×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всички кръчми на бургаския плаж плачат за събаряне. Но далаверата ще продължи и това лято


Всички кръчми на бургаския плаж плачат за събаряне. Но далаверата ще продължи и това лято
Незаконните капани по пясъка в Бургас закриват гледката към морето, всички те многократно надвишават разрешената площ
Тема в развитие
виж още
скрий
09 Юни 2011, Четвъртък, 16:55 ч.
Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВ, Снимка: автора

Няма бар или ресторант на плажната ивица, който да не е превишил в пъти разрешението за застроена площ

Мощна далавера боде очите на жители и гости на Бургас през летните дни. И така е не от днес. Всеки е присядал на някое от капанчетата върху пясъка, привлечен от разхлаждащия вятър и студената бира - единственото спасение за отегчения родител и уморения турист. Но тази година нещата са по-различни. Липсва концесионер. Държавата прекрати концесионния договор на "Онтайм", която стопанисваше ивицата от 2006 г. до март т.г. Причината - невнесени концесионни вноски за цели две години. През цялото това време така и никой не предприе конкретни мерки, за да изясни спазва ли се схемата, одобрена от МРРБ за поставяне на временните обекти върху пясъка. По тази причина от 2006 г. досега дървените постройки не само се рояха като брой, но и се разрастваха като площ. В момента Областна управа и Общината са поставени в ситуация, при която трябва да вземат генерални мерки - пускайки новите кандидати за стопанисване на двете ивици - Север и Център, да изяснят кои са незаконните и взетите мерки срещу тях.

"Ситуацията е предизборна и никой няма да закачи нарушителите", довери ни човек от ресторантьорския бранш.

Каква е действителността, когато няма концесионер, видяхме и заснехме днес сутринта:

 
"Баркод" - разрешени 19 кв. м, застроени 319 кв. м, плюс незаконна тоалетна

Първото заведение, което срещате, тръгвайки от Моста в посока Северния плаж е "Баркод"-а. Музиката е като за модно ревю и изглед тип "Кафе дел Мар", много палми и изчистен вид. Всичко това звучи културно и стилно до момента, в който погледнем в разрешителното. Като застроена площ са записани едва 19 кв. м. Дървената скара, върху която е разположено заведението е с площ 319 кв. м. Като усетили, че номерът минава, собствениците на заведението са изградили и допълнителен обект - тоалетна, на която изобщо не й е мястото на плажа. Има открито производство по чл. 57 от Закона за устройство на територията. Но продължава да работи. Така стоят нещата и с другите заведения.

Малко по-нататък минаваме покрай "Самба"-та - едно от най-популярните заведения в нощния живот на Бургас. По документи то се води "Заведение за бързо хранене", но всеки, който е минавал след 22ч. в разгара на сезона, е виждал танцуващите по масите пияни хора.
 
Заведение за бързо хранене "Самба" - разрешени 35 кв. м, застроени 346 кв. м.
Вместо разрешените 35 кв.м дървеният подиум на "Самба"-та заема цели 346 кв. м от плажа. Нарушението се разглежда от съда.
Веднага до бар "Самба" се намира едно от най-старите капанчета на бургаския плаж - "Делфин". Заведението изобщо не съответства на местоположението си по схема.
 
Заведение за обществено хранене "Делфин" - разрешени 15 кв. м, застроени 123 кв. м.
При официално договорени 15 кв. м, дървената скара, на която е изграден "Делфин" е с площ 123 кв. м. Случаят в момента се гледа в съда.
За разлика от семплия вид на "Делфин", открит бар "Кариби" се води по-елитно заведение и е предпочитан за късни следобедни коктейли и нощни партита на плажа. За него е издадена заповед за премахване, но днес го откриваха за сезона. При него не са спазени договорените за застрояване 13 кв.м,  основата на бара е с размер 232 кв.м.

Открит бар "Кариби " - разрешени 13 кв. м, застроени  232 кв. м.
Заведение "Бялата къща" е издържано в стар български стил и с много зеленина. Само украсата на този открит бар е над 15 кв.м. и като цяло има вид и предлага меню като за ресторант. Толкова са вписани в договора за площ на цялото заведение върху плажната ивица.

Открит бар "Бялата къща" - разрешени 15 кв. м, застроени 546 кв. м.
Реалността е, че общата площ на дървената основа под "Бялата къща" е с размер 546 кв.м., чиято законност в момента се обсъжда на съдебно ниво.
Ресторант "Приятели" по документи не работи. В действителност барът е зареден и както виждате на снимката, въпреки делничния ден, има и посетители.

"Неработещият" ресторант "Приятели" - разрешени 43, застроени 324 кв. м.
43 кв.м. е договорената площ на ресторанта, но основата, върху която е изграден, заема 324 кв. м. от плажа. Случаят е предаден на съда.
Заведение за бързо хранене "Селена" по документи би трябвало да е с площ 40 кв.м. То заема част от земята между крайбрежаната алея и началото на плажната ивица, която очевидно е в пъти над официално обявената. В същото време към капана има изградена допълнителна дървена основа с маси и пейки върху нея и обградена с тенти, която е с площ 189 кв.м.

Заведение за бързо хранене "Селена"- разрешени 40 кв. м, застроени 189 кв. м.
Но това не е всичко. Една от основните забрани, свързани с плажни ивици, е да не се изливат бетонни основи, нито какъвто и да било друг вид строителни работи с постоянен характер.

Бетонно стълбище, част от "Селена"(вляво) и елемент от бетонната основа на капана
Миналата година РДНСК излиза със заповед за премахване на "Селена", която впоследствие е отменена. В момента е открито ново просизводство и на собствениците е връчен констативен акт. Но какво от това?
В края на редицата заведения, на фона на техния "жалък ръст", се извисява бял мегабилдинг. По документи заведението се води открит бар "Фиеста".

Мегакапанът "Фиеста" - разрешени 35 кв. м, застроени цели 430 кв. м.!
Както се вижда от снимката този бар съвсем не е открит... и съвсем не е със скромните 35 кв.м. Покритата дървена площ е цели 430 кв.м! Половин декар от плажната ивица я няма, както и липсва заплащане за такъв строеж... На собствениците от фирма "Кларо" ЕООД предстои да бъде връчена заповед за премахване. Дотогава обаче? Те са си построили още един обект към "Фиеста"-та.

Новата незаконна пристройка към бар "Фиеста" тепърва ще събира клиенти
До дни тази дървена основа ще бъде запълнена с маси и столове, ще бъде покрита с тента и ще прави оборот за собствениците на бар "Фиеста", без те да заплатят съответния наем, понеже в момента няма концесионер и никой не се разпорежда с плажната ивица.
Броят на заведенията, които са построени в нарушение със схемата за разполагане по бургаския плаж, е над 20. Тяхната релна площ е почти 5 хил. кв. м. В схемата позволената е 1500 кв.м.
Ето защо, разхождайки се по крайбрежната алея е трудно за туристите или жителите на Бургас да се любуват на морето и плажа. За да го направят, ще трябва да седнат на някое от заведенията, които противозаконно са заграбили огромни площи от пясъчната ивица. Новият концесионер ще трябва да предложи нова схема, по която да се разполагат заведения върху плажната ивица, а дотогава сегашните ще чакат края на сезона, когато, може би, ще приключат процедурите по събарянето им. За някои ще приключат, за други не. Но че има далавера и я е имало от години, лъсва едва днес, когато Областна управа признава, че схемата на държавата изобщо не е спазвана.

В категории: Бизнес , Бургас


Флагман.БГ На всеки 10 минути един българин получава инсулт На всеки 10 минути един българин получава инсулт 13/05/2024, Понеделник 17:20 0
8
Коментара по темата
8.
Възмутен
10.06.2011 10:21:52
1
3
Беззаконието и арогантността в "най-добрия град за живеене" /измислена, нереална и напудрена политическа класация на ГЕРБ за потупване по рамото на мухльовци като Николов / продължава с пълна пара.Да ни е честито!
7.
Бург
09.06.2011 17:09:20
5
4
Разбойнико, вземи се информирай малко, преди да плюеш - Община Бургас няма и грам пръст в управлението и стопанисването на плажните ивици - те са само и единствено държавна собственост. Ако някой получава такси, налага глоби и събаря постройки по плажа, то това право могат да имат само държавни институции като ДНСК и МРРБ. Не ми говорете глупости, че ми писна да ви слушам малоумното хленчене за щяло и не щяло, без да сте запознати и грам със ситуацията. Пишлемета! Все кмета или ГЕРБ ви е виновен и за това, че оная ви работа е крива...
6.
разбойник
09.06.2011 16:56:22
3
5
Въпросът е не дали са незаконни тия заведения - а по-важното е КОЙ ПРИБИРА ПАРИЧКИ за да си затвори очите? Май имаше едно момче - Димитърчо Николов, той май кмет е все още?? :D
5.
Ч
09.06.2011 16:33:01
0
2
с колко пачки са закрити очите на контролните органи - Община Бургас и ДНСК ? А за гаражите в Меден Рудник притесняват обикновените хора, дето заради кражбите там са си ги сложили.А сега един полицай ходи и ги продава за скраб
4.
бургас
09.06.2011 16:24:19
1
1
браво за плажа гого янко мама дядо баба
3.
Бург
09.06.2011 16:11:26
1
13
Браво на Бесове за страхотната статия. Най-накрая някой да изкара наяве мръсните далавери на тези гнусни същества - собствениците на заведения по плажа. Освен, че те хваща бяс като четеш за какво става въпрос, мен лично ме е и гнус като ги видя повечето т.нар. заведения. Те до едно приличат на гигантски тоалетни - разхождат се хлебарки по дървените скари, масите и пейките лепнат от гнусотия, а вонята, която се носи от т.нар. им кухни е такова зловоние, че не мога да си обясня как има хора, които биха седнали да ядат там??? Толкова ли трябва да не се уважаваш или такава мизерия ли е в къщите на тези хора, че сядат там??? Да не говорим за алчността им - бира бутилка 2лв??? Е направо е смешно как за 3 месеца искат да си избият парите за цяла година. И това на заведение, което е на самообслужване. Демек нито плаща такса за площта, която ползва, нито за персонал. Смятай как си пълни джоба мазния селяндур. За това и не ходя да им пълня джобовете на тея гнусари. И това не е само по плажа - ами Гролш-а, него проверихте ли го колко му е разрешението? Порция пържени картофи БЕЗ сирене в чинийка за кафе (има-няма 100 гр.) - 2.69. Ехооо, колко струва кило картофи? За какви ни взехте? На заплати от по 400 лв. И било криза. Кога ще се научи селяндурския балканец че пари се правят от оборот, а не от надценка??? Защо всеки се опитва да избие парите с 20 порции с 1000% надценка, а не със 1000 порции с по 20% надценка? Типично балканския манталитет за "бизнес". После се чудят зашо нямат клиенти. Вижте винения бар на края на Богориди - пусна бутилка вино за 5лв, която сигурно взимат за 3 и няма свободна маса, където да седнеш. А и заведнеието е приятно, чисто и красиво направено. А преди да се появи, съседния "Булевард" беше тъпкан. Сега никой не сяда там. Ще се научите как се печелят клиенти и пари, ама мнооооого време ви трябва да си избиете селския манталитет...
2.
Хайде на бас
09.06.2011 15:30:28
0
4
Че няма да ги пипнат преди края на сезона. Любител съм на разходките край плажа и цяла пролет наблюдавах как събарят едни обекти и на тяхно място веднага правят нови. На пет минути оттам минава кола на общинска полиция. Хайде познайте кого събориха и чии хора заеха мястото му.
1.
бургазлия
09.06.2011 15:18:50
0
3
Мръсни далавераджии! На кой лапач от високите етажи плащате, за да не ви бутнат толкова време?
Тоз дето ви е дал разрешителното е за бой, а тоз дето сега бави процедурите за бутане е за съд.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Дълго право хоро се завихри в двора на икономическата гимназия, абитуриентите показаха завидни знания по народни танци Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Фестивалът премина под патронажа на проф. д-р Христо Бозов, ректор на университета Медиите в РС Македония отразиха рамахания пръст от Гърция, но неглижират България Медиите в РС Македония отразиха рамахания пръст от Гърция, но неглижират България Изданията в сграната цитират различни изказвания на гръцки предстаители Никога не е късно: Деси Слава записа висше на 42 г., Нелина на 51 г. Никога не е късно: Деси Слава записа висше на 42 г., Нелина на 51 г. 100 Кила също влезе в клуба на образованите, завърши гимназия на 37 Мъж от Твърдица простреля с арбалет свой съгражданин Мъж от Твърдица простреля с арбалет свой съгражданин Пострадалият дължал пари на извършителя Освободен е директорът на Пристанище Бургас ЕАД, вижте кой сяда в стола му Освободен е директорът на Пристанище Бургас ЕАД, вижте кой сяда в стола му Заповедта на министър Георги Гвоздейков е подадена за вписване в Търговския регистър днес  На всеки 10 минути един българин получава инсулт На всеки 10 минути един българин получава инсулт Национален план за борба с болестта все още липсва Кола падна в 40-метрова пропаст край Златоград Кола падна в 40-метрова пропаст край Златоград Тестът за употреба на алкохол на водача бил отрицателен Загиналият Кристиан Екмекчиян - с множество нарушения на пътя Загиналият Кристиан Екмекчиян - с множество нарушения на пътя Водачът е летял с много висока скорост по правия булевард, а след удар в дърво автомобилът буквално е разполовен Площад "Тройката" е епицентър на просветата, днес бургаските училища ви представят уникални специалности Площад "Тройката" е епицентър на просветата, днес бургаските училища ви представят уникални специалности Основната идея на форума е кандидат-гимназистите да направят своя правилен кариерен избор
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори