×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има липса на кадри, компаниите трудно задържат хората си


28 Юли 2022, Четвъртък, 15:40 ч.

Мнозина почват собствен бизнес или се преквалифицират

 

Пандемията и икономическата криза, която преживяваме, принуди много хора в зряла възраст масово напускат работа с идеята да създадат собствен бизнес.

"Тенденцията се дължи на това, че те вече са насъбрали опит, виждат, че опциите на пазара на труда не са това, което очакват. Така те решават да създадат бизнес, който да е полезен и за тях, и за обществото", заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ това се е наложило след пандемичната обстановка, когато много хора са осъзнали, че могат да преживяват и с по-малко.

"България е изключително затормозена от липса на кадри, разминаването между търсене и предлагане, демографската ни структура също е в неблагоприятно състояние заради липсата на младо поколение", констатира тя.

Според Василева това, което очаква пазара на труда, е, че няма да има хора, които да влязат и да заредят бизнесите с нова сила, предава dnes.bg.

Има и притеснение в самите компании дали ще задържат служителите си.

"Доста работодатели използват иновативни подходи, за да запазят служителите си - странни тиймбилдинги, дават повече свобода на хората. 4-дневната работна седмица също е един такъв подход", каза още тя.

"Ситуацията е много тежка. Това обаче е един добър момент за хората, които търсят работа - биха могли по-лесно да си намерят такава", посочи Василева.

Председателят на Българската конфедерация по заетостта подчерта, че във всички сфери има глад за кадри и работодателите са силно притеснени. Наблюдава се тенденция, когато работодателите не могат да намерят заместник, да прехвърлят работата им върху вече съществуващи служители, като вдигат заплатите им.

 


В категории: Бизнес


8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
Qqqqq
28.07.2022 20:19:11
1
3
Пълни глупости. Мизерни заплати нулево отношение. Неспазване на работно време. Това за нова работа. А старите служители им е писнала от много работа. Никаква признателност и повишение на заплатите. И тим билдинг да за показване на виличайте собственици и тяхните некадърни гъзоблизачи.
7.
Хммм
28.07.2022 18:34:39
1
10
Нищо подобно, работниците намалели, защото видите ли, започват свой бизнес. Просто вече хора не останаха, особено читави и годни за работа. Българите бягат навън, където не само, че се получават много по-добри доходи, но и се живее по-добре в уредени държави. Работодателите искат млади, образовани с няколко езика, по възможност - да им бачкат за жълти стотинки. И има да чакат... ще става и по-зле, колкото и да си вкарват черноработници оттук и оттам, и те ще избягат навън. Докато не разберат, че трудът също е вид стока като другите и цената му не може да остане изкуствено поддържана ниска. Или ще плащат нормални заплати, или ще затварят кепенците
6.
Хахахаха…
28.07.2022 17:55:06
1
10
Нали трупаха наглите работодатели и цедиха хората. Сега си седнаха на гъза. “Защо ли няма кадри “ много е труден въпроса. Защото Бай Ганьо забогатял по време на прехода със кражби и измами стана бизнесмен и видиш ли работниците му бяха роби за по 12 часа на ден със няколко отговорности. Обаче хората се осъзнаха и си мамериха добре платена работа със истинско работно време със овъртайм и най важното ОТНОШЕНИЕ а не на Бай Ганьо държанието. И сега нашите “бизнесмени “ разбраха, че вече и да дават пари хора няма. Много се радвам , че е така. Малко ни е , след като само си траем и мълчим така ще е. Прост народ слаба държава.
5.
5
28.07.2022 17:07:21
0
9
Според мен в статията са описани хора на високи позиции от ИТ сектора и аутсорсинга. Такива, които вече на около 40 години са събрали не само опит, но и доста пари. При положение, че имат пасивен доход (наем, лихви, дивиденти, рента) и солидни спестявания, могат да си позволят да опитат да стартират собствен бизнес без страх от провал. И да не им потръгне, винаги могат да си намерят отново хубава работа.
4.
КЬОСЕВ
28.07.2022 16:58:34
0
10
Положението ще става по зле... Все по трудно ще намирате работници!
3.
Интересно наблюдение вчера
28.07.2022 16:06:42
3
5
Питам нещо едно момиченце в заведение. То ми отговаря: не говоря български. Оказва се, че не говори и английски, а само руски. Тъй като и не чистеше, какво точно прави в зоната за клиенти за мен е мистерия...
2.
www
28.07.2022 16:04:54
3
15
Че кой е луд да създава собствен бизнес в момента? Ипотекираш си жилището, за да плащаш лихви на банката, работиш всеки ден без почивка, данъци и осигуровки вървят, дори нищо да не си изкарал нищо, наеми, промишлен ток, горива, заплати... Само психично болен би си го причинил. Всички тарикати в момента натискат за държавна или общинска работа - вали, гърми, заплатата върви. Осигуровки за сметка на работодателя, увеличение през няколко месеца, 60 работни дни отпуск, в 17 ч. си вече вкъщи, почивни станции, бонуси, банкети...
1.
Работодателите
28.07.2022 16:03:02
1
19
По принцип прехвърлят втора, трета работа на работниците си вместо да наемат повече хора. Да се оправят, да си работят сами сега!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори