×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България изпадна от групата на най-високоразвитите държави в света


08 Септември 2022, Четвъртък, 15:04 ч.

Страната ни е единствената държава от ЕС, която не намира място сред държавите с много високо развитите, според ООН

България изпадна от групата на най-високоразвитите държави в света според публикуваната в четвъртък класация на Индекса на човешкото развитие на ООН.

Слизайки с четири места надолу, България вече е изпреварена от страни като Сърбия, Черна гора и Грузия и е единствената държава от ЕС, която не намира място сред най-високоразвитите държави в света.

Индексът на човешкото развитие на ООН, който се проследява от 1990 г., за да се измерят и други характеристики на благосъстоянието, освен икономическия растеж взема предвид фактори като продължителност на живота, достъпа до образование и личните доходи като измерител на качеството на живот, предава dnevnik.bg.

Според тазгодишната класация, която представя ситуацията през 2021 г., България е на 68 място в света и втора в групата на "високоразвити държави", която е водена от Албания. България изпреварва в нея Гренада, Барбадос и Антигуа и е в една компания с Украйна (77), Северна Македония (78), Китай (79), Бразилия (89) и др.

Данните, които ООН отчита в класацията за България, са продължителност на живота при раждане - 71.8 години, 13.8 години, прекарани средно в образование, и среден личен доход 23 071 долара годишно.

За сравнение - Швейцария, която тази година изпреварва Норвегия и е първа в Индекса на човешкото развитие, очакваната продължителност на живота е 84 години, времето, прекарано в обучение, е средно 16.5 години, а средният доход - 66 хил. долара.

В другия край на скалата е Южен Судан, където средната продължителност на живота е 55 г., хората прекарват средно само 5.5 г. в училище и печелят 768 долара на година.

В сравнение с държавите, от които е заобиколена, България има много по-висок годишен доход на глава от население (изпреварващата я Албания е с 14.131 долара), но продължителността на живота и времето, прекарано в училище и университет, я дърпат надолу.

Румъния, с която България се сравнява в предишни класации, вече е с 15 места напред, заемайки 53-то място в подреждането със 74.2 г. средна продължителност на живота, 14.2 г. в училище и личен доход 30 027 долара годишно. Румъния е последна по развитие сред държавите от ЕС, изпреварена от Словакия (45) и Унгария (46).

Освен Швейцария на върха на Индекса на човешкото развитие са още Норвегия (първа през 2020 г.) и Исландия, а във водещата десетка има още пет европейски държави - Дания (6), Швеция (7), Ирландия (8), Германия (9) и Нидерландия (10).

Трите най-слабо развити държави в света са Нигерия, Чад и Южен Судан.

От българските съседи най-високо се оценява благосъстоянието на гърците, които са 33-и в света с продължителност на живота 80.1 г., време, прекарано за образование - 20 г., и среден годишен доход 29 002 долара. Турция е на 48-мо място, Румъния на 53-то, Сърбия на 63-то и единствената изпреварена от България - Северна Македония, е на 10 места назад - на 78-мо място.

Кризите връщат света назад

Пандемията и различните кризи, с които човечеството се сблъска през последните години, са изтрили десетилетия напредък по отношение на продължителността на живота, образованието и икономическия просперитет, се казва в доклада на ООН.

Проучването отчита, че в девет от десет държави качеството на живота е спаднало по индекса на човешкото развитие на ООН.

Като основни причини за забавянето и връщането на човешкото развитие ООН посочва пандемията от COVID-19, войната в Украйна и въздействието на климатичните промени.

Неуспехите в повечето от 191 страни, включени в индекса, особено по отношение на продължителността на живота, върнаха нивата на развитие до тези, наблюдавани през 2016 г., обръщайки 30-годишна тенденция на напредък, заключават експертите на ООН. В САЩ например очакваната продължителност на живота е спаднала с повече от две години спрямо 2019 г.

През годините, откакто беше въведен индексът, много страни се сблъскаха с кризи и се плъзнаха назад, но глобалната тенденция постоянно се движеше нагоре. Миналата година беше първият път, когато индексът се понижи като цяло, а резултатите от тази година затвърдиха тази низходяща тенденция.

Въздействието обаче е неравномерно. Две трети от богатите страни успяха да се възстановят през миналата година, докато повечето други продължиха да отбелязват спад, пише Би Би Си.

Тазгодишният индекс се основава на данни от 2021 г. "Но перспективите за 2022 г. са мрачни", казва Ахим Щайнер, един от неговите автори, който посочва, че повече от 80 държави са изправени пред проблеми с изплащането на националния си дълг.

"Виждаме дълбоки смущения, чийто край ще се разиграе след няколко години", казва той пред Би Би Си.


В категории: Политика


Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
6
Коментара по темата
6.
_nib_
08.09.2022 16:25:20
2
7
Ква група бе?В таа група не сме били...Виж в групата на продажните сме на второ място....след зеленясалия наркоман.
5.
Абориген Балкански
08.09.2022 15:57:20
1
7
Гледам и не вярвам на очите си / един долар е равен на един лев както по времето на бай Тошо / нищо старо не е забравено даже и в ООН
4.
Дуньо Простия
08.09.2022 15:47:56
0
17
"среден личен доход 23 071 долара годишно" тоест, 2000 долара на месец ???
И колко души анкетирахте - 240 народни представители плюс 900 000 на държавна хранилка?
3.
Хахахахахаха
08.09.2022 15:47:20
5
11
"България изпадна от групата на най-високоразвитите държави в света"

Че ние кога сме били в тази група? По времето на Бойко ли? Хахахахахахахаха

Държава с нагънати като юфка магистрали и с дупки по останалите пътища? Аре у лево!
2.
anonymous
08.09.2022 15:40:47
1
8
тя България по грешка е попаднала в тази класация :D
1.
Mariachi
08.09.2022 15:15:03
3
21
Какви са тези класации и глупости....Страната ни е НАЙ БЕДНАТА В ЕВРОПА....и то в пъти ....в пъти по - бедна от една средно развита европейска държава....ХОРАТА УМИРАТ ОТ ГЛАД !!!!!!!
имаше и случаи (не един) хора САМОУБИЛИ СЕ за да не са в икономическа тежест на синовете или дъщерите си!!!!!!!
КЛАСАЦИИ????????
МАЙКО МИЛА....ГОСПОД ДА НИ Е НА ПОМОЩ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Не намерих отговор, има нещо, което не знаем, сподели генералът „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море Той уверява, че българската армия не е статична и стои стабилно на югоизточния фланг на НАТО Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак За чудото разказа игуменът Паладий, а кметът Иван Алексиев сподели, че се надява Илия Луков да зарадва хората с песните си Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна
Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Никъде по света, освен в Европе, лидерите не се радват на факта, че скоро народите им няма да са мнозинство в собственште си държави САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбан и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори