×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Отбелязваме Деня на бащата
  • Великобритания призова жителите: Запасете се със стоки от първа необходимост
  • 3,7 по Рихтер разлюля Южна Италия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

От ПП и ДБ не одобриха идеята на Нинова за „форсмажор“ в икономиката


От ПП и ДБ не одобриха идеята на Нинова за „форсмажор“ в икономиката
Александър Ракшиев и Христо Иванов разкритикуваха предложението на Нинова
17 Март 2022, Четвъртък, 10:57 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

Според Христо Иванов тя е твърде радикална

Депутатът от „Продължаваме промяната“ (ПП) Александър Ракшиев изрази резерви към идеята на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова за въвеждане на режим „Форсмажор“ в икономиката.

Днес депутати от ГЕРБ активно призоваха премиерът Кирил Петков да се яви в парламента и да обясни какво значи това и наистина ли правителството възнамерява да предложи подобно нещо.

На репортерски въпрос - ПП ще подкрепи ли обявяване на „Форсмажор“, депутатът Ракшиев отговори: "Запознати сме с това предложение на г-жа Нинова. Вчера тя го изказа на заседание на икономическата комисия. Към момента официално не е постъпвало такова предложение, така че не може в конкретика да го дискутираме. Моята лична позиция е, че това не е най-доброто решение в ситуацията. Когато постъпи официално в деловодството, тогава ще можем да излезем с официална позиция на партията. Но моето лично мнение е, че това не е най-удачното решение на ситуацията."

Депутатът от ПП предположи, че предложението е обсъждано (вероятно в Министерския съвет - б.а.), но отново подчерта, че то е неформално. 

"Не мисля, че е отделено достатъчно време да се обмисли от всички страни. Също така от правна гледна точка не съм сигурен дали са положени достатъчно усилия дали е издържано. Със сигурност това е решение, на което трябва да му се отдели допълнително време и мисъл и да се вникне какви са всички възможни рискове, които биха произлезли. Но, отново, за да коментираме в конкретика, трябва да видим какво би било конкретното предложение на вицепремиера", каза още г-н Ракшиев. 

Председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов бе доста по-категоричен. Според него въвеждане на форсмажор е твърде радикална мярка и не е удачна в тази ситуация.

Той коментира пред репортери в парламента: "Очевидно има проблем в разплащанията на фирмите, но знаем, че в Министерството на финансите се разработват мерки в това отношение и от тази гледна точка такава радикална мярка, която нито е обсъдена, нито ние намираме за обоснована, не намираме, че е нещо уместно на този етап и се противопоставяме на нея."

Тя не била съгласувана с "Демократична България". 

"Твърде радикална е. Има други инструменти, които са много по несъздаващи стрес и включително, психологически, обявяването на такъв тип радикални мерки без обсъждане, без много внимателна преценка на цялото въздействие създава усещане за напрежение, което в този момент абсолютно не ни трябва", добави Христо Иванов. 

От четвъртата партия в управляващата коалиция - „Има такъв народ“, засега отказват коментар.

 


В категории: Бизнес , Политика


10
Коментара по темата
10.
5. Радост
17.03.2022 13:38:44
0
3
Музика за ушите ми и вазелин за халката ми.
9.
Нинова е г-жа Лъжа Импексова
17.03.2022 12:20:42
2
8
Разбрахте ли сега защо слогана "всички с/у борисов" на протестите не проработи. Те бяха обяздени от путинисти и стари корумпета от същия лагер-- просто за да си менкат властта както правеха досега--със заблудата доброто ченге в опозиция, лошото във властта. Кланът на борисов се смени с клана на радев и бсп. Вкараха Харвард за лустро, плюс безброй анонимници, напълнили НС или заели важни постове без никакъв опит и представа за управление. Направиха хибрида итн, дадоха криле на " опозицията" възраждане-- директния глас на путин в НС. С всичко това минимизираха гласовете за истинска промяна от ДБ. Сега ще повторят същото с "партията" на Янев, която ще обере умерените "патриоти", разочаровани от прозападната позиция на ПП, която пък иска разкрачено да бъде приятел с всички и глупувато да се усмихва! А радикалните "патриоти"- путинисти, ще напомпят възраждане. Борбата с корупцията буксува, общите приказки за "лоялност" към НАТО и ЕС на Петков започват да се губят в дивашкия крясък на лумпените и старите комунисти и ченгета. От Рашков някой за е чувал нещо напоследък? Защото аз чувам все по-често приказки, че " борисов поне даваше надбавки към заплати и пенсии! "
8.
Форсмажор
17.03.2022 12:11:44
0
3
Извънредно положение, форсмажор и (не)изпълнение на договори
На 13-ти март 2020 г. Народното събрание на Република България гласува въвеждане на извънредно положение в държавата като мярка срещу разпространение на коронавируса и болестта, която вирусът причинява – известна като COVID-19. Няколко часа след въвеждането на тази мярка, в опит да бъде пресечено разпространението на заразата, министърът на здравеопазването разпореди в своя заповед да бъдат незабавно затворени множество търговски обекти, в които би било възможно да се стигне до струпване на повече хора на едно място, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банкови и застрахователни офиси.

Наложените ограничителни мерки промениха буквално за ден ежедневието на всички нас. За обикновения гражданин, тази промяна се изразява най-малко в чакане на опашки, заедно с много други граждани, пред супермаркети, преди да може да напазарува.

Какво се случва, обаче, ако за вас последиците от тези рестриктивни мерки са много по-сериозни от обикновения дискомфорт? Какво се случва, ако бизнесът ви е затворен и вие не сте в състояние да изпълните задълженията си към вашите контрагенти?



Непреодолима сила (форсмажор)
В правото подобна хипотеза е предвидена и уредена под наименованието “непреодолима сила” (или “форсмажор”). Чл. 306 от Търговския закон определя какво е непреодолима сила и посочва какви правни последици поражда тя:

Чл. 306 от ТЗ. (1) Длъжникът по търговска сделка не отговаря за неизпълнението, причинено от непреодолима сила. Ако длъжникът е бил в забава, той не може да се позовава на непреодолима сила.
(2) Непреодолима сила е непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер, възникнало след сключването на договора.
(3) Длъжникът, който не може да изпълни задължението си поради непреодолима сила, в подходящ срок уведомява писмено другата страна в какво се състои непреодолимата сила и възможните последици от нея за изпълнението на договора. При неуведомяване се дължи обезщетение за настъпилите от това вреди.
(4) Докато трае непреодолимата сила, изпълнението на задълженията и на свързаните с тях насрещни задължения се спира.
(5) Ако непреодолимата сила трае толкова, че кредиторът вече няма интерес от изпълнението, той има право да прекрати договора. Това право има и длъжникът.
В едно изречение, това означава основно следното – търговецът-длъжник не отговаря за неизпълнение, което се дължи на непреодолима сила.

Възникването на пандемия от COVID-19 или друго заболяване, само по себе си не означава непременно, че винаги ще е налице непреодолима сила пред изпълнението на задължения по всички търговскоправни взаимоотношения в страната. Заповедта на министъра на здравеопазването обаче, цитирана в началото на статията, притежава белезите на непреодолима сила по смисъла на закона спрямо засегнатите от нея търговци. Засегнатите търговци могат да се позоват на непреодолима сила, когато изпълнение на тяхно задължение се явява обективно невъзможно именно вследствие на заповедта на министъра.

Пример 1: На 12-ти март модна агенция ангажира фризьорски салон в МОЛ да направи прическа на модел от агенцията на 16-ти март. Междувременно, на 13-ти март фризьорският салон е задължен да затвори от заповедта на министъра на здравеопазването. За фризьорския салон е налице непреодолима сила, която възпрепятства изпълнението на задължението му към модната агенция. Затова салонът няма да отговаря пред агенцията за вредите, които тя би понесла от неизпълнението.
Пример 2: На 12-ти март модна агенция ангажира фризьорски салон извън МОЛ да направи прическа на модел от агенцията на 16-ти март. Фризьорският салон не е задължен от заповедта на министъра на здравеопазването от 13-ти март да затвори, тъй като се намира извън МОЛ и би могъл да продължи работа. Въпреки това обаче, по своя преценка фризьорският салон решава да затвори. В този случай не е налице непреодолима сила, която да е възпрепятствала изпълнението на задължението на фризьорския салон към модната агенция, защото салонът сам е решил да затвори преждевременно. Затова тук фризьорският салон ще отговаря пред агенцията за вредите, които тя би понесла от неизпълнението.
Друго важно условие, за да може търговецът-длъжник да се позове на непреодолима сила за неизпълнение на свое задължение, е форсмажорното обстоятелство да е възникнало след сключване на договора, но преди падежа на изпълнение на задължението. Тоест – към момента на възникване на форсмажорното обстоятелство, длъжникът да не е бил изпаднал в забава. В противен случай, ако при възникване на форсмажора длъжникът вече е бил просрочил изпълнението на задължението си, то той не може да се позове на непреодолима сила и ще отговаря за вредите, причинени от неизпълнението му.

Когато пред вас е налице непреодолима сила по смисъла на закона, изяснен по-горе, в резултат на което не можете да изпълните вече поето от вас договорно задължение, следва да уведомите писмено за това насрещната страна в подходящ срок.

Включването на изрична клауза за форсмажор (непреодолима сила) в договорите е обичайна практика днес. Дори и такава клауза обаче да не е изрично предвидена във вашия договор, това не бива да ви притеснява – непреодолимата сила като обстоятелство, което ви освобождава от отговорност, възниква по силата на закона и изричното му посочване в договора не е задължително.



Безвиновно неизпълнение по ЗЗД
Дори и когато не става дума за взаимоотношения с търговец и търговски сделки, в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) е предвидена обща норма, която урежда неотговорността при безвиновно неизпълнение на задължение. Тази норма може да намери приложение в случаи на форсмажор при договори между физически лица:

Чл. 81 от ЗЗД. (1) Длъжникът не отговаря, ако невъзможността за изпълнението се дължи на причина, която не може да му се вмени във вина.
(2) Обстоятелството, че длъжникът не разполага с парични средства за изпълнение на задължението, не го освобождава от отговорност.
⚠️COVID-19 срещу правото – какво се случва? е рубрика на Lexprobono, в която Ви запознаваме с правния аспект на борбата срещу COVID-19 и начините, по които извънредното положение се отразява върху Вашите права и задължения.
7.
*********
17.03.2022 11:52:33
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
Митака
17.03.2022 11:47:42
9
6
Забрана за износ на всички видове зърно може да се въведе с министерско постановление. А калинките на ГЕРБ веднага се активираха тук. " Не харесвам герб и няма да гласувам за тях, но кмета Димитър Николов е от герб и все още съм с положително мнение за него. " - ама как си личат зомбираните лакей.
5.
Радост
17.03.2022 11:45:24
9
8
Квичи трола и чака PiAr ГювДя Бойко да му хвърли някоя огризка.
Музика за ушите ми.
Няма нищо по лошо от крадливата проста мутра от Банкя.
4.
Ново 20
17.03.2022 11:40:39
1
11
Ами то няма такава процедура да се обявява форсмажор!!!!!!!!!
Принципно форсмажор означава, че договорите може и да не се спазват
Не знам дали някой си дава сметка какъв хаос може да настъпи.
Мисля, че това е буря в чаша вода, както беше с предложението на Борисов за промени в Конституцията.
3.
Радевата зима!Шок и ужас !
17.03.2022 11:40:06
5
9
Страхът от възможността Бойко да се върне като първа политическа сила и дори като премиер е в основата на четворната коалиция.
Тази перспектива е достатъчно ужасяваща за подлогите на мафията, ГЕРБ да са първи, а Бойко да твърди, че ги бие наред.
Това ще е сигнал към избирателите, че е възможно връщане към нормалността, което ще е смърт за Подмяната и паляците на мафията!
Страхът от възмездие за простъпките на 4хП, изяжда душите на управляващите!

За това бързат да изпълнят задачите, възложени им от мафията!
Наясно са че след падане мораториума за тока, ще има голямо брожение и дори ексцесии!
Както бе казал един борец, "Има ли борба, ще падат косми" !!!
Тези са еднодневки, издигнати от Радев в борбата му с Борисов, също както космите ще изпопадат, въпросът е колко ни струва Пировата победа на Радев.
2.
Катя
17.03.2022 11:37:23
6
10
Никой не застава на страна на герб, като чете само заглавия , няма как да сте обективни. Не харесвам герб и няма да гласувам за тях, но кмета Димитър Николов е от герб и все още съм с положително мнение за него.
1.
Войтекс
17.03.2022 11:27:19
6
6
Втори депутат от ПП застава на страна на ГЕРБ. Що за политическа формация са ПП тогава !?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изборите започнаха. Българите в Оукланд вече гласуват, а у нас отварят секциите след минути Изборите започнаха. Българите в Оукланд вече гласуват, а у нас отварят секциите след минути В историята на България вотове за Народно събрание и за Европейски парламент се провеждат едновременно за пръв път 5 фрази, които умните съпруги никога не казват на мъжете си 5 фрази, които умните съпруги никога не казват на мъжете си „Добре съм“ - тази една фраза може да убие всяка връзка Вижте кои са зодиите с най-мръсни мисли Вижте кои са зодиите с най-мръсни мисли Стрелец, управляван от Юпитер, е знакът на авантюриста. Те винаги търсят нови преживявания и обичат да изследват света Приготвя се за нула време: Най-лесната рецепта за руло с ягоди „Еж и беж“ Приготвя се за нула време: Най-лесната рецепта за руло с ягоди „Еж и беж“ Всеки трябва да я пробва Грейпфрутът помага за отслабването и забързва метаболизма Грейпфрутът помага за отслабването и забързва метаболизма Той е много богат на фибри Само за мъже: 5 места, на които е забранено за жени Само за мъже: 5 места, на които е забранено за жени Тук няма да ви пуснат, ако сте от нежния пол Десетки икони на Георги Парцалев стоят 35 години скрити в банков трезор Десетки икони на Георги Парцалев стоят 35 години скрити в банков трезор Майка му ги дарила на родния му Левски, но там не знаят какво да ги правят Инфлация вдига с 50% секс услугите по морето Инфлация вдига с 50% секс услугите по морето Туристите дават по 200 лв. на час за плътски ласки Радев сложи в малкия си джоб бургаските батки, вижте мускулите на президента Радев сложи в малкия си джоб бургаските батки, вижте мускулите на президента Той бе на посещение на остров Света Анастасия днес, за да се включи в акция по почистване на морското дъно Нищо няма да остане в чинията: как да си направите вкусни и сочни пилешки бутчета Нищо няма да остане в чинията: как да си направите вкусни и сочни пилешки бутчета Ето я тайната рецепта
Изборите започнаха. Българите в Оукланд вече гласуват, а у нас отварят секциите след минути Изборите започнаха. Българите в Оукланд вече гласуват, а у нас отварят секциите след минути В историята на България вотове за Народно събрание и за Европейски парламент се провеждат едновременно за пръв път 70-годишен учител, блудствал с 13-годишна, се ожени за нея, но отива в затвора 70-годишен учител, блудствал с 13-годишна, се ожени за нея, но отива в затвора Момичето разказало на полицията за годините сексуално насилие, когато се преместило от Нова Зеландия в Австралия Рим го закъса за таксита, туристите се жалват Рим го закъса за таксита, туристите се жалват Горещини морят туристите, които не могат да разгледат града заради липсата на транспорт Нападнаха датския премиер Мете Фредриксен Нападнаха датския премиер Мете Фредриксен Инцидентът е станал в Копенхаген с неясни мотиви Арестуваха мъж с двойно гражданство, подготвял атентат във Франция Арестуваха мъж с двойно гражданство, подготвял атентат във Франция Не е ясно дали предполагаемият заговор е свързан с войната в Украйна 166 секции очакват избиратели за БГ-вота в Турция 166 секции очакват избиратели за БГ-вота в Турция Подготовката за изборите е протекла без трудности, заяви генералният ни консул Васил Вълчев Защо тази кралица поряза Брижит Макрон и не й даде ръка Защо тази кралица поряза Брижит Макрон и не й даде ръка Това стана на събитието по случай 80-ата годишнината от десанта в Нормандия Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Разрешили сме употребата на оръжията в близост до границата и то тогава, когато срещу страната се извършват нападения, каза американският президент  Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Хороскоп за деня – 7 юни 2024, петък Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Причината - обезценяването на валутата и инфлацията
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - По зъбите познавам, кое пиле е младо и кое старо.
- Но, те нямат зъби!
- Те, да, но аз ИМАМ!...
Виц на деня Виц на деня - Добре, бе... Само ми обясни защо ми изневери?
- Виж, скъпа - ти си имаш мен, аз си имам теб... А тя, горката, никого си няма...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена написала на надгробната плоча на мъжа си:
"Почивай в мир, че като дойда..."
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори