×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът Димитър Николов оспорва намаляването на цената на водата само с 5%


Кметът Димитър Николов оспорва намаляването на цената на водата само с 5%
Градоначалникът и екипът му са категорични, че това не компенсира драстичното увеличение от края на месец юли с 60%
08 Декември 2022, Четвъртък, 14:56 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Община Бургас настоява това решение да се преразгледа, като се потърсят възможности за компенсиране на планираните от ВиК-Бургас инвестиции

Кметът на Бургас Димитър Николов оспорва решението за намаляване на цената на водата на територията на общината само с 5%. Становището на Община Бургас е изпратено до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), като преди това заместник-кметът на Бургас инж. Чанка Коралска е взела участие в обществено обсъждане по темата, проведено в КЕВР, научи Флагман.бг. В заседанието са се включили директори на ВиК дружествата в страната, омбудсманът, политици, както и неправителствени организации.

Единственият присъстващ представител на местната власт, който защитава правото на потребителите, е зам.-кметът на Бургас инж. Чанка Коралска.  Тя заявява категоричната позиция на кмета Димитър Николов и екипа му, че намаляването на цената с 5%  не е достатъчно, тъй като то не компенсира драстичното увеличение от края на месец юли с 60%.

Община Бургас настоява това решение да се преразгледа, като се потърсят възможности за компенсиране на планираните инвестиции. За тях от местната администрация считат, че трябва да бъде осигурено целево държавно финансиране, а не да бъде за сметка на ползващите водата граждани.

КЕВР намалява цената на водата за Бургас

Настояват още КЕВР да провери и това решение, и предходното такова, което е обжалвано – дали не е налице дублиране на инвестиционни разходи. Ако една инвестиция е била заложена за 2021 г., но не е изпълнена, каквито има много, дали цялата сума за тази инвестиция не е отново включена в бизнес плана на дружеството, защото това не става ясно от решението. Необходимо е да се отчете дали дружеството е отразило в цената и компенсацията, която е получило за електроенергия.

Димитър Николов и екипът му са категорични, че за всички инвестиции, които прави ВиК дружеството, трябва да се търсят алтернативни методи за финансиране, като в това участва задължително ВиК холдингът, за да не се отразява това на данъкоплатците. Пред Комисията от Община Бургас настояват, например, че за инвестициите за язовирите Порой и Ахелой, след като са приети по решение на Министерския съвет, би следвало да бъде осигурено целево държавно финансиране.

В предходния програмен период, например, Община Бургас е извършила доста инвестиции във ВиК инфраструктура, които подарява на дружеството безвъзмездно и това не се отразява по никакъв начин на данъкоплатците. Същевременно в този момент ВиК дружеството черпи приходи от тези инвестиции. Принципалът на дружеството, ВиК холдингът и самото дружество да се опитат чрез привличане на други източници, да извършат тези инвестиции, призовават от Община Бургас.

Димитър Николов настоява още отново да се обърне внимание на възраженията в жалбата на Община Бургас относно показателите, които са използвали за анализ на социалната поносимост на гражданите при определяне цената на водата. В нея се твърди, че са използвали показатели за нарастване на БВП на база на старата бюджетна прогноза за 2021 – 2023 г., а от април тази година Министерският съвет е приел решение да одобряване на средносрочна бюджетна прогноза за период 2023 – 2025 г. И предходното решение от месец юли, и сегашният проект на решение отново използват тези стари показатели.

При вземане на решението от Община Бургас настояват КЕВР да се съобрази с факта, че в момента държавата е в специфична безпрецедентна ситуация – пандемия, война, засилен поток на мигранти – нещо, на което всички сме свидетели. Не бива да се натоварват гражданите с цялата тази тежест на още един огромен разход, категоричен е кметът Димитър Николов.

На самата комисия е отчетено, че за първи път на обществено обсъждане се включва представител на местна власт, а въпросите и забележките, поставени от инж. Чанка Коралска, са приети като резонни.

Както и, че методиката, по която се извършва изчисляването на цената на водата, се оказва твърде неясна за всички и това е отчетено от всички присъстващи на общественото обсъждане.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
14
Коментара по темата
14.
*********
08.12.2022 18:48:13
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
13.
*********
08.12.2022 17:48:15
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
12.
DJARO
08.12.2022 17:44:13
0
14
В Саудитска Арабия НЕ СТРУВА ТОЛКОВА ВОДАТА.....където като закопаеш малко ще излезе ПЕТРОЛ...водата там е голям лукс....А БГ е една от най-богатите на водоизточници в СВЕТА .........
11.
7887
08.12.2022 17:25:18
0
17
Как няма да е 5 кинта водата,като трябва да се платят тръбите за милиони,които купиха за връзката с язовир Порой и вече 2 години гният до кооперацията на с Медово. хаха
10.
Сезирам Флагман
08.12.2022 17:06:06
0
20
Освен високата цена на водата,
ВИК Бургас ни Краде всеки месец и по друг начин!
Колеги, погледнете си фактурите за вода и освен изконсумираните м3 има и
графа "От разпределение", където от ВИК
начисляват Измислени м3 вода!
Това е вода, която Не сме консумирали.
Вероятно това са бонусите, които си раздават във ВИК-Бурагас!
9.
Джаро
08.12.2022 16:11:27
6
21
Оказа се, че най - големия проблем на община Бургас е цената на водата. Всичко друго ни тече по мед и масло. Пристанището е задръстено от кораби, летището не смогва да приеме всички самолети, има недостиг на студенти. Чакаме и Тесла да дойдат. Изобщо града процъфтява и се развива.Само на 17 място по заплати в страната. Направо да разстреляме всички от ВиК - то и проблем няма да има. В Северна Корея водата е безплатна. :)
8.
Увеличавайте, увеличавайте
08.12.2022 15:48:32
3
44
Тази сган щом се събра на площада лампичките и зарята да зяпа а не е излязла веднъж заради кожодерите си, нищо и няма. Добре са си. Над 15 000 паплач се изсипа онзи ден в центъра. Ако всички тези се съберат пред ВИК с по един камък в ръката, водата им ще падне на 0.20 стотинки кубика. Ок са си, вдигайте цените. Имат си лампички селфиджиите и заря. Пууууу...
7.
Burgazliq
08.12.2022 15:34:28
1
24
И вик Бургас иска да се сменят водомерите с такива с дистанционно отчитане по около 200-250 лв бройката за наша сметка
6.
Смях
08.12.2022 15:24:01
5
20
Пак не разбрал -не разбрал бърза с фейк Pr-a. Да каже докъде стигнаха "реалните" му действия против увеличението, за което неговата администрация гласува За. До кривата круша, както му казаха истинските юристи в началото. А това намаление и техн процедура нямаща нищо общо с цената ,която се определя с гласуване от общините
5.
777
08.12.2022 15:16:54
10
29
Да се маха стига е изпълнявал поръчки
4.
Бургазлия
08.12.2022 15:12:47
36
22
БРАВО НА КМЕТА ДИМИТЪР НИКОЛОВ.
ПОДКРЕПЯМЕ ГО В БОРБАТА СРЕЩУ ВиК.
ДИМИТЪР НИКОЛОВ Е ДОБЪР КМЕТ И ДОБЪР ЧОВЕК. ЩЕ ГЛАСУВСМЕ ЗА НЕГО И НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ.
3.
'Ма колко сме
08.12.2022 15:07:18
11
26
"загрижени" за пренебрежими по стойност разходи! Евтино ПР-че!
2.
PR
08.12.2022 15:04:21
8
38
Стига ПР акции, като се делнаха парите къде беше.
1.
защо
08.12.2022 15:02:51
9
44
изобщо г-н Кметът допусна това драстично увеличение на цената на водата?Бургазлии не заслужаваме това!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори