е КОЛКО ПАРИ ЗАМИНАХА КЪМ ""ЧЕКМЕДЖЕТО"""А НЕ КАКЪВ Е КРАЙНИЯ ЕФЕКТ – НЕ СЪМ ЧЕЛ НЯКОЙ ДА ТВЪРДИ КОЛКО ЕНЕРГИЯ Е ""СПЕСТЕНА ""ОТ ТОВА НАЧИНАНИЕ ХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
8.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
24.02.2023 09:13:57
0
5
ИСТИНАТА Е ЧЕ ТОВА РЕАЛНО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ АКО ПЪРВО БЪДЕ ВЪВЕДЕНА ВОДОРОДНАТА ИНДУСТРИЯ КОЯТО ДА ИДКОПУВА ИЗЛИШНИЯ ТОК И ДА ГО АКОМУЛИРА ВЪВ ВОДОРОД –КАТО ПЪРВО ТРЯБВА ЯСНО ДА БЪДАТ ПРЕСМЕТНАТА ""РЕНТАБИЛНОСТА"" НА ТАЗИ СХЕМА!!!!!!!!!!!!!
7.
аз
24.02.2023 09:11:03
0
6
Не давайте плац на такива платени безумци да говорят глупости и да заблуждават. тази инвестиция трудно се избива. Ето, сега зимата без много слънчеви съм на 80-90% зависим от електро-преносното дружество. Лятото съм на 20 до 30 % зависим от тях. Панелите ми са разположени на близо 150 м2 покрив, като вложените средства с монтаж, инвертори, елекромери, кабели, присъединяване и акумулатори ( все тая с тях и без тях) надхвърлиха 70 000 лв., но...панелът и инвертора са си консуматив. Поддръжката и редовното чистене - пак. Моите сметки са, че инвестицията ми ще се избие след 17-18 години, ако обаче съм жив, бизнесът ми съществува, сменям инвертор на 3 години и панелите ми са вечни. Хора, в свят на зависимости и енергиен рецидив, кой си мислите, че ще ни остави независими ? В момента от тези панели печелят само доставящите ги, монтиращите ги ( ако сами не можете ) и енергийните монополисти + още един куп облизващи се от нашата наивност. Ей този, който ми блещи такива глупости е един от тези, които пръскат заблуди, за да трупат в портфейла си "комплименти". И все пак - нека всеки сам прецени за себе си и нека си сметне и бъдещите разходи по тази инсталация, която хич не е от сорта : Бучнеш клечка, пиеш винце, a такива, които блещят глупости, ако гарантират истинност с някаква дълготрайна обвързаност и компенсация за нас баламурниците, чак тогава ще им стисна ръцете.
6.
111
24.02.2023 09:07:08
1
9
еми може, ако още в началото някой друг го заплати, а не хората и после да чакаме връщане на парите.
5.
ТБС
24.02.2023 09:07:05
4
9
Сложи си един на кубето, ако не мозък но поне да ти топли. В каква връзка споменаваш конфликта в Усраина е защо тогава умнокрасивитета не им прати панели, ами им прати генератори, които те разпродадоха?
4.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
24.02.2023 09:06:08
1
7
ТОЗИ СИ Е ПЛАТИЛ ЗА ЛЪЖИТЕ ОТ СТАТИЯТА НА ФЛАГМАН !!!!!!!!!!!ФЛАГМАН Е ПРОВОДНИК НА ЛЪЖИ И ОБСЛУЖВА ""ТЪРГАШЕСКИ""" ИНТЕРЕСИ !!!!!!!!!!Да набута гражданите НО НЯМА ДА МУ СЕ ПОЛУЧИ ДОКАТО НЯМА ДЪРЖАВНА """ПОЛИТИКА""ДЕМЕК КОРУПЦИОННА СХЕМА ДА ДУХА СУПИЧКАТА СИ !!!!!!!!!
3.
Реалист
24.02.2023 08:55:52
2
19
Такава инсталация се изплаща след 15 години, затова българите не слагат.
Вероятно няма да има и кои знае колко "желаещи" бедни за подарък, защото първо трябва да си го заплатят пък после може и да им върнат пари, но последното не е сигурно.
А тока е субсудиран както за домакинствата така и за бизнеса, кого лъже този? Този е накупил соларни панели и сега мъчи да ги продаде.
2.
Истината
24.02.2023 08:42:04
2
24
Аз имам соларни панели на целия покрив на къщата и досега не съм имал спестяване на 80% от сметката за ток дори и в най топлите слъчневи дни. Реално се спестява макс до 50% на 110 кв м покрив, а инвестицията се връща между 12 и 15 години, но и панелите трябва да се сменят
1.
Боб
24.02.2023 08:38:01
2
22
Глупак. Годините не са 4 а 15.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Алкохола го отказах, защото много зле ми влияеше, почнах да ставам сприхав и неадекватен, призна Панайот Панайотов Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Като влиза в сила Конституцията, трябва да знаят, че са потенциални министър-председатели, коментира проф. Пламен Киров Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Ангелските й карти имат изключително богата история и са й подарък от висш езотерик и тайновидец, разкрива нейна приятелка Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори