×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Уроци от миналото: Инфлацията се ускорява, когато се говори за нея


31 Юли 2022, Неделя, 10:40 ч.

Както преди около сто години в Германия, така и днес цените на много стоки от ежедневието се покачват все по-бързо. Но историята няма да се повтори

Отдавна се счита, че германците имат особена фобия към инфлацията. Точно както масовата безработица през 30-те години на ХХ в. се е запечатала в колективната памет на американците, хиперинфлацията от началото на 20-те години се превръща в колективна травма за германците.

И до днес американците се страхуват дори без причина от масова безработица, докато германците подозират, че всяко по-силно покачване на цените е предвестник на хиперинфлация, както се изразяваше преди повече от 30 години тогавашният финансов министър на САЩ Джеймс Бейкър.

През последното десетилетие този сблъсък на възгледи често се разиграваше и в Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) между бившия председател на ЕЦБ Марио Драги, който беше повлиян от мисленето на САЩ, и тогавашния президент на Бундесбанк Йенс Вайдман, предава investor.bg.

В края на 2020 г. бившият председател на Ifo Ханс-Вернер Зин, в духа на Вайдман, предупреди, че в обращение вече има толкова много пари на централните банки, че човек може да се замае „Надяваме се, че нещата няма да се влошат така, както след Първата световна война“, каза той.

Вярно е, че много икономисти - включително авторите на този публикуван в Handelsblatt текст проф. др. Берт Рюрюп и Йорг Рихтер, подценяваха дълго сегашния инфлационен риск. Инфлация от около осем процента беше извън сферата на въображението само преди година. Заплашена ли е Федералната република от завръщането на ужаса от 1923 г.?

Преди сто години Първата световна война не бе истински приключила за Ваймарската република. Младата демокрация се занимава с преминаването към мирновременна икономика, както и с обслужването на репарациите - и всичко това с валута, която все повече губи покупателната си способност.

Въпреки това в началото на 1922 г. Германия очевидно е в по-добро икономическо положение, отколкото можеше да се очаква. Докато победителките - САЩ, Великобритания и Франция - преживяват мъчителна депресия, германското промишлено производство нараства с 20% през предходната година, а безработицата спада до нивото на пълна заетост от 1,4%.

Въпреки това някои критици, например в Berliner Börsen-Zeitung, предупреждават за „фалшив бум", тъй като причината за високата икономическа динамика е „изтощителната болест на германската икономика, девалвацията на марката". Но държавният дълг и инфлацията не се смятат за основните проблеми. Важното било да се запази социалният мир в бурния следвоенен период чрез стабилизиране на заетостта.

Правителството смята по това време, че може да се справи без консолидация, а печатарските машини масово печатаха нови пари. Държавата се възползва и от повишаването на потребителските цени. Защото Райхът се финансира основно чрез издаване на краткосрочни съкровищни бонове с лихва от само 5%, които се сконтират от Райхсбанк (националната банка).

За да поддържа възможно най-ниски разходи на държавата за кредитното финансиране, Райхсбанк оставя сконтовия процент на - абсурдно ниското - ниво от пет процента до края на юли 1922 г. въпреки трицифрените нива на инфлацията. По този начин Райхът може да заема заеми при отрицателни реални лихвени проценти и така да намали задлъжнялостта си - подобно на това, което Федералната република успя да направи през последните години благодарение на политиката на ЕЦБ за нулевите лихви.

Противно на това, което мнозина смятат днес, тази политика на Райхсбанк в никакъв случай не е в противоречие с интересите на работниците и предприемачите. По-скоро е имало (негласен) консенсус. Работниците в промишлеността, представлявани от силни профсъюзи, успяват да компенсират до голяма степен реалните загуби на заплатите си, като динамизират възнагражденията си.

В същото време безработицата спада, защото външната стойност на марката намалява повече, отколкото вътрешната ѝ стойност. Въпреки силно нарастващите номинални заплати, т.е. заплати без отчитане на покупателната способност, германските стоки поевтиняват за чуждестранните купувачи.

Установеният по това време германски бизнес модел на силна експортно ориентирана промишленост процъфтява, тъй като предприятията също се възползват от инфлационната политика - и престъпно подценяват дългосрочните последици. През януари 1921 г. президентът на електрическата компания AEG и по-късен външен министър Валтер Ратенау заявява: „Не е правилно да се казва, че печатането на пари ни съсипва“.

Експортната промишленост успява да използва валутните приходи за закупуване на нови машини, недвижими имоти и цели предприятия на изключително изгодни цени и процесът на концентрация напредва бързо. Отделни предприемачи като Хюго Стинес успяват да създадат големи корпоративни империи.

Райхсбанк насърчава този процес на концентрация, като сконтира не само държавните съкровищни бонове, но и бонове на частни компании при отрицателни реални лихвени проценти. По този начин тя субсидира предприятията, които имат достъп до кредит от Райхсбанк. В резултат на инфлацията техните планини от дългове стават все по-малки в реално изражение, докато стойността на придобитите от тях материални активи се увеличава.

От първата половина на 1922 г. инфлационната спирала започва да се върти все по-бързо. Марката губи стойността си по-бързо, отколкото пада външната стойност; пълзящата инфлация започва да галопира.

Някогашен привърженик на инфлацията, външният министър Ратенау осъзнава, че Германия „живее от собствената си мазнина", че икономиката е балон и че германците „изразходват ресурсите, които нашите предци са натрупали в продължение на поколения труд".

Няма планомерен изход от тази низходяща спирала. Още през 1922 г. инфлацията достига 2400%, а година по-рано е 65%. В разгара на кризата, през ноември 1923 г., един хляб струва 90 милиарда марки, а валутата и икономиката са в разруха.

Разбира се, в ретроспекция човек винаги е по-мъдър и възниква въпросът как този срив е можело да бъде предотвратен. Факт е, че различните имперски правителства след капитулацията през ноември 1918 г. са нямали практическа алтернатива на инфлационната политика.

Твърд курс на икономии, т.е. строга бюджетна политика, каквато победените сили - всички те консолидирани демокрации - налагат на населението си, би бил политическо самоубийство за всяко германско правителство. А голяма коалиция на разумните е недостижима.

Уроци от миналото

Какви са поуките от това преживяване? За разлика отпреди сто години сега Германия не е загубила финансирана с дълг война, не ѝ се налага да плаща репарации, а държавният дълг определено не е повод за безпокойство.

През последните години ЕЦБ, ръководена от Марио Драги, значително увеличи паричното предлагане в опит да постигне целевата инфлация от два процента. Факт е обаче, че настоящото покачване на цените не е пряко следствие от политиката на ниски лихвени проценти и масовите покупки на облигации.

По-скоро енергоизточниците поскъпнаха драстично в резултат на руската война срещу Украйна, което сега се прехвърля върху множество други продукти чрез по-високи производствени и транспортни разходи. Освен това прекъсването на веригите за доставки доведе до недостиг на множество междинни продукти и съответно до тяхното оскъпяване. Инфлация като тази след Първата световна война определено днес не се очертава.

Въпреки това беше и е необходимо да се излезе от ултрахлабавата парична политика. Защото е сигурно, че веднъж набрала скорост, паричната девалвация може да бъде спряна само с огромни корекционни болки. Опитът от 70-те и 80-те години на миналия век, особено в САЩ, показва ясно това. Инфлацията не е статистически проблем. Тя възниква винаги, когато хората започнат да говорят за нея и по този начин я ускоряват. 


В категории: Бизнес


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Хванаха шофьора Иван пиян и надрусан в Синеморец Хванаха шофьора Иван пиян и надрусан в Синеморец В джоба на 41-годишния мъж ченгетата намерили дрога Зодиите, които са най-ужасните съседи Зодиите, които са най-ужасните съседи Ето кои са  Медведев с остър коментар за Украйна, предупреди Европа, че са възможни инциденти и край други АЕЦ-и Медведев с остър коментар за Украйна, предупреди Европа, че са възможни инциденти и край други АЕЦ-и АЕЦ „Запорожие”, известна с акронима ЗАЕЦ, е най-голямата такава електроцентра на Стария континент Супер вкусни макарони с кайма и зеленчуци Супер вкусни макарони с кайма и зеленчуци Вижте как да ги приготвите Само на SAXA Beach: Сандвич със скарида и теменужка заменя цацата и пържените картофки на плажа в Бургас Само на SAXA Beach: Сандвич със скарида и теменужка заменя цацата и пържените картофки на плажа в Бургас Уникалната демонстрация на кулинарен майсторлък събра любителите на най-вкусната храна на Северния плаж Най-зловещите адреси в България: Домовете, в които са станали страховити самоубийства Най-зловещите адреси в България: Домовете, в които са станали страховити самоубийства Вижте тяхната история Плажен тенис турнир ще се проведе за Деня на Варна Плажен тенис турнир ще се проведе за Деня на Варна Очакват се в състезанията да участват спортисти от Варна, София, Бургас, Добрич, Русе, Шумен, Силистра, Равда, както и международни участници от Кипър, Русия и САЩ Бургас се пука по шевовете в очакване на Arctic Monkeys Бургас се пука по шевовете в очакване на Arctic Monkeys Морският град посреща най-мощния музикален уикенд за годината, няма паркоместа, нито една стая за настаняване, улиците са задръстени ЦИК определи държавите, в които ще бъдат образувани избирателни секции ЦИК определи държавите, в които ще бъдат образувани избирателни секции Вижте кои са Интригата в „Охранителна полиция“ на ОДМВР-Бургас се заплита, вижте кой е четвъртият кандидат за шеф Интригата в „Охранителна полиция“ на ОДМВР-Бургас се заплита, вижте кой е четвъртият кандидат за шеф Искат се и специфични комуникативни способности за работа с медиите, освен амбиция и изряден външен вид
Климатът задълбочава енергийната криза в Европа Климатът задълбочава енергийната криза в Европа Ръководителят на Европейската космическа агенция призова за незабавни действия за справяне с климатичните промени 6 години затвор за похитител на кучетата на Лейди Гага 6 години затвор за похитител на кучетата на Лейди Гага Поп звездата е особено привързана към домашните си любимци Хакер предлага на търг данните на 48,5 млн. души Хакер предлага на търг данните на 48,5 млн. души Твърди се, че е получил информацията от приложение за COVID-19 на Шанхай ФИФА потвърди: Откриват Мондиал 2022 ден по-рано ФИФА потвърди: Откриват Мондиал 2022 ден по-рано Това ще стане с мача Катар – Еквадор на 20 ноември   Мистериозен шум под земята се появи в още едно турско село Мистериозен шум под земята се появи в още едно турско село Селото е второто в Сиирт за по-малко от месец, което съобщава за мистериозен звук, идващ откъм земята 100 000 британци заплашват да не плащат сметките си за ток и газ от октомври 100 000 британци заплашват да не плащат сметките си за ток и газ от октомври Горната граница на цените на електроенергията от 1 април беше повишена на фона на покачващите се световни пазарни цени на газа Алексей Данилов: Европа е в опасност, терористи завзеха Запорожката АЕЦ Алексей Данилов: Европа е в опасност, терористи завзеха Запорожката АЕЦ Чернобил е цвете пред ЗАЕЦ, коментира секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Задържаха предполагаем джихадист в Лондон Задържаха предполагаем джихадист в Лондон Днес ще бъде изправен пред британското правосъдие Руснаците загубили най-малко 9 самолета при взривовете в Крим, превземат Соледар Руснаците загубили най-малко 9 самолета при взривовете в Крим, превземат Соледар Източната половина на града вече е под техен контрол, напредват и в Бахмут Евакуират село в Закинтос заради пожар Евакуират село в Закинтос заради пожар Жителите са получили съобщение чрез спешния номер 112 да се евакуират към село Ано Волимес
Кирил Петков Кирил Петков Мафиотите, които искат да ни спрат да им вземем парите, ни заливат с помия Виц на деня Виц на деня Катаджия спира девойка за проверка.
- Госпожице, шофирате с превишена скорост, нямате винетка, употребила сте алкохол. Време Ви е за акт. Да го пишем или да го извършим?
Виц на деня Виц на деня Въпрос:
- Денем лае, нощем плува?
Отговор:
- На тъщата ченето...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На път за работа тя застана съвсем близо до стареца в автобуса, за да си мислят хората, че на ракия и чесън лъха от него!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори