×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

3 г. пандиз за шофьор, отказал наркотест


24 Октомври 2022, Понеделник, 14:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Отказът от проверка презюмира употреба и следва да се приравнява на установена употреба на наркотични вещества и техни аналози, смятат депутати от ГЕРБ

Всеки шофьор, който откаже проба за наркотици, извършва престъпление, което се наказва с присъда от 1 до 3 години затвор и глоба от 500 до 1500 лв. Такова предложение за промяна в Наказателния кодекс (НК) са внесли трима депутати от ГЕРБ - Христо Терзийски, Томислав Дончев и Георг Георгиев.

Идеята им е отказът на дрегер за дрога да се криминализира, когато става дума за управление на моторно-превозно средство (МПС). По този начин при отказан дрегер за дрога ще се носи наказателна отговорност, а административна отговорност остава да се търси само при отказан дрегер за алкохол.

Предложението е за промяна в член 343б от НК и, ако бъде прието от 48-ото Народно събрание, текстът на алинея 3 ще изглежда така: “Който управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, установено по надлежния ред или който откаже да му бъде извършена проверка за установяване употребата на наркотични вещества и техните аналози, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева”.

Според Терзийски, Дончев и Георгиев зачестилите случаи с дрогирани шофьори показват необходимостта от законодателни промени, които да имат “ефективно превантивно, предупредително и възпитателно въздействие” върху водачите.

“Отказът от проверка презюмира употреба и следва да се приравнява на установена употреба на наркотични вещества и техни аналози, поради което трябва да се наказва по реда, предвиден за това”, пишат тримата депутати от ГЕРБ. В момента при отказ от проби за алкохол или наркотици съгласно член 174 от Закона за движение по пътищата книжката се отнема за 2 години и се налага глоба от 2000 лв. Отделно от това се налагат принудителна административна мярка, като му свалят номерата и автомобилът му остава без регистрация за срок от 6 месеца до 1 година, и му се режат 12 контролни точки.

Съзнателно или не, авторите на законопроекта подминават въпроса с доказателствата, на базата на които у нас се повдигат обвинения по същия член 343б от НК и по него се налагат присъди на шофьорите за употреба на наркотични вещества и техните аналози. В момента масово наказанията са въз основа на полеви тестове на слюнка DrugCheck3000 и DrugTest5000, производство на немската фирма “Дрегер”.

Правят се от патрулите на КАТ на пътя и когато резултатът е положителен, срещу шофьора се образува досъдебно производство, което често пъти се води по бързата процедура, ако той не даде кръв и урина за изследвания. Нещо повече - самите полицаи съветват “виновните” да не си правят допълнителни биологични изследвания, първо защото резултатът от тях ще се бави минимум 3-4 месеца и второ - можел да покаже употреба и на други видове дрога.

Никой в МВР не си прави труда да обясни на водачите, че DrugCheck3000 и DrugTest5000 са само надеждни “индикатори”, които показват висока степен на вероятност да са употребени 6 вида дрога. Но за доказателства, които трябва да пратят някого в затвора, са нужни лабораторни изследвания на кръв и урина. В този смисъл миналата седмица се изказаха и представители от най-големия синдикат в МВР, които бяха против полицаите да бъдат проверявани за дрога със същите тестове като шофьорите и наказвани при положителните резултати, без те да са доказани от допълнителни изследвания.

Интересно е също как в полицията ще се постъпва с тези, които откажат да бъдат тествани. Ето защо има вероятност, ако законопроектът на тримата от ГЕРБ стигне до комисии и пленарна зала, там да се постави въпросът не само дали да се криминализира отказът на дрегери за дрога, а дали и полевите наркотестове на КАТ не са менте и резултатите им трябва задължително да бъдат потвърдени от проби на кръв и урина.


В категории: Политика


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
5
Коментара по темата
5.
ХАХА
24.10.2022 18:21:37
2
0
Гроб най демократичната партия .
Очаквайте скоро такса прадня и такса ходене по голяма нужда .
4.
Коректув
24.10.2022 17:45:30
0
1
Заглавието е подвеждащо, да не кажа фейк. Това е някакъв вариант на работно предложение. Няма лошо да се приеме нещо такова, но то още правителство няма... Един журналист трябва да пише за реални неща, проверени и от сигурен източник и да не подвежда аудиторията. Колко правила от тези сте нарушили в тази статия?
3.
Казва се презумира, а не презюмира!
24.10.2022 15:54:22
0
6
Не се пише презюмира, а презумира. Казва се презумпция , а не презюмпция.
Два пъти е повторена грешката, значи е от незнание, а не поради техническа неточност.
2.
Аз
24.10.2022 15:52:25
0
12
А за полицаите употребили дрога наказателното да е двойно
1.
А ТАКЪВ
24.10.2022 14:35:52
1
9
Мачкаййй...ййй..
иначе нема оправяне.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли
Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори