×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

А. Василев и Денков обсъждат в МС „много тежък преход“ в просветата – „от зубрене към мислене“


А. Василев и Денков обсъждат в МС „много тежък преход“ в просветата – „от зубрене към мислене“
Изисква се радикална промяна в начина на преподаване, а това е комплексна задача, която не може да се случи от днес за утре, смята премиерът
24 Март 2024, Неделя, 09:26 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка-архив: Авторът

Българин след полет до Франкфурт става доста по-продуктивен, коментира финансовият министър

Сложен преход в системата на образованието – от зубрене към мислене. Такава визия има финансовият министър в оставка и съпредседател на партия „Продължаваме промяната“ Асен Василев, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет (МС) на 6 март.

Тогава е бил обсъден проект на решение за одобряване позицията на България за участие в съвместно заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси и на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) на 12 март.

„България, за да можем да станем нормална развита европейска държава, имаме няколко предизвикателства. Едното е това да въоръжим нашите работници с по-добра работна среда, машинен парк, инфраструктура. Другото е да им помогнем да си развият уменията“, казва Асен Василев при обсъждането на точката пред колегите си в правителството.

„И знаете, че последните няколко години икономическата политика, която следваме, е от една страна доходите да се движат доста по-бързо от инфлацията. От друга страна – да подпомагаме фирмите да могат да направят инвестициите, които са необходими, така че нашите работници да могат да имат същата производителност, която имат, когато емигрират в Западна Европа. Защото когато един човек се качи на самолета от България и кацне във Франкфурт, тези два часа не са му прелели допълнително умения, но е доста по-продуктивен и може да защити доста по-висока заплата точно защото работи в по-добра работна среда. Но подобряването на работната среда ще се изчерпи и тогава ще стане изключително ключово работниците всъщност да са наистина добре подготвени откъм умения и тъй като, за разлика от закупуването на машина, това не е процес, който може да се случи бързо, трябва още отсега и от още първите фази на училището да се мисли как нашите деца, които в момента са в първи клас, те трябва да са на пазара на труда 2080 г. с адекватни умения. Тоест, децата, които сега в първи клас, трябва да могат през 2080 г. да са на пазара на труда с адекватни умения.

Ако върнем лентата назад, когато са преподавали на хората от 1970 година, в първи клас е трябвало да ги научат на неща, които да им позволят все още да са на пазара на труда. Знаете какво се случи, като промяна на технологии, като промяна на работа, стил на работа и всичко останало. И всъщност е много важно да преориентираме не само социалната система, а и образователната система към това да изгражда компетенции и възможност за учене през живота, а не да заложи в главите на децата едни модели и след това да очакваме, че следващите 50-60 години тези модели ще останат непроменени. Или казано на по-прост език – трябва да минем от зубрене към мислене. Това ще е много тежък и сложен преход, и дълъг“, коментира още финансовият министър.

След това думата взима премиерът Николай Денков, който е и бивш министър на образованието: „Като един от хората, които са били в училище през 1971-1972 година, напълно се присъединявам към тази оценка. Добре осъзнат е проблемът, но се изисква радикална промяна в начина, по който преподават учителите, а това е комплексна задача, която изисква промени в програмите, методите за преподаване, тяхната подготовка, методите за оценяване и няколко други, свързани дейности, които не могат да се променят от днес за утре.“

 


В категории: Просвета , Политика


Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
7
Коментара по темата
7.
до 1
24.03.2024 16:52:15
0
0
Виждаш сам колко малоумника ти цъкат минуси. Родителското тяло е отгледано така. Учителското тяло не иска да се променя. Народът няма никакво намерение да излезе от "оправданието" Преход!
6.
до 1
24.03.2024 16:51:38
0
0
Виждаш сам колко малоумника ти цъкат минуси. Родителското тяло е отгледано така. Учителското тяло не иска да се променя. Народът няма никакво намерение да излезе от "оправданието" Преход!
5.
Факт
24.03.2024 12:43:21
0
0
Компютърното в Меден Рудник е покрило тези критерии.
4.
Факт
24.03.2024 12:42:49
0
0
Компютърното в Меден Рудник е покрило тези критерии.
3.
Abe
24.03.2024 10:39:23
0
0
Разкарайте ги веднага тия двамата.Те 5 грама мозък нямат и сега говорят глупости.Разпускайте туй правителство.
2.
Me
24.03.2024 10:12:11
0
0
Тия където барнат трева не никне. Не ми се мисли какво унищожаване на образованието ни чака. В момента е зле, след тия ще е пълна трагедия.
1.
За 15-20 години се осраха в образованието
24.03.2024 09:36:05
0
0
Подходът „от зубрене към мислене“ е свързан с премахване на бележкарството, т.е. писане на оценки за щяло и нещяло. Може ли да пишеш двойка на ученик без домашна работа? Изпитай го и ако не знае е друго, но на всеки се случва да не е записал, че има домашна, да не е могъл да я направи и т.н. Учителите отвращават учениците от образованието. Вместо да са будители, повечето карат "ден да мине - друг да дойде"
Давайте на децата приекти, да рабитят в колектив, учителите да се стараят да запалят пламъка за знания на децата! Да погледнат как го правят японците, много може да научат от тях!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна народният представител от ПП-ДБ Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Тялото е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ-Бургас „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков Такива предавания изграждат модели на поведение за зрителите и особено по-младите се подвеждат и искат да копират въпросните „тв звезди“ Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите 300 военни пазят границите ни, каза  Тодор Тагарев Две години след напускането на бТВ тя фалира Две години след напускането на бТВ тя фалира Журналистката, която се втурна да прави частен бизнес и да развива своя фирма за маркетинг и реклама, е приключила дейността си
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори