×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Остаряла техника ли е танкът за водене на боеве?


25 Април 2022, Понеделник, 10:00 ч.

Изгорелите машини в Украйна станаха обичайна гледка

Русия е загубила почти 500 танка при нахлуването си в Украйна, според независими изследователи на бойното поле от разузнавателната група с отворен код Oryx. Според Украйна броят им е близо 700.

И двете цифри са стряскащи и поставят въпроса: остарели ли са танковете? Повалени от кал, ужасна логистика и украинци с противотанкови оръжия, руските танкове, които сега се появяват в социалните медии и новинарските репортажи предимно като изгорени отломки, изглежда показват, че отговорът е да. Изкушаващо е да вярваме, че пъргави и решителни украинци, въоръжени със сложните ракети Javelin, са променили всичко, което знаехм за танковете след Първата световна война, но истината е по-сложна. Смъртта на танка като основен начин на съвременната война е предсказана от почти век. Но тя така и не идва, предава dnes.bg.

Русия направи опит за инвазия в Украйна в стил блицкриг, като разположи невероятен брой войски и броня с надеждата бързо да плени големите градове. Докато битките се разиграваха и руските жертви нарастваха, наблюдателите — както от сериозните, така и от креслото — започнаха да обвиняват танковете.

Това е твърдение, което е почти толкова старо, колкото самите танкове. Странно е, като се има предвид, че самата Украйна иска танкове от своите съюзници. Също така е напълно погрешно разбира съвременната война и не успява да разпознае какво наистина прецаква руските танкове в Украйна: лошо планиране и логистика.

"От време на време хората обичат да внушават, че танковете са остарели. Появява се някакъв нов конфликт, няколко танка се удрят и хората започват да си задават този въпрос", казва пред VICE Никълъс Дръмънд, бивш офицер от британската армия, анализатор на отбранителната индустрия и британски съветник на германската отбранителна компания Krauss-Maffei Wegmann.

Почти клише е да се каже, че танковете са остарели. В края на Първата световна война хората пишат, че механизираната броня вероятно никога повече няма да бъде използвана на бойно поле. Танковите битки, разбира се, доминират във Втората световна война. През 1960 г. британски историк пише: "През последните 40 години висшите отбранителни власти обявяваха, че танкът е мъртъв или умиращ. Всеки път той се издигаше от гроба, в който го бяха изпратили, а те бяха хванати да дремят."

За Дръмонд и други експерти танкът играе важна роля във войната. "Всички казват, че войната в бъдеще ще се води само с дронове, самолети, ракети, подводници, спътници и така нататък", казва той. "Но никой от тях не може физически да сграбчи и задържи позицията си."

За да може Русия да постигне своите териториални цели в Украйна, тя трябва да изтегли украинските войници от позициите им и да контролира територията, която Украйна някога е окупирала. "Тази способност за завземане и задържане на позиции е фундаментално жизненоважна", обяснява Дръмънд. "Но просто не можете да направите това с много от тези други модерни части от технологии, за които хората обичат да говорят. Това, което казвам, беше вярно във  Ватерло, Гетисбърг, по време на Първата световна война, във Фолклендските острови, Ирак и Афганистан. Но е вярно и днес. Ние виждаме тези момчета, които физически държат територия срещу руската атака и нанасят щети."

Бронята все още е един от най-добрите начини за защита на пехотата, докато се движи в позиция за улавяне и задържане на земята. "Артилерията е кралицата на бойното поле и е толкова вездесъща заплаха, че единственият начин, по който можете да се движите, е под бронята", на мнени е Дръмънд. "Каква роля играят танковете? Е, танковете основно поддържат пехотата при нападението и унищожават други танкове."

Русия се нуждае от танкове, ако иска да завладее Украйна. Според Дръмънд обаче тя е прецакала логистиката и планирането си. "Когато влязоха в Украйна, те напълно погрешно разбраха украинското отношение към поглъщането от Русия", обяснява той. "Имаше това шествие от танкове. А украинците нямаха танкове и ги забелязаха. Така че това от самото начало беше фундаментално лоша стратегия, лоша тактика, лошо лидерство, ужасяваща логистика и много бавно руските сили промениха този подход, когато разбраха, че са сбъркали."

Руските военни загубиха повече танкове през първите три седмици на войната, отколкото британската армия някога е губила. "Това само ви показва мащаба на некомпетентността, която придружава начина, по който те са провели кампанията", допълва Дръмънд.

Щабният сержант Джеймсън Мийд, действащ морски пехотинец на САЩ, e съгласен с това твърдение. Мийд е майстор артилерист - работа, която му дава задълбочени познания за различни оръжейни системи, включително танкове и противотанкови оръжия. Мийд казва, че възгледите му са негови и не представляват Корпуса на морската пехота на САЩ.

"Те се преумориха", на мнение е Мийд за руснаците. "Неща като танкове, БТР или всичко, което е насочено към превозни средства, изисква голямо количество логистика и поддръжка."

Другата половина от историята на танковете в Украйна е използването от украинските военни на противотанкови управляеми ракети (ПТУР) като Javelin. Според Мийд, обучението на някого за използване на Javelin отнема няколко дни, а самото оръжие струва около 100 000 долара. Обучение на някой да използва танк изисква значително повече време, усилия и пари.

"Как да обуча шофьори, които са опитни и да имам артилеристи, които са опитни? Ами командирите на превозни средства, които разбират разгръщането?",  допълва Мийд. "По-често виждаме, че руската доктрина не е актуална днес. Бронетанкови формирования все още са близо. За нас е доста лесно да използваме неща като електронна война или дронове, за да забележим тези формации и да получим точен непряк огън с лутащи се боеприпаси, за да унищожим тези формации."

Дръмонд също така отбелязва икономическата нестабилност от загубата на толкова много танкове. "Когато видите, че актив от 10 милиона долара се унищожава от актив от 100 000 долара, това е много отрезвяващо", казва той. "Мисля, че един от проблемите е, че танковете са станали толкова големи, толкова сложни и толкова скъпи, че едва можем да си позволим критична маса от тях."

"Танковете не могат да продължат да стават по-големи, по-тежки и по-скъпи", допълва той. "Защото другото нещо за тях е, че войната е станала много, много бърза. А с БЛА имате очи в небето навсякъде. Това ви прави много уязвими, ако не можете да се движите бързо."

И Мийд, и Дръмънд казват, че танковете ще трябва да станат по-евтини и по-пъргави, за да се адаптират към модерно бойно поле. "Танковете все още са актуални, но просто не можете да имаме следващо поколение танкове, които биха имали цена от 14 милиона долара всеки. Това просто не е устойчиво", казва Дръмонд. "Наистина, това, което искате, е превозно средство, което струва 1 или 2 милиона долара. Можете да имате много от тях и няма значение, ако загубите един."

Дръмънд и Мийд също отбелязват, че атаката и защитата са две много различни дейности във войната. "Те защитават центровете на населението", казва Мийд. "Те устройват сложни засади близо до мястото, където се намират. Те не се движат напред. Така че, ако сте отбранителна сила и разполагате с логистика точно там и не е нужно да се движите, тогава да, всеки може да носи ПТУР."

За всеки става по-трудно да използва тежки противотанкови ракети, когато сте в настъпление. Войната се придвижи на изток към Донбас и нещата могат да се променят много бързо. Украйна мобилизира свои собствени танкови бригади, включително резерви, а боевете в Донбас се очаква да бъдат кървави и продължителни. Вероятно ще има много танкове, борещи се с танкове. Предградията, горите и пътищата на Киев и околностите не са създадени за танкова битка. Огромните открити полета на Донбас ще бъдат различна история.

"Танкът винаги ще има някаква роля в съвременното бойно пространство. Танкът предлага огромно количество директна огнева мощ. Танкът е умножител на сила", казва Мийд. "Танкът е имал божествен статут на бойното поле... не можете да замените ролята на 120 мм оръдие и коаксиална картечница с ракета, която е самоходна, способна да пътува бързо и да влияе на бойното пространство около вас."

Държави от цял ​​свят изпращат оръжия и брони в Украйна. Включени резервоари. Германия предлага 50 ремонтирани Leopard 2, а Америка помага да се организира опит за изпращане на броня от съветската епоха.

Ерата на танка далеч не е приключила.


В категории: Войната в Украйна


4
Коментара
Флагман.БГ Вижте новата пенсия за възраст и стаж Вижте новата пенсия за възраст и стаж 17/05/2024, Петък 14:40 0
Флагман.БГ Apple вкарва ChatGPT в iPhone Apple вкарва ChatGPT в iPhone 17/05/2024, Петък 13:20 0
4
Коментара по темата
4.
Не е остаряла
25.04.2022 11:23:05
3
7
Просто руснаците са некомпетентни.
3.
Българина
25.04.2022 10:45:06
0
5
Всяка бойна техника трябва да се ползва разумно. Вкарването на колони танкове без дистанция между тях в 'капани' на противника е безумие.
2.
jjh
25.04.2022 10:33:30
0
6
Google translate на статията, директно без капка мисъл.

https://www.vice.com/en/article/v7dkjm/stop-saying-the-tank-is-obsolete-just-because-russia-sucks-at-using-them
1.
Снимката
25.04.2022 10:24:18
0
7
е особено показателна...
Танк пропаднал в шахтата на ...селскостопански кантар !! Е, няма танк , който да излезе от четириметрова дупка ...на кантар, който струва има- няма 10 хиляди долара.
Остава само да бъде "геройски" подпален с туба нафта за 2 долара !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас В проучването е използвана публично достъпна информация Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Присъстваха Михаил Ненов, Динко Раднев, Янко Стойчев и проф. Милен Балтов Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Учениците имах избор дали да пишат есе или съчинение Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Само двама от тях се решиха на интерпретативно съчинение за „Цената на компромиса“ във фейлетона на Смирненски Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Семенцата от канабис случайно се появили в градинката на ченгетата Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Топдиригентът Левон Манукян дирижира хора на затвора Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Народните представители ще изслушват премиера Димитър Главчев Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците
Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори