×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Стойновски спестил 6 млн.лв. на Бургас след разкрита корупция в общината


Стойновски спестил 6 млн.лв. на Бургас след разкрита корупция в общината
Ваклин Стойновски атакува настоящия кмет, че купува неоправдано скъпи автобуси, използвайки фон на предстоящата си кампания
17 Август 2011, Сряда, 20:31 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимка автора

Агенцията за обществени поръчки е прекратила процедурата  за пилотния транспортен проект, защото общината не е спазила основен  критерий – колко ще горят новите автобуси

Кандидат-кметът на Бургас за следващия мандат Ваклин Стойновски даде пресконференция днес, за да отчете част от свършеното от него като общински съветник в периода 2007-2011 г. Стойновски акцентира върху прекратената процедура за покупката на 67 нови автобуса за градския транспорт, в която е видял корупционна практика и упрекна затова настоящия кмет Димитър Николов. Той наблегна и на свалените видеокамери на Валери Симеонов от общинските обекти, което стана  по решение на местния парламент преди 2 години след негова докладна записка.

„Говоря за Николов и за Симеонов, защото тях виждам като свои опоненти на тези избори“. Така обясни той причината, поради която не се целел в червения кандидат-кмет Павел Маринов, когото не смятал нито за конкурент, нито за опонент.

Стойновски обясни как е спестил на бургазлии  около 6 милиона лева само от несъстоялата се покупка на автобусите и проследи своята борба в полза на бургазлии, цитирайки два протокола от сесии  на ОбС:

На 21 април т.г. той  казва от трибуната, че обявяването на поръчката за новите возила на обща стойност 46 млн.лв. в сайта на общината в последния възможен момент, било свързано със съображението никой от опозицията да няма възможност да реагира с питане. Така той, под формата на декларация, повдига въпроса не е ли твърде висока цената, позовавайки се на данни, че същите 67 метанови автобуса могат да се купят за 40 млн.лв., при това от престижните западни марки Мерцедес или Скания, докато нашата оферта е била разработена така че да покрие изцяло спецификацията на чешка фирма.  А същата тази фирма и преди това е доставила нови метанови автобуси за градския парк на Бургас, като те пак са били на неизгодни цени, ощетяващи бургазлии.

По време на тази сесия Стойновски се обръща към главната фигура на опозицията – Валери Симеонов и го пита защо не го подкрепя в изобличителната му реч. Симеонов обаче предпочита да си замълчи. Това е и причината днес Стойновски да упрекне всички политически сили от ОбС, без ГЕРБ и СДС, в тайни договорки с властта и в имитация на опозиция.

За втори път  Стойновски настоява да се преразгледат условията на общината при договарянето на возилата на сесия на 19 май т.г., но отново не получава подкрепата на опозицията, а от общината твърдят, че проблеми няма.

В крайна сметка обаче, в края на юли, Агенцията по обществените поръчки е прекратила бургаската процедура по пилотния проект за интегриран градски транспорт, чията стойност е огромна – за цели 131 млн.лв.  Мотивите са, че е пропуснат един от най-важните критерии – какво е потреблението на горивото.

Това решение на Агенцията липсва сред публикуваните  важни новини в сайта на общината и затова Стойновски днес призова  администрацията на Николов да си признае провала, да се извини и да каже дали до септември има намерение да стартира нова процедура или ще остави това да стане в неговия бъдещ мандат като кмет.

На всичкото отгоре Стойновски припомни, че парите за този европейски проект изобщо не са гласувани  от ОбС, а за целта настоящият кмет имал намерение да тегли още 20 млн.лв. банков кредит, който бургазлии да изплащат. Още след края на юлската сесия той заподозря, че ще има извънредна до старта на изборите ,  за да вземе решение мнозинството за тегленето на заема.

Накрая Стойновски  попита администрацията къде е обещания преди половин година офис на ОЛАФ и защо европейските агенти идвали дотук и събирали информация от обществеността по кафенетата.

Темата с оскъпените с 6 млн.лв. автобуси се оформя като основна  в предизборната кампания на Стойновски, защото той вярвал, че  тази сума именно щяла да отиде в ръцете на спонсорите на управляващите.  


В категории: Опозиция , Политика


14
Коментара по темата
14.
Без значение!!!
22.08.2011 14:35:46
0
1
Стойновски ти ще станеш кмет когато си построиш смешния небостъргач
13.
Стара работа
19.08.2011 18:44:28
0
0
Стара работа.Взеха му капаните
12.
BOKO TIKVATA
19.08.2011 15:40:38
0
0
ПЕТНО Е, НО ОТГЛЕДАНО от БСП и ТОЛЕЛИРАНО от ГЕРБ !!!

ЗАЩО НЕ СМЕ И НИЕ, ПЕТНА КАТО СТОЙНОВСКИ, ДА ЛАЕМ СРЕЩУ КМЕТА, А ТОЙ ДА СИ СЕ ПОДХИЛВА И ДА СИ НИ ДАВА "СЪГЛАСИЕ" БЕЗ СТРОИТЕЛНИ РАЗРЕШЕНИЯ ДА СИ СТРОИМ НЕЗАКОННИ ДИСКОТЕКИ, ЧАЛГОВЕРНИ и ДА ПРИБИРАМЕ НЕДЕКЛАРИРАНИ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ от НЕЗАКОННИ РЕКЛАМНИ МЕГА КОНСТРУКЦИИ и ЛЕКА ДРОГА !???
11.
овчар
18.08.2011 10:58:20
0
1
ваклине, вакло агънце, ти си гола вода.
10.
тах4о
18.08.2011 09:35:52
0
0
това направо си е балотаж
9.
Данъчен
18.08.2011 09:27:27
0
0
Да, бе...Тоз човек при нас не е внасял данъци
8.
До Стойчо
18.08.2011 09:25:28
0
1
Не е друга новина- проектите са за хората. Да се возят, да се лекуват...А някои работят това- да плюят и съсипват всичко.
Между другото знаеш ли Вакъл какво работи? Работи ли нещо?
7.
Стойчо
18.08.2011 09:07:56
1
1
Ускорителят е друга новина. Не смесвайте нещата. Я го купят, я не. Предизборно всеки обещава. Тук темата е за автобусите и наистина има нарушение. Трябва да сте много прости да не виждате, че има.
6.
Разяснение
17.08.2011 22:12:02
0
5
Защо не коментираме това? Знаете ли какво значи Бургас да има линеен ускорител? Това е един апарат който прави процедури след операция- за да нямаш разсейки. Има го само в София,но той не работи за всеки... Това е най модерната апаратура, която дава надежда за живот. Аз го знам! Дай Боже градът ни да има линеен ускорител! Браво на кмета, на хората които са се сетили за такъв проект!
5.
За онкоболните
17.08.2011 22:07:54
0
2
Община Бургас много старателно подготви проект за 6.5 милиона лева, с които да бъде закупен мултимодален линеен ускорител с мощност 18 мегаелектронволта, система за планиране, дозиметрична апаратура и устройства за имобилизация на пациенти с онкологични заболявания.
Освен свръхмодерната технология за лъчелечение, е предвидено изграждане на бункер за разполагане на ускорителя и необходимите обслужващи помещения към него – мулажна лаборатория, кабинет, чакалня, съблекалня, санитарни възли.
Проектът е озаглавен „Реконструкция и оборудване на Комплексен Онкологичен Център – Бургас“ и очаква финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.1-11/2011 „Подкрепа за реконструкция/ обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации”, Бюджетна линия: BG161PO001/1.1-11/2011.

„Бургас е първенец в страната по усвояване на европейски средства, а най-много сме привлекли именно по Оперативна програма „Регионално развитие”. Проектът ни е в процес на оценка от Управляващия орган и аз очаквам да бъде одобрен и да го стартираме до края на 2011 година”, каза кметът Димитър Николов.

Планираният срок за изпълнение е 24 месеца. Очаква се апаратът да обслужва между 500 и 600 пациента годишно. Той ще удължи продължителността на техния живот, ще подпомогне тяхната социална и трудова реализация.
Закупуването на линеен ускорител ще спомогне за решаване на един от най-наболелите проблеми при лечението на онкологично болни пациенти в България – липсата на съвременна и модерна апаратура за лъчелечение.
Като резултат ще се подобри материално-техническата база на Комплексен Онкологичен Център – Бургас, ще се осъвремени и модернизира наличното оборудване и ще се разширят предлаганите медицински услуги.
Към днешна дата у нас линейни ускорители има единствено в София и Пловдив.
През 2008 и 2009 г. Община Бургас закупи апарат за дълбока и полудълбока рентгенова терапия, както и апарат за контактна рентгенова терапия за Отделението по лъчелечение. Общата им стойност е близо 900 000 лв. С осигуряването на линейния ускорител цикълът ще бъде напълно затворен и Бургас реално ще стигне нивото на София по качество на предлаганото лечение за този тип заболявания.
4.
Не всичко е пари
17.08.2011 22:03:44
0
2
Сто процента е притиснал Бесовете- като ви плащам, ще пускате само моето мнение. И те са клекнали.Жалко.
Не всичко е пари.
3.
Пи ар
17.08.2011 22:01:16
0
2
Ваклин я кара само с плювни тези избори, но така или иначеистината е тежка за него- трудно ще вкара дори себе си в съвета този път. Самият той е под съмнение.
2.
Сигурен
17.08.2011 21:59:00
0
2
Ехааа. Само като видиш заглавието и е ясно че си е платил, за да се публикува това. Между другото от общината днес му отговориха, но те явно не са си платили,защото гледам че отговорът им го няма тук
1.
Люба
17.08.2011 21:09:33
0
1
Нищо не разбрах!
"Агенцията за обществени поръчки е прекратила процедурата за пилотния транспортен проект, защото общината не е спазила основен критерий" Доколкото ми е известно, критериите се поставят от възложителя! Въпросното решение на АОП е адресирано до община Бургас и е получено от нея, така че г-н Стойновски има правото и задължението да се запознае с него. След това, да запознае и нас. И накрая - защо само 6 млн, според мен са поне 46 Ама, нищо не разбрах, бесове :))))))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Увереността е най-секси Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Да бъдеш страхлив през цялото време излъчва изключително стресираща и напрегната личност 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави Ето кои са те  Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Свежо лятно предястие Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Латиномузиканти й пели на ухо Happy birthday, а наздравици се вдигали с Дом Периньон Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Финалистката от Ергенът 1 има свое мнение за Народното събрание Кои са отличниците от изборите в Бургаско Кои са отличниците от изборите в Бургаско Жечо Станков затвърди лидерската си позиция в ГЕРБ, няколко изненади при ПП-ДБ Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Да не бъде уловен изобщо вотът за партия "Величие", която по всяка вероятност ще влезе в Народното събрание, сериозно излиза от рамките на статистическата грешка „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната На потенциални купувачи са предлагани имущества в София с фалшиви договори за собственост Наталия Кобилкина разцепи: От 7 месеца не съм лягала с мъж, но имам чуднички играчки Наталия Кобилкина разцепи: От 7 месеца не съм лягала с мъж, но имам чуднички играчки Сексоложката заяви, че за момента мъж не й трябва  
Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба Губят цели 24 места Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се доближава до полицай.
- Господин полицай, колко цицини имам на главата?
- Три.
- Значи още три стълба и съм вкъщи.
Виц на деня Виц на деня На младини - правиш с*кс - появяват се деца.
В зряла възраст - тъкмо се наканиш да правиш с*кс и се появяват децата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В семейството трябва да има баланс и хармония. Тя истеричка, той непукист!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори