×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

САЩ ни дава 40 млн.долара, за да модернизираме армията си


САЩ ни дава 40 млн.долара, за да модернизираме армията си
снимката е илюстративна
07 Октомври 2022, Петък, 13:44 ч.
Автор: Флагман

Финансирането е предназначено за подкрепа на модернизацията на българските въоръжени сили

Конгресът на САЩ одобри близо 40 милиона долара допълнително чуждестранно военно финансиране за България, съобщиха от американското посолство в София. Това финансиране е предназначено за подкрепа на модернизацията на българските въоръжени сили, за засилване на колективните отбранителни усилия на НАТО в региона и за надграждане на способностите и оперативната съвместимост на България за възпиране и защита срещу повишените рискове за Алианса в този критичен регион.

България предостави ценна хуманитарна помощ за Украйна на фона на руската пълномащабна инвазия и допринесе значително за колективната отбрана, като стана домакин на многонационалната бойна група на НАТО, която е важен елемент от възпиращата и отбранителна позиция на Алианса на източния фланг. България също така предостави убежище на десетки хиляди разселени украинци, пишат от посолството на САЩ.

"Съединените щати и България са стратегически партньори в сферата на сигурността. Ние сме по-силни заедно. Това ново финансиране ще ускори ключовите усилия за модернизиране на Българската армия, които са жизненоважни за постигането на целите на НАТО за повишена оперативна съвместимост и по-добра колективна сигурност", посочи Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.

Това чуждестранно военно финансиране е част от цялостен пакет за подкрепа, обявен от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на 8 септември. Целта на този пакет е да укрепи сигурността на Украйна и 17 от нейните съседни държави, включително България, които са в потенциален риск от бъдеща руска агресия


В категории: Политика


6
Коментара
Флагман.БГ Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда 04/05/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния 04/05/2024, Събота 09:20 0
6
Коментара по темата
6.
Глобални на Село
07.10.2022 23:57:49
0
0
Според доцент Георги Бърдаров от геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", преподавател по демография и етнорелигиозни конфликти, демографската ситуация в България е силно обезпокояваща. Признава, че данните от преброяването са изненадващи дори за специалистите: "Според процентите, които имам, аз знам, че България намалява средно с 55 000, 60 000 годишно, но тук за десет години имаме 844 000 души. Разбира се, трябва да имаме предвид, че отражение дава и пандемията, тази висока смъртност по време на пандемията, над 20 промила, на нивото на африкански държави, които са във военен конфликт, такава свръхогромна смъртност... За Северозападна България мен лично ми е болно и тъжно, че тази изключително благодатна територия се обезлюдява с такива темпове. Според мен това няма аналог в развития свят, в последните век, век и половина на индустриалната епоха, територия с такива благоприятни условия да има такова интензивно обезлюдяване." Няма как млади хора, адекватни, образовани, знаещи какво става по света, да ги привлечеш, без да имаш нормални условия. Всеки един млад човек мисли как ще живеят неговите деца. Аз смятам, че българите като цяло и младите българи са доста по-консервативни с отношение към семейство, деца, но първата мисъл е тези деца какви условия за живот ще имат. Наблюдава се и един обратен процес на урбанизацията, която е започнала да достига до точка на насищане и все повече хора искат да живеят в по-спокойна обстановка. В условията на пандемията в селата се връщат така наречените "дигитални номади", които могат да работят отвсякъде, но те избират тези населени места, които са с подходяща инфраструктура.
5.
Жаба Шваба & Оркестър Без Име
07.10.2022 23:53:00
0
0
Още през 2015 г. Клаус Шваб пише статията „Епоха на адаптация“, в която поставя въпроса за необходимостта от глобално преустройство на света. Година по-късно в интервю за Zeit той подчертава, че движещата сила на новия прогрес няма да бъде държавата, а предприемаческите способности на отделния индивид. Казано така звучи приемливо и разумно. Но всъщност представлява оповестяване на глобалистката доктрина за унищожаване на националната държавна рамка и превръщането на държавите в безпомощни образувания за сметка на безпределната доминация на наднационалните капитали. Тоест бъдещето минава през обезправяване и обезсмисляне на националната държава. На този етап националната държава все още съществува, макар и в ролята на обикновена служба за сигурност на транснационалните корпорации. Държавите само осигуряват административни удобства в оперативен план на наднационалния капитал. Борбата за бъдещето е да паднат и тези рамки. И решенията да се взимат от наднационални институции с глобален обхват. Виждаме очертанията на една антиутопия – планетарно население с достатъчен ресурс за препитание и удоволствия, и невидим глобален свръхелит, който диктува правилата.
Основната теза в книгата на Клаус Шваб „Covid-19: Великото зануляване“ е, че Covid-19 рязко ни показва, че проблемите, с които се сблъскваме като пандемии, тероризъм, промени в климата, международна търговия и пр., имат глобален характер. И затова се нуждаят от глобално управление и решение. Шваб подчертава, че националните държави, дори и най-могъщите като САЩ, не успяват да се справят с проблемите от такъв характер, и цитира глобалиста Ян Бремър, основател на консултантската компания Eurasia Group и експерт по политически рискове, който казва, че светът вече не е G-20 или G-7, а е G-0 или дори по-лошо G минус 2 (с което се обяснява образно отсъствието на лидерството на САЩ и Китай). През националните държави глобалните проблеми се решават фрагментирано и неадекватно, пише Шваб, и затова остават постоянни. След което пояснява, че без глобално управление светът ще остава парализиран и неспособен за решение на множество идващи въпроси. Това е порочен кръг: националните държави лошо се справят със сериозните проблеми, това засилва недоверието на обществото към държавата, а от това държавата губи реална власт и ресурси за справяне с възникващите глобални проблеми. Ковид-19 разказва именно такава история на недостиг на глобално управление, или как властите в различните държави не успяват да овладеят недоволствата на гражданите от мерките и да проведат необходимите политики в тяхната качествена пълнота. Всъщност книгата „Ковид-19: Великото зануляване“ представлява предложение-прогноза как да се ползва пандемията с коронавируса, за да се затвърдят процесите на глобализиране на света с целия произтичащ от това контрол над националните държави под предлог на осъзнаване на глобалните рискове за населението на планетата. От друга страна, чисто технологичните решения за сдържане на следващи бъдещи пандемии като цифров мониторинг, събиране на биометрични данни, алгоритми оценяващи здравето на гражданите предвещават нещо като техно-тоталитарен надзор. Такъв надзор още не е факт, но би могъл да бъде. Цифровата трансформация на обществото ще се задълбочи силно в посока на здравето, тъй като здравето е векторът, през който може да се стигне до всеки индивид, независимо от всякакви други различия – интереси, доход, възраст, местоположение. Ще се засилят например тенденциите към портативна диагностика в домашни условия, като пак стигаме до алгоритми, теле-общуване, наблюдение на отделната личност от гледна точка на общата сигурност, и механизми, софтуер, продукти свързани с глобалните мрежи. Възниква нов свят, контурите на който само можем да си представим.
4.
Поколение Z
07.10.2022 23:48:28
0
0
Според данните на "Евростат" в България момчетата остават вкъщи средно до 32-ата си година, а момичетата - до 28.5 години, което оформя втората (след Румъния) по големина разлика (3.5 години) в ЕС между двата пола.
Това е част от развитието. Всички ние преминаваме през различни етапи до постигането на някаква автономност, коментира пред Радио София психотерапевтът Валентина Димитрова.
По думите ѝ, на Балканския полуостров сме свикнали със зависимостта във фамилно отношение. Високият процент за България се обяснява и с това, че самите родители държат децата си в такава зависимост. Често, нещо за да стане по-бързо и по-лесно, те вършат неща вместо рожбите си. Още при възпитанието - на децата трябва да се гласува доверие и да се делегират права за самостоятелни решения и действия, за да изградят умения и навици, подчерта Димитрова.
3.
То па една помощ
07.10.2022 14:35:59
4
8
И какво ще модернизираме за 40 милиона долара? Един самолет ни го продават за 250 млн долара... Значи ще можем да си купим сабината на самолета, без оборудването на самата кабина
Сигурно имат идея за какво точно дават парите. Баз давам че изкярат поне десеторно на наш гръб
2.
8
07.10.2022 14:16:43
4
10
WOW 40 милиона ! На фона на безплатните бази и десетината милиарда който ще предплатим за все още не произведени самолети и като знам какво дават на другите си стратегически партньори в региона... Но на тях им трябваме само за пушечно месо все пак оръжията струват пари а труповете са безплатни.
1.
Това
07.10.2022 14:09:44
4
13
някакъв бъзик ли е ?Или гавра?
Че то един изтребител Ф16 Фантом струва 150 милиона долара !
Нали за 8 изтребителя дадохме 1милиард и 200 милиона долара чиста пара, а самолетите все още ги няма !
Това, дето ни го дават са от нашите пари!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори