×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кажете на завистниците, че гроздето е кисело


08 Август 2011, Понеделник, 12:04 ч.
Автор: Женя АТАНАСОВА

„Галерия Бургас” ще бъде завършен през 2012, но дали ще отвори е друг въпрос

- Госпожо Остенд, много спекулации се появиха за проекта „Странд”. Ваши конкуренти твърдят, че той няма да бъде завършен. Как ще опровергаете тези слухове?

- Кажете им, че гроздето е кисело! На обекта се работи почти денонощно. Строителната ни програма позволява изграждането на центъра в рамките на една година поради различния тип конструкция на мола - „от открит тип”, в сравнение с тази на традиционните молове, тип „кутия”.

- Разкажете малко повече за самия проект. Какво ще представлява той?

- Странд е позициониран в лайфстайл сегмента по отношение на микса на наематели. Докато в традиционния търговски център отделените площи за развлечения и заведения за хранене имат поддържаща роля с оглед удължаване на престоя в мола, при лайфстайл центъра те заемат значителна част и са атракция сами по себе си. Обратното, разбира се, също е вярно (поне за някои от нас) - пазаруването е удоволствие, така че съчетаването му с развлечения има очевидни предимства. Проблемът е как това да се направи по рентабилен начин. Развлекателните площи имат ниска доходност и инвеститорите гледат на тях като на необходимо зло. Решението, което дава „Странд“, е иновативна концепция не само за България. По-ниските разходи за вентилация, климатизация и осветление максимално оптимизират управлението на магазини, развлечения и заведения. Не случайно „Странд“ бе признат на изложението „MAPIC 2008“ в Кан като еталон за европейски търговски център от ново поколение.

- От „Галерия Бургас” потвърдиха, че отварят най-късно през пролетта на 2012 година. Ще ги изпреварите ли?

- Когато два мола отварят в един сезон, кой отваря първи или втори няма никакво значение. Мол „Сердика“ отвори миналата година преди „The Mall“ в София, но не мисля, че това му осигури някакво дългосрочно предимство. Когато говорим за наемане на площи за период от 5-10 години, разлика от два-три месеца в датите на откриване е без значение. Що се отнася за „Галерия Бургас“ - вярвам, че молът ще бъде завършен през 2012. Доколко обаче наистина ще отвори врати е друг въпрос. От конкурентна гледна точка, догодина ситуацията за инвеститора GTC ще бъде много трудна. Те имат два завършени проекта - във Варна и Стара Загора – и трябва да направят тежък избор за Бургас - да отложат откриването на мола за неопределено време, както направиха във Варна или да го открият с нисък процент на заетост, както се случи в Стара Загора. Какъв ще е случая с „Галерия Бургас“ престои да се разбере.

-Вие как ще се справите с конкуренцията в Бургас?

- Най-печелившият бизнес не е този, който се бори с конкуренцията, а този, който работи за клиентите си. Като концепция и локация „Странд“ успява да се диференцира от съществуващия търговски център „Бургас Плаза” и предстоящия „Галерия Бургас”. Локацията ни е добра, имаме достъп до вече съществуващ поток от клиенти, така че близостта до Плаза е по-скоро предимство, отколкото недостатък, а форматът ни е достатъчно различен и заемаме свободна ниша на пазара.

- Кои ключови наематели ще привлечете?

- Повечето ключови наемателите вече са избрани. Сред тях са сега навлизащите в страната „My Cinemas“, няколко модни марки, като бе дадено предпочитание на международни търговски вериги, които отговарят на съществуващата покупателна способност в страната, без да правят компромис с качеството.Имаме две нови за българския пазар вериги - първата открива магазин в един от софийските молове в началото на октомври и е голяма английска марка. Освен дамска мода, имат страхотна детска, тийнеджърска и мъжка колекция и са много успешни в Източна Европа и Русия. Ако още не сте познали кои са, ще добавя, че миналата година влязоха в Сърбия и наскоро откриха и първия си магазин в Скопие.

- Какви ще бъдат наемите при вас и за какви срокове ще се сключват договорите?

- Стремежът ни е наемите да са икономически рентабилни в дългосрочен план за двете страни. За всички е ясно, че нивата от 2007-2009 г бяха нереално високи, което се оказа голям проблем не само за наемателите, но и за моловете. Сега рискът е обратния – договори се сключат на нереално ниски нива. Това е късогледо решение, тъй като неминуемо ще доведе до финансови проблеми този път от страна на наемодателите. Ако един мол започне да запада или фалира, наемателите също губят инвестицията си. Като цяло наемите са с поне 25-30% , а в някои случаи и с 50% по-ниски от нивата им в началото на кризата. Разликата между нас и моловете с традиционен формат е, че за нас тези нива са икономически рентабилни.

- Каква е заетостта на този етап от проекта?

- До момента имаме 44% заетост и то само от ключови наематели. През септември започваме кампанията за отдаване под наем на останалите помещения.

- Какво ще предлага за бургаските деца лайфстайл центърът?

- Имаме над 1500 кв. м. отделени за детски център и търсим нещо, което да е много различно, от това, което до момента се прави. Необходимо е да развива въображението на децата, да е приложимо от най-малките до най-големите деца и да не е нещо, което ще им омръзне след като го изиграят веднъж. В момента разглеждаме няколко много интересни идеи и правим срещи с операторите. Надявам се в скоро време да мога да ви дам по-конкретен отговор.


В категории: Бизнес


4
Коментара по темата
4.
от Гергана....do ie
12.08.2011 13:53:07
0
1
ти явно не знаеш и не си чувал думата инфраструктура и носа ти е не е минавал извън прага на домът ти.........по цял свят моловете особено от такъв тип "открити" ( те са с доста по- голяма площ и РЗП от обикновенните ) са или извън населените места, но в непосредствена близост до тях или са както ти се изрази "по средата на нищото". Аман от алоумници, които дават коментари без да имат минимална обща култура!!! пфуу
3.
ie
10.08.2011 12:18:44
1
0
кой ще ходи на къра, по средата на нищото да си купува армани и да гледа кино... много си вярват някои хора явно - айде да препират паричките и да приключват с смешния PR вече.
2.
7016
08.08.2011 19:39:51
0
1
Това ще е като Форум Айдън в Турция-много яко :)
1.
98
08.08.2011 19:38:52
0
3
ай дано искам Бургас Плажа-този гнусен РУМ да фалира
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Психолозите са подготвили няколко важни съвети, които ще ви помогнат 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци Ето кои са те  Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Ето кои са топ 4 Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Какаови бонбони, които се приготвят за различни празници в Бразилия Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване Напитките, които унищожават тялото отвътре Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден На 5 май времето бе слънчево, с високи температури и спокойно море, но хотелиерите не си направиха труда да извадят шезлонги и чадъри   Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов Размерът му значение:  Заради 1 см ни сваля от самолета Размерът му значение: Заради 1 см ни сваля от самолета Затягат правилата с багажа на борда, пътници плащат 70 евро отгоре за дребно нарушение Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Най-гъсто населената община е Столична
Вижте как планирали да убият Зеленски Вижте как планирали да убият Зеленски Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори