×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Министър на транспорта Георги Гвоздейков ще посети днес Бургас
  • Днес започна приемът на документи за първокласници в Бургас
  • 27 сигнала за изборна търговия на гласове за ден в Бургас
  • В Окръжния съд стартира процесът срещу Омар Аднан, обвинен в убийството на полицейските служители Атанас Градев и Йордан Илиев, очаквайте подробности
  • Велико Минков ще се опита да докаже днес пред Бургаския окръжен съд, че е баща на едно от децата на убийцата Габриела Славова, очаквайте подробности във Флагман
  • 12 май е Международен ден на медицинските сестри
  • В Атина и Солун протестираха в подкрепа на палестинците в Газа
  • Официално: Байдън забрани вноса на руски обогатен уран
  • Новата помощ от САЩ за Киев вече е на фронтовата линия
  • Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ ескалира позицията си за изпращането на оръжия в Украйна


ГЕРБ ескалира позицията си за изпращането на оръжия в Украйна
На 16 март Борисов обеща ГЕРБ да гласуват "за", ако бъде предложена военна подкрепа за Украйна, днес от партията му сами внесоха такова предложение
Ключови думи: парламент, правителство
30 Март 2022, Сряда, 12:59 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Правителството се снишило и не помогнало на нападнатата държава, като се оправдало с парламента

ГЕРБ ескалира позицията си за подпомагането на Украйна с оръжия след руската инвазия.

Досега лидерът на формацията Бойко Борисов заявяваше, че те биха подкрепили управляващите, ако въпросът бъде подложен на гласуване в парламента. Припомняме, че на 16 март в централата на ГЕРБ той и депутати от партията му се срещнаха с посланика на Украйна. Тогава Борисов заяви именно това.

Ден по-късно в профила му във фейсбук се появи следното съобщение: "ГЕРБ ще дадем в парламента своята подкрепа за справедливата отбрана, която Украйна води. Не може да бъдат прогонвани от родните си места хиляди жени и деца, които бягат от войната. Недопустимо е да се бомбардират жилищни сгради, болници, училища, театри, пътна инфраструктура. Украйна има пълната ни подкрепа! Това заявих по време на видеоразговор с бившия президент на Украйна Петро Порошенко."

То бе гарнирано и със следното видео:

Тази сутрин от „Демократична България“ обявиха, че стартират консултации по темата с политическите сили в Народното събрание.

Няколко часа по-късно обаче от ГЕРБ излязоха с остра декларация срещу кабинета. Тя бе изчетена от зам.-председателя на партията Даниел Митов.

Той обяви, че правителството ни се е снишило и че се оправдава с Народното събрание. От ГЕРБ щели да са проактивни и да внесат свое проектрешение за военно подпомагане на Украйна.

В декларацията днес Даниел Митов обяви: "На 24 февруари 2022 г. Руската федерация нападна независима и суверенна Украйна, с което започна непровокирана война на територията на Европа. Това е поредното грубо погазване на международния правов ред, включително Хартата на ООН и заключителния акт на конференцията по сигурността и сътрудничеството в Европа."

Вече 35 дни на територията на Украйна се водели брутални военни действия. Извършвали се и военни престъпления срещу цивилни. Хиляди загубили домовете си, а милиони избягали от нападнатата страна. 

„Отбранявайки собствената си територия и независимост, Украйна защитава не само себе си, но и свободата и демокрацията на всички нас. Правото на самозащита е фундамент на международното право. Подпомагането на жертвата по никакъв начин не означава въвличане в конфликта или неговата ескалация. Ако видите някой човек да е жертва на агресия на улицата, да бъде грабен и насилван, какво ще направите? Няма да помогнете, за да не ескалира конфликтът, и ще подминете, обръщайки глава, за да не взимате страна? Това прави българското правителство в момента", обяви Митов. 

"В момента 28 от 30 държави в НАТО, без България и Унгария (почти същото важи и за Европейския съюз) подпомагат с военнотехническа помощ Украйна да защити населението и територията си. Нито една от тези страни не е станала част от конфликта и не е въвлечена във военни действия. Дори мога да дам за пример Република Турция, която постоянно снабдява с военна помощ Украйна, но това не пречи на Сергей Лавров да участва на форум в Анталия и Турция да е домакин на преговори между двете страни за прекратяване на напрежението. За съжаление, българското правителство се е снишило. Дори търси индулгенция в парламента - нищо, че повечето от останалите правителства предоставят военна и техническа помощ без решение на техните парламенти", добави Митов

След което той заяви, че ГЕРБ отново щели да са проактивни. 

"Сега предлагаме проект на решение на Народното събрание, с което да дадем мандат на правителството да предостави военна и техническа помощ на Украйна", обяви депутатът. 

Не било истина, че няма с какви военни средства да помогнем на Украйна. Митов даде пример с "преносими зенитно-ракетни комплекси, противотанкови гранатомети, миномети, автомати и достатъчно количество боеприпаси". 

"Това са средства, от които българската армия има в излишък, и няма да се отрази на бойните ни способности", смятат от ГЕРБ. 

Те зоват и да влезем в преговори със съюзниците ни в НАТО, така че да се покрият отбранителните ни дефицити. 

 


В категории: Политика


16
Коментара по темата
16.
115
30.03.2022 18:38:26
0
7
Да пратим ГЕРБЕРАСИТЕ НА ФРОНТА В УКРАЙНА, ЕДНО ДОБРО НАЧАЛО ЗА БЪЛГАРИЯ. Тази утайка иска да ни въвлечен в чужда война.
15.
Гарантирано от ГЕРБ
30.03.2022 18:00:11
0
8
20 януари 2015 год ГЕРБ на власт
От порт БУРГАС за УКРАИНСКИЯ порт ОКТЯБЕРСК-Одеса потегля турския кораб под панама флаг ''ЯСАР АБИ'' натоварен с 680 TOНА БГ оръжия /казанлъшки и дунаритски/ предимно зенитни ракети и установки ''ГРАД'' ,калашници мини и експлозиви
Оръжията Украина използва с-у РУСКИТЕ отцепници в Донецк и Луганск
Пратка е САЩ поръчка ,изпулнител Дунарит Русе ,транспорта турска фирма регистрирана в Текирдаг Турция-собственик е Давут Кадировски косовар топ3 на трафикантите на Хероин 2ен турско-сащ агент на ДЕА и ЦРУ
Получател на пратката с бг оръжие Украинската армия
14.
жена
30.03.2022 17:34:16
2
8
Тези политически мърши обричат нашите мъже и синове на безсмислена смърт. Ще ги пратят в огъня, а те самите ще се изнесат с авоарите си. Нещо като втора Украйна. Който иска да воюва под украинско знаме, да тръгва незабавно, а не да вкарва цял народ против в волята му във война. Мръсни души, мръсни политици.
13.
Гошко
30.03.2022 17:20:15
0
7
Българско оръжие и муниции има в Украйна още много преди текущия конфликт. ШОПАРА да не се прави на ощипана мома!! Целите на въпросната акция са чисто политически, мръсни игрички!! Този, който ограби до кокал народа си, бил загрижен за чужд народ, айде холан!.....
12.
А защо
30.03.2022 16:41:06
1
9
не пуснете няколко паралелни , от различни соц. агенции анкети, да чуете пък какво иска народа ви, бе , мамка ви , оядена политици измислени?!
11.
Добре де
30.03.2022 16:38:57
1
2
Дайте там, 2 сандъчета с патрони, да се отчетем и стига толкова ...!
То друго няма и какво да дадем!
10.
Бургазлия
30.03.2022 16:36:25
0
3
въпреки казаното от мен напълно подкрепям и вярвам в това, което казва 9.

правилно е да се помогне на съседска държава и народ в беда, но причините ГЕРБ да искат това са далеч от мисъл за хората -> точно както го описа 9. Реалист
9.
Реалист
30.03.2022 16:17:54
3
14
Целта им на герберите е съвсем друга. Искат управника да прати оръжия за да се вдигне народа и да измете правителството. Целта е да се отвори врата за нови избори, надяват се онези които на предни избори гласуваха за ПП и Слави да се върнат пак при тях.
Въобще не им пука за украинците искат си топлите места в министерствата.
8.
Бургазлия
30.03.2022 15:52:14
14
9
Евала, покажете всички колко низши душички сте -> Левски и Ботев сигурно се обръщат в гроба ако виждат в какви роби сме се превърнали -> без идея за независимост, самосъзнание, деморкация. Явно всички искат да с крепостни селяни в Сибир, много странно. Всички ходят на екскурзии в западна европа а никой не ходи в сибирската провинция например. Защо ли???
7.
Те сега ще останем без газ и ток.
30.03.2022 15:45:30
3
22
Да се товарят всички гербери и проДАй БГ на автобуси, да си взимат автоматите и бегом към Украйна. България не желае да участва във войната на САЩ/НАТО и Русия. Втора развалина като Украйна не ни трябва. Които партии се издържат от Сорос и Америка, да се хвашат под ръка и на фронтовата линия.
6.
Мръсен ГЕРБ
30.03.2022 15:34:01
2
24
Бойко и компания ще вкарат България във война само и само да се докопат пак до властта. Алчни мръсници. Вярно си е за кой ли път - край казана с българите няма нужда от дяволи.
5.
Ти, колко си долен
30.03.2022 14:00:04
0
5
Знам та ногу дубре
4.
denko
30.03.2022 13:58:23
2
3
cqlata burjuaziq pardi v edno garne
edinstveno narodovlastieto gi opravq
3.
Мислете !
30.03.2022 13:54:42
8
25
Като пратите оръжие какво правите..удължавате войната в полза на американците, умножавате жертвите без реално да постигнете друг край....Това е сценария за постигане по лоши условия за Русия но цената я плащат невинните граждани на Украйна и цяла Европа !Да не говорим за нашите позиции те отдавна са пробити отвсякъде...
2.
мислещ
30.03.2022 13:22:53
10
20
За пореден път се убеджавам, че Румен Радев е единственият адекватен политик в момента! Тези другите идиоти ще ни докарат до глад, мизерия и война!
1.
Бай Ставри
30.03.2022 13:20:54
12
34
Гнусни предатели са ГЕРБ! Искат да ни въвлекат във войната и да изпратим оръжие на Украйна! Няма ли нормални политици в тази наша бедна страна?
Само еничари като Борисов и Петков ли останаха?
ГЕРБ, ДБ, ПП - всички са едно и също. Уж се карат, но като се стигне до толкова важни решения като това, се прегръщат и гласуват като по команда заедно!
Е, как да вярваме на Борисов Крадеца, Кирил Петков идиота и Христо иванов- пoдлогата на американците?
Как, кажете ми?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Училището страда от най-големия дефицит – спазване на правила Училището страда от най-големия дефицит – спазване на правила Днес е все по-трудно за учителите и все по-лесно за учениците Двама тийнейджъри са с алкохолно отравяне след абитуриентски купон, единият е в кома Двама тийнейджъри са с алкохолно отравяне след абитуриентски купон, единият е в кома Не е ясно какво е състоянието им Шофьори са бесни на новата организация на движение край НДК, но промяна няма да има Шофьори са бесни на новата организация на движение край НДК, но промяна няма да има Поставянето на колчета и на друга маркировка в района на НДК продължи Тя не иска да чуе за партньора си от "Денсинг старс" Тя не иска да чуе за партньора си от "Денсинг старс" С Димитър дори стигнали до безкрайно критичен момент, когато русокоската вече била на косъм да си тръгне Той събра 800 гости за юбилея си, а сега разпродават имотите му в Бургас за милионни дългове Той събра 800 гости за юбилея си, а сега разпродават имотите му в Бургас за милионни дългове Разпродажбата на активите е предприета заради дългове за десетки милиони към НАП и банки на дружеството и други свързани фирми, които се ръководят от Димитър Бичев Баба ме изпрати в "Ергенът", твърди тази участничка Баба ме изпрати в "Ергенът", твърди тази участничка Валерия е категорична, че ѝ е било много трудно да се впише сред останалите участнички Уважаван преподавател от царевското училище "Н.Й.Вапцаров" с награда "Учител на годината" Уважаван преподавател от царевското училище "Н.Й.Вапцаров" с награда "Учител на годината" Инж. Тодор Христов от училище „Н.Й.Вапцаров“ е сред най-добрите преподаватели от региона  Антиевропейската ракета Гордана Силяновска порази Гърция Антиевропейската ракета Гордана Силяновска порази Гърция Много е опасно изказването й, защото става въпрос за един чужд геополитически проект, коментира Любчо Нешков  Този тв водещ е любима мишена на крадците, пет пъти го обират Този тв водещ е любима мишена на крадците, пет пъти го обират Задигнали му джипа, обрали го в супермаркет... Цената за нощувка в този летен курорт е смешна, а бирата е по 3 лева Цената за нощувка в този летен курорт е смешна, а бирата е по 3 лева Опитваме се да запазим цените на същото ниво като миналата година въпреки инфлацията, увери Клаудио Суичила
Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори