×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

МЦ „Д-р Стайков“ расте не само на години, до края на лятото ще е готов новият етаж


МЦ „Д-р Стайков“ расте не само на години, до края на лятото ще е готов новият етаж
Д-р Вергиния Цанова и д-р Йордан Стайков обявиха какво предстои през 3-ата година от откриването на центъра
11 Март 2022, Петък, 16:45 ч.
Автор: Анна ДОБРЕВА; снимки: авторът

На 10 март 2020 година лечебното заведение откри новата си база на ул. "Транспортна" 33 в Бургас

- Д-р Цанова, преди две години открихте МЦ „Д-р Стайков“ - броени дни преди обявяването на извънредно положение заради ковид пандемията, днес отбелязвате втория рожден ден на центъра отново в доста екстремна ситуация – на няколкостотин километра от тук се води война. Как тези световни кризи ви повлияха и промениха ли се функциите на ръководеното от Вас медицинско заведение заради тях?

- По отношение на работата и дейността на медицинския център, независимо от това, което споменавате като световни кризи, нашето лечебно заведение се развива много успешно. Ние стартирахме със специалисти колкото пръстите на едната ми ръка, а към момента колегите, които се грижат за пациентите ни, са над тридесет и шест. Това показва, че ние се развиваме. Започнахме с малко медицински специалности, но към днешна дата те са вече двадесет, като в 99% от случаите за всяко от направленията имаме по трима и повече лекари.

Разбира се, всяка криза се отразява и на нас. Това, което усещаме, са косвените последици от тези световни сътресения и те са свързани с издръжката на лечебното заведение, защото инфлационните процеси засегнаха всичко. Като се започне от елементарните неща, необходими ни тук – дезинфектанти, ръкавици, калцуни и  др., но те са капка в морето на фона на ценовите шокове с тарифите за електроенергия. При нас всичко се отоплява адекватно, за да могат и пациентите, и работещите тук да се чувстват комфортно и работният процес да е пълноценен.

Д-р Вергиния Цанова

- Не е тайна, че кризата за квалифициран медицински персонал в страната все повече се задълбочава. На този фон Вие непрекъснато попълвате екипа си с висококвалифицирани специалисти. Как успявате да се справите с тази нелека задача?

- Наистина е малко парадоксално, предвид недостига на определени медицински специалисти в целия Бургаски регион, но нямаме проблем с попълването на колектива ни. Дали е заради отношението или заради условията, които предлагаме за работа, но е факт, че лекари и помощен персонал сами идват при нас и искат да им дадем възможност да работят и да помагат с опита си на нашите пациенти.

Това е изключително добре, тъй като голяма част от специалистите са лекари в млада и активна възраст и с много желание налагат нов подход на работа и отношение към пациентите. При нас средната възраст на лекарите е доста по-ниска в сравнение с тази в други медицински заведения в региона и страната.

Но най-важното, което успяхме да постигнем през тези две години, е че специалистите ни се научиха да контактуват помежду си и да решават комплексно проблемите на пациента. При нас формулата с даването на направление и препращането на болния от кабинет на кабинет не се смята за правилна. Тук помагаме с всички възможности, с които разполага центърът, независимо за какъв преглед е дошъл човек. Колегите обменят идеи, знания, съдействат си и така се прави един успешен екип.

- Д-р Цанова, новите кабинети, които откривате в МЦ „Д-р Стайков“, не бяха предвидени в първоначалния план на сградата. Скоро обявихте, че ендокринологът д-р Диляна Стоянова и хирургът д-р Нигерван Алали вече приемат пациенти тук. Предвиждате ли разширяване на центъра?

- И за мен бе изненада, че толкова много лекари сами пожелаха да работят тук. И ако трябва да погледнем от изцяло практична гледна точка, лекарите има къде да работят. Но ние с д-р Стайков искаме те да работят при много добри условия. Желанието ни е и да избягваме струпване на пациенти, които чакат единият лекар да си тръгне, за да дойде другият специалист. Поради тези причини решихме да разширим центъра, макар и ситуацията да е доста трудна за всички в момента.

Вече имаме завършен проект за последния четвърти етаж на медицинския център, който до момента не бе структуриран. Надяваме се до края на лятото и началото на есента да предоставим още по-добри условия на пациентите и лекарите ни.

- Кабинети в кои медицински специалности успяхте да разкриете през тези две години?

- Разполагаме с кабинети по ендокринология, урология с лекари от УМБАЛ „Каспела“ - Пловдив, имаме нови специалисти по кардиология, хирургия, ревматология с измерване на костна плътност. Закупихме много висок клас апарат за остеодензиометрия. Въведохме ендоскопска диагностика за заболявания в обалстта на уши, нос и гърло, която е с високи диагностични възможности и щадяша пациента. Дадохме възможност на лекар специалист по неврология да прилага методи от традиционната китайска медицина, мануална терапия, акупунктура, електроакупунктура. Въведохме методики за профилактика на диабетната полиневропатия със специалист кинезетерапевт точно в тази обрласт. Вече имаме специалист за лечение на хронични простатити със специален апарат.

- Д-р Стайков, успявате ли в мисията си да осигурявате по-добро качество на живот на пациентите, чрез физикални и рехабилитационни методи за лечение, подпомогнати от съвременна апаратура?

- На този въпрос могат да отговорят само пациентите, но ние полагаме огромни усилия в тази посока. Ние непрекъснато се стараем да подбираме кадри, които да могат да предоставят нещо ново и работещо в полза на пациентите. По отношение на апаратурата за физикална и рехабилитационна медицина разполагаме с един много висок клас. Но човешкият фактор е най-важен.

През тези две години успяхме да привлечем изключително добри кинезитерапевти, които съвместно работят много добре, такива са и отзивите на пациентите. Това е изключително удовлетворяващо и насърчава колегите, защото те виждат, че усилията които полагат, са ценени.

Д-р Йордан Стайков

- Създаването на Центъра в Бургас е продължение на успешните практики, които вече 15 години се прилагат в Специализираната болница за рехабилитация „Стайков и фамилия“ в Слънчев бряг. Но Вие казахте, че имате амбиция за нещо повече, към какво се стремите?

- Идеята ни от самото начало е пациентите да надграждат постигнатите резултати в МЦ „д-р Стайков“ с още по интензивни терапии в болницата в Слънчев бряг.

С едно направление НЗОК заплаща двайсет процедури. Винаги съм повтарял, че те не са достатъчни, особено при съчетано използване на фискалните фактори.

За да има ефект лечението, то трябва да протече с поне десет процедури от един физикален фактор, което няма как да стане при ограничение от общо двайсет. Правим каквото можем по заложените от НЗОК дейности, но процесите на възстановяване на много следоперативни, слединсултни и следтравматологични състояния са дълги.

Двете лечебни заведение си сътрудничат непрекъснато и работят в полза на пациентите, така че постигнатото в едната база да бъде надградено в другата без да се допускат големи периоди на прекъсване на терапията. Целта ни е в кратки срокове пациентите да се възстановяват и да постигнат по-добро качество на живот.

- Разбираме, че сте концентриран върху здравето на Вашите пациенти, но има ли и такива, които ви търсят за консултация и лечение, когато става дума за чисто естетически процедури – свързани с отслабване, подмладяване или отстраняване на несъвършенства. Какво предлагате?

- Много ни търсят не пациенти, които искат естетически подобрения, а такива, пострадали от тях. Помагаме на немалък брой дами с парализа на лицеви мускули, с птози (паднал клепач), с изкривявания и др.

В такива случаи първо ги успокояваме, защото те идват сринати психически и още от вратата първите им думи са „Моля Ви, не ме съдете!“. И после започваме да работим за сваляне на вътрешните отоци, активиране на мускули, на меки тъкани и т.н., но това са процеси, които протичат бавно. Работим с магнити, настроени на специални параметри, защото това са фини места.

- Необходими ли са реформи в клиничните пътеки, за да бъдете още по-полезни и ефективни за възстановяването и здравето на пациентите?

Д-р Й. Стайков: Реформата трябва да е не само в клиничните пътеки, а цялостна в здравеопазването. Само 4 % от БВП се отделя в тази посока, това е много малко в сравнение с другите европейски държави. В Германия се отделят 10 %, ние не можем да се мерим с тях, но поне да се тръгне към растеж.

Ето още една разлика. Физикалната и рехабилитационна медицина се подценява в България, а хората имат нужда от това лечение. В много случаи с тези методи хората се подобряват много повече, отколкото с мекаментозните терапии.

Д-р В. Цанова: На ниското заплащане от Здравната каса на медицинските услуги в извънболничната помощ също трябва да се обърне внимание. Всички говорят как в тази посока трябва да се направи повече, но нищо не се е променило. Ние купуваме апаратурата от Европа. В МЦ „Д-р Стайков“ рентгенът е същият като този, с който работят и колегите ни в Германия. Но при тях снимката на пациент, която държавата плаща, е 100 евро, а при нас се заплаща 9,50 лева.

- Не е тайна, че конкуренцията във вашата област наблюдава изключително динамичното ви развитие. С какво ново сте готови да отговорите на предизвикателството?

Д-р Й. Стайков: Ние постоянно обновяваме всичко, следим тенденциите, правим обучения в цяла Европа и не само.

- Бихте ли казали с кои постигнати резултати се гордеете?

Д-р Й. Стайков: Най-вече с доверието на хората, а то идва от резултатите, които сме постигнали в лечението им.

Д-р В. Цанова: Гордеем се и с екипа, който по неочакван и за нас начин успяхме да изградим. В момента имаме 36 лекари от 19 медицински специалности, които много добре комуникират и решават общо проблемите на пациентите.


В категории: Здраве , Бургас


България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори