×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нов щурм в Украйна - въпреки загубите, Путин се готви за години на война


Нов щурм в Украйна - въпреки загубите, Путин се готви за години на война
Подновяват настъплението в Донбас
28 Януари 2023, Събота, 12:47 ч.
Автор: Флагман.БГ

Офанзивата може да започне преди Киев да получи обещаните американски и европейски танкове

Почти година след началото на инвазията, която трябваше да продължи седмици, Владимир Путин готви нова офанзива в Украйна, като в същото време подготвя страната си за конфликт със САЩ и техните съюзници, който очаква да продължи с години, пише Bloomberg News.

Според официални лица, съветници и други, запознати със ситуацията, Кремъл се стреми да демонстрира, че силите му могат да възвърнат предимството си след месеци на загуба на позиции, като окаже натиск върху Киев и неговите поддръжници да се съгласят на някакъв вид примирие, което да остави на Русия територията, която сега окупира.

Дори Путин не може да отрече слабостите на армията, която той изграждаше десетилетия, след като войските му загубиха повече от половината от първоначалните си завоевания в Украйна, казват запознати, говорейки при условие за анонимност, тъй като обсъждат въпроси, които не са публични. Постоянните неуспехи накараха мнозина в Кремъл да бъдат по-реалистични по отношение на непосредствените си амбиции, признавайки, че дори задържането на сегашната фронтова линия би било постижение, предава dnes.bg.

Но Путин остава убеден, че по-големите сили на Русия и готовността ѝ да приеме жертвите, които вече са десетки хиляди - повече, отколкото в който и да е конфликт след Втората световна война според оценки на САЩ и Европа - ще ѝ позволят да надделее въпреки неуспехите досега. Подновяването на офанзивата може да започне още през февруари или март, твърдят близки до Кремъл. Коментарите им потвърждават предупрежденията на Украйна и нейните съюзници, че предстои нова руска офанзива, и предполагат, че тя може да започне, преди Киев да получи новообещаните доставки на американски и европейски танкове.

Решителността на Путин предвещава още една смъртоносна ескалация на войната в Украйна, тъй като Киев подготвя нови действия за изтласкване на руската армия, отхвърляйки всяко прекратяване на огъня, което да остави Русия на нейна територия. Руският лидер вярва, че няма друга алтернатива, освен да надделее в конфликта със САЩ и техните съюзници, който смята за екзистенциален, казват запознатите. Според тях още тази пролет е възможен нов кръг на мобилизация, тъй като икономиката и обществото все повече биват подчинявани на нуждите на войната.

"Путин е разочарован от начина, по който се развиват нещата, но не е готов да се откаже от целите си", каза Татяна Становая, основател на R.Politik, компания за политически консултации. "Това просто означава, че пътят ще бъде по-дълъг, по-кървав и по-лош за всички".

Служители на американското и европейското разузнаване се съмняват дали Русия разполага с ресурси за нова мащабна офанзива, дори след като миналата есен мобилизира 300 000 допълнителни войници. Междувременно съюзниците на Украйна увеличават доставките на оръжие, като се подготвят да доставят за първи път бронирани машини и основни бойни танкове, които биха могли да помогнат на украинските войски да пробият руските линии.

Според американски представители обаче бруталните и безмилостни атаки на Русия в места като Бахмут, източен град с ограничена стратегическа стойност, изтощават украинските сили, отклоняват войски и намаляват способността на Киев да провежда настъпателни операции на други места.

След като през лятото и есента светкавични атаки на украинските сили пробиха отбранителните ѝ линии, Русия засили защитата, използвайки окопи, танкови капани и мини, за да забави евентуално настъпление. Публично Кремъл заявява, че засега няма планове за по-голяма мобилизация.

В по-дългосрочен план Путин е одобрил планове за учеличаване на армията с близо 50% през следващите няколко години, като разположи нови сили в близост до Финландия, която е в процес на присъединяване към НАТО, и в окупираните региони на Украйна. В училищата и университетите се възстановяват курсове за военно обучение, провеждани широко през съветската епоха, тъй като подготовката за война прониква в обществото.

Все пак някои елементи на реализъм относно катастрофалното представяне на армията до момента започват да се промъкват в строго контролираните държавни медии.

"Досега резултатите бяха ужасяващи, защото Русия изобщо не беше готова", казва Сергей Марков, политически консултант, който е в тесни връзки с Кремъл. "Това се превърна в продължителна война, а Русия все още не разполага с достатъчно жива сила или оборудване, за да я води. Трябва да спрем украинската контраофанзива и да осуетим усилията на Запада да ни победи, като получи военно предимство."

Руските сили не демонстрират способност да направят това от първите седмици на инвазията, като през последните шест месеца си върнаха само един малък град и то с огромна цена на жертви. За разлика от тях украинските войски постоянно изненадват съюзниците и наблюдателите с успехите си в отблъскването на нашествениците.

Увереността на Путин в способността на армията му да постигне триумф - дори с цената на огромни жертви и разрушения - отразява погрешно разбиране на ангажимента на Запада да отвърне на агресията му, признават някои вътрешни лица. САЩ и техните съюзници постоянно увеличават доставките на оръжие в категории, които някога се смятаха за недостъпни.

Въпреки това американски и европейски военни служители се опасяват, че конфликтът скоро може да се превърне в артилерийски бой от типа на Първата световна война с до голяма степен неподвижни фронтови линии - сценарий, който може да се окаже благоприятен за Русия с нейното по-многобройно население и военна индустрия.

В дипломатически план Русия се опитва да спечели поддръжници сред незападните държави с призиви за преговори за прекратяване на огъня. Дори хора, близки до Кремъл, признават, че в момента те са безнадеждни, като се има предвид искането на Украйна Русия да изтегли войските си като условие за всяка сделка.

Минималното, което Кремъл би приел, е временно примирие, което да остави Русия да контролира територията, която нейните сили държат в момента, за да спечели време за възстановяване на силите си, казват запознатите. Макар и да не достига границите на регионите, които Путин незаконно анексира през септември, това все пак би оставило на Русия голяма територия, свързваща районите, които тя заемаше преди войната. В резултат на това идеята не се харесва на Киев и неговите съюзници.

"Ако нещо не се промени, ни очаква война на изтощение като Първата световна война, която може да продължи дълго, защото и двете страни вярват, че времето е на тяхна страна", казва Андрей Кортунов, ръководител на основания от Кремъл Съвет по международните въпроси на Русия. "Путин е сигурен, че или Западът, или Украйна ще се уморят."

Поражение при преизбирането през 2024 г. на президента на САЩ Джо Байдън, който оглави коалицията в подкрепа на Украйна, може да доведе до "по-голяма гъвкавост" по въпроса във Вашингтон, каза той.

Макар че новата вълна от санкции, по-специално наложената горна граница на цените на руския петролен износ, сви приходите на Кремъл, досега тя не е намалила възможностите на Путин да финансира войната. Русия все още има достъп до милиарди резерви в юани, които не са засегнати от санкциите и могат да помогнат за преодоляване на бюджетния недостиг за 2-3 години, според икономисти.

Сред съюзниците на Украйна също нарастват опасенията, че конфликтът ще продължи с години.

"Тази година ще бъде много, много трудно да изхвърлим военно руските сили от всеки сантиметър от Украйна, от окупираната от Русия Украйна", заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили на 20 януари след среща на министрите на отбраната на САЩ и съюзниците. "Но смятам, че в края на краищата тази война, както и много други войни в миналото, ще завърши на някаква маса за преговори."


В категории: Войната в Украйна


Стига, бе! Слави се ожени
Стига, бе! Слави се ожени 06/05/2024, Понеделник 17:01 0
Батето се оказа пророк
Батето се оказа пророк 06/05/2024, Понеделник 14:00 0
27
Коментара по темата
27.
*********
29.01.2023 11:28:36
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
26.
Да ама не
29.01.2023 11:04:21
2
6
Ах,ако не бях потомствен русфиломалоумник да бях чел,щеше да знам,че никоя друга държава,не е губила,колкото Русия на бойното поле.Кримска война,Руско-Японска,Първа Световна,Финска,Първа Чеченска,Сега в Украйна(пълен позор),Афганска война довела до разпада на ССС Р. Във ВТора СВетовна спечелила заедно със САЩ и Великобритания + Ленд Лиз от САЩ.
25.
До 23
29.01.2023 10:22:16
3
8
То се видя.
Украинците им смачкват фасоните на рашките.
Сега били оттеглили вагнер, че се били уморили. Или са свършили?
рашистите стават за смях пред целия свят.
С Украйна не могат да се справят смотаняците.
Украйна ще победи!
България ще бъде свободна!
24.
.Истински Генерал
29.01.2023 10:21:13
3
10
Натовския генерал Петр Павел е новият президент на Чехия, победил в пряк двубой проруския Бабиш. Павел е твърд поддръжник на обединена Европа, военна помощ за Украйна и е убеден русофоб. Според него Русия е по-голяма заплаха от Ислямска държава и светът е трябвало да реагира още през 2014 г, когато Путин нападна Донбас и анексира Крим.
Континентът постепенно изтръсква путинофилите от политическата си система, както куче се тръска от бълхи. Само у нас възрожденски предатели и продажен президент манипулират простите маси. Но и на това ще му дойде края с разгрома на Русия.
23.
Да ама не
29.01.2023 09:51:24
10
2
Русия не може да бъде победена на бойното поле. Единственият шанс на глобалистката сган е руското общество да не издържи и да се вдигне на бунт. Друг вариант за победа над Русия няма.
22.
Бялата Златка
29.01.2023 00:46:18
1
10
Костя Извини се бе върни рублите
21.
гражданин
29.01.2023 00:30:41
2
10
Години !? Че те ватенките до година ще са във фактически фалит и лудото джудже от бункера, ако не бъде пребит с камъни ще глътне цианкалия :)
20.
оффф...
28.01.2023 22:53:19
3
8
Как така се готвил за години?
Нали щеше да трае само няколко месеца?
Нали до лятото на 202 щяха да са приключили?
19.
Z-та световна война
28.01.2023 22:17:49
3
10
Zараzно Zло от Кремъл
18.
До 15
28.01.2023 21:09:22
4
11
Е,що,това са наши сънародници.,които са просто объркани от многото години кремърска пропаганда.Те едва ли искат децата им са живеят в Русия или някоя република
17.
17
28.01.2023 17:21:53
7
18
Путьовци подкрепят путкин убиец ДЕЦА
16.
До15
28.01.2023 16:30:01
34
22
САМО КРЕТЕНИ,ИДИОТИ,ОЛИГОФРЕНИ,МАЛОУНИЦИ И ТЪПАНАРИ С ПРАЗНИ ТИКВИ
ПОДКРЕПЯТ УЛРАИНСКИТЕ ФАШИСТИ,
НАДУПЕНИ НА ЧЕРВЕНОКОЖИТЕ КРАВАРИ
СЛАВА РОССИИ
СЛАВА РОССИИ
СЛАВА РОССИИ
15.
1
28.01.2023 15:44:29
21
31
Който подкрепя Путин е боклук
14.
Путин
28.01.2023 15:31:34
7
25
Спокойно бе умници! Ние в Кремъл сме милиардери, и децата и внуците ни и са живи и здрави. Пътуват си Дубай Мубай и си живеят царски.
А народа ми, не съм ги карал да ме избират, боготворят и възнасят. Като са прости да живеят в кочина и да не мислят с главите си, да мрът там и тва е. Като вярват на телевизора, така е!
https://youtu.be/6pMawvn7pB4
Тези са от робите ми, сами заминаха на война да грабят и насилват жени и деца. Да си плащат греховете!
https://youtu.be/6pMawvn7pB4
13.
до спамещия 0лиг0фpeн
28.01.2023 15:19:05
17
11
хапчето, хапчето, укр0б0клyk0...
12.
5 до 7
28.01.2023 14:39:11
7
20
Аз ако мога да чета и мисля, дали щеше да съм путинофил?
Щеше да съм русофил, научил руски и щеше да мога да чета и гледам от години, какво се случва в Русия и да не съм, такъв изтъпял путинофил!
Ама карай, поне си живея в страна от ЕС и може да кълнях и пожелавах на Родината и близките ми война, глад и студ, обаче никой не ме мобилизира и праща на война, гладен, дрипав и с ръждиво оръжие! Простотията и глупостта не е престъпление.
11.
Христо
28.01.2023 14:27:34
21
40
Никой не е навредил на Русия от 1990г.насам икономически, военно, морално както Путин!!! Жалко за робския народ, за хилядите загинали млади момчета... Колко нещастни хора оставя след себе си този психопат!!! С тия природни богатства можеха да имат добър жизнен стандарт, а не да търсят убежище на Запад. Но сам каквото си направиш и врага не може да ти го направи!!!
10.
Цената на газта пада
28.01.2023 14:25:49
19
36
Общият дял на руски газ за ЕС е 9 % по последни данни .Цената на тока и горивата вървят надолу.
Европа се справя много добре с енергийната независимост от Русия.
9.
1111
28.01.2023 14:17:27
23
35
Путине Путинееее утиде коня у рядката.
8.
12
28.01.2023 14:05:30
26
38
Абе братушки! Приберете се и си вкарайте тоалетните от поляната в къщи,голямо удобство е. Направете си пътищата,произвеждайте,живейте като бели хора,прекарайте си ток и газ,че на цял свят продавахте,а ходите в гората за дърва.
https://youtu.be/SVt1pWQ7XTA
Само при тази атака на украинците сте натръшкани стотици по земята в Донбас. Не се ли сетихте преди да ви натръшкат,че щом 11 месеца сте в Донбас и нищо,значи се разбивате в стена. И прасета знаят че като атакуваш даваш 3-4 пъти повече жертви,къде ви е мозъка бе момчета?
Този който ограби държава и армия,ви прати на война и вие като прасета на Коледа,покорно на дръвника!
https://youtu.be/SVt1pWQ7XTA
7.
До 5
28.01.2023 13:55:47
2
17
Прочети внимателно какво пише.
"в който и да е конфликт СЛЕД ВС2". Важно е СЛЕД.
6.
Путин
28.01.2023 13:54:19
20
24
Да си приготви жопа с голяма дневна клизма за голямата нощна чаламба с Ердоган. Ше му пуши жопа като кораба Москва коги потъва
5.
Като на кино с Тарантино
28.01.2023 13:50:35
14
26
“Но Путин остава убеден, че по-големите сили на Русия и готовността ѝ да приеме жертвите, които вече са десетки хиляди - повече, отколкото в който и да е конфликт след Втората световна война според оценки на САЩ и Европа -“

Може ли в 21 век да има толкова прости хора които работят като журналисти?
Абеее ей журналятаааа, вярно, е че си нямате хал-хабер от история, ама поне отворете Google и прочетете колко жертви дава Русия през 2-рата световна война!!!!
Още по-тъжен и гаден ще е факта, че има невежи хора, които ще повярват на тази статия.
4.
До 2
28.01.2023 13:32:39
34
26
Ще се спре,когато седнат и се разберат.Това обаче САЩ няма да позволи ;)
3.
До 1
28.01.2023 13:24:31
32
41
Ти си същия като путин,когато разпостраняваш дезинформация...
2.
Zаразно Zlo
28.01.2023 13:22:47
27
54
Ей,няма са се спре тоя кремълски вампир !
1.
12
28.01.2023 13:08:30
76
52
Поредните простотии във вече познат украински медиен сценарий. Та те руснаците постоянно ги изтласкват от Донбас а вече и в Запорожие. А институтите на запада бълват фалшиви новини,нали затова има такива специални служби.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Колко хубаво беше на плажа, точно сега в началото на май, посочва Петков БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област „Ще се движим в скоростната лента и ще изпреварваме“, даде заявка областният лидер Тодор Байчев Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Блондинката побърза да уточни, че не говори за децата си, защото все още не е станала майка и не е раждала Идва краят на Капките, призна продуцентът Идва краят на Капките, призна продуцентът Шоуто все още е лидер в телевизията, но рейтингът му спада с всяка измината година Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Бързото законодателство не винаги води до желания резултат", лаконичен бе държавният глава  Батето се оказа пророк Батето се оказа пророк Секретарката на Иван Славков проговори 13 години след смъртта му След 2 ракии: Пияната Дебора имала ясновидски способности След 2 ракии: Пияната Дебора имала ясновидски способности В детството си Дебора Иванова била убедена, че по някакъв начин има силата да предизвиква предстоящите събития само с мисълта си и поради тази причина дълго време била измъчвана от непоносимо чувство за вина Вижте как Бургас почете Свети Георги Победоносец Вижте как Бургас почете Свети Георги Победоносец Днес официално бе открит и сезонът на остров „Света Анастасия“ Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Не намерих отговор, има нещо, което не знаем, сподели генералът „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море Той уверява, че българската армия не е статична и стои стабилно на югоизточния фланг на НАТО
Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO) Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Имплантите му имат собствено мнение  Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Освен че подпитва мъжете за стандартните неща, тя открито отправя намеци към тях, кара ги да лазят по земята, та дори пъшка в нечии ръце Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Режисьорът извади някои пикантерии от кухнята на попфолка в подкаста „При Тото“ Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Пред очите на цяла България в шоуто на Би Ти Ви синоптичката показа най-добрият танц за вечерта, спечели максималните 40 точки от журито и въпреки това беше изпратена на елиминация и за малко не отпадна Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Най-колоритният арбитър в предаването, Димитър Ковачев – Фънки , прибира по 6 бона на лайф Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Никъде по света, освен в Европе, лидерите не се радват на факта, че скоро народите им няма да са мнозинство в собственште си държави САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбас и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори