×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

По разпореждане на кмета Николов: Общината завежда дела срещу нехайни собственици на паметници на културата


По разпореждане на кмета Николов: Общината завежда дела срещу нехайни собственици на паметници на културата
Сградите в най-лошо състояние ще бъдат ремонтирани от администрацията
20 Юли 2022, Сряда, 14:09 ч.
Автор: Флагман.бг

Извършени са проверки и огледи на място, каквито Община Бургас осъществява регулярно, и са констатирани 7 сгради в опасно състояние

По разпореждане на кмета Димитър Николов, Община Бургас стартира серия от процедури за спасяване на старите къщи в централна градска част. Въпреки че са частна собственост и са под контрола на Националния институт за недвижимо културно наследство, някои от сградите са в критично състояние заради бездействие на собствениците им. Тези в най-лошо състояние ще бъдат ремонтирани от Община Бургас, а срещу нехайните собственици ще бъдат заведени дела за възстановяване на разходите.

Най-спешни действия ще се предприемат срещу собствениците на 7 сгради - паметници на културата, които са в критично състояние, но и с историческа стойност. Въпреки предписанията, те не са предприели абсолютно никакви действия да ги обезопасят и ремонтират.

Комисия от Община Бургас е направила предписания на тези сгради, изпратени са писма до собствениците със срокове да предприемат действия и при неизпълнение ще се пристъпи към процедура за ремонтиране и завеждане на насрещни искове.

223 са бургаските сгради единични недвижими културни ценности – в центъра и кв. „Възраждане“. Според Закона за културното наследство (ЗКН), собствениците им трябва да поискат становище от Националния институт за недвижимо културно наследство, ако искат да ги ремонтират, надстроят или пристроят. Липсата на специален режим за голяма част от ценните сгради прави процеса по съгласуване дълъг и труден. Затова Община Бургас ще продължи да съдейства на всички собственици по отношение на проектиране и съгласуване на процедурите с НИНКН, за да не се стига да положение, в което сградата продължава да се руши, докато изчезне напълно.

„Благодаря на активните и съвестни собственици на стари сгради в Бургас, които ги реставрират със собствени сили и средства. Благодарен съм и на тези, които търсят нашата подкрепа, за да се стартира процес по подготовка на документи и впоследствие обновителни дейности. Не е върнат никой с искане за такъв тип съдействие. Но на третата категория собственици – тези, които не правят абсолютно нищо и чакат сградите да се саморазрушат – искам да кажа, че търпението ни няма да е безкрайно и ще се наложи да стартираме ремонти с общински средства, които после ще търсим по съдебен път“, каза кметът Димитър Николов.

От общо 223 сгради културни ценности в града, 140 са в добро техническо състояние. Те са реставрирани и имат добър общ вид.

Извършени са проверки и огледи на място, каквито Община Бургас осъществява регулярно, и са констатирани 7 сгради в опасно състояние, с компрометирани фасади и конструкции; 40 сгради в лошо състояние на фасадата, като обрушени мазилки и повредени покривни конструкции; 36 сгради в задоволително състояние, които имат само частични наранявания по фасадите.

От години Община Бургас работи за опазване и реставриране на архитектурното си наследство чрез специално създадената общинска програма „Нов Живот за Старите Фасади“. С нея се осигурява подкрепа на собствениците на сгради културни ценности чрез изготвяне на проекти за реставрационни мерки и съгласуването им с Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата. По този начин Общината съдейства за преодоляване на една от най-големите пречки пред собствениците. По програмата през последните 3 години са изготвени проекти за 8 сгради, които след това са съгласувани с Института и МК. Със собствени средства Община Бургас е ремонтирала една от тези сгради, след което по съдебен ред е изискала и възстановила от собствениците вложените средства за ремонта. Други 3 сгради са ремонтирани от самите собственици с техни средства.

С европейски средства Община Бургас ремонтира, реставрира и въведе мерки за енергийна ефективност в общо 7 сгради, 3 от които единични културни ценности, а останалите 4 са част от групови културни ценности.

* В галерията снимки ще видите стари сгради в лошо състояние, които се нуждаят от ремонт, както и снимки на сгради, чиито собственици са за пример, след като са ги ремонтирали съвсем сами или с минимално съдействие от Общината.




В категории: Бургас


Флагман.БГ Изчислиха колко струва абитуриентския бал Изчислиха колко струва абитуриентския бал 13/05/2024, Понеделник 10:37 0
Флагман.БГ По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил 12/05/2024, Неделя 22:00 1
Как се забавляват зодиите
Как се забавляват зодиите 12/05/2024, Неделя 21:20 0
37
Коментара по темата
37.
890
22.07.2022 15:51:19
0
5
Ако целия живот на строежа е изтекъл преди 100 години. Къщата, тухлите, гредите ВиК са леш, докога ще ги изнудвате хората? Това не са пирамидите да стоят хиляди години.
36.
Дрън
22.07.2022 12:31:20
1
2
Като не могат да си позволят ремонт - да ги продават. И по-добре ли е да рухнат отгоре им, че и да застрашат живота на невинни , озовали се случайно минувачи?! Че утре тоа може да е твой близък! Друга песен ще запеете тогава...
35.
Модератора
22.07.2022 00:03:41
1
2
Немската болница я събориха, а тя е паметник на културата от местно значение, както и споменатите къщи т.е. събориха я,
минаха я по някакъв друг параграф и я построиха отново . Не изглежда същата има прилика, но вътре съвсем е прекроена, избити са нови прозорци на нови места съвсем друго разпределение има, строена е със съвременни материали , топлоизолационна е всичко е със съвременните изисквания, покривни покрития, плочи и така нататък . Ако бяха спазвали закона трябваше да я реставрират. Защо не го направиха а я събориха , защото въобще не подлежеше на ремонт , плочите и ел инсталаците, ВИК то всичко беше компрометирано и несъвместимо с архитектурните норми и безопасност Какво иска Николов от притежателите на така наречените къщи паметници на културата да ги ремонтират . Николов тези къщи не подлежат на ремонт . Те са опасни за живеене не може да се оправят а трябва да се събарят. Но тези хорица които са наследници на онези които бяха убити от Народния съд са обикновени работници те нямат пари вече, те не наследиха милионите на предците си, наследиха една стара къща в която вече живеят по седем-осем семейства или има над 50 наследника, които са обикновени хора работници и пенсионери. Как си я мислиш ти тази работа да глобиш хората че нямат пари да съборя тези опасни къщи и да изградят същата нова къща. Ти би ли го направила ако не си кмет а си един примерно учител или пенсионер -отговори на обществеността!
34.
*********
21.07.2022 23:00:43
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
33.
*********
21.07.2022 22:21:50
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
32.
Пламн
20.07.2022 21:19:18
2
14
Някой от тези така наречени къщи паметници на културата, аз не знам за каква култура става въпрос итези грозни съборетини с по две-три фалшиви арки, ама както и да е та там живеят възрастни хора на по 80- 90 години с минимални пенсии и няма как да ремонтират тези стари съборетини които са строени в началото на века с не съвременни строителни материали които не отговарят въобще на съвременните изисквания за строителни материали и ремонтът възлиза на милиони левове , много от тях са пред срутване. Как не го е срам Николов да казва че ще съди хора ако не си оправят къщите. А бе Николов тези хора живеят с по 400 лв на месец , те не искат да живеят в тая мизерия в тези къщи ама са принудени защото ако не бяха наречени паметници на културата щяха да дадат на по една строителна фирма и да се направят нормални жилища за живот, а така им отиде живота на тези хора бедни в тези съборетини в които понякога живеят по седем осем семейства. Тези къщи могат да се ремонтират само от хора милионери или от общината както се е ремонтираха през комунистическо време а не да ремонтирате без пари панелките а не ремонтират и паметниците си на културата и карате възрастните хора да ремонтират нещо което те не могат да го направят защото нямат милиони.
31.
Бургас друс
20.07.2022 20:55:29
0
7
Дупка до дупка
30.
Кога
20.07.2022 20:51:26
1
9
Ще заведем дело за разбитите бургаШки улици?
29.
Гост
20.07.2022 19:04:18
2
2
От умрял писмо да получиш. Тогава и Общината ще си получи парите за ремонтите. Всички собственици ще се изкарат социалнослаби с добър адвокат.
28.
Някой
20.07.2022 18:43:59
0
8
Значи сега да чакаме подпалени от клошари паметници на културата
27.
Тъй тъй
20.07.2022 18:26:37
2
17
Заформи се поредната кражба в особено големи размери. Честито на печелившите.
26.
До 25
20.07.2022 18:20:38
5
5
Толкоз си и юрист. Никакво значение няма, в кой университет си първи курс и ди още на обща теория на правото.
25.
Юрист (не от БСУ)
20.07.2022 18:06:53
9
12
Сградите са частна собственост, а тя по конституция е неприкосновена. Също, никой закон не може да противоречи на конституцията на РБългария. Без разрешението на собственика/собствениците не може да се прави никакъв ремонт. Съответно разпореждането на кмета няма никакво правно основание.
24.
Хммм
20.07.2022 17:57:49
1
11
Явно има някоя програма,
и трябва да се усвоява
греп са силни в тази насока
23.
d
20.07.2022 17:28:29
4
9
BURGAS SI OTIVA.
YAZUK.
BURGAS DO 5-6 GODINI STE E GRAD SUS 50,000 NASELENIE, TOEST ZAPOCHVA GOLIAMATA MIGRACIA.
ISKA SE GOLEMI INTELEKTI ZA DA MOJE DA IMA RAZVIT GRAD NA NIVO.
22.
Софийски вести
20.07.2022 17:24:26
1
29
42год ДУПКАТА в центъра на Тройката стои НЕоправена
Кмета да ГЛОБИ над 50собственика на Жабарника във БУРГАС за видим как ще стане
21.
До 20
20.07.2022 17:11:23
2
10
Наемател да иска ремонт е едно, община да иска ремонт е съвсем друго нещо. Общината има право да обяви ремонта в сайта си, после да направи ремонта, след това да осъди собствениците да й платят ремонта. Ако някой от собственициите не плати в срок се дава на съдия изпълнител и неговата част от имота се продава на публична продан. По този начин някой се сдобива с част от имот в центъра, после новия притиска старите собственици, като не им позволява да отдават част от имота под наем, след време те се отказват да се борят за имот от който нямат финансова полза а само минуси.
20.
Би ли обяснил гусин кметина
20.07.2022 16:42:26
4
12
Би ли обяснил гусин кметина как точно ще стане това. Повечето имоти имат по 10-20 собственика,които от много години живеят в чужбина.Давам пример.Навремето преди сигурно 20 години, когато работеше "Йес-ът" до гарата,наемателят на заведението беше готов и искаше да направи за своя собствена сметка определени укрепвания за да стане сградата безопасна.Само,че нямаше как да се случи защото трябвало разрешение от всички собственици. А дори самата община не знаеше точно колко са.Със сигурност имало 12 собственика,като някои от тях са напуснали България още през първите месеци след 1989 година и повече нито са се връщали,нито ги знаеха къде са. Така наемателят на заведението не получи разрешение за ремонт, сградата започна да се руши тотално и той накрая се изнесе. След година - две тя се срути почти на цяло, опасаха я с ламарини от Общината и вече така стои 15 години.Ако нещо е останало от скелето вече.Скоро не съм минавал от там.
19.
:)
20.07.2022 16:31:38
1
15
за презастрояването колко пъти да казвам че начина си беше пликчето с парите и към баба Веска
18.
До 16 от 11
20.07.2022 16:21:55
6
9
Кое имотче да продам?
Както казах не притежавам такъв имот!
Но ти се замисли, кмета има право да поиска ремонт на всяка сграда в общината, на всеки панелен блок, на всяка кооперация или къща, на всяка селска барака, да не вземат да се разработят и да поискат ремонт на твоята собственост.
Когато се радваш на чужди проблеми, се замисли дали подобни проблеми не могат да достигнат до теб!
17.
Борил
20.07.2022 16:20:59
7
21
Нацвъкаха в целия град сини и зелени зони, заложиха капани за "неправилно паркирали". Вместо да правят паркоместа, където е възможно, те  усвояват всеки квадратен метър за частни строежи на приближени! Три институции трескаво събират пари от глоби : КАТ, Общината и паяка. Щавят наред! Със събраните пари спокойно могат да оправят инфраструктурата, ама отиват незнайно къде? Корупция!
16.
До 11
20.07.2022 16:11:32
11
12
Ама като не ти харесва продавай имотчето и си решаваш проблема. Но си е друго да пърдиш цяла година и да си прибираш наемите от търговските помещения.
15.
istinata
20.07.2022 16:11:16
2
2
VCHERA PREMIERA VLEZE VYV TEC I POKAZA SNIMKI OT TOZI TEC VUTRE BESHE KATO PREZ 1880 GODINA. MNOGO NISKO KACHESTVO NA TECHNOLOGIA I RABOTIAT SAMO NA 20%.

NASHATA GLAVNA ULICA RABOTI SAMO NA 30%. POVECHETO MAGAZINI SA ILI PRAZNI ILI PROSTO DADENI NA NIKAKVI GLUPAVI FIRMI KOITO NE SA SERIOZNI FIRMI AMI SAMO NAPRAVENI ZA DA KRIAT DANUCI OT GENITE NA GOLEMI BUSINESSMENI.

NIE IZGONIHME MCDONALDS, SUBWAY, COSTA OT CENTURA NA BURGAS. SEGA TAM IMA NIKAKVI TURSKI GLUPOSTI.

VSICKO TOVA E ZARADI SLABIA MANAGEMENT NA GRADA OT DPS PATRIOTITE I GERB.

UCHILISTATA SUSTO SA NA MNOGO NISKO NIVO -- IMA SAMO EDNO DVE MODERNIZIRANI KACHESTVENI UCHILISTA.

VREME E DA SE SLOGAT IZPITI ZA BURGASKI DEPUTATI -- SAMO HORA KOITO MINAT TEZI IZPITI DA MOGAT DA STAVAT DEPUTATI.
14.
*********
20.07.2022 15:59:46
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа твърдения, неудобни за конкретни личности.
13.
*********
20.07.2022 15:49:37
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
12.
*********
20.07.2022 15:46:04
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
11.
До 7
20.07.2022 15:39:59
8
11
С две ръце гласувам общината да дойде да ремонтира твоя имот и да си търси парите по съдебен път.
А на собствениците на тези къщи трябва да се отпусне безвъзмездна помощ от поне 50% от цената на външния ремонт, Държавата и общината трябва да се включат със средства, защото става въпрос за опазване, както на общинска така и на българска история.

За протокола, не съм собственик на такава къща.
10.
*********
20.07.2022 15:17:41
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
9.
ььь
20.07.2022 15:15:37
4
17
А да питам за всички строители,които е"ават мамата на пътищата,изхвърлят отпадъците си около казаните и затварят когато и както си искат улици? Миналата година си купих мед от един дядо в Созопол,събираше пари за ремонт на старата си къща за да не го глобят. Дали ако човека имаше възможност сам нямаше да направи ремонт и без да е заплашен от глоба. След като попадат в тази графа тези имоти нека тогава общините поемат ремонтите им
8.
*********
20.07.2022 15:12:13
0
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
7.
123
20.07.2022 15:05:21
14
21
Бреййй, какво сте се разроптали толкоз. Общината реагира абсолютно адекватно. Става въпрос за сгради застрашени от рухване. Ако утре такава сграда, част от нея или дори мазилката й падне, всички тук неразбиращи дървени философи ше ревнат в един глас къде била общината. Общината от своя страна ще каже, че ангажимента е бил на собствениците и недай Боже да има някакви жертви от това нещо. В случая, защо казвам че общината постъпва адекватно.....вместо да се занимава с нехайни собственици сама ше извърши въпросните ремонти и след това по съдебен път ще си потърси от собствениците парите. И това е законова възможност в България още от десетилетия. Предвидена е в ЗЗД и местния кмет не е открил топлата вода. Въпросът тук е, че веднага се появяват коментатори мърморковци с нула капацитет по всичко, но глуповато убедени, че са разбирачи :-))
6.
???
20.07.2022 15:02:17
0
25
Да разпореди да оправят тротоарите и улиците!
5.
До 4
20.07.2022 14:52:25
1
22
А градинката и детската площадка зад 4-ти блок в Лазур? Как яко ги превърнахме безстопанствен парцел щото не мина номера на някой общественици да построим блокче там!
Кво стана ве общинари ? Нали щяхме да спрем презастрояването на Лазур? Всяко паркче - блокче , всеки паркинг - улица.
Кво стана касирахте и се изнесохте по курортите да се борите там за права и свободи , а?
4.
Бургазлия
20.07.2022 14:44:26
2
35
Тя щото общината много "хайно" се отнася към нейната собственост - в Лазур ,зад краставицата няма 2 квадрати метра здрав тротоар....
3.
Бургазлия
20.07.2022 14:38:22
13
45
Повечето от "нехайните" собственици на паметниците на културата нямат нито финансовата, нито физическата възможност да поддържат обектите си , а още повече да отговарят на абсурдните стандарти налагани от НИКН.
Ако държавата иска да запази тези сгради тя трябва да стимулира техните собственици, а не да ги преследва като престъпници. Повечето от тези хора си плащат данъците и таксите, които често са абсурно високи . И какво получават срещу тях ?! Община Бургас да се загрижи малко да оправи окаяната инфраструктура в града, за която събира огромни налози за синя и зелена зона.
А да ! Няма да е зле да погледнете паметниците на културата държавна и общинска собственост в какво състояние са преди да сипете наказания !!! Профсъюзния дом ли е приемер за добре поддържана сграда ? Или операта ? И центровете за административно обслужване ? ОДБХ може би ? Я се осъзнайте! Нацвъкахте града с бус ленти и безумни препятствия и сега се чудите на кой да си го изкарате за това колко сте некъдърни!
2.
ала-бала
20.07.2022 14:22:59
3
34
Кога общината свърши нещо съществено елате и ми си обадете.
1.
vazmuten telqk
20.07.2022 14:14:33
0
26
а на Бул. Иван Вазов точно под бившето Roxy някакви копаха напречно на пътя и си оставиха така лайното отрязана дупка, там ще има ли контрол скоро или все още са минали само 5 месеца
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петима задържани при акция срещу купения вот в Бургас Петима задържани при акция срещу купения вот в Бургас Една от схемите е за опрощаване на дългове срещу гласуване за определена политическа сила или кандидат Майката на Атанас Градев съкрушена от мъка, настоява за доживотна присъда за убиеца Омар Майката на Атанас Градев съкрушена от мъка, настоява за доживотна присъда за убиеца Омар Не са знаел какво идва срещу тях, каза бащата на доблестният полицай, който с колега си Йордан Илиев от Бургас, загина, пометен от автобус, пълен с мигранти Скъпа кола осъмна без гуми и джанти Скъпа кола осъмна без гуми и джанти Щетите са за над 20 000 лева Арестуваха собственика на оръжието, с което синът на Явор Божанков простреля друго дете Арестуваха собственика на оръжието, с което синът на Явор Божанков простреля друго дете  Разследващите работят се по всички възможни версии за нелепия инцидент По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил Партньорът ви е доказал, че няма от какво да се притеснявате, когато не сте заедно. Установили сте дълбоко доверие помежду си 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят Концентрирате се върху собствените си емоции Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба  90 на сто от обитателите на рибарското селището не са чували за нея, но Георги Димов е ловял 400-килограмови екземпляри в океана Как се забавляват зодиите Как се забавляват зодиите Водолеите обичат общуването, а Близнаците обичат шумните забавления в многолюдна компания Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Как може след 4 години ремонт, гарата все още да няма  нито едно електронно табло  показващо пристигащите и заминаващите влакове, вайка се един от потърпевшите  Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Вижте рецептата
Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори