×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Експерт: Може да се очаква шоково поскъпване на горивата


05 Април 2022, Вторник, 11:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Според Владимиров, сме в условия на потенциално ембарго на вноса на петрола

По всяка вероятност цената на суровия петрол ще скочи до нива, които не сме виждали до момента, изрази мнение пред Нова тв Мартин Владимиров.

"В момента сме в условията на потенциално ембарго на вноса на суров петрол от Русия. При по-строги мерки – вероятно цената на суровия петрол ще скочи до нива, които не сме виждали до момента и горивата ще поскъпнат шоково", обясни експертът от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него, при потенциално ембарго на руския петрол за Европа цената на барел може да достигне и до 200 долара. При такъв сценарий цена от около 3,50 лева за литър бензин ще ни се струва ниска цена за горивата.

"Това много зависи от движението на суров петрол на международните борси. Мисля, че моментното поскъпване на горивата в момента се дължи на повишената цена на сорта "Брент" преди около месец. Това сега е по-скоро закъснение на поскъпването. По принцип рафинериите произвеждат горива първо с наличния петрол закупен по-рано и след това попълват запасите си. Важно е да се отбележи обаче, че българската рафинерия преработва руски петрол "Уралс", който се котира значително по-евтино от другите", уточни той.

По думите му обаче трябва да се направи разлика между дългосрочни договори за покупка на петрол и спотови цени. "В момента нашата рафинерия вероятно работи със суровина по дългосрочен договор, по който цената се определя между компанията майка и дъщерната фирма", подчерта Владимиров.




13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
До Кехлибар
06.04.2022 06:48:26
0
1
Уникално прост човек! Така й кола не карал, не му пукало колко е цената. А в магазина влизаш или ме яде!? Храната с какво се доставя на мазина?!
12.
до 10
05.04.2022 16:01:13
0
2
Кехлибаааарчо, мамин златен... Смешно му било... Как някоя гънчица не се е образувала по гладкото ти мозъче ти, ей така, по грешка?! Ами нали заради тези цени на горивото вдигат и всички останали! Или и това ти е смешно?!
11.
до 7
05.04.2022 15:57:18
0
0
Градският транспорт в Бургас беше на практика унищожен, драги! Да не говорим, че честотата на движение е като на междуградски автобуси и не работят нито климатиците, нито отопление. Накратко, ползването му на днешно време е мазохизъм, при това скъп мазохизъм.

Същото се отнася и до железопътния транспорт. Какво ли не направиха да го убият! Вчера с удивление разбрах, че вече няма и гардероби на гарите. От "съображения за сигурност", видиш ли! Можело да има бомби и трябвало да има скенери. Оказва се обаче, че на автогарите ИМА гардероби и НЯМА скенери. Пътуването с автобуси е същото "удоволствие". Как може междуградски автобус, на дълъг път, да няма тоалетна. Всъщност, повечето имат, но не си дават труд да ги поддържат и не могат да се ползват. Скоро не съм пътувала, но не бих се изненадала ако и тяхното отопление и охлаждане не се различава особено от това на градските.

Та въобще не сравнявай обществения транспорт в тази кочина и в Западна Европа защото е смешно и нелепо.
10.
Кехлибар
05.04.2022 15:17:37
3
2
Не, аз кола не карам, затова ви се смея на всичките, просто се забавляват. Истината е, че въобще не ми пука, колко пари ще давате за гориво. Исках само да изтъкна, че до 2030г. ще трябва да си оствите таратайките, защото ще ги забранят със заков в ЕС. Ще си останат една реликва и единствено по организирани състезания ще могат да бъдат употребявани, за да си спомняме с носталгия за тях.
9.
До 7
05.04.2022 14:54:21
0
0
Разбирам, че ви е трудно да направите разликата между стойност, себестойност и подобните термини...!
Нефта, суровият петрол не е СТОКА, той е суровина...
Тази суровина, вярно, е на еднаква цена за всички (разлика транспорт), но след съответната обработка (режийни, заплати и пр.), тя, суровината става СТОКА, т.е в нея са "вградени" и заплатите и другите разходи !
Затова няма никакъв начин да направиш адекватно сравнение, ако не вземеш предвид и стандарта на живот на държавата, на хората , които са си вложили труда ...
Еднаква стойност (цена) в различните държави има , примерно , един диамант, но и при него някой може да сложи складови разходи, транспорт и ей ти друга цена !
Нисък стандарт, ниски заплати, ниски цени на продукцията ...Така трябва да бъде!
Разбира се, аз и Алекперов може да имаме различни понятия за ниски и високи заплати !
8.
До 2
05.04.2022 14:41:09
0
0
Пишеш глупости, всеки може да напише в гугъл "цени на горивата в Европа и излиза една таблица...
Тук-там , в най-богатите държави където заплатите са 4,5, че и 8 пъти по-високи от тук.
НЯМА цена на дизела по-висока от 4лв, 4,7лв ...
Масово са между 3 и 4 лв, (при нас 3,10)...
Къде е тогава "много по-евтиния Уралс", че нещо не се вижда ?
7.
До 5
05.04.2022 14:32:32
2
2
Пак сравнения със заплатите почнахме да правим... Казах много явно, че това е стока, чиято цена няма как да бъде регулирана от страните в Европейския съюз. Тук не говорим за цената на билет в киното, че да се оплакваме, къде какъв бил стандарта. Ще се научите да си правите сметка, когато използвате автомобилите си. Ще се научите и да използвате градски транспорт, влакове, маршрутки и т.н. Не е толкова сложно, ама за някой е чувство за принизяване, когато трябва да се движиш с обществен транспорт, едва ли не, срам си е....
6.
Tsatsata
05.04.2022 14:29:02
0
0
Въпросният експерт би могъл да обясни първо , , защо,щом нашата рафинерия досега е преработвала предимно "Уралс", който , цитирам "е значително по-евтин", то нашите цени бяха равни, а понякога и по-високи от европейските, и от съседните ни страни ? А ако вземем предвид и различния размер на режийните , съпоставката става още по-кошмарна !
Ако Запада купува барела на 100 долара и плаща на нефтохимика си 6 хиляди долара заплата, а Лукойл купува Уралс на 60 долара , а плаща на работника си хиляда долара, какво се получава ?
А и какво стана с проверката и анализа , озаглавени ..
"Правителството не може да разбере ценообразуването на "Лукойл"??
Не го ли разбра вече или "анализа" продължава??
5.
до кехлибара
05.04.2022 12:34:16
2
2
Гражданин, знаеш ли каква е минималната работна заплата и стандарт в Европа че да разсъждаваш, новите хибриди, нормални и електрични заради тея чипове скоро няма да навлязат, както и заради скъпия газ да махнат въглищата
4.
до 3
05.04.2022 12:32:29
0
2
Хора от механото не искам да ме притесняват, имам си личен живот и маниери на поведение.
3.
до любителя на кехлибарената броеница
05.04.2022 12:17:05
3
2
Обичаш ли да си играеш с топчета?
2.
Кехлибар
05.04.2022 12:10:48
9
5
Аз наистина не мога да си обясня, какво мрънкат всички, че било безбожно скъпо горивото в сравнение с останалите европейски страни. Пълни глупости, навсякъде цената е между 4 и 6 лева за литър, даже не знам, защо тук все още е толкова "евтино". Това е стока, върху която всяка една страна в Европа няма особено влияние, без значение какъв стандарт на живот се води... тук заплатите били ниски, там високи, и прочие. Аз все още си спомням и едвам ми се вярва, как през 2008г. литърът струваше почти 3 лева, а ако сега 3 лева ни се струва скъпо, то тогава навремето си е било брутална скъпотия. Така или иначе това са едни процеси, които просто слагат началото на края на дизеловите двигатели и употребата на каквото и да е гориво в автомобилите. Съвсем скоро електическите коли ще навлязат още по-сериозно на пазара, ще дойде времето когато ще бъдат и задължителни по закон. Пример: В Норвегия от 2024г. се позволява придвиждавето само с ел. автомобили. Статистиката от 2020г. сочи, че 60% от колите в Норвегия вече са на електричество. На нас тези неща може да ни се струват далеч и т.н., но истината е, че в Евросъюза, сравнително близо до нас, тези неща са били наложени много сериозно, а нас ще ни застигне скоро.
1.
Крал Саудити
05.04.2022 11:52:20
2
8
Заедно с Путин ще изклатим всички по Земята. Кат нямати нефт, къде одити да са закачати с назЕ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
"Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона ГЕРБ и ПП-ДБ искат да съсипят рафинерията, няма да го допуснем, категорични са от "Левицата" Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Целта, която съм си поставил, е да посетя 40 европейски държави, т.е. общо 25 000 километра, споделя той Бургас награди заслужили дейци на културата Бургас награди заслужили дейци на културата Бургаският дух се е запазил, благодарение на нашите писатели, музиканти, певци, актьори, художници, подчерта кметът Димитър Николов Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души При ляв завой младежът загубил контрол над колата Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София Не са постъпвали сигнали за бедстващи хора Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли След като вчера изслушването на шефа на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание се провали, днес той свика брифинг, за да успокои, че няма да има сериозно поскъпване на тока 5 начина да накарате бившият да съжалява 5 начина да накарате бившият да съжалява Ето кои са те  5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка 5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка Ето кои са те Зодиите, които имат най-борбен дух Зодиите, които имат най-борбен дух Дали вашият зодиакален знак е един от тях? Рецепта за пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон Рецепта за пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон Сервирайте пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон топло, като може да го гарнирате с поширани яйца
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори