Диетолог: Пийте кафето на гладно
Напитката е добре да се пие с добавка мляко
Чаша кафе със закуската сутрин не е най-добрият избор за осигуряване на всички необходими минерали за организма, предупреждава диетологът Наталия Нефедова, цитирана от БГНЕС.
"Кафето съдържа хелати, които агрегират металите и пречат на правилното им усвояване. Ако постоянно заливате храната си с кафе, ще получите по-малко цинк, желязо и магнезий", казва Нефедова. Диетологът препоръчва кафето да се пие половин час преди или след хранене, за да може полезните вещества, които получаваме с храната, да имат време да се усвоят.
"Освен това кофеинът извежда от организма един от най-важните елементи – калция", добавя Нефедова. Според нея около една чаша кафе е достатъчна, за да загуби човек 12 милиграма калций. За да неутрализирате този ефект, можете да добавите мляко към напитката, съветва диетологът.
"По-добре е да се пие кафе с мляко, което е богато на калций. Подходящо е и използването на растително мляко, но трябва да изберете напитка без захар и обогатена с витамини като калций и желязо", уточнява Нефедова.
Добавянето на мляко към кафето го превръща в истинска закуска, продължава тя. "500 милилитра капучино съдържат 206 килокалории - можете да считате това за закуска, дори ако изпиете само една чаша", казва Нефедова. Диетологът не препоръчва да включвате в диетата си кафе напитки, съдържащи сладки добавки. Те правят кафето твърде калорично, което може да доведе до увеличаване на телесното тегло.
Задържаха 42 тона български доматен сос в Бриндизи с "италиански" етикет
Почина световен шампион на Германия
Нов онлайн капан ужили семейство - поръча си двигател, а пристигна детска играчка
ЕК чертае есенната икономическа прогноза: България расте, но инфлацията се завръща през 2027 г.
Как да постъпим, ако имаме по-големи суми в брой
Имаш неплатен фиш или глоба? Забрави за технически преглед от май 2026 г.
Българският бизнес влиза в 2026 г. със сдържан оптимизъм въпреки нарастващите разходи и липсата на кадри
Ето я колата, която ще се прави в България
От Дамаск до Бургас-колоритната история на медните съдове
