×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тъжен ден за българските поети, отиде си обичан бард от Бургас


Тъжен ден за българските поети, отиде си обичан бард от Бургас
Понякога дори си мисля, че на надгробната ми плоча трябва да пише само Емил Ангелов – Братчеда и отдолу вместо години – свободен..., сподели той в едно от последните си интервюта
14 Февруари 2023, Вторник, 17:51 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Без свобода не мога да живея, написано е ясно – „Или смърт“, пееше Емил Ангелов

Обичаният бургаски поет, математик и бард Емил Ангелов внезапно си отиде от този свят. Дъщеря му Дора разплака почитателите на поезията с тъжната новина за неговата кончина. Звярът е на свобода (б.а. заглавието на една от любимите ни песни), сподели тя във Фейсбук. 

Бардове от цялата страна поднасят съболезнования. Дългокосият математик с китара от Бургас, който бе известен с творческия си псевдоним Емил Братчеда, имаше магическо влияние над почиталите на поезията. С него сякаш си отива една цяла епоха. 

Емил Ангелов е роден 1962-ра - годината на Тигъра, заедно с голямата бургаска поетеса Петя Дубарова. Освен набори, двамата са били и приятели. Той завършил със златен медал математическа гимназия “Академик Никола Обрешков”. Следвал е “Математика” в Софийския университет, но отказал магистратура в Москва по “Кибернетика и теория на управлението”. Прибрал се в Бургас и дълго време работил в НХК. Сред това става един от водещите специалисти в една от най-реномираните аптечни вериги. Носител е на много престижни награди от „Бардфест-Ловеч“ и „Морски струни“ - Несебър. 

 

Емил Братчеда е и съосновател на „Кръга на барда“. Заедно с Христо Граматиков и Светлана Стоянова, които също си отидоха от този свят, той организира и първото издание на Летните празници на изпятата поезия „Солени ветрове“ в Бургас. 

Той мечтаеше да се възстанови Клубът на културните дейци, който посещаваха големите поети на Бургас - Петя Дубарова и Христо Фотев. 

Пред репортер на Флагман.БГ Емил Ангелов неотдавна сподели, че Петя Дубарова, Христо Фотев, Недялко Йорданов, Илия Бурджев, Николай Искъров, Николай Цонков, с които е посещавал един и същи Клуб на културните дейци, са изиграли решаваща роля за това да стане поет и бард. „Това е дух на съобщество, което лично аз никога няма да забравя и ако мечтая нещо да бъде възстановено в Бургас, това е точно Клубът на културните дейци във вида му, в който беше до гарата“, каза още той тогава. 

 

За своята “Балада за дългата коса” Братчедът казваше, че песента всъщност е за свободата. „Живях по такова време, когато дългата коса създаваше проблеми. Майка ми никога не ме е харесвала така“, каза той неотдавна. 

Истината има смъртоносна доза, след която оцелелите наистина престават да живеят.  Тази сентенция може да откриете в една от песните му, посветена на изследователи като Пиер и Мария Кюри, които са били готови да жертват всичко, което имат, в името на прогреса.

“А истината трябва да се каже, защото иначе какво е тя - една макар и странна, макар и страшна, понякога и грозна тишина. Без истината мога да живея и бих я заменил дори сега за някаква съвсем обикновена и обезценена красота”, пееше обичаният бургаски бард.

Поклонението ще е утре, 15.02.2023 г. (сряда), 11ч. Гробищен парк Бургас.

Почивай в мир и свобода, Братчед! Лек полет на душата ти!


 


В категории: Бургас


14
Коментара по темата
14.
*********
16.02.2023 23:04:01
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13.
иВан
16.02.2023 21:22:35
0
2
Емо , бог да те прости . Почивай в мир. Беше много умен, интелигентен, и малко луд, нестандартен! Всички те обичахме!
12.
*********
16.02.2023 16:55:17
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
*********
16.02.2023 16:51:20
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
10.
*********
16.02.2023 16:47:52
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
*********
16.02.2023 14:21:29
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
Манол
15.02.2023 17:51:56
0
4
По музиката ме разпознайте, не по мазната коса и мръсните джинси!
Айляк да Ви е!
7.
Pete
15.02.2023 11:45:25
1
7
Плача! Бог да го прости!
6.
Атанаска
15.02.2023 08:54:57
0
8
Емо е мой първи братовчед, скърбим цялото семейство, сбогом Емо, светъл да е пътя ти!
5.
Petio
14.02.2023 23:23:21
3
15
УНИКАЛЕН ЧОВЕК ... ПОЧИВАЙ В МИР ...ЩЕ ТЕ ПОМНИМ С ДОБРО ...
4.
.
14.02.2023 22:34:35
3
10
Това е уникален Човек. Човекът ,който ми показа живота. Обичам те Брат'чет . Много ли липсваш . Знам ,че където и да си ти ще си винаги усмихнат и ще носиш твоето уникално чувство за хумор. Един Велик Човек .
3.
.
14.02.2023 22:31:13
2
8
Това е уникален Човек. Човекът ,който ми показа живота. Обичам те Брат'чет . Много ли липсваш . Знам ,че където и да си ти ще си винаги усмихнат и ще носиш твоето уникално чувство за хумор. Един Велик Човек
2.
Културтраверс
14.02.2023 20:59:15
14
12
Клубът на културните пияндета трябва да се възстанови
1.
Str
14.02.2023 20:58:04
3
17
Бог да го прости Емо Камертона.( така му каэвахме в гимнаэията).
Добър чвек беше. Свободен.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Чия е служебната строителна министърка? Чия е служебната строителна министърка? И Виолета Коритарова се използва като аргумент в спора дали ГЕРБ или ПП-ДБ има (по-голям) дял в кабинета "Главчев" Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Хейтът тотално съсипва попфолк певецът Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Красавицата споделила, че е било много страстно, но и доста неудобно Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи 60-годишната чуждестранна гражданка, но временно пребиваваща в Слънчев бряг, опитала да ги подкупи с 20 лв., но се озовала в ареста Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти За реализацията им администрацията ще си партнира с различни институции НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години Реалните доходи1 на домакинствата нарастват с 10.0% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Собственикът „Бермар инженеринг“ дава втори частен съдебен изпълнител на прокурор заради опита за неправомерна продажба Откриха издирвано 13-годишно момче Откриха издирвано 13-годишно момче Предадено е на родителите в добро здравословно състояние Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Налично е обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени, смята тричленен състав на САС Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Интересно е да се отбележи, че в Топ 10 е попаднал само един от смятаните за базови рискове, свързани със социално-икономическото развитие на България
Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори