×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Още един разлом по линия на ИТН – Генчовска в конфликт с (екипа на) премиера за Македония


Още един разлом по линия на ИТН – Генчовска в конфликт с (екипа на) премиера за Македония
Имаме сериозни различия с външнополитическия екип на премиера, призна Теодора Генчовска
15 Април 2022, Петък, 15:35 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки-архив: Авторът)

Трябва да намерим сили да сглобим по-добре конструкцията или кабинетът ще падне, предупреди Христо Иванов

Нов разлом се появи в управлението и той пак е по линия на „Има такъв народ“ (ИТН). Външният министър Теодора Генчовска, която е квота на ИТН, призна, че има сериозни разминавания с екипа на премиера Кирил Петков по темата Северна Македония. Тя коментира въпроса пред репортери в Народното събрание след изслушването й в закрито пленарно заседание по темата днес.

Генчовска не отговори дали там е казала, че България има две външни политики – една на премиера и съветниците му и друга на нейното министерство, каквато информация изтече по медиите. Тя обаче призна: "Работим много активно с външнополитическия екип на премиера, честно да ви кажа, но имаме сериозни различия, които се разграничават на база на национални позиции, които Външно министерство стриктно спазва."

Засега различията били само на тема Македония. Те били свързани с евентуални срокове за сваляне на ветото от страна на България върху започването на преговори за влизане на съседната държава в Европейския съюз. Генчовска изрази съмнения, че това може да се случи до края на Френското председателство на Съвета на ЕС. Той е на 30 юни 2022 г. 

"Външно министерство не говорят за срокове. Има очевидно амбиции до края на Френското председателство... Пак казвам, че премиерът не е заявявал никъде това нещо - в наши официални срещи с екипа на Република Северна Македония, както и с представители на страните-членки на ЕС", обясни министърката. 

На въпрос чии са тези амбиции, ако не са на премиера, тя отговори: "Ами на неговия екип, който го съветва по външнополитическите въпроси."

Генчовска обаче отказа да потвърди, че конфликтът й е с Весела Чернева. 

Коментар на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов също потвърди, че има проблем по тази линия.

"Рамковата позиция на България е инкорпорирана в декларация на Народното събрание и може да бъде променена само от Народното събрание. Това дали е имало някакви разговори, дали амбициозни дами в две различни сгради не могат да си говорят, или не, и решават да ескалират тази тема до парламента, дали някой има интерес този личен конфликт да го превърне в някаква политическа вендета, говори само зле за нашата политическа култура. Но не може да промени факта, че промяна в българската позиция по Македония може да има само след гласуване тук в парламента; че не е внесено никакво такова предложение. Всичко останало са различен вид спекулации, конспиративни теории и опити да се забиват ножове в гърба на един или друг", заяви Иванов пред репортери в Народното събрание. 

Той обясни, че не може да коментира какво е станало на закритото заседание днес в парламента. 

"Но мога да кажа по принцип, че очевидно и на коалиционно ниво, и на ниво разпределението по министерства като някакви феодални владения на отделни партии имаме проблем в коалицията и ще трябва или да намерим сили да си сглобим по-добре конструкцията на база на уроците, които имаме, или това ще изяде главата на този кабинет", добави Христо Иванов. 

На въпрос на "Флагман" имат ли оценка за работата на Теодора Генчовска, Иванов отговори: "Аз мисля, че имаме структурни проблеми и трябва да решим тях, преди да даваме оценка на един или друг министър, защото в случая министрите по-скоро са жертва на не добрата структура за взимане на решения и за комуникация, отколкото самите тях да ги обвиняваме за това. Изключително сложна е коалицията, изключително сложна е ситуацията, не е изградена добре конструкцията на взимане на решения. В този обем от проблеми, който ви описвам, всякакви къси съединения се случват. Бързането да се сочи един или друг с пръст и да му се иска оставката в този случай изобщо не помага да се решат проблемите. Те трябва да се решат на системно ниво и аз пледирам от доста време за това именно."

През последните седмици се появиха няколко сериозни конфликта между "Има такъв народ" и останалите три партньора в управлението - най-вече с мандатоносителя "Продължаваме промяната". Един от тях е за разплащането по спорни договори на Агенция "Пътна инфраструктура", а друг - за избора на управител на БНБ.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър 16/05/2024, Четвъртък 17:21 0
11
Коментара по темата
11.
Корадо Катани
15.04.2022 19:49:31
0
3
Вместо обещания капитализъм българската късно-социалистическа номенклатура създаде на територията на Република България един общоевропейски заден двор - смесица от евтин пазар за човешка плът и глобално европейско сметище. Новите собственици на България успяха да се конституират като такива по пътя на съзнателно провежданата от тях икономическа разруха. Представата, че днешната власт в България е корумпирана е дълбоко невярна. Самото понятие за корупция е пренесено и изкуствено засадено в България от общества, където корупцията наистина съществува, но има природата на страничен (макар и много трудно преодолим) ефект на повече или по-малко успешно функциониращо държавно управление. Важно е да се разбере, че там където корупцията съществува - а тя съществува навсякъде, макар и в различна степен - тя е страничен ефект на успешно управленско функциониране. Българската “корупция” не е страничен ефект, а е всеобща задължителна норма, закон на държавно функциониране, фундаментален принцип на държавно управление. В този смисъл е методологически неправилно т.нар. българска “корупция” да се сравнява и съизмерва с явлението на Запад, което носи същото име - тук природата на явлението е принципно различна.
Но методологически невярно е също така и българското общество да бъде отнасяно в изкуствено конструирания тип “източни или азиатски общества”.

Съдържателни аналогии не бива да се търсят нито на Запад, нито на Изток от България, а само в историята. Съдържателни аналози на днешното българско държавно управление, основаващо се – да повторим - на системно нарушаване от страна на българската политическа класа на своите собствени закони, може да се търси в такива екзотични исторически моменти и места като пиратската република на остров Тортуга през 17 - 18 век, в пиратската свободно управляваща се зона на северната покрайнина на полуостров Ютланд (това е днешна Дания). От подобен тип са били и криминално-политическите зони в Бахрейн в арабското Средновековие, а също и някои свободни политически зони в далечния изток и тихоокеанския регион в първата половина на 19-ти век. Важното тук е да се разбира, че т.нар българска корупция е не грешка в системата – напротив, това е самата Система, не е патология – а тържествуваща Норма, „закон на живота”.
10.
America 4 Bulgaria Foundation
15.04.2022 19:43:53
0
4
Поглеждайки в миналото, можем да видим нещо наистина парадоксално. Никакви комунистически преобразования през 40-те, 50-те и 60-те години , провеждани под знамето на българския комунизъм в този период не са били толкова радикално, дълбинно и същностно антикапиталистически, колкото „капиталистическите реформи” на българските демократи. Борбата на българската номенклатура за капитализъм го унищожи от корен – и като действителност и като възможност, и като перспектива, и като хоризонт на развитие. Вместо обещания капитализъм българската късно-социалистическа номенклатура създаде на територията на Република България един общоевропейски заден двор - смесица от евтин пазар за човешка плът и глобално европейско сметище. Новите собственици на България успяха да се конституират като такива по пътя на съзнателно провежданата от тях икономическа разруха.
9.
Лъжливото овчарче от Уолстрийт
15.04.2022 19:40:53
0
3
Преминавайки от историческите корени и предпоставки на българската политическа система към нейното днешно състояние и динамика, можем да отчетем, че някои от нейните начални (реални, но не и официални) задачи са вече изпълнени. Резултатите от изпълнението на първата основна задача са налице - почти да основи е разрушен производствения потенциал на късно-социалистическа България, разрушени са мощни и сравнително добре развити производителни сили, производствени мощности за милиарди долари са приравнени на нула, което, естествено, доведе до решението на основната задача. Политическият апарат на късно-социалистическата номенклатура (привидна многопартийност, идеен плурализъм и пр.) успешно унищожи производствения потенциал на България, като по този начин България не просто беше срутена от 29-то до 58-мо място в Индекса на човешкото развитие на ООН, но и много по-важно - чрез принудителна и ударна демодернизация ликвидационната команда, организирана от номенклатурното съсловие, извади България от списъка на конкурентите на Запада и превърна територията на страната в зона на радикално потребление. Там, където имаше развити производствени мощности, днес са построени молове (в които българите трябва да превръщат парите, получени от ЕС в стоки, произведени в ЕС). Схемата за функциониране на номенклатурната власт като ликвидационна команда беше съвсем проста - ликвидира се производство на стойност 500 милиона долара като ликвидаторите получават своите „ликвидационни 10%”. По този начин номенклатурната власт в България през последните 20 години, унищожавайки производствени активи за милиарди, успя да събере специфичния си ликвидационен хонорар за десетки милиони. Ранните илюзии на средната стопанска номенклатура, че превръщането на държавната собственост в частна ще ги превърне в успешно функциониращи частници - икономически капитани на една функционираща производствена икономика - отрано бяха безжалостно посечени. Така наречената българска “приватизация” смени не толкова субектите на собствеността, колкото обектите - производствените мощности бяха успешно “втечнени”, превърнаха се във финансова наличност, като тези капиталови потоци чрез посредничеството на специално организираната за тази цел банкова система бяха попиляни, разграбени, употребени за неикономически цели, а част от тези средства бяха изнесени на съхранение в сигурни западни банки.

По този начин “демократичната революция” създаде ограничен кръг от собственици, които в най-добрия случай притежават не производствени мощности, а финансови активи. Така българската номенклатура се превърна не в успешен колективен капиталист, а в тромав рентиер, в безпомощен икономически посредник на процеси, управлявани от небългарски фактори и превръщащи България в зона на скрит европейски неоколониализъм. Капиталистическата революция в България произведе тесен кръг от собственици-рентиери, но не и капитализъм. Поглеждайки в миналото, можем да видим нещо наистина парадоксално. Никакви комунистически преобразования през 40-те, 50-те и 60-те години , провеждани под знамето на българския комунизъм в този период не са били толкова радикално, дълбинно и същностно антикапиталистически, колкото „капиталистическите реформи” на българските демократи. Борбата на българската номенклатура за капитализъм го унищожи от корен – и като действителност и като възможност, и като перспектива, и като хоризонт на развитие. Вместо обещания капитализъм българската късно-социалистическа номенклатура създаде на територията на Република България един общоевропейски заден двор - смесица от евтин пазар за човешка плът и глобално европейско сметище. Новите собственици на България успяха да се конституират като такива по пътя на съзнателно провежданата от тях икономическа разруха. Номенклатурното съсловие, което узурпира властта в България (нека напомним - с руска помощ и с американско съгласие) не можа да превърне себе си в класа. Днешната власт в България си остана такава, каквато беше в момента на зараждането си. Съсловната власт си остана съсловна, именно поради това тя не е в състояние да спазва писаните закони, които тя самата огласява, не успява да създава и поддържа обществени отношения, които да имат своята историческа трайност и които да не се срутват под собствената си тежест.
8.
Westworld HBO
15.04.2022 19:35:05
0
4
Днешната българска политика е крипто-феодална, което е възможно само в условията на продължаваща несуверенност и чрез механизмите на един успешен, макар и не съвсем добре прикрит неоколониализъм.
Истината за днешното българско държавно управление и за самата същност на днешната българска политическа система, разбира се, не е тайна за общоевропейската “супервласт” в Брюксел, и затова са така смехотворни всички опити „да се оплачем в Брюксел”.
Тъкмо напротив, българските компрадори и неоконолониалисти са напълно приемливи от идеологическа, морална и управленско-политическа гледна точка на Брюкселската власт. Колективен и ексклузивен субект на политическата власт в Българие е българската политическа класа. В противоречие с името си, това е една твърда, затворена корпорация, която има своята трудно подвижна периферия и почти напълно неподвижно ядро. В институционален план тази политическа класа има своето най-добре защитено ядро в т.нар. българска съдебна власт, подстъпите към която (социалните лифтове) работят само по роднинско-кланов метод. Относително по-динамична в институционален план е структурата “правителство”, където промени все пак са възможни, макар и изключително трудно. Най-волатилната част на българската политическа класа е т.нар. “парламент”, който има простата функция да придава формата на закон на непрекъснато променящата се воля на българската политическа класа. Това е весела, шумна и безотговорна дейност, която се извършва под непрестанния контрол на реалните центрове на политическата власт в страната (кланове и родове, фамилии, агентури, тайни общества от непрозрачен тип и отделни посолства). Безмислеността на т.нар. парламентарна дейност (която произтича от простия факт, че българския парламентарист не е нищо друго, освен икономически посредник), не пречи българския парламентаризъм да изпълнява своите фасадно-протоколни функции. Днес в България като висша форма на политическа успешност, като лелеяно встъпване в мистичното Царство на Властта се смята т.нар “влизане в Парламента”. Политическите институции на България днес съществуват без всякаква връзка със своята провъзгласена и обещана същност. Така цялата политическа механика на България може да се разглежда като един голям съвкупен комитет за уреждане на вътрешно-съсловни, предимно икономически отношения, в условие на защитеност от всякакви външни, публични обществени въздействия. Подстъпите към днешната политическа власт в България са надеждно барикадирани, тъй като са от реално съсловно-феодален тип. Целият претенциозен и шумен „български европеизъм” е прикритие на новата българска феодалност.
Духът на новите времена беше изгонен от България в края на 80-те и началото на 90-те години. Българското общество посрещна третото хилядолетие “на обратен ход” - носено от динамиката на една успешна демодернизационна вълна, която донесе неизчислими щети на огромното мнозинство от българите, но заедно с това и произведе златната управленска цитадела на 10-те хиляди избрани, които получиха правото да говорят не само от името на българската държавност, но и да управляват българската национална Съдба.
7.
Голямото Нулиране 2022
15.04.2022 19:11:29
0
4
Либерализъм в неговата крайна и освободена от всякакви адам-смитовски морални задръжки форма беше господстващото политическо съзнание на българските перестройчици, добрали се до властта.И ако днес сме склонни да виждаме в днешния политически живот на България предметна илюстрация към думите на Шекспировия герой (от „12та нощ”) - “Животът е разказ на луд, пълен с вой и скърцане на зъби, но лишен от всякакъв смисъл”, следва да си спомним, че този разказ е започнал много отдавна, преди повече от 20 години - тогава, когато и смисълът убягна. Истината е, че днешната политическа действителност в България (която вече съвсем очевидно навлиза в своя развит системно-структурен кризис), е материализация (т.е. предметно въплъщение) на един социално-политически и икономически идеал - идеалът на късната държавно-партийна комунистическа номенклатура, която още в началото на 80-те год. на миналия век (в интерес на истината следва да уточним - не цялата номенклатура, а само нейната най-брутална, най-хищна и най-деморализирана част) вече беше решила за себе си кое е правилно и кое не е, как трябва да се живее, и как не трябва, и главно - кой трябва да живее, и съответно, кой трябва да освободи мястото под слънцето, тъй като е исторически ненужен и дори вреден „за прогреса”.
В този смисъл днес България живее (ако се съгласим да наричаме живот това, което се случва на българите) в победилата утопия на българската номенклатура - защото наистина е прав класикът, който твърдеше, че утопиите имат едно ужасно свойство - да се сбъдват.
6.
Хроника на една предизвестена смърт
15.04.2022 18:56:07
0
5
Българската перестройка съвпадна със зората на новия български феодализъм. За разлика, обаче, от етапа на истинския български феодализъм /напр. Второто българско царство/ новата българска номенклатурна феодалност беше изначално антинародна, антидържавна, противобългарска и криптоколониална.
Законите на новата българска държавност бяха внесени в българското правно пространство в една полуготова, полуфабрикатна форма, като целта беше не да се осмислят, а само да се имплементират, т.е. безкритично да се завинтят в българската социална тъкан като гаранция за това, че България е само и единствено, и при това завинаги, западна страна от периферен тип.
5.
Лъжец ли е Простото, или Да?
15.04.2022 17:03:50
1
11
Изказавания на премиера Петков, са тотална неистина.
4.
Хм
15.04.2022 16:41:41
0
7
Киро май не смее да я смени ,че ще срещне гнева на Слави
3.
2018
15.04.2022 16:17:56
6
2
Защо коментарите за Мисис Бургас 2018 са спрени? Трябва да се изкажа тук.
Мега якият милф е, мяза на Джасмин Джей. Само дето няма силикон.
2.
Sss
15.04.2022 16:15:32
12
4
Кво ви пука за тъпата Македония... Ние нямаме зор. Къпан македонец си е чист българин.
1.
Има ли АНАЛизилани тролове
15.04.2022 15:43:41
3
20
Лорер да отвори кесията, че нещо тролчетата му нямат опорки и мераци за анал-лизане на Простото на Прокопи!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Карнобатски студент спечели титла от Национален шампионат Карнобатски студент спечели титла от Национален шампионат Проблем: Все повече ученици употребяват алкохол Проблем: Все повече ученици употребяват алкохол Специалистите съветват да се потърси навременна помощ Кирил Петков катастрофира с кола на НСО Кирил Петков катастрофира с кола на НСО Не е ранен, но има пострадали от другия автомобил  37-ото Европейско първенство по карате киокушин ще се проведе във Варна 37-ото Европейско първенство по карате киокушин ще се проведе във Варна Мащабното мероприятие се организира от БКА – ИКО България, с председател световният шампион Шихан Емил Костов Хванаха криминоген от Средец с 9 гр канабис Хванаха криминоген от Средец с 9 гр канабис В раницата му ченгетата намерили буркан с глави суха зелена тревна маса Каквото е новото нормално: Детето ти да отиде училище преоблечени като котка и да мяукат в час по математика ли? Каквото е новото нормално: Детето ти да отиде училище преоблечени като котка и да мяукат в час по математика ли? Това, разбира се е голям купон, а и учителката е притисната от новите морални норми и няма да може да го изхвърли от стаята за да не бъде дадена под съд за дискриминация Скандални разкрития за федерацията по вдигане на тежести, парите отишли за екскурзии в Куба и Швейцария Скандални разкрития за федерацията по вдигане на тежести, парите отишли за екскурзии в Куба и Швейцария Извършени били много сериозни нарушения, което е причина за спряното финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта към нея Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Церемонията, с която ще бъде отбелязано началото на летния сезон у нас, ще започне в 18 ч., пред портите на Старинен град Несебър Брутално евтини череши на пазара в Бургас, но размерът им има значение Брутално евтини череши на пазара в Бургас, но размерът им има значение Климатичните промени донесоха и нещо хубаво по нашите географски ширини Спортна зала "Младост" ще е домакин на боксов турнир за Купа Бургас Спортна зала "Младост" ще е домакин на боксов турнир за Купа Бургас Домакин и организатор на проявата е боксов клуб „Роял“, входът е свободен
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори