×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Посланикът на Полша: Ракетата, която уби двама в Пшеводув, е изстреляна от украинската армия


Посланикът на Полша: Ракетата, която уби двама в Пшеводув, е изстреляна от украинската армия
Никой не изстрелва за един хамбар скъпа ракета, каза посланикът на Полша в България Н. пр. Мачей Шимански
17 Ноември 2022, Четвъртък, 09:50 ч.
Автор: Флагман.Бг

ПВО е реагирала на масираните атаки срещу техните градове, каза дипломатът 

Ракетата, която уби двама души в полското село Пшеводув, най-вероятно е изстреляна от украинската армия. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ посланикът на Полша в България Н. пр. Мачей Шимански. 

Според него става въпрос за нещастен случай, но вината била на Русия, тъй като ако не били въздушните удари, нямало и противовъздушната отбрана на украинците да реагира. 

Вижда се, че няма намерение на трета страна да нападне Полша, заяви Шимански.

Припомняме, че президентът на Полша и представители на НАТО потвърдиха, че падналата ракета в Полша е случаен инцидент. Полското правителство призна, че ракетата е на противовъздушната отбрана на Украйна. Според първоначалната версия тя е изстреляна от украинската армия в момент, в който ПВО е реагирала на масираните руски атаки срещу украинските градове.

„Все още специалистите работят. Не се знае защо, но сигурно никой не изстрелва за един хамбар скъпа ракета“, добави дипломатът.

Той допълни, че руските ракети са летели близо до полската граница – Лвов е на 50 км. от Варшава.

„В Полша много често се чуваха руски ракетни удари по Украйна. Ако няма руски ракети във въздушното пространство на Украйна, Украйна няма да изстрелва противовъздушни ракети и няма такава ракета да падне на полска територия. Русия събуди и другите държави, които откриха, че няма безопасни зони“, каза още посланикът на Полша у нас.  

Беше потвърдено, че ракетата, която падна в Полша, е старо руско производство, част от зенитна управляема ракета на комплекса за ПВО C-300.

„Винаги е така, когато техниката е стара и не е сигурна. В началото на войната Русия твърдеше, че тези руски ракети, които попаднаха в жилищни сгради е грешка. Сега се вижда, че освен грешки има руско намерение да се обстрелват невоенни обекти, инфраструктура важна за хората“, заяви н.пр. Мачей Шишмански.

Той допълни, че Полша засилва противовъздушната си отбрана, като започват да инсталират американски системи „Пейтриът“.

Шишмански заяви, че разследването на инцидента продължава, като засега полски и американски специалисти са на терен.

Посланикът на Полша у нас обясни, че все още се водят дискусии за активирането на член 4 (б.р. Страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях) от НАТО.

Всички вече се консултираха и без този член, а Полша остава в повишена бойна готовност, добави той.

„Когато искаш мир, готви се за война“, така дипломатът отговори на въпроса дали Полша се готви за възможен конфликт.

Село Пшеводув е много слабо населен земеделски район в Полша. Мястото се намира на 6,5 км от Украйна и на 50 км по права линия от Лвов, каза репортерът на бТВ Стоян Георгиев. Двамата загинали са се намирали в някакъв вид земеделска техника. Докато са работили, ракетата е паднала върху тях. До мястото на ракетния взрив продължава да няма достъп. Все още няма потвърждение каква точно е ракетата, но се твърди, че тя е от типа C-300. 

След новината за падналите ракети, тревога обхвана светът. Първоначалните реакции на някои страни бяха за активиране на член 5 от Северноатлантическия договор, който означава, че страните от НАТО трябва да се намесят, при положение, че една от страните е нападната. 

След първоначалната си остра реакция, световните лидери направиха извод, че това е случайно попаднал на територията на Полша снаряд. Няма да бъде кативиран нито член 5, нито член 4 от Договора. 
 


В категории: Животът


13
Коментара
Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
13
Коментара по темата
13.
Поптошева
17.11.2022 13:07:24
1
2
И аз "мисля" като посланника
Ай чао, че на полското летище са пуснали страхотни кремове за по 700 евро
12.
Путин
17.11.2022 12:42:36
1
2
Полските евреи-бандеровци, голям го вадеха ама нещо изцапаха гащите
11.
Каква стана
17.11.2022 11:00:34
1
5
Даваме на украинците самолети които излизат от употреба в нашите армии , и с тази техника която е остаряла се води воина срещу страна която притежава къде по модерна техника .Гледах изказването на Зеленски , че това не е тяхна ракета , а сега какво излезе ,те това е едно ненормално изказване на държавник които не си дава сметка че може да вкара във война и други държави , малоумна работа . Самата Полша не бързаше с изказвания относно падналата ракета . Кой дърпа конците на Зеленски , ами САЩ . Меко казано ако до вашият дом ( прозорец )си построя свинарник , на вас приятно ли ще ви е ? Ето и нормалната реакция на Русия .
10.
хм
17.11.2022 10:57:48
1
7
Този, ако утре сутин има запек Путин ще му е виновен. Вместо да защитава убитите си двама сънародници и срутения им дом, той защитава убийците им, какъв държавен представител на Полша е, да не би да е украинец?
9.
Бай Уй
17.11.2022 10:52:34
1
12
Пробваха се украинците да въвлекат Нато във войната, но не им се получи! Нищо, другия път може пък да имат повече късмет.
8.
...
17.11.2022 10:51:29
1
4
Ха сега ракетите оцелили Полша са подарени от Полша на Украйна, като военна помощ.
За награда да не вземат да им подарят да на Украинците ядрена бомба
7.
:) :) :)
17.11.2022 10:48:14
1
4
Ама как, не е вярно, че е изстреляна от украинската армия, тази сутрин даже лично ГЕНерал АнЮ Ангелов каза по радиото, че щом Зеленски казва, че не е изстреляна от тях, значи не е!
Какви са тия приказки сега.
6.
Ало, Враца?
17.11.2022 10:42:53
1
10
Стандартен опит за ескалиране на напрежението по оста Варшава-Москва. Украинския план не успя. План Б е Украински С-300 да падне в Румъния и да обвинят Путин.
5.
ха-ха
17.11.2022 10:33:37
1
8
незнаех, че руснаците изстрелват ракетите си от запад /иначе казано откъм Полша/
4.
мислещ
17.11.2022 10:26:54
2
16
И каква стана тя?
Украинците са стреляли по Полша, но пак руснаците и лично Путин са виновни!
Шибани американски слуги!
3.
Ако баба ми имаше х*й, щеше да ми е дядо
17.11.2022 10:19:31
1
18
Според него става въпрос за нещастен случай, но вината била на Русия, тъй като ако не били въздушните удари, нямало и противовъздушната отбрана на украинците да реагира.
-----
Ти да видиш!
А ако не беше САЩ, която доведе до разпадане на СССР пак нямаше да се случи това. Изобщо ако Ботев беше с кевларена каска, можеше и да оцелее във врачанският балкан
2.
Българина
17.11.2022 10:16:03
1
9
Ракетата е излязла от контрол.
След пропускане на целта е трябвало да се самовзриви сама или по команда от стрелците.
1.
Sss
17.11.2022 10:09:46
1
8
Хахахах смях ще нападаме...украинците са измет хахахах факт миришат им краката....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори