Рецепта за тартаруга - италианско хлебче
Със специална закваска (бига)
Необходими продукти:
За 12 хлебчета:
2/3 чаша (150 гр.) БИГА (италианска закваска - виж рецептата по-долу)
1 ¼ чаши топла вода
1 с.л. захар
1 опаковка (7 гр.) суха мая
2 чаши универсално брашно
1 ¾ чаши царевично брашно
2 ч.л. сол
зехтин
ЗА ЗАКВАСКАТА (БИГА):
1/4 ч.л. активна суха мая
1/4 чаша (60 гр.) топла вода
3/4 чаша + 4 ч.л. (200 гр.) вода, за предпочитане минерална, на стайна температура
2 1/3 чаши (330 гр.) брашно
олио за купата
Начин на приготвяне:
За закваската:
Разбъркайте маята в топлата вода и оставете, докато стане на крем – около 10 минути. Разбъркайте останалата вода в кремообразната смес, след това добавете постепенно брашното – чаша по чаша. Ако бъркате на ръка, разбърквайте с дървена лъжица 3-4 минути. Ако бъркате с миксер, разбивайте с лопатката на най-ниска скорост за 2 минути. Ако разбърквате с кухненски робот, бъркайте само колкото да се образува лепкаво тесто. Прехвърлете закваската в леко намазана с олио купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса на хладна стайна температура за 6-24 часа, докато утрои обема си, но все още е влажна и лепкава.
Покрийте и замразете в хладилник, докато се наложи да използвате. Ако сте замразили във фризера, оставете на стайна температура за около 3 часа, преди да използвате, докато сместа стане активна и шупне.
За хлебчетата:
Пресейте двата вида брашно. Добавете солта и оставете настрана. Разтворете захарта в топлата вода. Разбъркайте вътре маята и оставете да се захване за 10-тина минути. Сложете бигата в купата, в която ще разбърквате. Прибавете водната смес с маята и объркайте всичко добре. Прибавете с бъркане брашнената смес и омесете за около 5 минути (10 минути, ако месите на ръка). Сложете тестото в леко намазнена купа, покрийте с прозрачно фолио и кухненска кърпа и оставете да втасва 2 часа.
Оформяне:
Подгответе две големи тави и покрийте с хартия за печене. Поставете тестото върху леко набрашнена повърхност. Внимателно оформете тестото на плосък диск с дебелина около 2,5 см. Нарежете го на 12 равни парчета. Оформете всяко парче тесто на топка. С бърз натиск на дланта разплескайте всяка топка на плосък диск. Поставете тестения диск върху приготвената тавичка. Започвайки от центъра, притискайте тестото към краищата на диска, докато получите желания размер. Покрийте с прозрачно фолио и кърпа (покривка) и оставете да втасва 1 час.
Печене:
Загрейте фурната на 190 градуса. Махнете фолиото от хлебчетата. С нож направете диагонални разрези върху тестото (първо в едната посока, след това – в другата). Трябва да са с дълбочина около 0,75 см. Намажете бързо със зехтин. Оставете в покой за 5 минути и поставете в загрятата фурна. Печете хлебчетата 28 минути.
Извадете от тавичката и охладете върху кухненска решетка, пише zajenata.bg.
Ако Фанка спечели голямата награда в "България търси талант" - ще дари всичките пари
Санираха още един блок в Камено, сградата вече е с енергиен клас „А“
Над 10 хил. души чакат да се чипират, мислят, че ще живеят вечно
Предупреждаваха я, но тя не чу - крахът на Джан-Микеле и Габриела
Москва удря Euroclear с иск за $229 милиарда заради замразените руски активи
ГДБОП с подробности за нарко ОПГ-то, действало под полицейска шапка
Как да премахнем мухълът за да не се появи отново?
Млад българин загина при катастрофа в Кипър, шофьорът на колата е дрогиран
35 защитени диви птици от Руския пазар отново са на свобода
Карлос Насар: Асен Златев ми даде смисъл да остана и да се състезавам за България
Даниела Тренчева - журналистката, която накара Али Агджа да проговори
Откраднаха над 3 млн. лева от голяма болница
