×
София Парламентарни избори 2023 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаски депутат от "Възраждане" пита здравния министър защо остави Приморско само с един спешен екип


Бургаски депутат от "Възраждане" пита здравния министър защо остави Приморско само с един спешен екип
Борис Аладжов повдигна важната тема за липсата на адекватна спешна помощ в Приморско, отговорът на здравния министър е интересен
30 Ноември 2022, Сряда, 16:31 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Активно ще реализираме възможности за осигуряване на допълнителни мобилни екипи през летните месеци, ангажира се от името на министерството на здравеопазването д-р Меджидиев 

Бургаският депутат от ПП "Възраждане" Борис Аладжов повдигна важните въпроси - защо в туристическата община Приморско има само един работещ екип на Спешната помощ и какво прави Министерството на здравеопазването, за да обезпечи кадрово и технически парамедиците в курорта?

Въпросът на Борис Аладжов:

На територията на община Приморско функционират една линейка и един екип, които целогодишно обслужват нуждаещите се от спешна медицинска помощ в общината. Има обаче десетки случаи, в които екипът е на адрес и спешните случаи трябва да чакат над час пред заключената врата на Спешния център, докато единственият екип се върне от адреса, който е посетил.

След инцидента на 16 август 2022 г., когато 18-годишно момиче беше ударено от гръм и след като спешна медицинска помощ му бе оказана след 25 минути от екип, изпратен от град Царево, получих информация, че в това време линейката на община Приморско е била в ремонт, поради което моля да се назначи проверка и да се констатира в какво техническо състояние е въпросното МПС.

Борис Аладжов, депутат от "Възраждане"

След този инцидент обаче и след като се даде медийна гласност на случая, специално за град Приморско за остатъка от летния сезон беше командирована още една линейка и един медицински екип от София.

Предвид гореизложеното, моля да ми отговорите на следните въпроси:

Защо, като се има предвид, че по време на летния туристически сезон, когато населението на община Приморско се увеличава десетократно, линейката продължава да е една-единствена и екипът, който обслужва Спешния център, е само един?

Може ли да бъде намерено трайно решение на проблема, като се осигури още една, подчертавам, нова линейка с постоянен втори местен екип, който да покрива спешния стационар?

И защо шофьорите на линейка, работещи към Спешния център в град Приморско, не са служители на Министерството на здравеопазването, а са общински служители, от което произтичат редица негативни последствия за тях, като например това, че те не са получили допълнителното месечно възнаграждение за извършен труд на първа линия в условия на извънредна епидемична обстановка?

Eто и отговорът на здравния министър д-р Асен Меджидиев:

Д-р Асен Меджидиев 

Центърът за спешна медицинска помощ в Бургас функционира като юридическо лице на бюджетна издръжка от 1995 г. Община Приморско се създава през 1997 г. След нейното създаване от щатната численост на ЦСМП-Бургас, са отделени шест щатни бройки длъжност „фелдшер“ за обособяването на стационарен медицински екип, позициониран в град Приморско, който да осигурява медицинска помощ на място.

С оглед да се подпомогне стационарния екип за посещение в дома при необходимост, за нуждите на населението от медицинска помощ и по инициатива на кмета на Приморско на 31 декември 2000 г. е сключен договор между Община Приморско и ЦСМП –Бургас.

Задължение на кмета на община Приморско по този договор е да осигури специализиран автомобил и необходимия брой шофьори, назначени към Общината, за транспорт на пациенти и осигуряване на транспорт за медицински специалисти с цел да бъдат извършвани и домашни посещения. Поради тази причина шофьорите, обслужващи изнесения стационарен медицински екип в Приморско, не фигурират в щата на ЦСМП –Бургас.

Във връзка с първия Ви въпрос информирам следното: средномесечната натовареност на екипа в Приморско за последните три години е, както следва: извън активния летен сезон е от 0,8 до 1,6 повиквания на адрес на работна смяна от 12 часа и 49 броя амбулаторни прегледи средномесечно, което представлява 0,8 амбулаторни прегледа за една 12-часова работна смяна.

През активния летен период – юли – август, повикванията се увеличават до 4,5 на работна смяна от 12 часа, а амбулаторните прегледи – до 137 броя средномесечно, което представлява 2,28 амбулаторни прегледа за една 12-часова работна смяна.

Анализът на дейността на изнесения екип в Приморско показва, че основната заетост на екипа е главно през месеците на активния туристически сезон – юли и август. Поради това активно ще реализираме възможности за осигуряване на допълнителни мобилни екипи за подпомагане на съществуващия стационарен екип за максимално покриване на нуждите на населението от спешна медицинска помощ през летните месеци.

Бих искал да обърна внимание на постъпилата в Министерството на здравеопазването информация, че независимо от предприетите през последните пет години мерки, трайно липсват кандидати, желаещи да постъпят на работа в ЦСМП – Бургас.

В изнесения екип в град Приморско повече от четири години две щатни длъжности „фелдшер“ са трайно незаети и в момента, като към момента липсват кандидати за работа за фелдшери, лекари, лекарски асистенти и парамедици четвърта степен.

Към настоящия момент от шест щатни длъжности за фелдшер, осигурени за изнесения стационарен екип в град Приморско, са заети само три, като до края на месец ноември тази година се очаква да останат единствено две заети щатни бройки, което води до голямо затруднение в изготвянето на месечните работни графици. 

Спешната медицинска помощ не би следвало да бъде заместител на медицинската помощ, предоставяна от семейните лекари и специалистите от извънболничната медицинска помощ.

В община Приморско, на територията на която са и град Китен, село Веселие, Ново Паничарево, Писменово, Ясна поляна има регистрирана само една лекарска практика за първична извънболнична медицинска помощ.

Във връзка с цитираната по-горе регистрирана натовареност директорът на ЦСМП – Бургас, ще предприеме необходимите действия за създаване на оперативна и динамична организация и за осигуряване на допълнителни мобилни екипи.

По втория въпрос, относно защо шофьорите на линейка, работещи към Спешния център в град Приморско, не са служители на Министерството на здравеопазването, и понастоящем шофьорите, работещи в центровете за спешна медицинска помощ не са служители на Министерството на здравеопазването, а са назначени на трудово правоотношение в съответния център за спешна медицинска помощ.

Както вече споменах, по инициатива на кмета на Приморско е сключен договор между Община Приморско и ЦСМП – Бургас, с което от началото на 2001 г. за подпомагане на дейността на изнесения стационарен медицински екип кметът на община Приморско осигурява специализиран автомобил и необходимия брой шофьори, назначени от Общината за транспорт на пациенти и транспорт на медицинските специалисти с цел извършване на домашни посещения при необходимост. Поради тази причина шофьорите, обслужващи изнесения стационарен медицински екип в Приморско, не фигурират в щата на ЦСМП – Бургас.

Към момента в рамките на определената обща численост на персонала на спешната помощ в Бургас не са налични възможности за формиране на допълнителни щатове за шофьори. Аз лично се видях преди един месец с кмета на община Приморско, проведохме разговори.

Даже много подходящо днес ми задавате този въпрос, защото аз в понеделник ще бъда в Приморско и през летния сезон с министъра на туризма, пак казвам, организирахме осем екипа на територията на община Приморско, които да подпомогнат летния сезон. Наистина от кмета на Приморско ми се обясни, че населението рязко се покачва през летните месеци от туристите и там трябва много мъдро да се вземе решението дали да покрием само летния сезон, защото чисто обезпечеността от кадри в региона я нямаме. Нали можете да си представите, че не можем да командироваме целогодишно екипи от София?
24
Коментара по темата
24.
Звездичка
28.04.2023 07:11:09
0
0
Опази ,Боже,сл......да прогледа!Тоя"избраник на народа" е пример как като препиеш с "Кока ....".вечер заспиваш трудно и караш квартала да настръхва в леглата си от крясъците на депутата.Майко мила,да не ти е в къщата тоз Аладжов!
23.
Тодор Тъпото
11.12.2022 09:10:41
0
1
Тоя мишок Аладжов и той иска да става депутата ,но няма да отива да си носи витрините.
22.
Деректура
02.12.2022 10:30:59
0
2
Една от новите учителки ми се оплака,че много боледуват в училището,кръста редовно ги боли,много кашляли,трябва да им помогнем .Затова трябва да има доктори и задължително докторки и сестрички,да лекуват и учителките,и нас .
21.
д-р Николай Недев
01.12.2022 21:10:53
0
4
Щото джипито Ви е "некъдърно, некомпетентно, много знаещо и лекуващо всичко"...!?
Как не се намери още едно ОПЛ...през последните двадесет години да дойде,и лекува и без другото болното,застаряващо и отиващо си население на общината?
Аз ще Ви обадя защо...
.... защото туй злобно,вечно намръщено и мислещо се,за голям капацитет 'многодетно чудо", което е окупирало село Кюприя...."не дава кокала"...
С часове,без часове,със Живко и без Живко,..си е една жива пародия на съвременното здравеопазване!
Нищо не става от тук чудо.....
20.
Емилия
01.12.2022 20:21:05
0
3
Бритонче, остави го Димислав 100мл какво ти говори за Руен. Твърдо ще си във Приморско сезонен тази пролет така, че натискай за Приморско белкем те познаят какво си се мъчил да направиш за тях. А бе най-добре си потърси нова работа, че тая няма да я бъде, а копейкин няма да те изтърве пак до парламента.
19.
Въпрос
01.12.2022 18:18:53
0
5
Защо във всяка община спешна помощ се издържа от държавата. А в Приморско общината налива пари. Тук не сме ли български граждани,не плащаме ли данъци.
18.
Димислав 100мл
01.12.2022 13:11:14
0
7
Боре аз ти казах, че ако се опиташ да избягаш от нас ще ти вземем реното и здравната карта. Ето виж няма и месец и изрева. Сигурно безплатни прегледи са ти обещали, не ги слушай и те като теб само обещават. Можеш да избягаш от лимонадата, но лимонадата не може да избяга от теб. Няма страшно, чакаме те след 3 месеца да се върнеш. Чака те сезонът в Руен да изпъваш. Ходжата щял да те посрещне с порция калмари, канче с топла вода и бяла хавлия.
17.
аз
01.12.2022 11:23:34
0
1
при тези показатели на натоваренст - разбира се ,че няма нужда от целогодишно увеличение на екипите на спешна помощ. тъжно е , че д-р табакова поема сама целия натиск от липса на втора лекарска практика- и тя е само човек и има своите граници и много пациенти остават необслужени, но това е резултат от цялостното прогонване на млади хора и специалисти от държавата в последните години.... жалко за селото със застаряващо население....
16.
Срам
01.12.2022 10:03:53
0
7
Срам ме е, че тоя представя Бургас в парламента! Пълно падение! Едвам сричаше това което му бяха написали! Срам!
15.
Алооо София!
01.12.2022 02:13:30
1
2
Вижте експертизата! Къде пише за лимонади?
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81_%D0%90%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D0%B2
14.
яяяя
30.11.2022 22:26:14
0
10
Яяяяя, бретона можел да чете !
Заеби глупостите Борка, вземи скокни да ми донесеш една лимонада!
Че Кока-колата е капиталистическо питие, нали твоят началник Копейката го отрече!
13.
Hahahaaaaaa
30.11.2022 20:45:38
1
12
Бретона се изказа ли бе?
Катето дали му е разписала позволително. Пак ще има домашно насилие!
Ей, пигмей, да се махаш от там, че с твоето присъствие правиш още по жалък парламента, ако може да има по-ниско ниво де.
Идвай да си разнасяш лимонадите и да продаваш на черно чадърите и чашите, че гладен ще умреш, обитак такъв!
12.
Kolichkata
30.11.2022 20:18:34
1
13
Идвай че се развали хладилникас с Кока Кола не се занимавай с глупости!
11.
доктор Милко
30.11.2022 19:59:52
1
5
Щото животът им е подарен,корави души излязоха а и загуба на време, нерви и пари е да се наливат пари в едната обреченост!
Пълна олигофрения е да се наливат средства в една безмислена инициатива... докато наистина истински нуждаещите се мрат кат кучета....
...същия абсурд като с медицинските хеликоптери.....
Баба ша го намаже с йод,ще му тампонира ушите с етилов спирт и ето готово....
....за другото ще се погрижим ние, погребалната агенция и най вече брокера на недвижими имоти.
10.
Ссс
30.11.2022 19:59:51
0
13
Кока кола боже мили човек който до вчера носеше чашите на кока кола днес ще пита как и за какво.Къде изчезна от както стана депутат няма те.
9.
Кока
30.11.2022 18:54:15
0
10
Тоз да не е коладжия, че ще носи чаши?
8.
Димислав Кирилов
30.11.2022 17:32:22
1
20
Борко, чакам те да се върнеш на работа с Емилия сме ти измислили нов район ще поемеш обектите в Руенския балкан. Да занесеш чаши на Хайрието в Поляново, че вече два пъти ми звъни.
7.
До Димитър
30.11.2022 17:30:14
1
7
хахахахахахахаха окей щом казваш хахахахахахахаха
6.
p minchev
30.11.2022 17:21:32
1
3
haide hoteli ot soca , alchni maiki stari ergeni … kude siiiiii
5.
Димитър
30.11.2022 16:59:09
23
8
Браво на г-н Аладжов от Възраждане.
Единствените които се интересуват от проблемите на областта и работят изключително усърдно за да подобрят живота на хората.
4.
*********
30.11.2022 16:59:06
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
Бургас
30.11.2022 16:57:30
7
15
Защото приморско е едно село!!!
Там има хора 3 месеца, 9 месеца даже котки по улиците няма - компренте???!!!
2.
Барни Ръбъл
30.11.2022 16:52:56
2
18
Пий си количката младеж и не се занимавай с глупости.
1.
vv2rc1c1
30.11.2022 16:51:53
3
15
Мила моя майнольо. Комедия Дел Арте-уникалen персонаж. След като си там, макар и случайно заради несъвършенствата на системата и отрицателния подбор. Опитай да вземеш отношение по теми от които имаш някаква представа. Например-законодателство ограничаващо нелоялните и непазарни практики налагани от междунардни компании постигнали господстващо положение на пазара. Все пак, участвал си години в този процес.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Днес той пълни зала 1 на НДК, а някога е бил общ работник и сервитьор Днес той пълни зала 1 на НДК, а някога е бил общ работник и сервитьор Тръгнал съм от най-ниската заплата, беше около стотина лева, признава актьорът Димитър Рачков Новият Ерген ще търси истинската любов, след като бившата го заряза като малко коте Новият Ерген ще търси истинската любов, след като бившата го заряза като малко коте Александър Младенов се оказал зарязан след 9 годишна връзка МБАЛ-Поморие постигна стандартите за заплащане на медицинските специалисти МБАЛ-Поморие постигна стандартите за заплащане на медицинските специалисти Ето какви заплати ще взимат работещите в болницата  С грандиозен концерт СЕК открива предизборната кампания в Средец, ще представи силните си кандидати С грандиозен концерт СЕК открива предизборната кампания в Средец, ще представи силните си кандидати В битката за кметския стол на Средец от партията влиза младият и амбициозен кандидат Николай Стоилов Тя беше най-красивата българка, но след убийството на мъжа й започна да… Тя беше най-красивата българка, но след убийството на мъжа й започна да… Мис България Наталия Гуркова навлезе в модния бизнес и пусна свой бранд Изключителна дама от Бургас оглави Дистрикт 30 на Зонта Интернешънъл Изключителна дама от Бургас оглави Дистрикт 30 на Зонта Интернешънъл Бургас ще бъде домакин на международната конференция на Зонта през 2025 г., което е признание за работата й, ще бъде престиж и за града ни Изследване: Левски е най-доминиращият отбор в световен мащаб Изследване: Левски е най-доминиращият отбор в световен мащаб След сините са Наполи, Байерн, Пари Сен Жермен Разбиха оранжерия с канабис във Варна, майка и син са арестувани (СНИМКИ) Разбиха оранжерия с канабис във Варна, майка и син са арестувани (СНИМКИ) Иззети са 400 растения в различен стадий на растеж и близо 2,5 кг марихуана на стойност над 50 000 лева ПП „Средна европейска класа“ регистрира кандидат за кмет и листа за общински съветници за местните избори в община Бургас ПП „Средна европейска класа“ регистрира кандидат за кмет и листа за общински съветници за местните избори в община Бургас Общо 51 силно изявени личности с висок морал ще търсят доверието на избирателите на 29 октомври  Община Созопол ще направи септември “Месец на културата” Община Созопол ще направи септември “Месец на културата” Амбицирани сме да наложим не само града, но и цялата община Созопол, като мястото, което ценителите на културата и изкуствата от всички краища на страната да посещават в продължение на целия месец септември, казва градоначалникът
Защо Джон Бон Джоуви няма да пее на сватбата на сина си? Защо Джон Бон Джоуви няма да пее на сватбата на сина си? Според световните медии певецът ще бъде на събитието, в което Мили Боби Браун и Джейк ще овековечат любовта си, но извън ролята на изпълнител Шакира укривала данъци за 6,7 милиона евро, пак ще я съдят Шакира укривала данъци за 6,7 милиона евро, пак ще я съдят Срещу певицата е повдигнато ново обвинение от испанската прокуратура Признаха за виновни Доналд Тръмп и синовете му за бизнес измами Признаха за виновни Доналд Тръмп и синовете му за бизнес измами  Обвинението твърди, че президентът и компанията му са подавали грешни финансови отчети Русия обвини САЩ за взрива на газопровода "Северен поток" Русия обвини САЩ за взрива на газопровода "Северен поток" Целта на Вашингтон е била да запази влиянието си в Европа, която се нуждае от руските енергийни ресурси, заяви Василий Небензя Политически трус в Канада заради есесовец от Украйна, парламентарен шеф подаде оставка Политически трус в Канада заради есесовец от Украйна, парламентарен шеф подаде оставка Антъни Рота си отива заради хвалебствия към специално поканен в пленарната зала 98-годишен ветеран от Вафен Ес Ес Над 100 загинали на сватба, булката и младоженецът са сред жертвите Над 100 загинали на сватба, булката и младоженецът са сред жертвите Ранените са над 150 Доналд Тръмп обвини телевизионната компания NBC в държавна измяна Доналд Тръмп обвини телевизионната компания NBC в държавна измяна Те са истинска заплаха за демокрацията и всъщност са врагът на народа!, заяви 45-ият президент на САЩ Оставиха в ареста задържаните за шпионаж във Великобритания българи Оставиха в ареста задържаните за шпионаж във Великобритания българи 45-годишният Орлин Русев (вляво), 41-годишният Бисер Джамбазов (вдясно) и 31-годишната Катрин Иванова Той е на 70 години, но се ожени за 25 години по-млада красавица Той е на 70 години, но се ожени за 25 години по-млада красавица Новата съпруга на любимия актьор Хълк Хоган е йога инструкторка Почина британският актьор Дейвид Маккалъм Почина британският актьор Дейвид Маккалъм Той се превърна в една от най-големите телевизионни звезди на 60-те години на миналия век с ролята си на руския шпионин Иля Кирякин в "Мъжът от U.N.C.L.E."
Кирил Петков Кирил Петков Докато ДПС подкрепят приоритетите ни, не може да се сърдим на техния пиар Виц на деня Виц на деня Медицинска сестра към пациент:
- Стига телевизия, време е за лягане!
Пациентът:
- Ама да не ни хванат?
Виц на деня Виц на деня - Докторе, може ли все пак да ми мине и без операция - имам жена, деца!
- Няма начин! Аз също храня семейство
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Вече трето поколение котки не знае какво е да се спи на топлия телевизор!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече