×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След срещата на BRICS: Изолирана ли е реално Русия и кой страда повече от санкциите


След срещата на BRICS: Изолирана ли е реално Русия и кой страда повече от санкциите
Лидерите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се срещнаха за 14-ата поредна конференция, за да обсъдят развитието на икономическия съюз
28 Юни 2022, Вторник, 20:02 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Китай и Индия, напр., са увеличили драстично покупиките си на суров петрол от Москва и се радват на по-ниски цени

14-тата среща на нациите от BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) разсея всички съмнения дали Русия, която продължава своята т.нар. „Специална военна операция” в Украйна, е изолирана. Колкото и да не искат да го признаят, западните лидери постепенно започват да се изправят лице в лице с факта, че Москва не само не страда толкова много от санкциите, наложени от ЕС и САЩ, но и реално печели.

И докато войната в Украйна продължава, а Китай се е насочил бавно към инвазия на Тайван, светът се намира в състояние на стагфлация* и тежка икономическа криза, а от срещата на BRICS става ясно, че не само Русия не е изолирана, а печели подкрепа от другите страни в икономическия пакт.

Че това ще се случи евентуално, трябваше да е ясно за всеки поне малко запознат с геополитиката и икономиката анализатор още в началото на конфликта в Украйна, когато бе обявен първият пакет от санкции срещу Русия заради инвазията. Западните медии сочеха премахването на страната от икономическия механизъм „SWIFT” като нещо, което ще я съсипе за няколко месеца и ще я остави без пари и в невъзможност да продължи инвазията си. Това не се случи.

Картината, нарисувана от Запада, представяща Русия като разрушена икономика, отчаяно опитваща се да поддържа образ на суперсила, се оказа крайно преувеличена. Реалността пък – различна. Русия, от началото на войната, е подсилила позициите си в Азия, осоебно когато става въпрос за продажбата на петрол. Както Китай, така и Индия са увеличили драстично покупиките си на тази суровина от Москва и дори се радват на по-ниски цени. В същото време Европа и САЩ са изправени пред жесток ръст в цените на горивата, а неяснотите за предстоящата зима и това как ще се отоплява обикновения европеец, се задълбочават с всеки изминал ден.

Реално прогнозите на западните анализатори за крах на Русия, които видно не се сбъднаха, би могло да бъдат изречени, ако още от началото на конфликта от страна на BRICS имаше сигнали, че ще се дистанцира от войната в Украйна. След последната среща на лидерите обаче това също бе категорично отречено. В свое изявление за ситуацията с войната, от BRICS заявиха, че подкрепят опитите на Обединените нации да разрешат конфликта по мирен начин.

Какво каза обаче Путин? „Само на базата на честна и взаимнополезно сътрудничество можем да търсим начини да излезем от кризисната ситуация, която се разви в глобалната икономика заради необмислените и егоистични действия на някои индивидуални страни”. Това изказване бе по-слабо от изказването на президента на Китай Си Дзинпин, което звучи дори заплашително:

„Някои страни опитваха да усилят военните си сътрудничества и търсеха абсолютна сигурност. Търсеха конфронтация, карайки други държави да избират страни. Искаха да преследват еднополярна доминация за сметка на чуждите права и интереси. Ако тези действия продължат да се подминават, светът ще стане свидетел на още повече турбулентност и несигурност. Важно е страните от BRICS да се подкрепят една друга по отношение на всички проблеми, свързани с основните им интереси, да практикуват истинска многостранност при вземането на решенията, да пазят справедливостта,  честността и солидарността, като в същото време отричат хегемонията, насилието и разделението”, каза той, давайки ясен знак, че говори за това, че определени страни на Запад са създали претекста за  настоящия конфликт в Украйна, а решението е просто да се отдръпнат – нещо, което вероятно няма да се случи и икономическата война ще продължи да ескалира.

А това значи, че горещата война в Украйна няма да приключи, както се надяваха мнозина, до началото на есента. Тя може да се проточи дори с години, което пък значи, че санкциите също ще стоят на мястото си. От там  идва и заключението, че щом това е така, то Путин и Русия са готови да издържат и имат разработени механизми, които да гарантират, че страната няма да изпадне в криза. В същото време подобна сигурност не съществува в истинския смисъл на думата за страните от Европейския съюз.

Ако пък има допълнителна заплаха за икономиките на страните от BRICS, то те изглеждат готови също да участват в такава игра. И са способни. Защото представляват около 45% от цялото население, а 3 от страните-членки са в топ 10 на най-силните икономики в света.

*стагфлация - състояние на икономиката, което се характеризира с нисък икономически ръст, повишаваща се инфлация и увеличаване на безработицата

 


В категории: Бизнес , Политика


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
13
Коментара по темата
13.
до 7
29.06.2022 12:02:59
2
1
Кажи кое те съмнява, че да ти пратя източника.
12.
до: Георги РУСЧЕВ
29.06.2022 12:01:07
0
2
Гошо, кажи къде видя ТЕЗИ данни, за да направиш ТЕЗИ изводи, че да не спорим излишно.
11.
Анонимен
29.06.2022 10:12:26
3
1
10-ти,ти нищо не разбираш.Либертутките знаят всичко обаче са все полвинчати специалисти като почнеш от уж икономиста,а реално харвардска секретарка и стигнеш до учителката по история Камили Джасал.Пропуснах и оксфордското Марче дето беше толкова въодушевено от ваксините на Зенеката.
10.
до 7
29.06.2022 08:15:27
4
7
Половината неща които неграмотно , и с много грешки , си написал са НЕ вярни!
9.
Дернев
29.06.2022 08:02:53
4
10
" В същото време подобна сигурност не съществува в истинския смисъл на думата за страните от Европейския съюз." Ако има някакъв разум в нашите западняци, трябва да им светне накъде ги дърпат САЩ. Иначе тежко и на Евпопа.
8.
Феликс Едмундович
29.06.2022 08:02:07
4
5
За сведение: т. нар. Международният валутен фонд е частна американска банка. Едно от условията за членство в БРИКС е страните да не са затънали до уши в дългове към МВФ.
7.
Хахахаа! Някой пак се заблуди.
29.06.2022 06:08:28
15
13
Има си официална скласация на международния валутен фонд за 2021г. за БВП на държавите, по който показател се определя състоянието на икономиките, от както съществува институцията и заемите, които отпуска на държавите по света. За рус филите(понеже живеят в измислен свят на фантазии), подчертвам, че причината, поради която бе замразен държ резерв на Русия, е единствената логична и тя, е, че и Русия е клиент на МВФ. Та, класацията за 2021г е следната:
САЩ
Китай
Япония
Германия
Великобритания
Индия
Франция
Италия
Канада
Южна Корея
Това е общо БВП на отделната страна, а не БВП на глава от населението. Важно оточнение, като се има предвид факта, че Индия и Китай, вече са прехвърлили 1 милиардната граница за население. При БВП на глава от населението, излизат напред малките богати държави. Питайте джурналистера, писал тази безумна фигня "коя е третата страна от първата десятка, присъствала на въпросната онлайн среща"?
Няма, такава.
Онлайн среща на Русия с Китай и Индия, трябва да покаже, че Русия, не била в изолация! Феноменално.
Питайте, джурналиста, дали, загиващите САЩ и ЕС, нямат, 8-9 пъти по-голям стокооборот с Китай, отколкото Русия с Китай. А на базата на БВП, стокооборота на САЩ-Китай е 17 пъти по-голям от този на Китай-Русия.
Естествено стокооборота ЕС-Китай е малко по-голям, дори от стокооборота Китай-САЩ.
Та, след 4 месеца война, всичките санкции, изтеглянето на чуждите компании от Русия и милионите безработни руснаци по статистика на самата Русия,не знам тази статия за тук ли е или за някое специализирано заведение за хора с проблеми в главата?
Като се има впредвид факта, че Русия не произвежда почти нищо, а изнася суровини,чиито износ се ограничава с всеки изминал ден, а най-добрия клиент им беше Запада, който си е най-богатия пазар, не знам, ама малко е шизофренно да се твърдят, налудничави неща. Но джурналистиката е бизнес и биполярната психорусофилия се харчи добре, тук, така, че разбирам джурналистите.
6.
sad story teller
29.06.2022 00:37:19
9
14
Супер е русия след санкциите, все по-добре става, все по-богата, всичко е 6 там. Но по някакви необясними причини и Медведев, и Симонян обясняват как единственият им шанс срещу санкциите е гладът - да предизвикат световен глад, за да им свалим санкциите. Щото те по принцип не им пречат и чудесно си живеят с тях, даже по-добре.
А Руското посолство в България проси помощи за великата си армия чрез страницата си във ФБ.
Но иначе е супер русия, валят едни пари там, тези санкции никва работа не вършат.
5.
DB7
28.06.2022 23:22:50
1
5
ГОШЕ!НЕ ГИ РАЗБИРАШ ГЕОПОЛИТИКИТЕ
4.
6mataroka
28.06.2022 20:45:46
8
19
G7nsa stranite nai golemi dlajnici i butaforna ikonomika, BRICS sa strani s realna ikonomika i minimalni dalgove
Na kogo mu e nujna voina za da zali4i dalgovete si?
3.
Scrooge McDuck
28.06.2022 20:45:23
0
6
Zerohedge translated, но ти куца английския някой неща се превеждат по смисъл, не дословно.
2.
Мистър Бийн
28.06.2022 20:22:43
12
39
Аз пък си мислех,че канадскио съкруши империята на злото като спря да внася нефт и газ.
1.
Българин
28.06.2022 20:19:11
11
56
Браво че поне на вас разрешиха да пишете за срещата на БРИКС
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори