×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тревожна статистика: 43% от българите не са посетили нито едно културно събитие през 2022 г.


21 Февруари 2023, Вторник, 18:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Половината от анкетираните признават, че не са прочели нито една книга през изминалата година

Голяма част от хората, които имат възможности и достъп до култура, не могат да се възползват от тях заради своята заетост, а тези, които имат време - нямат възможност - било заради средства, било заради липса или пространствен достъп.

Това каза пред БТА д-р Цветелина Стоянова от "Маркет линкс". Тя е социолог, изследовател и учен, анализирал данните от емпирично социологическо проучване, което касае потреблението на културни продукти и услуги. Изследването е поръчано от “Фабрика за идеи". Стоянова прави уговорката, че проучването изключва най-маргинализираните общности - ромите.

"Виждам как някои изкуства загиват - като цирка. Сега има нови форми на цирка, като, например, огненото изкуство, което е по-популярно. Доста такива младежи се занимават и биват наемани по различни събития, за да го представят. Но като цяло традиционният цирк, въпреки че сме виждали представление на "Цирк дьо солей", където цените на билетите бяха огромни, а посещаемостта - много голяма", допълва д-р Стоянова.

Библиотеките също са застрашени от изчезване. Очевидно, интернет, с цялото море от информация, замества библиотеките, но не и в по-малките населени места. Там по-възрастните хора все още посещават библиотеки или заемат книги, казва още социологът.

"Това, което ние виждаме обаче, не означава, че населението няма достъп до културни продукти. Просто част от тях минават през други канали, не на живо, да минават през телевизия или през радио", допълва д-р Стоянова.

Янина Танева от "Фабрика за идеи" и инициативата "Резиденция Баба" коментира пред БТА предложението да се раздават ваучери за култура:

"Това е предложение, което в момента още в ембрионална фаза. Трябва да сработи с финансисти и икономисти, за да можем да го предложим по-подробно. Със сигурност, обаче данните, които видяхме в изследването и в анализа на изследването показват, че 60% от хората не посещават културни събития и мероприятия заради липса на средства. Това, което може да помогне, е система, която подпомага това посещение".

"Във Франция, например, има такава система, имало е и в някои български градове. Въпросът е да се обобщи тази информация и да се види какво работи и какво - не. Биха могли да се направят и карти с квотен достъп до събития - за пенсионери и за младежи. Защото, ако ние изпуснем младежите и младите хора от културния живот, това е нишка, която много по-скъпо ще ни бъде след това като общество да наваксаме и дефицитите, които това носи", казва още Танева.

По думите ѝ българите над 55 и живеещите в малки населени места, особено в Северозапада, са с най-голям риск от социална изолация и бедност. "Някой може да каже, че културата не е първичната нужда на хората, защото няма какво да ядат. Не говорим, разбира се, за този случай говорим, а за онези 60%, които казват, че биха посещавали културни събития", коментира още Янина Танева.

ПРИТЕСНИТЕЛНА СТАТИСТИКА

Според проучването 43 процента от пълнолетното население на България не е посетило нито едно културно събитие през 2022 година, включително, заведения с жива музика.

66 на сто от анкетираните са посещавали поне веднъж исторически забележителности, 65 на сто - събори, фестивали - 54 на сто. Едва 38 процента са посетили кино, театър, концерт с попфолк или изложба.

Най-непопулярни са цирковите представления, класическата музика, литературните четения и библиотеките, сочат данните от проучването.

Те показват, че 60% от жителите на селата биха посещавали културни събития, ако имаха повече пари, а 40 на сто - ако такива събития са организирани в тяхното или близко населено място. Най-голям дял от жителите на селата биха проявили интерес към концерти, народна музика и танци, театър, кино и концерт.

Близо 50 на сто от анкетираните не са прочели нито една книга през 2022 г., показва проучването.


В категории: Животът


12
Коментара по темата
12.
_nib_
22.02.2023 12:24:58
0
0
Че зако муй на българина кОлтура?
Парцуца-има...
Чалгията-бИчи...
От тАлАвизора-продажни йевроатлантици...любители на европедегейските ценности...нон стоп го лъжат че мислят за него и вместо него...
Рай...бройлерски
11.
aib
22.02.2023 07:43:34
0
3
Нека и аз да се включа. Къде е културата, че не разбрах? Мога да се похваля, че съм прочел поне 20 книги миналата година. Работя с граждани, селски хора и роми от над 20г., за съжаление мизерията е голяма...и все повече се убеждавам, че битието определя съзнанието :( Деца-нашарени и с корекции на по 19-22г. Надрусани, алкохолизирани и неграмотни...Учителите се оправдават, че са претоварени и все са им малки заплатите. Родителите сутрин излитат в 7.30ч.и си виждат отрочетата едва след 19ч. Никой не отчита натовареността на жените-работят, чистят, готвят и отглеждат, а денонощието е само 24ч. Ама нейсе-всички казват да сме здрави! Здрави да сме, но да имаме стандарт на живот! Да не ви се наложи да ходите по лекари, защото и там все пари искат-не че помагат всеки път. Само ако са в настроение и им се мисли и работи! Къде ни е културата питам?
10.
To
22.02.2023 01:30:37
0
2
То ти стига да гледаш.парламента.По културни от тях няма.Карат се бият се само да си вземат заплатите.А остава и пари да даваме за някакви тъпотии които вие наричате културни.Пари няма.От парламента го казват.Хсйде да е безплатно тогаеа може някой да отиде малко да види някоя нова тъпотия
9.
NewFolk
21.02.2023 21:17:07
0
0
Проверете си какво означава телевизия. Да не го гледате от чайника? Имбецил е баща Ви...
Нетфликс не е нищо повече от модерна видеотека, пък било и то онлайн. : )
Отидете на библиотека. Най-малкото имате нужда да си сверите часовника, тъй като е много назад. Явно четете без да разбирате. Там може да питате някого, току-виж Ви просветли.
8.
Zapoznat
21.02.2023 21:00:14
0
3
Защо ви е такава статистика…
Самия факт, че Борисов управлява 12 години не е ли достатъчен ?
7.
Хахаха
21.02.2023 20:48:48
0
1
Никакъв шанс! Нивото ви е прекалено ниско! Неъфликс не е телевизия! Имбецил!
6.
NewFolk
21.02.2023 19:57:08
2
1
Моля Ви, на Вие, на Вие ми говорете.
Толкова бързо да скъсим дистанцията няма да е възможно. Културното равнище се различава. Видимо във Ваша полза ;)
И толкова ли е странно учудването ми, че интелигент като Вас гледа телевизия ?
5.
...
21.02.2023 19:33:11
0
9
Използвам Goodreads! Не съм на 60+, купувам много повече книги, отколкото чета на година :) Какъв точно ти е проблемът с Нетфликса? Не мога да гледам филми ли? Събития организирам и реализирам. Имам и много други качества! Благодаря за изразеното уважение! Щом само на това се впечатлихте няма да споменавам образование, професия, езикови умени и компетенции! Хубава вечер! Има и успяващи хора! Дано и вие да сте от тях!
4.
НовФолк
21.02.2023 19:29:16
6
1
До 3. ...,
Как съчетавате нетфликс с такова културно портфолио, което поддържате?
Как броите прочетенето?
Въобще как може да сте толкова културна/-ен?
От къде този хъс?
Ако всяка година четете 30 книги, дори 60, да кажем, а в библиотеката си разполагате с 3000 тома, то Вие сте 60+? Давам първите 10 години за себеосъзнаване. Как е възможно такова постоянство. Че и организаторски качества проявявате! :)
Желая да се запознаем!
3.
...
21.02.2023 19:22:16
0
9
Библиотеки не посещавам, защото си купувам всички книги(притежавам над 3 000 в библиотеката си). Участвам в организирането на културни събития :) Не хода по попфолк концерти, под нивото ми е :) Имам Нетфликс, не ми трябва кино. Миналата година прочетох 30 книги! Хайде по пързалката!
2.
Ей, пък вие големи културници
21.02.2023 19:00:34
1
10
Не мога да разбера, защо на тая пошла пародия на култура дето налагате, трябва да ходим и да наливаме пари на наркомани да се правят на артисти, на разгонени коври да се правят на певачки и на всякакви тюфлеци да дават наклон на хората...
Пародия а вие ми говорите за култура!
1.
anonymous
21.02.2023 18:54:30
1
3
тва е така щото всеки ден за българина е културно събитие :D
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя има номер като на Васил Божков и често приема негови обаждания Тя има номер като на Васил Божков и често приема негови обаждания „Имате грешка!“, отвръщала всеки път блондинката, когато по неволя приемала обаждания за Васил Божков Митничари спипаха цигари за 18 000 лева, скрити в хлябове Митничари спипаха цигари за 18 000 лева, скрити в хлябове Печалбата на контрабандиста щеше да е 100 %, ако го бяхме пуснали да мине границата, каза шефът отдела за борба с наркотрафика при Митница Русе Иво Поаков Щангите ни аут от Олимпиадата, ако не платим днес, Коджабашев на крачка от голям провал Щангите ни аут от Олимпиадата, ако не платим днес, Коджабашев на крачка от голям провал Новият президент на федерацията не успява да намери решение на кризата  Тази вечер имаше силно изригване, очаква ни нова магнитна буря до часове Тази вечер имаше силно изригване, очаква ни нова магнитна буря до часове Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Има бизнесмени от туризма, които плачат - ще фалират, защото нямат работници Има бизнесмени от туризма, които плачат - ще фалират, защото нямат работници Сезонът на хотелиери и ресторантьори на път да се опропасти, твърди Веселин Халачев, председател на организацията „Обединени Бизнес Клубове” Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8%
Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Според германските власти събитието е организирано от човек на име Рахим Боатенг, който е свързан с „утвърдена екстремистка група“ "Мюслим Интерактив" Арестуваха кандидат-президент в САЩ Арестуваха кандидат-президент в САЩ Каналът „Фокс нюз“ съобщи, че Стайн е задържана заедно с около сто души по време на протест Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Преди близо 150 години немски лекар анализира температурата на 25 000 пациенти и заключва, че нормалните стойности са 37 градуса Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Четирима загинали при удара по замъка на Хари Потър в Одеса Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Британска компания доставя в Украйна съветските самоходни оръдия “Гвоздика” и “Акация Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Близо половината от средствата за изплащане на пенсиите вече не идват от осигуровки, а от данъци 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен Според учените по тази разломна линия от дълго време не са ставали земетресения и няма регистрирани данни за такива в миналото, но... Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори