×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Жечо Станков започва срещи с министри заради проблем със соларите по покривите


Жечо Станков започва срещи с министри заради проблем със соларите по покривите
„Няма да оставя нещата така! От отговора на министъра не става ясно дали разрешителното за строеж ще остане като изискване или го махаме...", алармира Станков
02 Ноември 2022, Сряда, 14:28 ч.
Автор: Флагман.БГ

Служебният кабинет не осъзнава ненужната тежест, която поставя върху бъдещите ползватели на програмата, притеснен е депутатът

Бургаският депутат Жечо Станков не остана доволен от отговор на служебния министър на енергетиката Росен Христов по реда на парламентарния контрол. Станков и другите трима народни представители на ГЕРБ-СДС от региона са поставили въпроса за Националната схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници. Те питат кога ще стартира тя и при какви условия за гражданите. Според тях „най-важното условие за успеваемостта на програмата е тя да се приложи с минимална административна тежест, за да могат средствата да стигнат безпрепятствено до целевите групи – от най-малкото до най-голямото населено място, до енергийно бедните и уязвими групи на населението в България“.

Министър Христов отговаря подробно на въпроса, като посочва, че за домакинствата са предвидени два вида мерки.

Едната е „за изграждане на слънчеви инсталации за битова гореща вода – максималният размер за безвъзмездното финансиране на домакинство се предвижда да е в размер до 1960.83 лв.“.

А втората – „за изграждането на фотоволтаични системи до 10 kW, които може да бъдат комбинирани със системи за съхранение на енергия – максималният размер на безвъзмездното финансиране на домакинство се предвижда да е в размер до 15 000 лв.“.

С коментар във фейсбук Жечо Станков изразява притеснение, че служебният кабинет не осъзнава ненужната тежест, която поставя върху бъдещите ползватели на програмата за безплатни солари за топла вода и енергия.

„Няма да оставя нещата така! От отговора на министъра не става ясно дали разрешителното за строеж ще остане като изискване или го махаме, за да може всеки от Вас да се възползва лесно. Обезпокоен съм за хората, които не познават процедурите за изваждане на строително разрешение и няма да могат да се възползват от програмата! Ще се срещна с всеки министър, от когото зависи да се облекчат условията!“, пише още г-н Станков.


В категории: Бургас


13
Коментара
Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 4
13
Коментара по темата
13.
Н.Райков
03.11.2022 08:06:58
0
5
Жечо Станков много добре знае, че за да се случи това са нужни зоконодателни промени в Закона за енергията от ВЕИ и ЗУТ. Да задаваш въпроси към министри които спазват законодателната рамака и да коментираш, че министрите не осъзнават ненужната административна тежест е повече от празнословие и имитация на дейност.....Ако е загрижен за хората, просто да изпълни конкректна задача, а именно да се внесе конкректни промени в закона и да се гласува в зала....
12.
Хаос в реда
02.11.2022 21:34:49
1
8
Законопроектът за облекчване на режима за поставяне на соларни панели за собствено потребление по домовете не беше приет в последните часове на Народното събрание.

Народните представители на ГЕРБ, ДПС и Възраждане не се включиха в заседанието на парламента и по този начин не беше осигурен кворум в залата.

Така предложението на „Демократична България“ за улеснено монтиране на соларни панели и въвеждане на уведомителен режим към институциите не беше прието.

Идеята на вносителите е да отпаднат безкрайните процедури за узаконяване на панелите ,които генерират електричество от слънчевата енергия. Предложението се отнасяше за всички соларни панели до 10.8kW, т.е достатъчно като енергиен капацитет за едно домакинство.

Евентуалното приемане на законопроекта би улеснило въвеждането на така наречените умни мрежи (smart grids).

Според един от вносителите, Ивайло Мирчев, бъдещето в енергетиката е свързано с влизането в употреба на децентрализирани ВЕИ-та, зарядни станции за електромобили пред всеки дом, електромобили, чиито батерии се използват и за балансиране на системата.
11.
Ники
02.11.2022 21:24:01
15
1
Точно за това гласувах за теб да бъдеш защитник на нашите преки интереси.
10.
solar
02.11.2022 16:18:23
1
26
Вие г-н Станков не гласувахте ли в тредишнто НС против това за което много лаете сега?
9.
*********
02.11.2022 16:09:09
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
C
02.11.2022 16:06:01
0
18
Бат Жечо да пита Иван Вълков как стават нещата с евро програмите! Точно от тоя тип инсталации ! Как още преди десет години се сдоби къщата му (хотел) с такива панели!
7.
Метан Жечов
02.11.2022 16:02:05
2
13
Браво Жечо, браво Станко!!! Свали още малко метана и ще гласувам за теб на следващите избори!!! Хвала на таквизи бензинчии!!!
6.
на приказки тоз момък няма надприказване
02.11.2022 15:59:01
1
31
Без да чета простотиите в статията мога да попитам защо като са толкова важни сега тия солари, когато герб санираха блоковете в Бургас премахнаха от проектите на много от блоковете соларните панели? Когато ни зарибяваха, ни обещаха соларни панели, обаче когато санираха блока и попитахме изпълнителя къде са соларните панели се оказа че били отпаднали... икономия сигурно, все пак трябва да останат 200-300% печалба от дадената сума
5.
Реалист
02.11.2022 15:28:16
0
25
Не ми е ясно как си представят да се осъществи плана им 4000 енергийно бедни да кандидатстват? Тези 4000 енергийно бедни първо трябва да платят разрешително за строеж, после да платят проект, после да закупят фотоволтаиците, да платя доставка, инсталиране и може би държавата ще им върне някаква част от парите към края на 2023г.
Тези така наречени енергийно бедни, към днешна дата не могат да плащат нужната им енергия, а от тях се очаква да извадят едни от 3000 до 15 000 лева да ги вложат и да се надяват държавата да им върне парите?????
4.
*********
02.11.2022 15:22:50
4
17
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
оле мале
02.11.2022 15:22:11
1
20
Има и още по-тъпо нещо, което не споменават. Всеки който се върже към енергото и има солари трябва да се регистрира в митницата вече защото тока се води акцизна стока.
2.
добре
02.11.2022 15:13:54
13
12
Жечо Станков добре, ама другите трима какво разбират от соларни панели? Или да си пишат и те актив?
1.
Реалист
02.11.2022 15:05:18
1
17
Прав е с строително разрешение никой беден няма да тръгне да кандидатсва, пак ще се подпомогнат по богатите.
Как е възможно да искат сроително разрешение за бойлер солар. Айде ако сградата е собственост на няколко човека да се иска разрешение от всеки собственик, но строително разрешение от общината утежнява не само документацията, но и финансово проектите. Най минималното разрешително за строеж е 500 лв за всички документи, бедните не разбират къде и как да правят документи ще трябва да платят на фирма най-малко 400лв и колко ще останат за соларен бойлер?
В Европа масово си викаш фирма да ти сложи фотоволтаици и после с документите от фирмата само уведомяваш общината че имаш фотоволтаици!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство Мъртво пиян катастрофира с голфа си Мъртво пиян катастрофира с голфа си Полицаите се хванаха за главите 
Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори