×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 31 юли е FASHION PHOTO DAY в Central Park Бургас, вижте подробности
  • Бизнесът с два месеца гратис за цените в евро
  • Външният дълг нарасна със 7 млрд. евро
  • САЩ заплашват Китай със 100-процентови мита
  • Производители вдигнаха цените на храните с 23%
  • Български са 30% от зеленчуците на пазара
  • Канада обяви, че ще признае палестинската държава през септември
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рецепта от 1958 година разкрива тайната на сочните кебапчета и кюфтета от соца


14 Декември 2022, Сряда, 12:04 ч.
Автор: Флагман.Бг

Когато се разтресе с щипката, хубавото кебапче не трябва да се прекършва

Рецептурник на някогашното „Обществено хранене“, който е бил в сила от 1958 до 1989 година, показва как точно се приготвят прочутите с вкуса и сочността си кебапчета и кюфтета, които се предлагаха поотделно или в т.нар. „мешана скара“ в ресторантите, когато България беше народна република.

Според рецептата, сочни кебапчета стават само от свинска кайма: 500 г мляно свинско от плешката, 500 г от гърдите и 100 г сланина, пише Bgspomen.com.

Подправките са 5 г кимион, 5 г черен пипер и 20 г сол на килограм месо.

Каймата се омесва много добре и трябва да поеме около 100-150 г вода, добавяна на порции. Отлежава едно денонощие в хладилника, в тавичка на пласт, не по-дебел от 6 см. След като е почивала, премесва се отново и отлежава още 5-6 часа.

Кебапчетата се оформят, като се „полират“ с пръсти, топнати в купичка вода и оцет в съотношение 1:1.

Скарата трябва да е много добре загрята и почистена с телена четка. Следва мазането ѝ с половин глава лук, прободена с шиш през мустаците и топвана в чинийка с олио.

При печенето им кебапчетата се търкалят само в една посока три пъти.

Не трябва да се притесняваме от мазната кайма (тя трябва да е такава, докато се пекат). Излишната мазнина изтича в съд под скарата. Сланината, която при омесването на каймата е образувала гел с водата, остава и прави кебапчето сочно!

Кебапчето се пробва, като се хване с щипките за единия край и се разтресе.То не трябва да се прекършва. Ако това се случи, или каймата е била постна, или е недобре омесена, или не е достатъчно дълго отлежавала.

Готовото кебапче може да се дели само с вилица в чинията, не е необходим нож, за да се отреже.

От същата кайма могат да се опекат и кюфтета.

Лукът, по 5 г на кюфте, се реже с много остър нож на ситно, (колкото ви харесва). Всяка гребка кайма се топва в кълцания лук и се меси с ръце, докато лукът „се скрие“. После се прехвърлят с пляскане от ръка в ръка. Когато почнат да плющят, значи са добре хомогенизирани и загладени.

Кюфтетата се обръщат на скарата само веднъж. Като обърнете първото, ще разберете дали останалите са готови за обръщане.




6
Коментара
Тервел ИЛИЕВ Рибар в лоша серия хвана 100-килограмово "чудовище" Рибар в лоша серия хвана 100-килограмово "чудовище" 31/07/2025, Четвъртък 21:04 0
6
Коментара по темата
6.
Милен Иванов
15.12.2024 08:15:11
0
0
Рецептата е супер. Описана е добре и с важни подробности, но горенаписания коментар е много уместен: в наши дни качественото месо е почти на изчезване.
5.
Шеф Дидо
17.12.2022 10:56:16
5
1
Така описаната рецепта, няма да постигне описания ефект на сочното и жилаво кебапче.
В неговия състав влизат продукти, които са достъпни само за производители. Друга тема е, че съвременните производители не знаят оригиналната рецепта. И ги интересува печалбата. А разкошното кебапче и кюфте, си имат цена, която работещите бедни не могат да платят. Затова, всичко е тричаво и сухо
4.
Ивайло
16.12.2022 12:55:28
20
11
До 2014 - 2015 г., т. е. много след прехваления соц, имаше една кебапчийница на ъгъла на бул. Левски и ул. Искър в София. Там имаше кебапчета в пъти по-добри от едно време. Сега има подобни на едно павилионче на женския пазар.
3.
Валери
16.12.2022 09:01:23
31
14
Не ти е вярна рецептата :
1. 40% свинско
2. 30% телешко
3. 30% шилешко
2.
Дернев
15.12.2022 16:19:11
5
46
Сигурно и технологията е от значение. През 60те 70те години имаше разкошни кебапчета в Бс. Трудно изяждах двойка. Но после, май с развития социализъм, изчезна разкоша. Остана си подобието на кабачето, осакатено и като грамаж.
1.
Някой си
15.12.2022 13:26:05
12
115
Проблема не е в рецептата а съдържанието на каймата, сегашното месо няма нищо общо с тогавашното,всичко е химия и добавки!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Август започва със „Солени ветрове“ в Бургас, с 9 нови песни и много смях Август започва със „Солени ветрове“ в Бургас, с 9 нови песни и много смях Атракцията тази вечер ще са „Небесните бардове“, а утре - „Срещу вятъра и „Кучешката вахта” - концертът с авторски сатирични и хумористични песни и пародии, скечове, и хумор "Нефтохимик" договори клубен автобус "Нефтохимик" договори клубен автобус Ето подробности Пожарникари спасиха трудноподвижен мъж от горяща къща, носеха го на гръб по стръмен терен Пожарникари спасиха трудноподвижен мъж от горяща къща, носеха го на гръб по стръмен терен Пламъците били високи 2-3 метра, но и това не смутило храбрите огнеборци от Сливен, на които 78-годишният Кольо дължи живота си Приеха въвеждането на „Добродетели и религии”, Шкварек разобличи противниците на предмета Приеха въвеждането на „Добродетели и религии”, Шкварек разобличи противниците на предмета Те идат организирано, за да излъжат, че зад тях има хиляди учители и стотици хиляди родители, а на протестите им се събират все по 72 души, каза той След 9-годишната Хрисия на „електрическия“ стол залепна и енергетикът на мола в Плевен, спаси се по чудо След 9-годишната Хрисия на „електрическия“ стол залепна и енергетикът на мола в Плевен, спаси се по чудо Привлече ме като магнит и не можех да се измъкна, разказва момичето, което живее втори живот след токовия удар  Брад Пит инкогнито в България, депутат му оказал помощ Брад Пит инкогнито в България, депутат му оказал помощ Актьорът не пожелал да се вдига шум Важна рокада в националния по волейбол за Световното, опитен играч е аут Важна рокада в националния по волейбол за Световното, опитен играч е аут Дамян Колев заменя Мартин Божилов Мъртвакът подрани - пазете децата си във фаталния петък, 1 август Мъртвакът подрани - пазете децата си във фаталния петък, 1 август Времето от утре ще е прекрасно за плаж, но подводното течение от днес копае опасни ями Голяма звезда на Холивуд дойде в София и показа страхотен характер Голяма звезда на Холивуд дойде в София и показа страхотен характер Люк Еванс снима тайна продукция Ученикът, паднал от тераса в Китен, претърпя 9-часова операция Ученикът, паднал от тераса в Китен, претърпя 9-часова операция Извършена е сложна хирургическата интервенция за стабилизиране на гръбнака
НАСА се готви да изпрати хора на Луната и на Марс НАСА се готви да изпрати хора на Луната и на Марс Това трябва да стане до края на мандата на Тръмп Руснаците превзеха Часов Яр и иде ред на Константиновка Руснаците превзеха Часов Яр и иде ред на Константиновка Става много тежко за украинските части и в Покровск, а линията Славяск- Краматорск започва да се руши и затова Тръмп дава ултиматоми като луд, коментира проф. Витанов Съпруга разбра за изневяра на мъжа си благодарение на кантар, любовницата е тежала 54 килограма Съпруга разбра за изневяра на мъжа си благодарение на кантар, любовницата е тежала 54 килограма На някои хора сякаш не им е писано да са заедно Трус в Истанбул разлюля половин Тракия Трус в Истанбул разлюля половин Тракия Според информация на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), епицентърът се е намирал край бреговете на истанбулския квартал Силиври, на дълбочина от 9,91 километра Нов проект ще дигитализира красотата на природата в Айтос с помощта на дронове Нов проект ще дигитализира красотата на природата в Айтос с помощта на дронове Айтос с план да разкрие туристическия си потенциал Затвориха офиса на "Промяната" в София, изнасят мебелите Затвориха офиса на "Промяната" в София, изнасят мебелите Символичен финал на една политическа илюзия, родена с лозунги за морал и прозрачност, но приключваща със схеми, арести и корупционни обвинения Голяма верига бензиностанции напускат българския пазар Голяма верига бензиностанции напускат българския пазар Повече подробности за сделката ще бъдат дадени едва когато има повече яснота, уточняват от дружеството. НИС управлява мрежа от 22 бензиностанции в България, които оперират у нас под марката "Газпром“ С Веселин Денков бяхме пред развод, арестът му отново ни сплоти, разказа Ивайла Бакалова С Веселин Денков бяхме пред развод, арестът му отново ни сплоти, разказа Ивайла Бакалова Преди това ние вървяхме към раздяла, бяхме се отдалечили един от друг, споделя миската От беднячка до милионерка с 940 млн. британски лири в сметката От беднячка до милионерка с 940 млн. британски лири в сметката В интервюто за "Сънди таймс", което е един от редките й разговори с медии, тя казва, че не би пожелала и на най-злия си враг да изпита чувството да си беден и да живееш на месечните социални помощи Кучето Бим откри близо килограм канабис в пчелин край карнобатско село Кучето Бим откри близо килограм канабис в пчелин край карнобатско село Спецакция на полицията от Бургас, Ямбол и Националната дирекция разкри тайник с наркотици в карнобатско село – пчелинът се оказал прикритие за канабис
Проф. Николай Слатински Проф. Николай Слатински Надеждата ми е Украйна да издържи, докато Русия се сгромоляса Виц на деня Виц на деня Мъже, запомнете! Не е учтиво да питате дама за възрастта и. Достатъчно е да я попитате, знае ли руски? Виц на деня Виц на деня Съпругата:
- Утре е 30 годишнината от сватбата ни, искаш ли заколим прасето?
- Защо, то какво е виновно?! Брат ти ни запозна...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Как се нарича човек, който харесва всичко във фейсбук?
- Вселайко!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори