×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Депутати от ГЕРБ недоволни от правителствен меморандум за милиард, но отказват да го прочетат


Депутати от ГЕРБ недоволни от правителствен меморандум за милиард, но отказват да го прочетат
"Имаме съмнение, че това е далавера, корупционна схема и т.н. И тези съмнения се засилиха."
30 Март 2022, Сряда, 13:20 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Първо трябвало да се създаде анкетна комисия в парламента

ГЕРБ предлага да се създаде временна парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с „подписан от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с GEMCORP и IP3 CORPORATION”. От формацията на Бойко Борисов тази сутрин поискаха темата да влезе извънредно като точка в седмичната програма на Народното събрание.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев изрази съмнения, че има схема, в която са намесени руски олигарси. Меморандумът бил подписан от енергийния министър в присъствието на премиера Кирил Петков.

Драгомир Стойнев от БСП обаче опонира, че този меморандум е вид паметна бележка, а не е договор. Т.е. не ангажирал двете страни. Затова и не било нормално да се съставя анкетна комисия.

Освен това в петък ще има блиц контрол в парламента и тогава въпрос по темата можело да се зададе на премиера Петков.

В крайна сметка мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението за анкетна комисия да влезе в седмичната програма.

След това от ГЕРБ дадоха и брифинг по темата, където изразиха недоволство от случилото се в пленарна зала.

Любопитно е, че те като депутати имат право на достъп до меморандума, но до момента не са го изискали. След съответния репортерски въпрос Делян Добрев обясни: "В момента този меморандум е секретен. Единственият начин, по който ние можем да го получим - защото все пак сме народни представители, е да го изискаме и те ще ни го пратят в секретно деловодство. И ще стане същото като сделките с газа за три секунди. Ние знаем кои са тримата човека, участващи в кабинета, които за секунди сключиха сделки за газа, но не можем да ви ги кажем. И вече един месец се въртим в един омагьосан кръг."

Репортер на „Флагман“ обаче отбеляза, че ако меморандумът е засекретен, журналистите няма да имат достъп и до анкетната комисия, и попита защо ГЕРБ не изискат документа – така те ще знаят за какво говорят.

Томислав Дончев тук каза загадъчно: „Аа, ние знаем.“

Делян Добрев пък отговори така: „Защото като го изискаме и като го прочетем меморандума засекретен, ще се получи така, както стана с газа и точно това ви обясних. А в анкетната комисия, без значение дали те засекретят или не меморандума, ние по един или друг начин ще намерим начин тези гости, които сме ги поканили, да ги накараме да кажат истината и това, което пише в меморандума. Това не могат да го засекретят.“

От ГЕРБ преди това намекнаха, че меморандумът е свързан с екстравагантния проект по Плана за възстановяване и устойчивост за парк с батерии, както и че щяло да се предостави на GEMCORP държавна земя на територията на "Марица изток".

"Всички тези слухове ги чуваме от близки до управляващите. Фактът, че днес отказаха да създадем такава комисия, засилва нашите съмнения", обясни Делян Добрев. 

"Имаме съмнение, че това е далавера, корупционна схема и т.н. И тези съмнения се засилиха", добави той. 

Александър Ненков от своя страна отбеляза, че заявките за прозрачност от страна на новата власт са отишли "в канала". От ГЕРБ искали да разберат как е избрана съответната компания и какъв ангажимент е поела държавата. 

А Томислав Дончев обясни, че имал разговори за проекта за батерии и че заявката от кабинета била, че поръчката ще е с директно договаряне. Той също изрази недоволство, че "нито има почтеност, нито има прозрачност, нито има парламентаризъм". 

 


В категории: Бизнес , Политика


9
Коментара по темата
9.
888
30.03.2022 16:56:26
3
2
Измамниците от промяната, новите политически проститутки и възрожденците комундели в името на народа и морала могат само да крадат. Празните кратуни на уличните долнопробни мастии и педалчета ,пуделчетата на каишка от олигархията, инача знаят какво е корупция, а ?
Щом знаят тази думичката "корупция" краденето е с камиони и контейнери, голямо лапане от променливите.
Страдат от ужасен глад за кражби и продажби, наяване нямат!
8.
Не че нещо
30.03.2022 16:43:56
2
5
Даже без да са чели имат съмнения, бухаха, в кухите им тикви, само корупция дрънчи.
7.
Гол охлюф
30.03.2022 16:40:35
0
7
Я кой се загрижил за корупцията, най големите схемаджии и гепачи... евалла
6.
Гръб - ти на мени, аз на мени
30.03.2022 15:37:25
1
10
Всеки ден сме по-недоволни от вчера, щото за нас йок парасъ
5.
Имаше един виц едно време
30.03.2022 15:31:28
0
6
Чукча писател, не читател
4.
Интересно
30.03.2022 15:30:46
3
6
IP3 са американска компания, която промотира атомна енергия. Пак в черната дупка Белене ли ще се наливат пари?
3.
Да не ги цакат с техните схеми?
30.03.2022 13:58:41
12
21
Защо ли ми се струва, че са по-запознати със схемите, отколкото новите?
2.
Боже боже...
30.03.2022 13:49:50
3
11
Изпреварихме германците и американците и марсианците с тоя проект....Изтървахме питомното сега ще гоним дивото..както винаги...
1.
111
30.03.2022 13:37:42
18
20
Герб са по схемите и сега искат да обвинят другите в техните грехове.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори